Šta je novo?

ATi Radeon 4830 - diskusija

teletabis

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2004
Poena
649
Eto nismo morali dugo da čekamo kako bi saznali šta nam donosi nova ATI 4830 grafika..... ništa.

Od "ubice 9800GT" smo dobili samo karticu koja je par stotina dinara jeftinija od 4850 a pri tom skuplja od 9800GT hiljadu i kusur dinara.

Jel stigla kod nekog dilera ili uvoznika? Daj link?

Ja sam jedino nasao Saphireov 4830 sa cenom od 10900 din. Ne znam kako se krecu cene 9800gt ali od 4850 je jeftiniji 2k din.

Poslednja izmena:
Mene smorile cene za 4830 i 4850,prodao sam 3850 256mb dodao 15-20E i uzeo polovan 9600gt. :d

Prilozi

• ghf.JPG
    ghf.JPG
    31.6 KB · Pregleda: 198
Poslednja izmena:
Trebalo bi da za par dana padne ispod 10k din. a mozda i nize ako se nastavi jacanje dinara.
Negde sam video i za 117e, samo kod nas dileri cudno racunaju kurs pa se desi da cena u eurima bude ista a u dinarima razlicita.

Poslednja izmena:
neshto ne verujem da tje biti mnogo korisnika ove karte

Trebalo bi da za par dana padne ispod 10k din. a mozda i nize ako se nastavi jacanje dinara.
Negde sam video i za 117e, samo kod nas dileri cudno racunaju kurs pa se desi da cena u eurima bude ista a u dinarima razlicita.

Ja stvarno ne znam da li kod nas do te mere ne postoji zakon i nikakva realna inspekcija, da distributeri i prodavci, za racunarsku opremu racunaju kurs 95???!! Znam da na te cene utice i Dinkic i njegova politika sjebavanja ekonomije, ali opet zna se da kod nas sve ume da se zloupotrebi i iskoristi kao opravdanje.

Poslednja izmena:
Eto nismo morali dugo da čekamo kako bi saznali šta nam donosi nova ATI 4830 grafika..... ništa.

Od "ubice 9800GT" smo dobili samo karticu koja je par stotina dinara jeftinija od 4850 a pri tom skuplja od 9800GT hiljadu i kusur dinara.

Mislim da ju je ivica 4830 nazvao nekakvim ubicom. Sta ce kad je Atijevac :)

Cinjenica je da su ekonomske prilike sputale ovu karticu da mozda postane i hit, ali ja sam licno to i ocekivao. Dok se njena cena smiri, pasce i 4850, tako da moze da se desi da 4830 ponese titulu promasaja.

Plan da se popune svi cenovni rangovi im je pao u vodu. nVidia je svojevremeno uspela da sa 9600GT popuni rupu na nekih 6+ meseci (8800GT bio 200e, 9600GT bio 140, 4850 nije bio u prodaji). Ati sa 4830 nece popuniti nista, ako ne intervenisu sa cenama. Kao sto sada nema smisla kupovati nov 9600GT pored neznatno skupljeg 9800GT, tako ce se retko ko odlucivati za 4830 pored 4850 ako se nesto ne promeni...

P.S. Pominjanje nVidie je cisto u svrhe diskusije kretanja cena, ciste cinjenice, bez namere pokretanja prepucavanja "moji su bolji od tvojih". Hvala...

Skupo je. Previsoka ti je cena za 4850...

EDIT: Ne znam gde ima jeftinije, cene su skocile nenormalno. 14k dinara ne bih dao za 4850 nikako, potegao bih oglase radije... :wave:

Poslednja izmena:
Mislim da ju je ivica 4830 nazvao nekakvim ubicom. Sta ce kad je Atijevac :)

Cinjenica je da su ekonomske prilike sputale ovu karticu da mozda postane i hit, ali ja sam licno to i ocekivao. Dok se njena cena smiri, pasce i 4850, tako da moze da se desi da 4830 ponese titulu promasaja.

