Šta je novo?

ATi 3870 zmaj !!! (3870 vs 3850)

jednostavno, neke igre vise leze ATI-ju, a neke ne. koga briga zasto je to tako :)

Problem je što još uvek ne postoji javni alat za promenu latencija memorije na 2x00 i 38x0 seriji, inače bi mogli tu GDDR3 da natežemo još minimum 50MHz preko trenutno maximalnog kloka, uz minimalne gubitke brzine zbog opuštanja latencija.

Konkretno, konsultacijom datasheet-a za Qimonda ddr3 memoriju koja se nalazi na 2600 i 8600 kartama se dolazi do podatka da Qimonda koristi verovatno iste čipove za 2.0ns, 1.8ns, 1.6ns, 1.4ns, samo se latencije razlikuju; mada postoji mogućnost da grešim. Za 1.2ns čipove već mora i podizanje napona na (čini mi se) 1.9V.

Da li postoji neki novi bios za 3870 koji poboljsava overclock?

Uzeo sam danas Asus 3870. Def: 777/2250
999%5Cimages%5Cproducts%5C1967%5C1967_m.jpg

Kartica me prijatno iznenadila... odmah je poletela na 900/2500 :D:D, jedino sto mora da se flashuje bios koji otklanja limit za GPU na 862MHz. (Inace, limit za OC iz CCC-a je 877MHz)

Da li je 1GHz nedostizan uz voltmod? Provericemo ;).

Izvrtecu sutra tokom dana testove, pa cu ovde da uporedim rezultate za 3850 (670/1660 i 770/2000) i 3870 (777/2250 i 877/2500), pa ce se ljudi moci lakse odluciti za jednu od ove dve kartice.

Toliko od mene.
:wave:

ps. Ako neko hoce da pazari moju bivsu 3850, neka mi se javi na PM.
999%5Cimages%5Cproducts%5C1966%5C1966_m.jpg

reci mi kako ti je radila ta kartica ... cisto me interesuje nisam zainteresovan za kupovinu :D ... jel fura full igre na 1600x1200 bez problema ... mislio sam na default

Terala CoH: Opposing Fronts u 1680x1050 sve na High bez problema....

Uzeti ova dva komada u CF rezimu i da te Bog vidi.Ima da przi samo tako.Malo mi je zagolicalo mastu..Koliki bi tu rez bio?Mislim da bi zbacio sa Quadom i dve 3870 u CF-u ttrenutni score u 3D Mark 2006.He-He,@nikolas61@,zato ti i trazis za sesiju da oboris svoj licni rekord!

Pitanjce u vezi 3850 ... jel veliki potrosac ... jel treba dodatno napajanje za nju, mislim prikljucak ... da li bi mi napajanje 4ooW iz kucista Codegen Briza zavrsilo posao ... posto ako dodam za napajanje onda nemam kesa za ovu kartu

Ortak kojem sam prodao moju 3850, tera je na "kinezu" od 400W i sve radi odlično (+E2140, 2Gb meme i HD 320Gb). ;)

@pcbeast
Bez menjanja biosa,na defalt-u u 3D 06 17863 !

@dulefman
Otprilike u CF-u treba da trose nesto manje nego jedna 2900XT

Melkor, dokle si maximalno doterao onu 3850, a dokle 3870? Interesuje me isplativost 3870, posto smo utvrdili da GDDR4 malo smara sa svojim latencijama.
Jedino sto me bas privlaci ka 3870 je onaj AC sual slot kuler. Imah takav i imam samo reci hvale :D

@pcbeast
Bez menjanja biosa,na defalt-u u 3D 06 17863 !

Jel to znaci da nije ni overclock ukljucen?Interesuje me jer imam problem i u dilemi sam.Vidim da imas istu plocu a ona na zalost podrzava samo CF a ja bih ipak stavio dve nVidie.recimo dva nova GTS-a ili cak dodam jos jednog GTX-a!Posto to nije moguce reci mi kako se Ati ponasa,daj opsirnije obrazlozenje.Igre..FPS..3D Mark..Overclock..Bios Mod itd.Daj izbenchuj te i bacite na hwbot da se ona lista malo pomeri:banana:,bilo bi lepo da i ostali imaju uvid koliko karte imaju snage kako i single varijanta tako i CF.Pozdrav.

