Šta je novo?

ATI kao GPU a Nvidija za fiziku

Za razliku od 20e dobijate GT240 umesto GT220... 96 vs 48 jezgara... razlike sigurno ima u performansama fizike.

Ne bi za džabe recimo u Batman-u imali opcije
1) fizika isključena (ako imate slabiju karticu, npr. zaključno sa 8800GT)
2) fizika kada imate samo jednu ali jaku nvidija kartu (npr GTX260 ili jaču)
3) fizika kada imate dedicated kartu za fiziku (98000GTX i jaču).

Ja konkretno sa HD5850 i GT240 biram opciju 2) i super glatko radi u 1920x1200, a zaista ne znam da li bi sa GT220 radilo baš tako...

Slazem se sa tobom, zato sam i postavio to pitanje, da bi ljudi koji ubuduce budu dogradjivali sistem znali sta da ostave ili dokupe. Ovo u Betmenu nisam znao, gde se nalazi ta opcija, da uporedim, mislim da cak na 220 tu opciju i ne daje, a u tom slucaju ne treba vise ni razmisljati o toj karti kao low cost dopuni.

Kod mene ovakva situacija:
Batman-fizika nece da radi ako u CCC ne ukljucim vertical refresh i triple buffering.(4AA iz CCC-a)
Ghost Recon Advanced Warfighter 2- sve radi na max.
Mirrors Edge-jos nisam probao.
Nikakve dll-ove nisam brisao,sve radi.FPS iz Batman-a je iz nekog nivoa napolju sa svim ucitavanjima igre(onaj minimalan FPS).Jedino sto cu pokusati je da od ovog Palita napravim silent.
Za sad sve radi odlicno.

Koja je ovo opcija fizike u Batman-u,meni ne da jacu.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    86.1 KB · Pregleda: 434
  • Untitled 1.png
    Untitled 1.png
    123.3 KB · Pregleda: 473
Poslednja izmena:
Za razliku od 20e dobijate GT240 umesto GT220... 96 vs 48 jezgara... razlike sigurno ima u performansama fizike.

Ne bi za džabe recimo u Batman-u imali opcije
1) fizika isključena (ako imate slabiju karticu, npr. zaključno sa 8800GT)
2) fizika kada imate samo jednu ali jaku nvidija kartu (npr GTX260 ili jaču)
3) fizika kada imate dedicated kartu za fiziku (98000GTX i jaču).

Ja konkretno sa HD5850 i GT240 biram opciju 2) i super glatko radi u 1920x1200, a zaista ne znam da li bi sa GT220 radilo baš tako...

Ja mislim da bi ti sa opcijom 3 trebalo LETETI. Covece pa imas jednu kartu koja je samo za to zaduzena. 8800GT i dan danas tera sve nove naslove u HD rezoluciji solidno sa svim detaljima (doduse uglavnom bez AA), a ovde je potpuno posvecena fizici.

Betmena sam presao sa ovom kartom sa opcijom 2 cekiranom i samo sam imao padove FPS u Scarecrow nivoima (ponekim). I to mislim da je noviji drajver resio.

Probaj pa javi. :)

U Mirrors Edge ipak mora da se "ukloni" PhysXDevice.dll da bi radilo.To je izgleda slucaj od igre do igre.Zahvaljujem Velikom MM za ovu temu!

Poslednja izmena:
Sad sam doterao 9600GT pa cu da vidim kako ce se ponasati u Betmenu, ne znam ali ja onakav setap nisma mogao da dobijem na 220 kao sto ga ima @spaad

Evo probao sam Batman-a na najvišem setovanju za fiziku, i radi ko podmazan... :)

9600GT je karta izmedju 220-tke i 240-tke,a 9600GSO768Mb je isto sto i 240.Bar sam ja tako skontao.

9600GT i GT240 su zaista tu negde po performansama. Negde je 9600 brži (zbog 50MHz više frekvencije jezgra i 256-bitne memorije naspram 128-bitne kod GT240), a negde je GT240 nešto brži zbog 96 jezgara (naspram 64 kod 9600GT)... Ali GT240 se manje greje, podržava DirectCompute 4.1, podržava 5.1 audio preko HDMI-ja (HDMI 1.3a), DX10.1, ShaderModel 4.1...

