Šta je novo?

ATI's R5xxx Roadmap Details

kole89 je napisao(la):
Ta verzija drajvera neće postojati ;)
U pravu si, bice 6.1 koji izlazi u januaru! ;)
BTW X1600 poseduje 5 VS koprocesora

Sa cenom od ispod 400 evra, X1800XL bi trebalo da bude dobar izbor oko nove godine... poslednji tape out R520 je dobar, nema mnogo shkarta pa ce verovatno mnogi moci da idu na 650 MHz sa onim single slot kulerom. Memorija moze kocnica, ali opet, ako se ne pretera sa AA i AF, performanse su jako bliske XT modelu. Pitanje je samo koliko ce tada kostati 7800GT... :)

p.s. na nekim modelima X1800XL su 1.4ns Samsung DDR3 chipovi, mada ja nisam skidao kuler da bih video sta je na XL-u koji sam testirao...

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Sa cenom od ispod 400 evra, X1800XL bi trebalo da bude dobar izbor oko nove godine...
kako moze biti dobar izbor sa tom cenom kad u ovom trenutku 7800GT kosta ispod 350€??? :trust:

naprotiv!
Ljudi koji su radili o/c XT-a nisu mogli da ga dignu vise od 10% od inicijalnog takta. Sa ovim kulerchicem tesko da XL moze vise od tih desetak %.
S druge strane svi XL-ovi koji su podeljeni na Ibizi imaju 1.4ns memoriju (ja sam skidao kuler ;) a i Sampsa je to potvrdio na Xtreme forumu) i ona ce moci da se overklokuje i do 50%! Upravo u O/C-u memorije ja vidim shansu za znacajno ubrzanje XL-a! Naravno zamena ovog kulera nekim dobrim Artic Cooling resenjem (Artic jos uvek nema vanican model za R520) bi mogla da omoguci dosezanje XT taktova za XL (Sampsa je potvrdio sa se sa XT-ovim kulerom, XL moze podici na XT taktove cak i bez podizanja voltaze - XL radi na nizoj voltazi u odnosuna XT)!

Ser_Zile je napisao(la):
kako moze biti dobar izbor sa tom cenom kad u ovom trenutku 7800GT kosta ispod 350€??? :trust:
gde leba ti?

Marti Misterija je napisao(la):
Kad pocne tvoja po intelu... :d

Mike Magee sa Inquirera je dobio od mene email i ova vest je objavljena na osnovu istog. Ako te ne mrzi da procitas videces da kritikuje Intel (doduse iz sasvim drugacijih razloga nego sto su vasi). Znaci Max moze da pocne! :D

ByMax je napisao(la):
Mislim da ce povecanje performansi sa drajverima (verujem da ce biti i nekih beta verzija, posto im je u interesu da pokazu koliko jos X1K familija moze brze da radi) biti jedno od najvecih koje smo videli sa Catalyst-ima, jer kao sto Nedjo reche, GPU sa 12 pajpova na visokom taktu, sa poboljsanim memorijskim kontrolerom i brzom memorijom, jednostavno mora dati cifre bliske X800 XL-u, a ne da bude izmedju 6600gt-a i 6800.

Znajuci ATI, dok oni to implementiraju u drajverima, nVidija ce vec imati nove, brze kartice sa 90nm cipovima. Dzaba im pos'o. Licno sumnjam da ce izvuci vise od 10%.

X1600XT ima 5 vertexa, a ne 8. nesto sam se is3povao.
sorry.

Freak, to su sve vise predrasude nego realno posmatranje na stvari. Ljudi su verovali u nVidiu i kada je nudila katastrofalne GeForce FX kartice, uprkos svim njihovim manama. X1K kartice su dostojni konkurenti, jedino su malo zakasnili na trziste... Pitanje je koliko ce X1800 imati vremena da se odomaci na trzistu jer ce ga R580 vrlo brzo zameniti...

Max potpuno si u pravu!