Poslednja izmena:
Sve na defalt-u,nema nikakvog oc-a.Boje su mi uvek bile lepse na atiju kako u 2d tako i u igrama.
Nisam bas odusevljen kako se ponasa:) ume da bude nevaljala sa drajverima.Jednostavno joj neki ne odgovaraju i tačka.Nvidija ima jako dobre kartice i mnogo se bolje ponasaju sa drajverima od Atija.Ovo ostalo što si naveo je stvarno relativno,ne znam šta da ti kažem.Mogu samo da pokušam da budem objektivan jer znam da se verovatno polovina ljudi neće složiti samnom,ali meni zaista lepo rade igre u CF-u i zadovoljan sam šta sam dobio za oko 260 i kusur €€.
Gledam na to ovako: Palit 8800GT 512 kosta(valjda) oko 240€ i sa extremnim klokom quada,i sopstvenim (solidnim)klokom ne moze ni da pridje 18k koliko imam ja skoro na defalt-u bez menjanja biosa i bez oc-a sa dve 3850.To je moje vidjenje stvari.Vozio sam ja i Nvidiju i bio extra zadovoljan,sad mi nije nešto baš do svakog frejma,više volim lepe boje koje prijaju oku.Zaspao sam za tastaturom.Toliko.Radi se o nijansama,cena,igrivost,prikaz,oc.Evo ti zaključak: Najviše bi
voleo da imam dva kompa,sa Nvidijom i sa Atijem.Sa oba bih bio zadovoljan 100%

Poslednja izmena:
Sve na defalt-u,nema nikakvog oc-a.Boje su mi uvek bile lepse na atiju kako u 2d tako i u igrama.
Nisam bas odusevljen kako se ponasa:) ume da bude nevaljala sa drajverima.Jednostavno joj neki ne odgovaraju i tačka.Nvidija ima jako dobre kartice i mnogo se bolje ponasaju sa drajverima od Atija.Ovo ostalo što si naveo je stvarno relativno,ne znam šta da ti kažem.Mogu samo da pokušam da budem objektivan jer znam da se verovatno polovina ljudi neće složiti samnom,ali meni zaista lepo rade igre u CF-u i zadovoljan sam šta sam dobio za oko 260 i kusur €€.
Gledam na to ovako: Palit 8800GT 512 kosta(valjda) oko 240€ i sa extremnim klokom quada,i sopstvenim (solidnim)klokom ne moze ni da pridje 18k koliko imam ja skoro na defalt-u bez menjanja biosa i bez oc-a sa dve 3850.To je moje vidjenje stvari.Vozio sam ja i Nvidiju i bio extra zadovoljan,sad mi nije nešto baš do svakog frejma,više volim lepe boje koje prijaju oku.Zaspao sam za tastaturom.Toliko.Radi se o nijansama,cena,igrivost,prikaz,oc.Evo ti zaključak: Najviše bi
voleo da imam dva kompa,sa Nvidijom i sa Atijem.Sa oba bih bio zadovoljan 100%

Ajde molim te izbenchuj i baci rezultat na hwbot da ucita za 3D Mark 2006 zbog svih nas,i drugima ce koristiti ne samo meni!O.K.?Sve najbolje,pozdrav.!

Poslednja izmena:
Naleteo sam na BIOS za 3870, u kojem je uklonjena barijera na 862MHz i navodno, ispravljen bug sa kontrolom ventilatora...

Isprobacu veceras pa javljam rezultate...

Prilozi

• Sapphire_HD3870_fixfan_unlock.zip
    39.1 KB · Pregleda: 84
Da li ce ti drajveri da rade ok na club3d verziji

Evo jos jedan BIOS sam nasao, koji omogucava vece limite za Overdrive overkloking (recimo, 1500MHz za GPU). - isprobacu ga veceras

Videcu da veceras izanaliziram ovaj BIOS sa prosirenim Overdrive-om, drugi sa FAN kontrolom, i neki u kojem sigurno funkcionise Overdrive, pa da ih ukrstim i napravim jedan ljudski BIOS :D.

Napomena: Za 3870 nije moguce uraditi voltmod kroz BIOS (kao sto moze za 3850), tako da jedino preostaje hard-mod (a i za to uskoro sledi guide sa slikama).

catalystexpandedge8.jpg

Prilozi

• HD3870OC.zip
    39.1 KB · Pregleda: 78
Napomena: Za 3870 nije moguce uraditi voltmod kroz BIOS (kao sto moze za 3850), tako da jedino preostaje hard-mod (a i za to uskoro sledi guide sa slikama).
Koje su default voltaže za 3870? Da li 3850 sa BIOS voltmodom ide preko toga?

