Šta je novo?

ATI kao GPU a Nvidija za fiziku

Najbolje je imati dva Fermija :d Shalu na stranu, GTX470 Sli jede malu decu - u vecini igara 2 kartice se ne naprezu mnogo, tako da su tihe, a sve leti. Jedine igre koje mogu da "naprave buku" su (naravno) Crysis i Split Second. U svim ostalim igrama pichi sve na 8xAA i klizi kao podmazano.

Meni je recimo logicno da posto imam 5850 vec pola godine samo ubodem jos jednu nVidiu za fiziku, mnogo logicnije nego da je menjam za 470... A ako je vec receno da radi ne verujem da zezanje sa drajverima traje duze od pola sata...

Najbolje je imati dva Fermija :d Shalu na stranu, GTX470 Sli jede malu decu - u vecini igara 2 kartice se ne naprezu mnogo, tako da su tihe, a sve leti. Jedine igre koje mogu da "naprave buku" su (naravno) Crysis i Split Second. U svim ostalim igrama pichi sve na 8xAA i klizi kao podmazano.

Meni SPlit Second skoro uopste ne zagreva GPU hmm... Crysis i Metro po meni najvise zagreju, a i GTA 4 ceo komp poprilicno...

Znaci i jednu jako korisnu temu o mogucnosti zajednickog rada ATI i nV karte cemo pretvoriti u Fermi botovanje ?

Sustina teme je kombinovanje, a ne da ili ne...

Upravo tako :)
Tehnicka tema. Pomoci ljudima koji zele da ovo probaju. A postoji tema o fizici pa se tamo moze o najboljem resenju.

mene interesuje jedna stvar,posto nameravam da kupim nv za fiziku...

ako uzmem neku bolju kartu,tipa gtx260 ili gts250,da li cu dobiti vise frejmova nego sa npr. 9800gt?

tj. da li ce ta karta dodati jos snage ovoj 5850,ili ce samo obradjivati fiziku...

ako ce samo obradjivati fiziku,bolje da uzmem neku jeftiniju kartu tipa 8800,9600gt...

video sam razlike izmedju nekoliko kartica kada se koriste za kao dedicated,i ne bih davao vise od 60-70e ako karta sluzi samo za fiziku,jer i malo slabije karte tipa 8800 mogu da je obrade bez problema...

hvala

Sluzi samo za fiziku. Tj nece ti dodati nista frejmova na ono sto vec radi 5850.
I u pravu si ne treba davati velike pare samo za to. GTS240 (ili ekvivalent) je puna kapa, a i GTS220 sasvim fino radi.

Pratim ovu temu zadnjih par nedelja i moram da dam i svoj komentar na sve prethodno rečeno. Započeo sam pisanje kritikom trolova koji su se uključili u temu ali sam ipak rešio da odustanem od toga i da probam realno da prokomentarišem opcije koje su mi(nam) na raspolaganju.

Pre par nedelja mi je ispustio dušu MSI 9800GTX posle 2 godine vernog služenja. Pre nje sam 8 godina u računaru imao samo nVidia kartice(gf2, ti4200, 6800GS, 7900GTO) tako da bi neki rekli da sam fan zelenih. Neka low end kartica je morala da se kupi na brzinu, istog momenta, dok se reklamacija ne reši i hteo ne hteo izbor je pao na Palit GT 220 (512MB DDR2). Kao zamenu sam dobio nov GTS250 koji sam prodao korisniku sa foruma(nadam se da će ga služiti bar toliko koliko je mene 9800GTX) jer sam hteo nešto brže i u računaru ostao sa pomenutim GT220. Pošto očigledno GT220 nije to brže ostalo je pitanje šta sad, dx10 ili dx11, physx ili ne? Odgovor se sam nametnuo pošto najverovatnije grafilku opet neću menjati u naredne 2 godine, dx11+physX, uz jedan ograničavajući faktor,a to je da sve treba da radi na ovom HX620 koji imam.