Plan da se popune svi cenovni rangovi im je pao u vodu. nVidia je svojevremeno uspela da sa 9600GT popuni rupu na nekih 6+ meseci (8800GT bio 200e, 9600GT bio 140, 4850 nije bio u prodaji). Ati sa 4830 nece popuniti nista, ako ne intervenisu sa cenama. Kao sto sada nema smisla kupovati nov 9600GT pored neznatno skupljeg 9800GT, tako ce se retko ko odlucivati za 4830 pored 4850 ako se nesto ne promeni...

P.S. Pominjanje nVidie je cisto u svrhe diskusije kretanja cena, ciste cinjenice, bez namere pokretanja prepucavanja "moji su bolji od tvojih". Hvala...

Tacno je to sto kazes da jacanje dolara utice na cenu kartica, medjutim 4830 se kod nas pojavio juce-prekjuce i to od samo jednog proizvodjaca, tako da ne mozes ocekivati neku realnu cenu.
Na zapadu se 4830 moze naci za 110$ dok je 4850 ~170$ sto znaci da je 4830 35% jeftinija od 4850, tom logikom bi kod nas 4830 trebao da bude ~100e. Ja ocekujem da se uskoro (vrlo uskoro) na nasem trzisku pojave kartice i drugih proizvodjaca sto ce 4830 dovesti na neku realnu cenu od ~100-110e. U tom slucaju bi 4830 bio (ovo je subjektivno) najbolji izbor za ulozen novac.:wave:

Imam jedno pitanjce:
Citajuci diskusije na ovom i drugim forumima sam zakljucio da je najbolje uzeti HD4850 sa Dual Slot hladjenjima. Medjutim po netu nalazim takve primerke ali za cenu ~170Evra. Da li ce se HD4830 manje grejati i vuci manje struje od svog starijeg brata, pa bi onda (ako jej padne cena ispod 120Evra) bila isplativa?
Ja imam Cooler Master napajanje, doduse kvalitetno, od 430W(za HD4850 pise da treba 450W?).

Pozdrav

Sta je bolje uzeti

Sapphire Radeon 4830
261specimage.jpg

Asus Radeon 4830

Asus_EAH4830-HTDP-512MD3_01.jpg

Memorija na Asusu radi na taktu 2000MHz.

Razlika u ceni je mala ali meni je pre svega bitno koja je tisa i koja bolje hladi. Za Sapphire sam procitao review-e ali za Asus nisam nasao ni jedan review.

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanjce:
Citajuci diskusije na ovom i drugim forumima sam zakljucio da je najbolje uzeti HD4850 sa Dual Slot hladjenjima. Medjutim po netu nalazim takve primerke ali za cenu ~170Evra. Da li ce se HD4830 manje grejati i vuci manje struje od svog starijeg brata, pa bi onda (ako jej padne cena ispod 120Evra) bila isplativa?
Ja imam Cooler Master napajanje, doduse kvalitetno, od 430W(za HD4850 pise da treba 450W?).

Pozdrav

Mislim da ce se nesto manje grejati i nesto manje trositi struju od 4850, jer su i klokovi nesto smanjeni.
Evo ovde mozes videti
http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/msi9800gt/14.html
ako lepo procitas videces da je to potrosnja za celu test mashinu a ne samo za kartice, a na predhodnim stranam tog testa mozes da vidis i ostalu konfiguraciju.
Ja mislim da je dobra kupovina i da treba sacekati i primerke ostalih proizvodjaca, da vidimo kako ce se cene kretati.
I za 4830 pise da treba 450W, ali to je za svaki slucaj, radice odlicno i na 400W a kad je ja uzmem saznacete kako radi na 350W (Chieftec).:D

Sta je bolje uzeti

Sapphire Radeon 4830
261specimage.jpg

Asus Radeon 4830

Asus_EAH4830-HTDP-512MD3_01.jpg

Memorija na Asusu radi na taktu 2000MHz.

