Šta je novo?

ATi HD38x0 BIOS editor

Nesto je slab interes za ovo? :S:

Ti bi da sacekas da neko prvo odradi :-devil-: pa ako se z.... da ne pokusavas :d

Ti bi da sacekas da neko prvo odradi :-devil-: pa ako se z.... da ne pokusavas :d
U medjuvremenu sam to vec probao. :D Nazalost, kako se cini, Vcore je moguce dici sa 1.21V na 1.24V, sto je vrlo malo.
Prov sam se cudio kako je moguce da sam sa stabilnih 730MHz na 1.21V dobio tek stabilnih 750MHz sa 1.372V u bios editoru. Tek kasnije sam saznao na XS forumu kako je stvarni napon tek 1.24V. Otud i neznatno povecanje temperatura.
Znam za te teme, svojevremeno sam ih pratio. ;) Ovu sam zamislio da bude posvecena konkretno HD38x0 editoru.

Jel probao neko sa ovim editor-om da podesi ventilator? Moze li to uopste da se uradi

Editor ne utice na regulaciju ventilatora, samo napon & taktovi. Zasad jos to nije moguce.

Poslednja izmena:
Bas steta. A ventilator me najvise nervira, fabricki nisu mogli gore da ga podese. Nista, mora da se ceka...

Sta je kod tebe problem? Kako radi ventilator?

Problem je sto ubrzava tek na jako visokim temperaturama, pa moram sa RivaTuner-om da korigujem to. Bilo bi mnogo lepse kada bi to moglo lepo u biosu da se podesi

Pa da, to to je standardna regulacija ventilatora na 3850 karticama. U 2D-u se vent vrti na 16%, a u 3D se vrti tako da kartica bude na 88-90C.

Sta to znaci? Postigli su da je kartica manje-vise uvijek tiha, jer ce kartica ubrzat taman toliko da temperatura ne predje tih 90C. Jedino ljeti ce trebat znacajnije ubrzat.

Zasto su oni odabrali 90C, ne znam, ali ocito je sasvim sigurno da kartica radi na toj temperaturi, i za 8800GT slicno vrijedi, samo sto ne znam da li i ona posjeduje takvu "inteligentnu" regulaciju brzine obrtaja ventilatora, ili se radi o fiksiranim vrijednostima.

Par primjera iz osobnog iskustva:
-kartica na defaultu, u loadu vent na 40%
-kartica clockana, u loadu vent na 44-45%
-kad je toplije u sobi, ventilator opet adekvatno ubrza, ali nikad nije presao 50%
U svim slucajevima je temperatura u loadu bila 88-90C.

Ovo pisem kako bih objasnio ATI-jevu regulaciju obrtaja, inace malo ljudi zna za ovo.

Isti slučaj i sa 3870 izgleda... naštimovana da u load-u bude na 88-90C. Pored toga što nisam oduševljen tako visokom temperaturom jer lično bih želeo da bude oko 75-80C pod load-om, ostvarivo sa oko 60-tak% brzinom ventilatora na 3870, dakle praktično i dalje nečujno pored ostalih ventilatora u kućištu i zvuka igrice.

Temperatura od 90C malko ograničava i OC, jer stabilno ne ide preko nekih 840/2360. Kada ručno u riva tuner-u podesim ventilator na 60%, temperatura pod load-om se spusti na nekih 75-80C a OC bude potpuno stabilan na 860/2400.

Dakle, ako neko provali kako BIOS treba da se izmeni da se ta kritična temperatura podesi na recimo 80C, odma' neka viče...

Poslednja izmena:
Sa takvim podesavanjima trebali su da nalepe i onaj znak za upozorenje od moguceg pozara. Prvi put kada sam je stavio i nisam instalirao Rivu, zamalo mi koza ne ostade na backplate-u kada sam ga pipnuo

Ovaj moj safir se na 54% fana uopšte ne čuje, a uspeva da drži karticu ispod 80C. Probaću kako se ponaša kada se u Ati tool-u čekira opcija ''try to keep at 70C''. To bi trebalo da je natera da preko 70C ubrza na 60 -70%, što je bučno ali do ovih temp dolazi samo i igrama. Inače čini mi se da opcija auto promene prema temperaturi gde se mogu ručno zadati vrednosti temperature i ponašanja fana ne funkcioniše.
Inače zanima me gde mogu da nadjem neke beta verzije rive koje će da podrže najnovije drajvere (8.2) i koliko obično prođe od pojave novih drajvera do ubacivanja podrške u rivu (ukoliko se to uopšte dešava u nekom kratkom roku).

Isti slučaj i sa 3870 izgleda... naštimovana da u load-u bude na 88-90C. Pored toga što nisam oduševljen tako visokom temperaturom jer lično bih želeo da bude oko 75-80C pod load-om, ostvarivo sa oko 60-tak% brzinom ventilatora na 3870, dakle praktično i dalje nečujno pored ostalih ventilatora u kućištu i zvuka igrice.