Cene novih kartica kod nas idu ovako otprililke:

- nVidia sa 48-112 SP-a ~50-75€
- 5830 ~200€
- 5850 ~250€
- GTX470 ~340€
- 5870 ~360€
- GTX480 ~500

Kartice su poređane po ceni i brzini(van physX igara)

Recimo da za polovnu karticu možemo da dobijemo 70% od cene novih. Voleo bih da mi neko pokaže u kojoj varijanti je bolje sa ekonomske strane imati za DX11+physX samo nVidia kartice u računaru umesto crveno/zelene kombinacije. Gde je tu logika da zbog physX-a neko ko sad(kao i u zadnjih 6 meseci) u računaru ima 58xx seriju radeona ili neku od "zelenih" sa 48-112 SP-a prodaje to i kupuje 4xx seriju nVidije? Moj slučaj bi još i bio najpovoljniji za "nVidia only" (da napajanje nije problem?), ali za one sa 58xx nikako. Pitanje je samo da li je moje napajanje dovoljno za recimo 5870+GT220.

Ovde se postavilo pitanje šta se dešava ako se physx dedicated kartica postavlja u sporiji slot što je i mene zanimalo pošto mi je jedan x16 zakrčen sa hladnjakom i ostao mi je na raspolaganju samo x4 slot. Evo šta kažu testovi:

pci-e_adj.png
001295504.jpg

Više o tome na: http://www.pcpop.com/doc/0/466/466548.shtml

Primetićete da su x4 i x8 brzine dovoljne za 9800GT. Pod dx10 je x1 sporiji nego što je potrebno za manje od 10%, ako pogledate ostala poređenja na linku videćete da pod dx9 tog gubitka skoro ni nema.

Za one što se pitaju koje bi bila prava mera za physx karticu evo par slika:
Physx-Bench.png

http://www.pcgameshardware.de/aid,7...orce-bis-zu-7-Mal-schneller/Grafikkarte/Test/

Batman%20PxDed%202560.png

http://www.tomshardware.com/reviews/batman-arkham-asylum,2465-8.html

Po svemu ovom ispod GT220 ne bi smelo da se ide, znači ja bi trebalo da budem zadovoljan sa ovom mojom dedicated GT220 u x4 slotu. Još bih samo voleo da znam šta od svih ovih kartica još može da izdrži ovaj Corsair HX620.

Više informacija o physX-u, instalaciji nV+radeon, podržanim igrama možete naći na:
http://physxinfo.com

:wave:

Recimo da za polovnu karticu možemo da dobijemo 70% od cene novih. Voleo bih da mi neko pokaže u kojoj varijanti je bolje sa ekonomske strane imati za DX11+physX samo nVidia kartice u računaru umesto crveno/zelene kombinacije. Gde je tu logika da zbog physX-a neko ko sad(kao i u zadnjih 6 meseci) u računaru ima 58xx seriju radeona ili neku od "zelenih" sa 48-112 SP-a prodaje to i kupuje 4xx seriju nVidije? Moj slučaj bi još i bio najpovoljniji za "nVidia only" (da napajanje nije problem?), ali za one sa 58xx nikako. Pitanje je samo da li je moje napajanje dovoljno za recimo 5870+GT220.

Što se tiče dx11+physx kao što sam već rekao, Fermi sam radi posao, tako da dedicated kartica za fiziku nije potrebna. Dobitak je jako mali, i praktično će imati smisla tek kada se pojavi neka igra koja u kojoj će tih 10-20% (470+8800gt, lično isprobano) opravdati dodatnu kartu u kućištu.

Uostalom evo kako radi 480 + 470, odnosno 480 + 9800gt:

http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=321784

Za onoga ko već poseduje 5850, naravno da nema logike preći na 470, u tom slučaju je sigurno bolje potražiti neku polovnu "zelenu", ako se već ne može bez fizike...