OK, ali X800GTO stvarno rules u srednoj klasi dok se ne pojave mainstream varijanta R580 ili 7600GT. Nikad ne bi uzeo R1600XT.

Momci moram neke od vas da razocaram. Stvari sa XT1600 stoje ovako:

http://users.vtkom.net/~paradigma/temp/lineup.jpg

Tako da je 6800GT bio i ostaje high-end karta za novog mid-range ATi-ja.

Navescu vam trenutan odnos snaga pa sami prosudite:

1280x1024 (X1600XT / 6800GT)

Halo (62/82)
HL2 (115/110 [79/91 4xAA/16xAF])
Doom3 (40/86 [30/56] 4xAA/16xAF]) :zgran:
FarCry (62/88 [40/52] 4xAA/16xAF])
Chronicles of Riddick (24/50 [16/31] 4xAA/16xAF])

X1600 XT definitivno ne moze da se nosi sa 6800GT-om u igricama (moze u sintetici - 3DMark05), ali zato je ravnopravan takmac cistoj 6800 kojoj je i cenovno mnogo blizi nego li 6800GT-u!

da ali to su rezultati sa sadasnjim drajverima, po kojima je X1600XT sporija od 6800, sto je smesno.
sacekacemo nove drajvere pa cemo videti...
ko se zadnji smeje...sam u nju upada

sale prdez je napisao(la):
da ali to su rezultati sa sadasnjim drajverima, po kojima je X1600XT sporija od 6800, sto je smesno.
sacekacemo nove drajvere pa cemo videti...
ko se zadnji smeje...sam u nju upada
kada neko kupi graf. karticu on zeli odmah da se smeje, a ne kao kupis sada g.k. pa cekas nekoliko meseci da vidis sta si kupio.
@Nedjo
Ono za krs se odnosilo na to da nekoliko meseci zakasnjena su morala da donesu vece poboljsanje performansi od onih koje x1x00 postizu. ;)
verovatno znate da je Ati smanjio garanciju na godinu dana a neki nV partneri daju dozivotnu garanciju :trust:

Poslednja izmena:
X1600 serija jos nema da se kupi, a bice dostupna tek od pocetka decembra, do kad ce valjda biti napisani novi drajveri za tu seriju.
tako da cu ja da se ipak smejem kad je budem kupio.

Nedjo je napisao(la):
X1600 XT definitivno ne moze da se nosi sa 6800GT-om u igricama (moze u sintetici - 3DMark05), ali zato je ravnopravan takmac cistoj 6800 kojoj je i cenovno mnogo blizi nego li 6800GT-u!
Sta ocekivati kada se pojavi 7600 (ako se tako bude zvao), totalnu propast ATI-ja u srednjem trzisnom segmentu... strasno! Samo nam jos monopol treba :smash:

Jedina svetla tacka kod x1600XT je da i pored 128-bitne memorijske magistrale 'zaista stojicki' podnosi AA/AF setovanja, kao i cela X1x00 serija!

sad sam video test na benchmarku. ima samo jedna mala greska na 5. strani...
naime, napisali su da RV530 ima 8 vertex-a, a ima 5 kao sto pise u tabeli na istoj strani...
@ser zile:
ma lupetamo; hteo sam da kazem da ce sve biti u redu sa drajverima kada je budem kupio za par meseci, pa cu da pevam.

Zadnjih dana, nakon sto sam istestirao sve kartice, dosta razmisljam sta zapravo napisati i nastojim da kreiram pravu sliku o X1K familiji i da je prenesem citaocima u sledecem broju Digitala. Jedna od stvari vezanih za X1K, a koja se namece nakon ovog, mozda je najbolje reci, inicijalnog testiranja jeste da je R520 zaista neobicna arhitektura, tako skrojena da ce se njene prave vrednosti videti tek u nadolazecim naslovima. Kazem Inicijalno testiranje iz prostog razloga sto su drajveri rana beta, a sve test igre su poprilicno stare i napisane tako da maltene ne mogu da vide niti jednu prednost koja krasi X1K (mali skupovi pixela i dinamicko grananje). Generalizovati zakljucke na osnovu ovog kruga testiranja je krajnje neiskusno. Ovo narocito vazi za RV530, koji je mnogo ekstremniji po svojoj arhitekturi u odnosu na R520.
Moje misljenje je da se ATi vodio filozofijom: dacemo OK performanse za aktuelne naslove i rvacemo se sa 'vidijom, ali cemo zato biti brzi u nadolazecem talasu igara. Kako stvari stoje tako ce i biti. U opste ne ulazim u polemiku tipa SBBKBB vezanu za G7x u 90nm.