P.S. Po performansama jest nešto kao 9600GSO 384/768MB (postojala je i varijanta sa 512MB ali ona je dosta slabija), samo što je 9600GSO imao 192-bitni pristup memoriji, a GT240 128-bitni... Mada postoje GT240 sa GDDR5 memorijom, pa "kao da imaju" 256-bitni pristup...

Poslednja izmena:
Ma sigurno je bolja novija generacija karti, ako nishta drugo, a ono bar zbog 50% vishe "jezgara", u sluchaju GT240 vs 9600GT, a to je ono shto se bakce oko fizike.

Upravo tako, zato i pricamo ovde da bi ljudi znali u buduce sta da dokupe ili da zadrze da bi imali naj grafiku
E sad da vas obradujem ili mozda razocaram za badnje vece, sto se tice fizike u igrama nema nikakve razlike da li je tera 9600, 220 ili neka druga jer je svaka od njih dovoljno jaka da se to ne oseti, to sam isprobao na Betmenu sve na high, ako je to igra koja je reperna sto se tice fizike, to sam i predosecao ali dok nisam istestirao nisam hteo da tvrdim. Mozda ce se pojaviti igre koje ce biti zahtevnije po pitanju fizike ali o tom potom kad se pojave. Znaci dobitna kombinacija je 5850+220 i vozi, ono sto kaze @jozzo 220 i 240 su bolje jer su manje neprave guzvu, i manje se greju i manje opterecuju napajanje, ali ako vec imate neku 9600 ili jacu nema potrebe da menjate.
Srecan Bozic

Imash na youtube linkova kolko ocesh, sa sve uporedjivanjem. Npr, Betmenu se vijori plasht dok hoda/trchi i tako to.

Po meni naj upecatljivije je u benchu kod Betmena kad se setaju oni banditi i sutiraju hartiju, tu nema sta da se kaze razlika je ogromna, e sad da li vredi jos 50 evrica to odlucite sami.

8600GT je najslabiji GPU koji podržava fiziku, i ne verujem da se igre sa fizikom optimizuju prema njemu. Ima 32 jezgra na 550MHz i kao takav primetno sporiji i od GT220 (48 jezgara na 625MHz).

Ako već imaš 8600GT, probaj pa vidi i sam kako ide, a ako nemaš nego tek kupuješ, preporučujem ti GT240 ili barem GT220.

Proveri sa fluidmarkom kako reaguje na ukljucenu i iskljucenu fiziku,ako postoji razlika , a to bi trebalo da bude oko 2x onda onda imas hardversku podrsku za fiziku i Betmen , Mirror i sve druge igrice kojima treba fizika radice bez problema u duetu sa 5850. Ovo kazem jer nigde u specifikaciji na NV sajtu ne pise fizika za 8600 bez obzira sto ima 32core jedinice. Sad sam video post od MM tvoju kartu mozes slobodno da dignes na 650 sa afterburnerom ali to nema nekog uticaja na frejm rejt kod igrica skocice ti samo fluidmark bench.

Poslednja izmena:
Moze li mi neko reci kako bi 8800GTS 320MB znaci G80 odradjivao fiziku ako je uboden u x4 PCI-E slot ili ako ne onda kako se ponasaju kartice uopsteno kada proracunavaju fiziku sa ogranicenom propusnoscu x4 slota, odnosno da li je x4 malo za fiziku?

Ne uzima mi se UD4 ploca samo da bih imao x8, eto..

8800GTS 320MB bi trebalo da radi sasvim OK, nešto brže nego GT240, jedino što puno stuje troši i u idle a još više po load-om. :(

Inače za razliku od igrica sa velikim teksturama gde se jako puno sirovih podataka (trekstura) prebacuje preko PCI-E slota, kod fizike to nije toliko izraženo, jer kod nje je štos:
1) prebaci ulazne podatke
2) računaj, računaj, računaj, računaj, računaj, računaj......
3) vrati rezultate

Poenta; x4 PCI-E će beznačajno (ako uopšte išta) uspori fiziku... dakle vozi Miško!