Bio sam fandad nVidije i mastao sam da zavaljam moju 5850 i pazarim cuvenog Fermija, sto zbog performansi , sto zbog fizike. Posle dosta analiza, kada se pojavila, dosao sam do zakljucka da moj Ati radi vrlo lepo, i sto je najvaznije tiho, a ima i dosta lufta za overklok. Nosio sam se idejom da uzmem, zbog fizike, neku dodatnu kartu , ali nisam raspolozen za stalno neku gimnastiku oko drivera. Da uzimam jos jednu 5850-icu, nema smisla, zbog kasnije prodaje istih.
Za nas koji imamo Atija ,nema smisla prodavati i pazariti 460-icu, za one koji sada kupuju, nemaju neki izbor , osim da kupe Fermija (460), jer da skoro i nema u prodaji 580-ica.

Uopce se ne moras brinuti za to ;)

Na osnovu cega to tvrdis ?
Do tvog prvog posta, ova tema je bila cisto tehnicke prirode, sa usputstvima, rezultatima i slicnim informacijama. Cak je i Yooyoo maksimalno konstruktivno ucestvovao svojim znanjem i savetima, a znamo svi da ne mirise bas ATI.
Nakog tvog posta ulecu nVidijini fanovi ohrabreni flame-om moderatora i onda opet imamo raspravu kako je Fermi super, uopste nije vruc, bucan, isplativiji je od ATI+nV kombinacije itd.

Moj predlog je da postove sa takvom raspravom lepo premestis u temu o PhysX-u, pa tamo zaista mozemo da raspravljamo sta je isplativije ili efikasnije za fiziku, a par nepotrebnih postova, ukljucucuji i ovaj moj obrises, te da ova tema ostane ono sto je i bila.

Na osnovu cega to tvrdis ?
Do tvog prvog posta, ova tema je bila cisto tehnicke prirode, sa usputstvima, rezultatima i slicnim informacijama. Cak je i Yooyoo maksimalno konstruktivno ucestvovao svojim znanjem i savetima, a znamo svi da ne mirise bas ATI.
Nakog tvog posta ulecu nVidijini fanovi ohrabreni flame-om moderatora i onda opet imamo raspravu kako je Fermi super, uopste nije vruc, bucan, isplativiji je od ATI+nV kombinacije itd.

Moj predlog je da postove sa takvom raspravom lepo premestis u temu o PhysX-u, pa tamo zaista mozemo da raspravljamo sta je isplativije ili efikasnije za fiziku, a par nepotrebnih postova, ukljucucuji i ovaj moj obrises, te da ova tema ostane ono sto je i bila.

Kao sto rekoh, uopce se ne moras brinuti za to :) I ja u svom prvom postu uopce nisam spomenuo Fermi. Physx nije Fermi ekskluziva.

Jednostavno, covjeku koji vec ima jednu Nvidia kartu, a hoce Physx, bi bilo najbolje da ubaci i drugu Nvidia kartu kao glavnu. To ce raditi 100%, i tu nema flejma. I ovo jeste tema o Physx-u.

I za ovakvu vrstu kritike koristi PM.

Jel moze neko da okaci link za download nv beta driver-a, sa kojima ne treba nikakav patch?:)

Hvala.

Pomoc oko konfigurisanja "kombinovanja"...

Nigde ne nadjoh na netu konkretno korak po korak, kako se radi setup sa dve karte, a meni je problem da sam isprobavam jer moram radeon-a da stavim u drugi pci-ex slot(zato sto zauzima 3 slota sa accelerom i ventom), i da izvadim modem za net, tako da ako zapnem negde moram ponovo to sve da rasturam i da vracam.Pa bih zamolio nekog da mi u kratkim crtama napise kako da namestim da sistem funkcionise sa physx-om.
I jos jedno pitanje, da li treba u bios-u da stavim da mi drugi pci-ex slot bude primaran?

