Šta je novo?

AthlonXP clock

rakic1

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2008
Poena
310
Na ovom kompu sam imao athlonxp koji ima x10.5 mnozilac pa sam zamenio proc s ovim sto ima x12.5 ali sad imam problem s fsb dok je bio xp sa x10.5 fsb je isao preko 400 znaci memorija je isla preko 200mhz a sada kad sam stavio ovaj athlonxp sa x12.5 memorija nece da predje 176 mhz znaci fsb je 350.
Da li mozda svaki proc ima odredjenu granicu fsb takta ili tako nesto?
Ili je ovo mozda max oc ovog procesora i njegov max radni takt?

Prilozi

• cpu.jpg
    cpu.jpg
    177.1 KB · Pregleda: 166
Poslednja izmena:
Neshto si ti tu zayeb'o. memorija radi na duplo vishe nego CPU (mem 2xFSB)
primer: FSB 350, to znachi da ti memara radi na 700MHz shto je za DDR1 nemoguche i nikad neche biti moguche ;)
a i nisam siguran da tebi plocha mozhe toliki FSB da podrzhi... pogotovo ne CPU
postoji takozvani FSB WALL kod procesora, tu je kraj OC-ju...
i da, u tvom sluchaju FSB je 175 X 12.5 = 2187MHz
a to 350 je takt memorije
znachi lepo odesh u sobu overklokovanje procesora i memorije i prochitash, ima vodicha i primera kako su ljudi koji proc OC-ovali...
samo polako i god speed! :wave:

Poslednja izmena:
Neshto si ti tu zayeb'o. memorija radi na duplo vishe nego CPU (mem 2xFSB)
primer: FSB 350, to znachi da ti memara radi na 700MHz shto je za DDR1 nemoguche i nikad neche biti moguche ;)
:wave:

ma memorija radi na 175 sto znaci da 175x2 daju fsb od 350 tako da nisam ja tu nista *****ao nego si ti brate koristio losu racunicu nije mem=2xfsb nego fsb=mem x 2

DDR= Double Data Rate, shto na srpskom znachi ako ti je FSB 100 memorija je 200...
FSB=Realna memorijska brzina* multipluyer=CPU clock
tebi memorija da radi na 175, FSB bi ti bio 87.5 MHz

DDR= Double Data Rate, shto na srpskom znachi ako ti je FSB 100 memorija je 200...
FSB=Realna memorijska brzina* multipluyer=CPU clock

ako pazljivije vidis screenshot
Bus speed=175
Rated fsb=350
znaci memorija je ddr400 koja trenutno radi na 175 efectivno 350 zar nije tako?ako je kao sto ti kazes onda mi je komp odavno izgoreo pa na cemu ja onda kucam ovu poruku?

a trebala bi da moze na 200 efectivno 400 kao ovde sto je radila ali s drugim procesorom

Prilozi

• cpu400.jpg
    cpu400.jpg
    165.1 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Gospode Bozhe
po tvojoj rachunici moj CPU radi na 12,8GHz.
rated FSB je efectivno za memaru,a bus speed je u stvari "pravi" FSB
da memari pojachash MHz-e imash divider i postavish tako da ti cpu radi recimo na tih 175*12.5, memara na 200, tj. efektivno 400
P.S. *** ja sam se sav pogubio, trebalo mi je par minuta da skontam gde smo stali, gde smo se zapetljali ;) :d
:wave:

Prilozi

• cpu-3199.jpg
    cpu-3199.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 79
  • memory-3199.jpg
    memory-3199.jpg
    32.6 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Zbunjujes ga sa quad pumped FSB-om kod Intela.

Poslednja izmena:
:d:d:d *** nisam imao drugi primer pri ruci... aj neko AMD da postuje

aj onda majke ti objasni sta si ti mislio da kazes s ovim?
da naravno da mi memorija radi na 175 ali posto je ddr to je 175 u jednom pravcu znaci 350 efectivno znaci dobijas 350 fsb zar ne?

P.S. brate zbunio si i mene i sebe s tim ***!!!hehe

FSB nije na koliko ti memorija radi efectivno, vech koliko MHz na magistrali
TVOJ FSB JE 175, kad ga pomnozhish sa 2 dobijash na koliko ti radi DDR (memorija), kad ga pomnozhish sa multijem od CPU-a dobija clock CPU-a
Intel ima takozvani QUAD PUMPED FSB-vishe marketing nego ishta drugo (kao 4*FSB), ali je je ista stvar.na slikama gore vidish moj FSB je 256 (quad pumped je 1024-nebitno), 256*12.5=3,2GHz. na drugoj imash memorijska setovanja, objashnjenje: poshto mi je divider 9\14 znachi rachunica ide ovako
256*14 = 3584
3584/9 = 398,2MHz = "800" efectivno
koliko si potero taj CPU do sad?