Evo dobre ilustracije koliko je znacajan novi programabilni memorijski kontroler:

http://www.hexus.net/content/item.php?item=3668

I koliko toga ce se promeniti sa optimizacijom drajvera. Ja sam predvidjao da znacajniji skok performansi necemo videti u 5.11, ali sam se ocigledno prevario. Nece biti lako Makedonovom timu da odjedamput iskoristi sve novotarije R(V)5xx serije, ali ce svaka nova revizija Catalysta progresivno ubrzavati akcelerator optimizujuci deo po deo njegovih mogucnosti.

Tako je Nedjo, upravo sam to napisao pri opisu mem. kontrolera i na kraju testa - a najverovatnije cu napisati jos jedan test sa XL i 1600XT karticama kada stignu novi drajveri i testirati sa Black & White 2, Quake IV, Oblivionom, Serious Sam 2 itd...

I mi smo dobili na mail ovaj tool za Doom 3, ali nazalost, ja sam vec bio vratio kartice... Definitivno ce morati da se radi dodatni test ...

Sve je to super ali end-user ne kupuje ocekivanja nego kupuje ono sto vidi u momentu kupovine. Pa niko normalan nece da kupi kartu koje ce pokazati svoje pravo lice oko nove godine?! Uz to, stize i novi talas u vidu R5XX serijala. Pa kome je ATi namenio ovu seriju? Na koje vreme? Zasto ih drajveri ne podrzavaju tj zasto se ne pominju u drajverima koji su sada aktuelni?
Ja sam odlucio kupim graficku i izdvojio xxx para. I sad gledam kako izlaze novi drajveri i jednom mesecno drajver mi potera neki deo gpu-a na visi nivo?! Svasta...
Nedjo, sve je to lepo i tacno sto si napisao ali sa aspekta IT forecasting-a i tvog posla ali sa aspekta kupca - moze samo da ga odbije i uplasi...
Ja sam licno ocekivao mnogo vise od ATija u ovoj X1K seriji...

@ Broz:
pa dok se pojavi X1600 serija, sve ce doci na mesto sa drajverima. do tad ATI nije lud da sabotira svoju prodaju X800GT i X800GTO modela koji su joj direktni konkurenti.
samo opusteno.

Slobo sve sto si rekao je apsolutno tacno. Nvidia je sa G70 uradila najvise bas sa aspekta raspolozivosti u prvom momentu i potpune drajverske ponude. Onaj ko je pre tri meseca hteo najbrze posegnuo bih za NVIDIA-om. Onaj ko sada hoce najbrze, posegnuce za NVIDIA-om! A vecina kupaca, narocito onih koji trose najvise na hw, ce kada stignu novi naslovi i G70 posustane pred R520 zameniti svoj G70 za novu generaciju (verovatno tada ostavsi lojalni NVIDIA-i) ili sto je za 'vidiju, mozda jos bolje, kupiti jos jedan G70 i upariti ga u SLI.
Jasnop je da je za 'vidiju G70 bio izvanredan proizvod i da je jedininacin za ATi bio da em ima brzi GPU, em da ga ima odmah u velikim kolicinama uz potpunu drajversku podrsku. Nazalost ni jedna od te tri stavke nije u potpunosti ispunjena. Postoji grupa kupaca kojoj ce to zasmetati i odbiti je od kupovine ATija, ali postoji i druga grupa koja ce ceniti dugorocnost svoje investicije i koja ce sacekati sam vrhunac novogodisnje sezone i tada kupiti ATija. Za to ce dobiti proizvod kome polako stize dobra drajverska podrska, zahvaljujuci kojoj malo vise prestize konkurenciju, dobice hardversku H.264 akceleraciju, koja je maltene u ovom momentu upotrebljiva samo na PowerMAC-u i najbrzim DualCore PC masinama, dobice odlicne video mogucnosti, dobice arhitekturu koja ce im u naslovima za 2006 omoguciti vise fps-ova od sadasnje generacije konkurenta...
Ukratko, citava prica se moze posmatrati iz vise uglova, tako da neko ce zaista imati pravo da sad i odmah kupi vidiju, a neko ce imati potpuno opravadanje da ceka ATi mesec dana...

