Šta je novo?

Asus Zenfone 10

Nije ni do budžeta. Ljudi jednostavno ne žele kompaktne telefone. Ako Apple-u nije pošlo za rukom da progura Mini -- koji je spektakularan telefon -- onda nema teorije da bilo ko drugi uspe.
Upravo tako, nije ovde problem ni marketing, ni ''težina'' brenda, popularnost itd. Jednostavno retko ko danas želi mali displej na smartfonu, bukvalno 90% bumera koristi phablete a tek mlađi i korisnici ne žele displej telefona ispod 6''.
Da je Asus napravio odličan Zenfone kompakt u periodu 2013-2018, takav model bi se mnogo bolje prodavao, jer se potražnja postojala, a konkurencija je bila slaba, i uglavnom sa osakaćenim hardverom u odnosu na standardne flagship modele.

Kad vec pominjemo eplov mini, sami su sebi upropastili proizvod napravivsi nesto sto lici da je ispalo iz 2012 godine. I mislim da nije tacno da ne postoji traznja za kompakt uredjajima nego je u slucaju asusa taj produkt preskup, kao i u slucaju sonija. Epl sam vec pomenuo sta su uradili. Piksel uz sve svoje mane, a ima ih dosta, jedini isporucuje kakav-takav proizvod tog tipa a da ne kosta 600+ evra.
Edit: zaboravio sam samsung, koji ne podnosim :D

Poslednja izmena:
Tražnja za flagship (android) telefonima (sa ekranima površine ispod 100cm2) je na nivou statističke greške. A Zenfone 10 ima displej korisne površine 84.4 cm2, što je mnogima bilo malo i pre 5 godina.
A da ne pričam o toj logici da neko hoće flagship hardver ali po mid-range ceni, to bi možda moglo da prođe tamo u periodu oko 2010. godine, u poslednjih nekoliko godina je smešno i pomisliti na takav scenario.
A Pixeli imaju povoljne cene iz dva osnovna razloga - jer Gugl to sebi može da priušti, u periodu dok pokušavaju masovno da se probiju na tržištu (pre svega USA i njihovih glavnih satelita), a drugi razlog je to što nemaju trenutno najbolji-najskuplji, flagship čipset.

Kad vec pominjemo eplov mini, sami su sebi upropastili proizvod napravivsi nesto sto lici da je ispalo iz 2012 godine. I mislim da nije tacno da ne postoji traznja za kompakt uredjajima nego je u slucaju asusa taj produkt preskup, kao i u slucaju sonija. Epl sam vec pomenuo sta su uradili.
Ali to kako izgleda je i njegova prednost. Izgleda isto kao i svaki noviji iPhone, većina iPhone korisnika i dalje ima notch tako da na to ni ne gledaju kao na manu. Znači isti flegšip telefon ali u manjem telu, i opet se prodavao na nivou statističke greške -- kod ciljne grupe koja je skoro uvek voljna da plati više novca da dobije nešto što ima napola pojedenu jabuku. Zbog toga kažem, ako njima nije prošlo, neće nikome. Džaba i marketing, kad jedna od najbogatinijih kompanija na planeti sa naizgled beskonačnim marketinškim budžetom nije uspela da progura svoj Mini dve godine zaredom, a nije da nisu pokušali.

Ljudi jednostavno ne žele male telefone. To što ima šaka potencijalnih kupaca nije dovoljno da se opravda novac za research and development i onda posle marketing. Neisplativo je jednostavno. Danas masa ljudi koristi telefone za sve svoje potrebe. Web browsing, muzika, dopisivanje, gledanje razgolićenih pripadnika suprotnog ili istog pola, Instagram, TikTok, gledanje Netflixa, YouTube-a, i slično. Bukvalno svaka od tih stavki je bolja na većem telefonu, otud i tolika prodaja.

Neko reče pre par poruka "phablet", upravo se tako i zvala ova kategorija "u moje vreme". Izbacio je neko bio phablet pre 10ak godina, i svi su se smejali -- koji bi ludak hteo da ima toliki telefon? I evo, par godina prošlo i to je mejnstrim. Neće se to nikad ni promeniti kad su telefoni postali zamena za većinu ostalih uređaja. Mali telefoni jednostavno nemaju nikakvu prednost osim njihove veličine, a upravo je to i njihova najveća slabost.

Problem je što nema više normalnih telefona. iPhone Mini je smešno mali. Fale nam telefoni dimenzija Zenfone, Pixel 5, i slično, mada srećom i dalje Samsung i Apple furaju racionalno velike telefone u njihovim serijama (ispod 150mm visine).

Zasto polazimo od pretpostavke da kompakt mora da bude sa flagship hardverom?
Zato što se ta priča vrti u poslednjih 10 godina. Mislim vrtela se u vreme dok su ljudi još hteli da gledaju u male ekrane i skroluju po njima, a da pritom ne ostanu uskraćeni za flagship hardver, od čipseta, preko kapaciteta baterije, kvaliteta displeja do kamere i zvučnika. U poslednje 3-4 godine to više ne važi, jednostavno iz x razloga 95% korisnika više ne želi da koristi ekran ispod 100cm2 površine, posebno ne na flagship modelu. A mid-range kompakt telefoni takođe više skoro nikoga ne zanimaju.

+1, ako Apple nije mogao da progura pricu sa Minijem i kompaktnim telefonima, nece niko.

Kad vec pominjemo eplov mini, sami su sebi upropastili proizvod napravivsi nesto sto lici da je ispalo iz 2012 godine.
Verovatno mislis na SE model, ne na Mini. Mini izgleda isto kao drugi modeli, samo dosta manji.
Ja sam upravo na 13 Mini, nista mu ne fali, osim naslednika. Verovatno cu posle njega preci na Pro model ili na neki Android.

Fali mu to što ima 60hz. Da ima 120hz, bio bi mi u razmatranju iako je iOS. :) Ali svakako šteta što nema više mini telefona.

Fali mu to što ima 60hz. Da ima 120hz, bio bi mi u razmatranju iako je iOS. :) Ali svakako šteta što nema više mini telefona.
60Hz na iOS je beskrajno fluidnije od 60Hz na Androidu. To je već odavno poznata stvar. Sa tih 60Hz se vrlo lepo i komotno može živeti. Nije, naravno, fluidno kao ni 90Hz na bilo kojem uređaju, ali daleko od toga da postoji neko seckanje kao na Android telefonima sa takvim panelima.

Igrom slučaja imam iOS službeni i ti za 60hz da je tu nešto specijalan je samo zaludjivanje sebe. :D Secka kao i sve što nije 90hz bar i to je to.

Igrom slučaja imam iOS službeni i ti za 60hz da je tu nešto specijalan je samo zaludjivanje sebe. :D Secka kao i sve što nije 90hz bar i to je to.
60Hz "secka", znači dokle smo došli, nemam reči.

Da, 90 je fluidnije, ali 60 Hz ne secka! Pritom iOS i EMUI imaju fantastično animacije koje jako lepo izgledaju sa 60 Hz.

Kada jednom predješ na 120hz, nema više povratka na staro. To je rekla čak i moja devojka kojoj na 60hz ništa nije seckalo ranije dok nije sada na 120hz. Kada je uzela stari iPhone 11 mučno joj bilo da ga koristi.

Šura polomio neki flagship koji je razbio na Redmi Note 12 Pro dok se snađe, i kuka kako mu je grozan telefon, sve mu sporo i ne mrda, ne zna da objasni šta je... ja pogledam i skapiram da je default valjda 60Hz iz kutije. Kad sam mu podesio na 120Hz odmah mu "drugi telefon".

Da, i ja kad sam uzimao jedino me tih 60hz kopkalo ali navikneš se i ne primećuješ. Tek kad uzmeš u ruke neki telefon sa 120hz tad primetiš razliku (da, primeti se).
Nego navikneš se i ne smeta ti.
Neki 14 Mini (ili 15 mini) sa 120hz bi bio perfektnan, ali taj film nećemo gledati.

Ma i 90hz bi bilo taman, 120hz je previse za tako malu bateriju. :)

Inače: Asus has released an official statement refuting this report. The company is to restructure parts of its business, but the Zenfones aren't going away yet.

Ne razumem samo zašto su svi odlepili za ovim telefonom i nazivaju ga jedinim i najboljim kompaktom kad je skoro identičnih dimenzija kao S23 (neznatno uži i znatno deblji od S23)?

Skoro 3 milimetra je uži od S23, to nije malo. Meni je širina najbitnija kod kompakt telefona. A što je deblji 2mm mi ne znači ništa.

I te kako. Zato sam sa Oneplus 8 prešao na S20. Osetna razlika.

A kakve su fotografije na njemu? Posebno noćne. I koliko često mu stižu apdejtovi?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno