Šta je novo?

ATI ili MAtrox?

U slucaju da ne nadjem matrox za neke razumne pare ili vreme, sta mislite o:
"ATI Radeon 7000 TV-out, DVI CGA-7032DTVD,
Powered by the RADEON™ 7000 (a.k.a RADEON VE) graphics processor", koju prodaju za 42€ bez pp?

Kupi SAMO ako je built by ati, a nije...

brzi je napisao(la):
U slucaju da ne nadjem matrox za neke razumne pare ili vreme, sta mislite o:
"ATI Radeon 7000 TV-out, DVI CGA-7032DTVD,
Powered by the RADEON™ 7000 (a.k.a RADEON VE) graphics processor", koju prodaju za 42€ bez pp?

Nije lose, odlicne dualhead mogucnosti, jedino kako pod Linuxum radi ne znam. Najbolje bi bilo da probas prvo par dana ako moze, ili ako imas nekoga ko ima tu kartu.

jaksa je napisao(la):
Zasto? Imam BBA 8500, ne vidim da mu nesto ne valja?
Ma sve mu valja, al' nije baš najčistiji po pitanju kvaliteta prikaza. Iz više izvora sam čuo da im je 2D i TV-out mnogo lošiji nego kod ostale braće. Najbolja 8500 kartica je Herkules, a i ona dosta zaostaje za drugim ATi modelima. Nije ni meni jasno zašto je tako, al' svi kažu da jeste.

magick je napisao(la):
Ma sve mu valja, al' nije baš najčistiji po pitanju kvaliteta prikaza. Iz više izvora sam čuo da im je 2D i TV-out mnogo lošiji nego kod ostale braće. Najbolja 8500 kartica je Herkules, a i ona dosta zaostaje za drugim ATi modelima. Nije ni meni jasno zašto je tako, al' svi kažu da jeste.

pa svaki put kada pitam MaX-u za misljenje o nekoj ATI karti koja nije "built by" on kaze "dobra je ali ne daje dobru sliku ko pravi ati"
mozda nisam bas potrefio sve receno od strane max-e ali to je neka sustina.

Mali HoBiT je napisao(la):
pa svaki put kada pitam MaX-u za misljenje o nekoj ATI karti koja nije "built by" on kaze "dobra je ali ne daje dobru sliku ko pravi ati"
mozda nisam bas potrefio sve receno od strane max-e ali to je neka sustina.
Da, ali izgleda da se u ovom slučaju ( Radeon 8500 ) to odnosi i na "originalne" ATi proizvode. Ja nisam imao prilike da pravim tu komparaciju, mada bih iz konstatacija iskusnih vlasnika, za kvalitet prikaza Radeona 8500, zaključio da nije loš ali da je slabiji nego kod ostalih modela. Ne verujem da to ima veze sa samim grafičkim procesorom, već izradom i komponentama slabijeg kvaliteta što je kompenzacija za visoku cenu čipa i memorije.

Matrox

EJ magic, jel znas da li uopste postoji graficka koja na, recimo Mandrake-u 9.0, ima iste slicne opcije kao u win-u, tipa Properties -> Settings, pa tamo onda ja podesavam razne parametre u vezi grafike (nadam se da sam se dobro izrazio:)). Imam ponudu da kupim matrox millenium, jel moze ta graficka to sto sam gore naveo.
Hvala.

Re: Matrox

Roger je napisao(la):
EJ magic, jel znas da li uopste postoji graficka koja na, recimo Mandrake-u 9.0, ima iste slicne opcije kao u win-u, tipa Properties -> Settings, pa tamo onda ja podesavam razne parametre u vezi grafike (nadam se da sam se dobro izrazio:)). Imam ponudu da kupim matrox millenium, jel moze ta graficka to sto sam gore naveo.
Hvala.

Millennium kec za video nije nesto, ali sa takvim procesorom nece biti problema. Slika je odlicna, Powerdesk radi kao satic, nema plavih ekrana i slicnih gluposti (kakve prave NV super-ubrzani drajveri :D). A ako hoces sliku na 2 ekrana gurnes jos jednu takvu karticu i uzivas.:) Sto se tice drajvera za W2K ne znam kakva je situacija (mada je on iz prve prepozna i stavi svoje drajvere), ali pod NTom 4 nema nikakvih problema. I drajveri staju na jednu disketu. :D

Re: Matrox

Roger je napisao(la):
Hvala.
Ti verovatno misliš na Matroxov PowerDesk. Nažalost verzija za Linux podržava karte tek sa G200 ili novijim čipsetom. Ipak, novije Linux distribucije imaju veoma napredne alate sa grafičkim interfejsom ( u poređenju sa ranijim verzijama ) za administraciju sistema. U moje vreme toga nije bilo. ( Koja otrcana fraza! :D Čuj, "u moje vreme"... :D ) Mislim na RadHat 6.0, SuSe 5.1 i.t.d. tada se još uvek sve svodilo na editovanje config fajla. ctp; Sa tom verzijom distribucije možeš bez problema da menjaš rezoluciju i frekvenciju osvežavanja i to iz grafičkog režima, možda čak i bez restarta X-servera. Pošto nisam neki Linux poznavalac, a i nisam imao kontakta sa tom distribucijom, obrati se za pomoć u OS sobi.
:wave;

Hvala obojici na odgovoru. Uzecu karticu i probati pa sta bude. Imam radeon 7000 VE slika u W2K i W98 je meni super, e sad videcemo da li ce tako i ostati kad dodje matrox. U sustini nije skupo, pa ako bude radio pod Linuxom kako treba, imacu 2 kartice:) Ipak, zbog Linxua vredi imati dve kartice (sad ce me neki napasti:))

Nazad
Vrh Dno