Temperatura od 90C malko ograničava i OC, jer stabilno ne ide preko nekih 840/2360. Kada ručno u riva tuner-u podesim ventilator na 60%, temperatura pod load-om se spusti na nekih 75-80C a OC bude potpuno stabilan na 860/2400.

Dakle, ako neko provali kako BIOS treba da se izmeni da se ta kritična temperatura podesi na recimo 80C, odma' neka viče...
Da, ja sam generalno zadovoljan sa regulacijom, mada bih radije da je ta "targeted" temperatura 80C. Nazalost, kad se u RivaTuneru podesi brzina obrtaja, to ostane fiksirano, a jako mi je vazno da je kartica necujna u 2D-u.
Sa takvim podesavanjima trebali su da nalepe i onaj znak za upozorenje od moguceg pozara. Prvi put kada sam je stavio i nisam instalirao Rivu, zamalo mi koza ne ostade na backplate-u kada sam ga pipnuo
Ma nece njoj ocito nista bit cim su tako u ATI-ju odabrali tih 90C, sta imas pipat karticu. :d
Ovaj moj safir se na 54% fana uopšte ne čuje, a uspeva da drži karticu ispod 80C. Probaću kako se ponaša kada se u Ati tool-u čekira opcija ''try to keep at 70C''. To bi trebalo da je natera da preko 70C ubrza na 60 -70%, što je bučno ali do ovih temp dolazi samo i igrama. Inače čini mi se da opcija auto promene prema temperaturi gde se mogu ručno zadati vrednosti temperature i ponašanja fana ne funkcioniše.
Inače zanima me gde mogu da nadjem neke beta verzije rive koje će da podrže najnovije drajvere (8.2) i koliko obično prođe od pojave novih drajvera do ubacivanja podrške u rivu (ukoliko se to uopšte dešava u nekom kratkom roku).
Da, nazalost je slaba softverska podrska za HD3800 kartice. Novi ATiTool ili jos bolje ATiTrayTools bi itekako godio.

Ja sam probao čekirati tu opciju "try to keep at __C" al nije radilo, ventilator je skroz poludio.

Moze fan lepo da se podesi sa RivaTuner-om da automatski menja brzinu u zavisnosti od temperature. Treba da se napravi poseban profil za svaku brzinu venta posebno, pa se ubace u launcher, a u Thresholds-u se podese temperature na kojima ce koji profil da se aktivira. Ima na netu detaljno objasnjenje samo sam zaboravio link. Meni radi Riva i sa 8.2 drajverima, samo vise volim ATT, ali izgleda da su programeri ATT-a zaspali.

Moze fan lepo da se podesi sa RivaTuner-om da automatski menja brzinu u zavisnosti od temperature. Treba da se napravi poseban profil za svaku brzinu venta posebno, pa se ubace u launcher, a u Thresholds-u se podese temperature na kojima ce koji profil da se aktivira. Ima na netu detaljno objasnjenje samo sam zaboravio link. Meni radi Riva i sa 8.2 drajverima, samo vise volim ATT, ali izgleda da su programeri ATT-a zaspali.
Eto, ako nadjes link, bio si super da ga postavis ovdje. :) I ja bih da mi u loadu ne ide vise od 80C.

Ostoja javi se, vidis da se mucimo sa biosom :D

Hehe pa da znas da i nisi daleko od istine....
Evo ga:

Imate modifikovani bios za Sapphire na ovoj adresi
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=173510

Tu imate linkove i prema drugim proizvodjacima. Ja ga nisam probao.
Neko kaze da radi a neko ne.

Sto se tice temperatura, koliko je verovati ATI-ju bezbedne temperature za rad u full loadu su oko 90C. Posto sam citao na Sapphire forumu da je izasao novi bios, pisao sam Sapphire podrsci. Njihov odgovor je da jos uvek nije izasao, ali da se to regulise uz pomoc Rive.
Kod mene je situacija sledeca.Kada je fan na auto u ful loadu tem je 90C. Sada kada igram igre stavljam fan na 45% i tem je oko 65.

Nema na cemu. To radi sigurno. Samo je malo smor da se sve podesi

Poslednja izmena:
Ipak ne preporucujem koriscenje ovog novog editora.

Izmenio sam voltaze i klokove u biosu za moju karticu (2900 PRO 256-bit) i kada sacuvam bios u ucitam ga u Winflash, checksum je u redu, ali bios editor nece da ucita bios koji je upravo sacuvao - prijavljuje gresku kao da tip biosa ne odgovara, dok biose koji su rucno prepravljani normalno ucitava.

Hmmm, moguce, ovaj iz prvog posta ipak provjereno radi, vec nekoliko puta sam editirao i flešao biose. :D

Ima jos jedna caka - kad se editira bios pomocu editora sa computerbase.de, Overdrive opcija u CCC-u ne radi.

Evo da javim za ona podesavanja ventilatora u Riva Tuneru, nikako nisam uspio sve podesiti kako treba. Hocu rec, napravim ja i podesim sve lijepo, ali nepouzdano radi. Ponekad preskoci neki treshold, uglavnom (kod mene) nepouzdano radi. :(

Vrh Dno