8600GT je najslabiji GPU koji podržava fiziku, i ne verujem da se igre sa fizikom optimizuju prema njemu. Ima 32 jezgra na 550MHz i kao takav primetno sporiji i od GT220 (48 jezgara na 625MHz).

Ako već imaš 8600GT, probaj pa vidi i sam kako ide, a ako nemaš nego tek kupuješ, preporučujem ti GT240 ili barem GT220.

Pa tek treba da kupim pa zato pitam, ali ne daju mi se puno para za to zadovoljstvo:d

Pa tek treba da kupim pa zato pitam, ali ne daju mi se puno para za to zadovoljstvo:d

Onda kupi polovnu 9600GT ili 9600GSO 384MB za 45-50e i vozi... (nove su 60e). Može i nova GT220 DDR3 za 55e, ako su ti jako niska idle potrošnja i zagrevanje prioritet.

Poslednja izmena:
Slucajno sam probao i tu varijantu sa x4 PCIe na 9600GT DFI ploca je tako postavila sam i tacno je to sto kaze MM nema razlike u igricama, e sad sta da kupis 220 je 53e manja je i manje se greje-trosi i ima 48 core dok 9600GT ima 64 i 69e a 240 je96 core i 73e, u igrama nema razlike, ostalo sam odluci

Poslednja izmena:
Kao gledah po onim linkovima i nisam nasao odgovor na sledeca pitanja... :/

Da li je svejedno da li je maticna ploca za SLI ili Crossfire?

Da li ce raditi na mojoj maticnoj ploci sa SLI sistemom: MSI P6N SLI V2? Da li trebam da aktiviram SLI kada ubodem nVidia graficku u drugi PCI-E slot? Mislim na okretanje kartice.

Imam HD4850, koju graficku preporucujete za fiziku a da nije mnogo skupa? Uzmite u obzir da tek trebam da kupim, tako da bi mi najvise odgovarao best buy za novo i za polovno.

Thanx

Poslednja izmena:
Ne treba ni SLI, ni CF. :)

Što se preporuka tiče, od jeftinijih recimo polovnu 9600GT ili 9600GSO (384/768 a ne 512), ili novu GT240. Može i GT220, ako baš zafali para...

Kako ne treba ni SLI ni CF? Mislis, ne treba da se aktiviraju vec se samo ubode nvidia u drugi slot?

Znaci, 9600GT, 9600GSO ili nova GT240/220. Videcu sta cu uzeti i kada, zavisi od ponude i mogucnosti. Za pocetak, drago mi je da je ovako nesto moguce. :)

Kako ne treba ni SLI ni CF? Mislis, ne treba da se aktiviraju vec se samo ubode nvidia u drugi slot?

Baš tako, ni CF ni SLI.

CF bi ti trebao kada bi imao dve ATI/AMD karte, a SLI za 2 Nvidia karte. Ovde pričamo o kombinaciji 1xATI kao GPU i 1xNvidia za Physx.

Ma znam celu tu pricu. Nego nikada nisam probao da ubodem graficku karticu u drugi slot, pa sam mislio da je neaktivan dok se ne ukljuci SLI. Izgleda, nisam bio u pravu.

Hvala, bice valjda prilike da isprobam ovo u akciji. :)

Edit: A kakva bi bila 8600GT u ulozi kartice za obradu fizike? Ona moze da se nadje jeftino polovna, pa zato pitam.

Poslednja izmena:
Za duze staze najbolje uzmi gt240, ili pak polovni 9600.

Fizika bez buke:smash:(malo sam morao da ga skratim).U Betmenu je max GPU load 40%,a temp max 75c.Nadam se da to nije mnogo vruce za nju?

Prilozi

• IMG_0952.jpg
    IMG_0952.jpg
    295.6 KB · Pregleda: 131
  • 1.gif
    1.gif
    14.5 KB · Pregleda: 91
Nazad
Vrh Dno