Evo jos jedan BIOS sam nasao, koji omogucava vece limite za Overdrive overkloking (recimo, 1500MHz za GPU). - isprobacu ga veceras

Videcu da veceras izanaliziram ovaj BIOS sa prosirenim Overdrive-om, drugi sa FAN kontrolom, i neki u kojem sigurno funkcionise Overdrive, pa da ih ukrstim i napravim jedan ljudski BIOS :D.

catalystexpandedge8.jpg

ovo izgleda obecavajuce za dobar O/C

Evo ga jos jedan...

Skinut sa GeCube OC edition kartice... Zanimljiv zbog toga, sto je BIOS isprogramiran da drzi GPU na 70C. Bice zanimljivo uporediti ga sa ostalim BIOS-ima, i konacno provaliti kako funkcionise kontrola ventilatora.

@Dandy
3850 radi i u 2D i u 3D na nizim naponima od 3870. Najvise sto mozes, je da mu dodelis napone koje koristi 3870, i time (u principu) omogucis kartici da dostigne oc vrednosti koje postize i 3870 (naravno, ako nije uletelo slabije jezgro). Sve vrednosti za napon preko tih se ignorisu (ako ih upises u BIOS), i ostaju one koje su max za 3870.

@tool.keenan
Moras da probas... ako nesto ne funckionise kako treba, uvek mozes da vratis originalni BIOS.

Prilozi

• GeCube Radeon HD 3870 OC 512MB Edition.zip
    39.1 KB · Pregleda: 56
@Nikolas

Tako je druze. Konacno cemo moci klokovati k'o ljudi :). Ali bez voltmoda na kartici, necemo dogurati daleko od 877 koliko originalni Catalyst-i dozvoljavaju.

Nadam se samo da ce se vGPU mod pokazati puno delotvornijim od vGDDR moda, sa kojim sam, znas i sam, dobio jako malo :(

@Nikolas

Tako je druze. Konacno cemo moci klokovati k'o ljudi :). Ali bez voltmoda na kartici, necemo dogurati daleko od 877 koliko originalni Catalyst-i dozvoljavaju.

Nadam se samo da ce se vGPU mod pokazati puno delotvornijim od vGDDR moda, sa kojim sam, znas i sam, dobio jako malo :(

Unapred se veselim novoj sesiji,jer bez ikakvih problema mogu poterati kod sebe moj e6850 na oko 4900MHz-4950MHz i memoriju u tom slucaju na oko 1300MHz. Ti donesi taj super primerak3870 i eto veselja.Pokupice se brdo novih poena. :p

Stize i QX6700 za 2006 i lepota.

@PCbeast
Ne mogu da postizavam :D .Ako imas vremena dodji na pice pa izvrti sve sto te zanima!

Ko voli GDDR3 memaru sa boljim latencama, stize Sapphire ATI Radeon 3850 PCI-e 512MB GDDR3/DDVI/TVO/256bit po ceni koja je niza od 3870 grafe... PAL MAL, Think About That !!!

Eeee, pitanje je koliko ce moci da potegne tih 512MB. Sto vise memorije na karti, to veca sansa da jedan od cipova ne trpi extremni oc. A lanac je slab koliko najslabija karika :d

Bas sam partibrejker.

Pa ***, koliko god da potegne, ostaje mu 20tak eura u dzepu, malo li je u danasnje vreme?;)

Momci kako se ponasa club3d 3870 sa ovim novim biosima nisam jos flesovao jer me buni to sto je bios na club3d 010.067.000.000 nesto mi je mnogo bajat ili je to verzija za 3dclub. Drugo ,Melkor je si nasao mozda nesto za latencije ocigledno je da je gdr4 mnogo labava a mislim da bi tu bench skocio zestoko kad bi ih bar malo nategli. Jedino sto sam do sada probao je modovanje hladjenja i tu se nisam proslavio stavio sam drugi vent na kuler ali to ne pomaze gpu jer je hladnjak predvidjen za bocno hladjenje jedino se mem mnogo bolje hladila. Nisam razumeo Spacea on je promenio pastu na gpu i mem , promenio sam na gpu ali se nista nije promenilo tako da oni koji imaju 3dclub ne moraju to da rade jer je pasta OK ali ne znam kako je stavio keramik na memorije.
Kopa me kako bi se ponasao Gigabajtov V kuler ima ga u Imtelu i neznam dali se jase sa 3870, odnosno dali mu smeta hladnjak za mem. Jel ste videli Gecube hjadnjak.

Nazad
Vrh Dno