Video mi ne znaci nista, ja sam na dial-up :)...

Morao sam i ja da probam ponovo.:)
Sistem sa Ati kartom+10.4a,ubacis Nvidiu,instaliras 257.15 beta pokrenes FluidMark i dobijes ovo.,)
Duze traje instal Nvidia drajvera nego sve ostalo.:wave:
Ova druga slika je vrlo interesantna:D Koju Nvidia kartu si uzeo?

Prilozi

• FluidMark 2010-06-12 21-32-16-08.jpg
    FluidMark 2010-06-12 21-32-16-08.jpg
    233.7 KB · Pregleda: 75
  • 1.gif
    1.gif
    17.5 KB · Pregleda: 72
  • 2.gif
    2.gif
    17.3 KB · Pregleda: 78
Uzeo sam msi md9800gt http://www.itbankeurope.com/MSI+GF+9800+GT+PWM+PCIE+512MB+DVI[2F]HDMI__/ , ne trazi dodatno napajanje, dodje mu kao neki green edition, ima solidan hladnjak i pwm vent.
Jedino sto moram dodatno da uradim je brisanje sadasnjeg ati driver-a, jer kada stavim ati u drugi slot win ga kapira kao novu neinstaliranu kartu, sto znaci da mora da upasujem drivere sa slotovima, nadam se samo da mi ne "poludi" ati softwear :).

ATI Radeon HD 5870 & 5970 with NVIDIA PhysX

Setting up PhysX on ATI

Getting PhysX up and running is really quite an easy task; it's just that there's some misinformation out there which might make it a little confusing. The first thing we do is install both our cards, then we install the drivers, which in our case are the Catalyst 10.5 and the ForceWare 257.15 releases. Once that's done, we fire up GPU-Z and have a look at the cards. If you look at the bottom you'll see PhysX isn't ticked. That means it's not working. Now, if you've read Windows 7 information regarding this you'll have heard that you don't need to set up a fake adapter and extend your desktop. Well, in this case that isn't true. So what we do is right click our desktop and go to screen resolutions. Once that's done we hit Detect, move over to the monitor that shows as connected to the NVIDIA card and force the monitor via VGA. Hit apply and you'll now see your two monitors. What you then do is head down to Multiple Displays and extend the desktop.
Once that's done we fire up GPU-Z and as you can now see, PhysX is ticked. Now that that's working, let's get stuck into the benchmarks.

Al moze kombinacija dve kartice, Ati za igre, a Nvidia za fiziku + Gledanje HD videa?

Recimo da mi LCD TV bude prikljucen samo na Nvidia kartici.

Sve sam uradio kao sto je pisalo , medjutim ocigledno je da nesto nije ispalo kako treba, i bios maticne sam update-o, nije mi jasno gde gresim?

Prilozi

• Untitledaq.jpg
    Untitledaq.jpg
    332.6 KB · Pregleda: 51
Al moze kombinacija dve kartice, Ati za igre, a Nvidia za fiziku + Gledanje HD videa?

Recimo da mi LCD TV bude prikljucen samo na Nvidia kartici.

Da li je i ovo izvodnjivo?

Znaci prikacim ATi na monitor za igrice a kad hocu da gledam film ( HD materijal) Iskljucim monitor na dugme a slika da se pojavi na LCD TVu koji je prikacen na NV karticu.

Ne moze.

Sve sam uradio kao sto je pisalo , medjutim ocigledno je da nesto nije ispalo kako treba, i bios maticne sam update-o, nije mi jasno gde gresim?

Dopuna problema, sa poslednjim gpu-z , stikliran je physx za ati, medjutim i dalje se isto ponasa u radu, odnosno bebelo podbacuje u batman-u , i u nv control panel, nema nikakvu opciju za physx, dal sam ja uopste ubo dobre drivere za nv ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno