Šta je novo?

ATi Catalyst 8.12

kolko ja vidim ovde je 50/50 situacija u poredjenju samnom. Ne bih ja tu nista dodavao...

Ladno ne radi zvanicni link za Vistu x64.... Pitam se jel su otkrili bug i naglo povukli driver ili imaju bug na sajtu...

EDIT:
Glupi FF, iz Opere je povukao driver iz prve.

Poslednja izmena:
Koliko vidim u verziji 8.12 klok gpu za rad u 2d modu iznosi 500mhz dok u prethodnoj verziji je iznosio 300mhz za 4850. Da li negde klok za 2d mod moze rucno da se podesi ili ne.

Poslednja izmena:
Stvarno sa 8.12 Undercover radi normalno (ali i dalje nije normalna igra) a FC2 u 1680*1050 na UltraHigh ima 37 fps u DX10 u odnosu na 32 sa proslim.

@Bojan84
Podrazumevana idle frekvencija za 4850 je valjda 500MHz, tako da bi to trebalo da je normalno. Ta frekvencija može da se spusti editovanjem BIOS-a, ja sam tako kod mene spustio na 160MHz.

Ma promene su bar ono sto su oni zvanicno napisali ocigledno najvise pogodile DX10.Meni Crysis ne daje nista bolje,tj Crysis bench mi je dao 40.9fps-a u odnosu na predjasnjih 40.25,ali ja to iskreno stavljam pod varijacije,jer i prosli mi je davao neke varijacije(nekad 39.9 nekad nesto preko 40).
Gta nista bolje ne radi.FC2 radi mozda malo bolje.To sam za sada testirao..*** pa koristim XP:/
Izgleda da ce se polako planirati prelazak na Vistu..

@Bojan84:
Meni je i na 8.11 verziji 2d clock bio 500/750.Kartica iz potpisa.

Poslednja izmena:
Za vlasnike 4xxx radeona...

Sve ovo nakon tri meseca druzenja sa 4870x2 kartom (sa sve "old" 965p cipsetom i e6600 procom) pise vam covek koji nema nikakvih problema (nijedan bsod, vpu recover, itd.. vista ultimate x64 sp1/up to date/UAC off) prateci sledeca uputstva:

Trebaju vam Ati tray tools (ja koristim 1.6.9.1369, linkovana je valjda zadnja verzija) i Riva tuner (ja koristim 2.11 posto mi ne treba za oc a fan control radi i sa 8.12 final npr.) i da pazljivo pratite uputstva na sledecim stranama:

http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1033022384 (svako za svoju kartu/e naravno)

"Part IV" je obavezan da ne bi bilo kukanja oko 2d/3d bug-a :)

nema potrebe za driver cleaner/sweeper-ima ;) !!! uvek instalirajte nove drajvere na "custom" preko starih i necete imati nikakvih problema
u att-u recimo mozete da pravite i game profile ali je (po meni bar) veliko smaranje :smash: jednostavnije je recimo napraviti par profila u samom ccc-u. Jedan npr. za edge detect+adaptive aa, drugi za "application settings", treci npr. sa force-ovanim vsync-om, itd... a ako crossfire nece da radi na nekoj novoj igri probati rename exe-a: ;)

"For Tomb Raider Underworld demo it was easy: just renamed TRU.exe to TRL.exe and framerate almost doubled. There's a lot of other cases where I did sucessfully get crossfire working:

1- Clive Barker's Jericho -> rename Jericho.exe to GRID.exe
2- Need for Speed Prostreet -> rename NFS.exe to Oblivion.exe
3- Overlord -> rename Overlord.exe to GRID.exe
4- Test Drive Unlimited -> rename TestDriveUnlimited.exe to Oblivion.exe

Crysis Warhead DX9/Enthusiast/Gamer plays up to 10% better if you use r_MultiGPU=0. Yes, disabling engine MGPU support give better performance. In DX10 it will not improve, so MGPU must be activated.

Call of Duty World at War shows rendering problems like artifacts on ocean rendering if Dual Cards is activated.

Other names to try:

AFR_Friendly.exe
Oblivion.exe
FEAR.exe
Bioshock.exe

I'm not sure about quad crossfire, but it (renaming executables thing) should work as well.

Ridiculous, I know, but it seems to be the only way to get crossfire working until ATI releases the profile utility. "

sva ova setovanja/profili bice "zapamcena" i nakon instalacije novih drajvera :smoke:

podrazumeva se i "trebovanje" najnovijeg biosa za plocu, audio i cipset drajvera

p.s. ako pazljivo pratite uputstva, namestite 2d/3d klokove u profilima, namestite fan control u rivi, iskljucite vpu recover/block write (u att-u), namestite "flip que size" na 1 u att-u, instalirate drajvere "preko starih na custom" - "jednostavno" vise necete imati probleme ;)
jes' da nije "next, next" ko na 'vidiji ali ne mora npr. da se koristi driver cleaner/sweeper pa mu dodje na isto (vreme za instalaciju) ;)
8.12 final drajveri boostuju fc2, fo3, s.t.a.l.k.e.r. cs, gta 4 (moj commandline.txt vam je u attach.), crysis i crysis warhead primetno (15-50% fc2, crysis i stalker clear sky 5-20+ fps:)) (trebalo bi slicno/priblizno da vazi i za vlasnike single kartica)

P.S. Pojavio se 4850X2, nabavna cena za najjeftiniji sapphire 235 evra bez PDV-a

:wave:

to je sjajna cena za tu karticu!!!
i tesko sada 260/216 gtx moze da se "preporuci" kao "bolja" kupovina ;)

Prilozi

• commandline.rar
    149 bajta · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Tvoj commandline.txt je onaj na GTA4 temi sto je postavio Jovy?Ja npr uopste ne primecujem razliku kod mene sa i bez commandline-a.Igra mi radi prilicno jadno(nisam ocekivao neki BOOM ali opet) svega 20ak frejma u toku igre,i to cesto uem da padne i na 15-16fpsa.Jel to normalno?
Crysis mi je u benchmarku dao 0.7fpsa vishe nego pre,tj sada mi daje 40,9fps kao average na 10x12,noAA,no Vsync...Instalirao sam 8.12 na "cisto",prethodno obrisavsi prethodne..Kakve performanse da trazim,gde da ih trazim?:S:
Ima li nekog resenja,ili je ovo kod mene normalno,tj da su svi ovi skorovi normalni za moju masinu iz potpisa???
EDIT:Tek sad vidim da ti je commandline.txt ovde...My bad,ili si ti editovao post:)

Poslednja izmena:
Tvoj commandline.txt je onaj na GTA4 temi sto je postavio Jovy?Ja npr uopste ne primecujem razliku kod mene sa i bez commandline-a.Igra mi radi prilicno jadno(nisam ocekivao neki BOOM ali opet) svega 20ak frejma u toku igre,i to cesto uem da padne i na 15-16fpsa.Jel to normalno?
Crysis mi je u benchmarku dao 0.7fpsa vishe nego pre,tj sada mi daje 40,9fps kao average na 10x12,noAA,no Vsync...Instalirao sam 8.12 na "cisto",prethodno obrisavsi prethodne..Kakve performanse da trazim,gde da ih trazim?:S:
Ima li nekog resenja,ili je ovo kod mene normalno,tj da su svi ovi skorovi normalni za moju masinu iz potpisa???

mozda je za single karte malo losije ubrzanje u pomenutim igrama ali u crossfire-u je primetna razlika u odnosu na 8.11 (8.12 rc3 nisam instalirao pre final) fc2, gta4, stalker clear sky, fo3 i crysis jednostavno rade primetno bolje
p.s. mozda te "koci" proc za bolje rezultate ;) u sustini, pusti benchmark - gledaj real gameplay performance ;) jer ja u samom igranju primetim osetnu razliku
gta 4 bench i real gameplay npr. nema veze s'vezom :) u benchu kao average 55 a u igri 35-40 :D

Ma procesor je klokovan na 3.1ghz,ne verujem da mi je on i dalje usko grlo za grafiku,bar prema onome sto sam citao po stranim sajtovima,forumima a i ovde..Za gta znam da mi je slab procesor:)Ali opet,mozda gresim i ja,ali sam ocekivao malo makar bolje performanse:)
Vidis,benchmark svima laze:)hah:)A meni benchmar u GTA pokazuje 25-29fpsa,stalno varira..A u igri mi je fps izmedju 20 i 25 najcesce(ode ponekad i na 30+,na otvorenom naravno) ali zato neretko pada i na 15-16..to me nervira:)Inace kad bih mogao da ga zakucam na 20fpsa ja bih prihvatio jer je meni ono igrivo:D
Probacu sada sa tvojim commandline.txt bas da vidim da li ce se nesto promeniti..
Pozdrav!

@ivke: Pri kojoj rezoluciji ti je taj fps u GTA ?

1680x1050 15-20+fps/1920x1080 10-15+fps dobitka u odnosu na 8.11
sa quadom bi bilo jos toliko u plusu :) igra je uzasno "cpu bounded"

Poslednja izmena:
OMG,tek sada vidim da nemam instaliran NETFramework 3.5 a igra ga navodno trazi po readme dokumentu..Da li moze do toga da me zeza?

Ma procesor je klokovan na 3.1ghz
u ovoj igri je usko grlo veruj mi ;)
nista bez quada:
http://www.pcgameshardware.com/aid,...U_benchmark_review_with_13_processors/?page=2

OMG,tek sada vidim da nemam instaliran NETFramework 3.5 a igra ga navodno trazi po readme dokumentu..Da li moze do toga da me zeza?

NETFramework 3.5, sp1 za vistu i sp3 za xp (ovo moze da se tweakuje da radi i na sp2) i update-ovan live su neophodni
iskljucivanje clip capture opcije takodje boostuje performanse (al'onda nema "filmica" :))

Poslednja izmena:
Ma znam za ovu igru:)Nego opet,ja i moja ocekivanja:)Vidjah ljude sa E4600 i slicnim procesorima koji imaju iste ili cak i bolje performanse..al ajd sad..:)
Inace,ne pomaze ni tvoj commandline.txt niti netframework:s: isto,potpuno isto:/Kao da mi uopste ne gasi vsync sve imam tako neki osecaj,a ne znam kako da proverim da li ga je ugasio..Mada ne znam koliki je gain sa ugasenim vsyncom..

ja sam sinoć probao far cry 2 sa 12-icom i radi puno bolje. igrao sam u dx9 jer mi je kočilo dok vozim kroz šumu, sa novim drajverom sve klizi na dx10.

Envidijas, a? :D

Nazad
Vrh Dno