FSB nije na koliko ti memorija radi efectivno, vech koliko MHz na magistrali
TVOJ FSB JE 175, kad ga pomnozhish sa 2 dobijash na koliko ti radi DDR (memorija), kad ga pomnozhish sa multijem od CPU-a dobija clock CPU-a
Intel ima takozvani QUAD PUMPED FSB-vishe marketing nego ishta drugo (kao 4*FSB), ali je je ista stvar.na slikama gore vidish moj FSB je 256 (quad pumped je 1024-nebitno), 256*12.5=3,2GHz. na drugoj imash memorijska setovanja, objashnjenje: poshto mi je divider 9\14 znachi rachunica ide ovako
256*14 = 3584
3584/9 = 398,2MHz = "800" efectivno
koliko si potero taj CPU do sad?

ma razumem ja tebe nego se nismo u startu sporazumeli sto se tice ddr ali nije bitno. i znam da quad ima kao x4 fsb to jest onaj ht link=hypertransport link mislim da pise kod x2 i quadova.
pa terao sam ga do 176x12.5 bilo sta preko nece ono kao krene prodje post screen i kad treba da se pojavi ono ucitavanje wina sam se restartuje. moguce da mu treba jos struje?ali ne dizem vise napon i ovo je mnogo na stock cooleru

Poslednja izmena:
znam da quad ima kao x4 fsb to jest onaj ht link=hypertransport link mislim da pise kod x2 i quadova.

nemoj... nemoj, batali sad Intela :d

pa terao sam ga do 176x12.5 bilo sta preko nece ono kao krene prodje post screen i kad treba da se pojavi ono ucitavanje wina sam se restartuje. moguce da mu treba jos struje?ali ne dizem vise napon i ovo je mnogo na stock cooleru

Socket A, hmm... cepaj to do 2v slobodno, mislim hladi ga malo bolje, ako ne mozhesh onda 1.9v nek ti bude gornja granica... i naravno ne preko 65-70C (bolje da ti ovo bude limitator)
P.S. dizhesh napon (V), ne struju (A)
da, zaboravih... 175*12.5, jel to na default voltazhi?

Poslednja izmena:
nemoj... nemoj, batali sad Intela :d

Socket A, hmm... cepaj to do 2v slobodno, mislim hladi ga malo bolje, ako ne mozhesh onda 1.9v nek ti bude gornja granica... i naravno ne preko 65-70C (bolje da ti ovo bude limitator)

ma znam da je napon nego sam tako napisao
nije na default digao sam vcore na 1.850 i tada mi u idle cpu temp oko 57c na stock cooleru
inace default za vcore je 1.650

Poslednja izmena:

Kakva bre 2V :S: to ni TT12 na full obrtajima ne moze da ohladi. Sve preko 1,85V je previse i za naponsku sekciju na ploci i za sam procesor sem ako nije Morgan, Spitfire, Thunderbird ili Palomino jezgro sto svakako u ovom slucaju nije.

@rakic1
Procesor je B jezgro i ako je otkljucan spusti mu mnozilac na recimo 11 pa teraj sve sinhrono na 200MHz. Ako je zakljucan onda nista tu ne mozes da uradis

@CooLa
Jes' da je vec previse zastarelo ali nije ti tacna informacija za SoA procesore da su Thoroughbred svi otkljucni posto za njih vaze isto sto i za Bartone. Do 39_te nedelje 2003. su svi otkljucani do 42_ge poneki je otkljucan od 42_ge svi SoA procesori su zakljucani. ;)

Poslednja izmena:
Procesor je B jezgro i ako je otkljucan spusti mu mnozilac na recimo 11 pa teraj sve sinhrono na 200MHz. Ako je zakljucan onda nista tu ne mozes da uradis

ma probao sam da spustim mnozilac ispod 12.5 i onda stane na post screen i pise da promenim setovanja za cpu tako da je verovatno zakljucan na 12.5 ***. tako da jedino mogu preko memorije da dizem clock.

nema veze kad uzmem neki ozbiljan cooler onda cu probam da dizem dalje napon mnogo se greje na 1.9v s default

Pozdrav swima vama!!!
Evo citam ovu temu i nesto kapiram a nesto ne,posto sam Marko Kraljevic za kompjutere xe xe!!!
Naime ja imam AMD Athlon(tm) XP 1800+ Palomino Socket A (462) i izvrsio sam overklokovanje u BIOS-u,tj. povecao sam mu sa 133 na 150 a max je 166,kod mene je Multipler x 11.5 pa mi je sad:
Core Speed 1725 MHz
Bus Sped 150 MHz
Rated FSB 300 MHz
RAM memorija mi je 256mb DDR i pise da radi na frekvenciji 187.5 MHz i radni takt ili kako vec mu je 5:4 a ne 1:1,pa me zanima mogu li ja tu shta da uchinim!
Izvinjavam se unapred zbog gresaka u izrazavanju i navodjenju struchnih pojmova jer neznam ni engleski a ni struchnu terminologiju iz ove oblasti!Unapred hvala na pomoci,pozz!!!

Morao bi da kazes koja je ploca. I za koju je frekvenciju deklraisana memorija!

Morao bi da kazes koja je ploca. I za koju je frekvenciju deklraisana memorija!

