Šta je novo?

ATI Logo to be Canceled?

• Začetnik teme Začetnik teme PeeT
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
AMD je trebala sopstvena proizvodnja čipsetova i grafike da bi parirao Intelu, a ATi je trebala bolja prođa za njihove čipsetove za AMD platformu.

Tako da je tu nađena obostrana koristi i dalje širenje za obe kompanije tj brenda.
ATI je i dan danas izbor Intela za serverske ploče (što se tiče grafike) i Intel je za sada samo CF podržao na svojim pločama (tek je na X58 stavio NVIDIA kontroler, ali sve ostali Intel chipsetovi podržavaju CF bez ikakvog dodatnog kontrolera).

Kao što rekoh od kupovine NV od strane Intela nema ništa, jer su to de fakto dve zaraćene strane, i direktni konkurenti. Pre će Intel kupiti AMD nego NV.

Korist jeste bila obostrana, ali je AMD kupio ATI sa namerom da ponudi celokupnu platformu, sa Fusion procesorima kao konacnim ciljem. Pitanje je sta bi bilo sa ATI-jem posle R600, koji je bio veoma los, da nije bilo promene kursa pod uticajem AMD menadzmenta - GT200 se ne bi takmicio protiv RV770, vec protiv R700, koji bi ponovo bio megalomanski projektovan cip, po principu vece je uvek bolje. Tesko da bi sada imali veci trzisni udeo od NV, verovatnije je da bi bili na ivici propasti.

Ne znam otkuda ti ova informacija za SLI na Intelu, nema nikakvog dodatnog cipa, sve je na nivou BIOS-a i drajvera.

A to sto su konkurenti ne mora da znaci da nece biti kupovine NV od strane Intela... bilo je takvih stvari i ranije 😉 Kompanija je na berzi, ako neko ponudi lepe pare, mozda deonicari i prodaju nevezano za odluku samog menadzmenta. Ne znam koliki procenat deonica kontrolise JHH, ali ako je manje od 50%, ne moze mnogo sta da uradi.

NF200 chip za 3 ili 4 SLI. Mada i na P55 radi SLI ali samo sa 2 karte.
Intel je od serije 55/58 dozvoli NV da radi SLI na njihovim pločama.

Intel je od serije 55/58 dozvoli NV da radi SLI na njihovim pločama.

Nesto si pomesao, u pitanju je obrnuta stvar... NV je dozvolila da SLI radi na plocama koje nemaju njihov cip(set), jer nemaju licence za nove procesore, i na ovaj nacin su mogli makar da zarade ~5$ po svakom prodatom primerku sa SLI "podrskom"... koja se resava na nivou BIOSa (Gigabyte ima par modela koje je moguce crossflashovati, verovatno i ostali).

Na skoro svim ASUS P45 pločama je moguće omogućiti SLi (dual) preko prepravke NV drajvera.

Ne mogu tačno da se stem kakav je bio dogovor između NV i intela ,ali znam da je bilo "trampa" licenci.

Budući da je Intel odustao od svoje diskretne grafike (projekat Larrabee), može se desiti da u jednom trenutku kupi NV. Al se plašim da bi to povuklo dosta potresa na IT sceni ( pljuštale bi silne optužbe i tužbe).

Al da ne idem dalje od teme, videćemo pod kojim nazivom će serije 6000 i 7000 izaći.
Ako već bude gasio brand, da li će zadržati crveni PCB, ili ce i njega izmeniti ( u koji?)

Ako već bude gasio brand, da li će zadržati crveni PCB, ili ce i njega izmeniti ( u koji?)

Ajde da ne idemo vise u ostale stvari, ali referentni Radeoni ionako ne koriste crveni PCB 😉

moj ima crni PCB i izgleda moćno. a baš mi je drago što menjaju ime u AMD, ime Ati me je uvek nerviralo nekako nije ozbiljno (mada ni AMD nije ***)

Nazad
Vrh Dno