Evo sta akaze Eric "Smoren by Max :D" Demers (3D Architect And Hardware Design Manager) u vezi ovog "fixa" o kome se toliko prica i u vezi optimizacije generalno:

"
This change is for the X1K family. The X1Ks have a new programmable memory controller and gfx subsystem mapping. A simple set of new memory controller programs gave a huge boost to memory BW limited cases, such as AA (need to test AF). We measured 36% performance improvements on D3 @ 4xAA/high res. This has nothing to do with the rendering (which is identical to before). X800's also have partially programmable MC's, so we might be able to do better there too (basically, discovering such a large jump, we want to revisit our previous decisions).

But It's still not optimal. The work space we have to optimize memory settings and gfx mappings is immense. It will take us some time to really get the performance closer to maximum. But that's why we designed a new programmable MC. We are only at the beginning of the tuning for the X1K's.

As well, we are determined to focus a lot more energy into OGL tuning in the coming year; shame on us for not doing it earlier.

I haven't seen 6xAA tested (or can't remember), but it's probably better too. I'm hoping that within a few weeks, we can tune most of this to get much better in all AA & AF modes. Can't promise any performance deltas, but I think it's fair to say that there's more in there. Given the immense space of possibilities, tuning of the X1k products will take some time. We are just at the beginning...

D3D already got some tuning for launch, but there's a lot to do there as well.

This specific change has to do more with throughput and data ordering. Though it's empirical in nature, so we need to go back and tune things with a better understanding.

NHF max ;) (BTW, kad ce da legne placanje opklade :D)

Poslednja izmena:
Da, po teoriji -najgora stvar koju moze sebi da dozvoli kompanija je da izdeli nekoliko desetina semplova i kad je interesovanje prilicno visoko - ne moze da se nadje u retailu?! Ja da sam u marketingu Ati-a to vise nikada ne bih dozvolio. Napunio bi retailere (compusa, best buy, circuit city i sl) i on-line prodavnice i istog dana u isto vreme pustio u prodaju i zatrpao celo trziste. One umesto toga odbrojavaju na sajtu kao?! Za koga odbrojavaju? Za najuglednije sajtove i IT novinare koji ce dobite semplove? Katastrofa od poslovnog poteza....Da ne pominjem varijante x800xl sa 512mb.....
Gledam ovde u usa, nV je grunla sa 7800GT na sve srane. Ati - ima 9250 i x850xt....govorim o brick-and-mortar prodavnicama...
Takodje, situacija u Guild Wars je nedopustiva! Odnosi se na X1600XT i 100% sam siguran da nema nema i da nece biti drajvera koji to moze da ispegla.
Dakle, 1600x1200, 4xAA i 16xAF

X1600XT min.fps. -> 21.5 avg.fps. -> 32.8
GF6800Ultra min.fps -> 48.0 avg.fps. -> 70.3
X850XT min.fps. -> 40.0 avg.fps. -> 62.9

Bas cu da uzmem jedan x1800xt kad se pojavi da ga malo isprobam jer citam po netu da je osecaj sa GTX u masini mnogo bolji i da je osecaj da sve ide bas nekako glatko a da ati takodje daje mnogo frejmova ali da u osecaju nesto nedostaje....

Vrh Dno