E pozz i hvala na tako brzom odzivu:type:
Gledam preko nekog programa(EVEREST-a) za plochu pise:Naziv matiène ploèe ECS K7VTA3 v5,ako je to to:wall:
E za memoriju nemam pojma,napisacu ti nesto ali neznam da li je to to:wallTip sabirnice DDR
Širina sabirnice 64 bit
DRAM:FSB razmera 5:4
Osnovna frekvencija 167 MHz (DDR)
Efektivna frekvencija 333 MHz
Protok 2667 MB/s
Nadam se da sam ubo ono sto treba:d

Tvoja ploca ima KT333 cipset ali na zalost nema kontrolu multiplikatora i napona za CPU i nema zakljucanu PCI magistralu na 33MHz. Bilo kako overklok na ovoj ploci ja ne preporucijem. 150MHz je bezbedno ali opet nista drugo ne mozes da uradis. 166x10 sinhrono sa memorijom je brze nego 150x11.5 asinhrono.

Ako te zanima mogu ti otkljucati tog Palomina i odraditi pin mod (naravno dzabe) da ti radi na npr 10x166 i sinhrono sa memorijom 1:1. Ako si pak sam zainteresovan da izvrsis operaciju kazi pa cu ti ovde objasniti.

Hvala Misko na pojashnjenju i na ponudjenoj pomoci!
Samo ja sam iz okoline Kragujevca pa mi se ne isplati da dolazim u Bg zbog ovog krsha :)
Ako mozesh pojasni mi proceduru kako to mogu da odradim sam,ali ako se radi sa technim srebrom i ako je previshe komplikovano nemoj da se trudish jer ja to sigurno necu uspeti!!!Mada mi jeste bitno da mi radi sinhronizovano na 1:1,ali ***a ako ne moze shta da se radi!!!
Nisam ja bash socijala pa da nemogu da nabavim jachu mashinu ali trenutno sam u nekim dugovima a i ovi moji nemaju bash razumevanja za to,pa pokushavam da izvuchem maximum iz ovog shto imam!!!Hvala josh jednom,pozz!!!!

Hvala Misko na pojashnjenju i na ponudjenoj pomoci!
Samo ja sam iz okoline Kragujevca pa mi se ne isplati da dolazim u Bg zbog ovog krsha :)
Ako mozesh pojasni mi proceduru kako to mogu da odradim sam,ali ako se radi sa technim srebrom i ako je previshe komplikovano nemoj da se trudish jer ja to sigurno necu uspeti!!!Mada mi jeste bitno da mi radi sinhronizovano na 1:1,ali ***a ako ne moze shta da se radi!!!
Nisam ja bash socijala pa da nemogu da nabavim jachu mashinu ali trenutno sam u nekim dugovima a i ovi moji nemaju bash razumevanja za to,pa pokushavam da izvuchem maximum iz ovog shto imam!!!Hvala josh jednom,pozz!!!!

Radi se o tecnom srebru :( Nego ja cesto idem do KG (dobar drugar mi zivi tamo) pa kad budem dolazio mogu da ti to odradim (do nove godine cu sigurno ici).

Poz.

Vazi brate,josh jednom hvala ti!!! Kad bude bilo javi,ok!? Pozz
Nego moze li neko da mi nabavi jachi procesor,nesto bar preko 2.2GHZ,jer po Kg-u josh nisam uspeo da nabavim :( Ako neko od vas zna ili ima,molio bih da se javi,unapred hvala! Pozz

Sta si hteo ovim da kazes?

Vazi brate,josh jednom hvala ti!!! Kad bude bilo javi,ok!? Pozz
Nego moze li neko da mi nabavi jachi procesor,nesto bar preko 2.2GHZ,jer po Kg-u josh nisam uspeo da nabavim :( Ako neko od vas zna ili ima,molio bih da se javi,unapred hvala! Pozz

Ovako, najjaci procesor za tvoju plocu je Athlon XP 3000+ sa Barton jezgrom ali verzija 166MHz tj. DKV4D sasvim realno je da nadjes otkljucan Athlon XP Barton 2500+ i da ga na toj tvojoj ploci overklokujes podizanjem mnozioca, kako ploca nema tu opciju u BIOS_u, to bi morao da odradis pomocu pin-moda pa da ga teras na recimo 2166MHz(13x166)

Poslednja izmena:
Da tako se otkljucava. Ja sam otkljucao bar 5 Athlona XP i imam slican metod. I kada se to odradi sve je bezbedno za dalji rad.

Evo i mene posle 100god.
Nadam se da neko prati ovu temu i da ce mi odgovoriti,unapred zahvaljujem!
Naime posto sam spalio svoj stari procesor Athlon XP1800+ juce su mi u servisu stavili Athlon XP 2100+,pa me zanima da li mogu da ga klokujem...napomena,vec sam probao sa dizanjem FBS ali sm jedva uspeo da udjem u bios,mislio sam da sam opet spalio procesor....
Mnozilac mu je 13...i kako da ga dizem pomocu pin-moda?
Pozz

Nazad
Vrh Dno