Razlika u ceni je mala ali meni je pre svega bitno koja je tisa i koja bolje hladi. Za Sapphire sam procitao review-e ali za Asus nisam nasao ni jedan review.

Definitivno Sapphire, em kartica ima bolje hladjenje, em je prozivodjac za ATI najbolji moguci, odnosno Sapphire = ATI.
Ovaj ASUS bas nesto ne uliva poverenje i hladjenje je trecerazredno ili 'ajde da ne preterujem ali definitivno je sumnjiv ovaj hladnjak.

Poslednja izmena:
Definitivno Sapphire, em kartica ima bolje hladjenje, em je prozivodjac za ATI najbolji moguci, odnosno Sapphire = ATI.
Ovaj ASUS bas nesto ne uliva poverenje i hladjenje je trecerazredno ili 'ajde da ne preterujem ali definitivno je sumnjiv ovaj hladnjak.
Hvala tako nesto sam i mislio.

Gresis sinko, ovaj, silno gresis ...

P.S. Nista licno.

@Zorz
Ako greshi, koje je onda najbolji za Ati?
POZ

@DjoX:

- Pa, to je jako diskutabilna tema koja sa sobom nosi tezak subjektivitet.

Po meni Sapphire jeste kvalitetan, ali je ASUS kvalitetniji. To govorim iz licnog iskustva i gomile isprobanih artikala/proizvoda. No neko voli jedno, neko drugo i kao sto rekoh, svetu se ne moze ugoditi...

PAL-MAL, mislite o tome...

ja imam ves drugu grafiku gigabayte ati i nisam imao nikakvih problema,tako da je sve ipak stvar ukusa

Pitanje je da li je moguce kontrolisati fan. Ako ne, onda definitivno otpada.

A da je hladjenje trecereazedno, ne bih znao da ti kazem sigurno, ali imam predubedjenje da gresis. Ipak je poznat brend odgovoran za hladjenje (link), nije to neka krsina od hladnjaka...

Pitanje je da li je moguce kontrolisati fan. Ako ne, onda definitivno otpada.

A da je hladjenje trecereazedno, ne bih znao da ti kazem sigurno, ali imam predubedjenje da gresis. Ipak je poznat brend odgovoran za hladjenje (link), nije to neka krsina od hladnjaka...

Izvinjavam se izvinjavam se, nisam znao da je arctic cooling! :) Samo na onoj slici ne izgleda tako dobro.

Meni se ipak vise svidja Sapphire layout, tako da bih pre isao na Sapphire.

Poslednja izmena:
Asus ima kompleksniji pcb,verovatno bolju naponsku jedinicu i bolje hladjenje + sto je oc,dok je Sapphire sa ovim modelom zadrzao cenu kao referentni model a da ipak ima nesto bolje hladjenje,nisu bas karte za poredjenje jer ce Asus sigurno biti skuplji,nema sta vidi se da je Asusov model bolji ali da ce vrediti razlike u ceni?

Edit vidim da je Asus skuplji za svega par stotina dinara,mada bilo koji 4830 sa ovim cenama nema sta da trazi pored 4850 koji je 15-25 skuplji.

Poslednja izmena:
Asus ima kompleksniji pcb,verovatno dosta bolju naponsku jedinicu i bolje hladjenje + sto je oc,dok se Sapphire sa ovim modelom zadrzao cenu kao referentni model a da ipak ima nesto bolje hladjenje,nisu bas karte za poredjenje jer ce Asus sigurno biti skuplji,nema sta vidi se da je Asusov model dosta bolji ali da ce vrediti razlike u ceni?
Pa Sapphire moze da se pazari za 122evra i 127evra dok je Asus 130evra. Razlika od 8evra i nije tako strasna.

Video sam kasno pa sam editovao :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno