Šta je novo?

Asus Xonar Vs. Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro

Poslednja igra sa EAX-om je Mass Effect. Sad je sve zasnovano na OpenAL-u tako da ako mislis na buduce igre mozes da zaboravis na EAX.

@car
da, pod vistom/win7 eax ni ne radi ni sa creative kartama, tj radi, donekle sa alchemyjem, sto je emulacija, radi softverski :)
inace, d2x ti je bacanje para, bar meni, posto nema poseban izlaz za slusalice i/ili front panel konektor. ili da se stalno kada hoces da koristis slusalice zavlacis iza kucista, ili da ih kacis na pojacalo/avr, ako imaju izlaz, i koliko ti je to prakticno, gde ti stoje
a nema ni izmenjivi opamp, ako ti je to bitno :)
jedino sto izgleda fancy
tako da uzmi one jeftinije xonare, dx ili ds
jedina prednost d2x je sto ima i dts i dolby, ostali ili dts ili dolby

Mislim, jasno mi je da je Xonar kvalitetnije resenje, koje pritom izgleda i kao milion dolara ;) ... ali, Sa Creative-om se druzim vec 10+ godina, od prvog Live!-a, pa sve do inkarnacija u Audigy i X-Fi seriji... i reci cu "Mecka je Mecka" (odnosno, Creative je Creative :D), ima famozni EAX, maximalno podrzana kroz igre, dobri drajveri (nikada nijedan problem sa njima, zaista, sve ove godine).
Dok kod Xonar-a, sta znam... nesto citah, najveci problem su upravo drajveri, kao i aplikacije, jos nisu dovoljno ispeglani, sta li je... a i kada se ode na ASUS-ov sajt po nove drajvere, nailazi se na par fix-eva, koji ispravljaju ili nedostatak surround zvuka u pojedinim igrama, ili pak i totalan nedostatak zvuka u nekim drugim...

Lomim glavu, nema sta...

Creative pre dodje kao Golf a ne kao mecka, svi znaju za njega pa ga kupuju.:D
Creative dobri drajveri?:smash:
Nisu ni ASUS savrseni, ali daleko da su problem.:)

Imao sam X-Fi sa 7 64bit i nikakvih problema nema vec duze vreme, pre toga Vista i sve je isto bilo odlicno. Sve opcije su radile i zvuk u igrama bio je odlican. Sada imam XOnar i opet driveri u 7 su odlicni, sve je na svom mestu. Ipak, i dan danas ako se preporucuje gaming zvucna gleda se u pravcu Creativa.

Ja stvarno ljudi ne znam sto vi toliko pljujete po tim kreative karticama. To sto niste nasli i stavili kavakami drajvere, sto ne znate da podesite neke stvari vam ne daje za pravo da ih toliko zakopavate!!! Kartice su extra, softver je dobar, problema nema (imao sam awe64, live, audigy, audigy 2 zs i trenutno music;znaci skoro 20 god se druzimo) i licno sam prezadovoljan istima!!

U principu sve je to isto osim ako niste audiofil (zvucni fanatik sa moje strane gledista) a u tom slucaju ce vam trebati kartica koja je prilicno skuplja od ovih o kojima se vodi polemika!

Care stvarno ne vidim lupanje glave sa tvoje strane, zadovoljan si necim ali ti djavo ne da mira izgleda a ;)

Care stvarno ne vidim lupanje glave sa tvoje strane, zadovoljan si necim ali ti djavo ne da mira izgleda a ;)

Ja koristim Daniel K drajvere, pa opet imam probleme. Creative je ispao teska smradina sto se tice podrske starijih kartica u Win7. U PESu mi EAX luduje, cas publika se cuje jako, cas slabo, komentatore prekida u pola reci... Takvih problema nisam imao sa WinXP i oficijelnim drajverima, a sad ne mogu da sastavim normalan rad. Inace, nema sta nisam namestao i isprobao... U Win7 moram dobro da odsrafim zvucnike ne bi li se film nekako cuo... Ako cu da kupujem karticu samo zbog EAX-a onda necu ni da igram sa pozicinirajucim zvukom :p

Inace jesam (relativno) zadovoljan, jer sam karticu dobio jeftino i nemam bas tako mocne zvucnike (ATP3), ali kad bih uzimao novu karticu Creative bih zaobisao u sirokom luku... Ima kvalitetnijih resenja za iste pare. A ova X-FI serija ne zasluzuje svoje ime. Sta je to toliko High Fidelity u kristalajzeru? Sa mp3-jem mozda i ima smisla ali sa CD/FLAC muzikom to samo moze da pokvari zvucnu sliku.

@car
da, pod vistom/win7 eax ni ne radi ni sa creative kartama, tj radi, donekle sa alchemyjem, sto je emulacija, radi softverski :)
Hm, nisam znao za ovo... valjda zato sto sam provereni korisnik XP-a :)

A zar ALchemy nije za Vistu (only), ne i za 7... ?
inace, d2x ti je bacanje para, bar meni, posto nema poseban izlaz za slusalice i/ili front panel konektor. ili da se stalno kada hoces da koristis slusalice zavlacis iza kucista, ili da ih kacis na pojacalo/avr, ako imaju izlaz, i koliko ti je to prakticno, gde ti stoje
a nema ni izmenjivi opamp, ako ti je to bitno :)
Nije :)

Ni menjanje opamp-a, niti sluske (ne koristim, nikada i nisam), a narocito ne front panel... pa da mi treba to, sada bi vec furao neki skuplji model, tipa Platinum Fatal1ty Champion, koji ima I/O Drive (ako si na to mislio?)... ne, apsolutno nista od ovoga, samo dobar zvuk, dobra podrska u igrama, PCI-Express slot i bar neka vrsta digitalne veze ;)
E da, i da je ta digitalija odvojena od Line-In konekcije (zbog TV karte), ubi me ovaj sugavi FlexiJack, moram stalno da se zavlacim i cupam kablove/cackam tamo po konzoli u zavisnosti od toga hocu li S/PDIF ili pak zvuk sa tuner-a.
jedino sto izgleda fancy
I to je pozeljno :D
tako da uzmi one jeftinije xonare, dx ili ds
jedina prednost d2x je sto ima i dts i dolby, ostali ili dts ili dolby
Dobro, to vec i nije losa stvar... i jednostavno necu one jeftinije modele, nikada nisam voleo te low-profile karte, ima da bude bas ovaj Xonar. (ili pak bas ovaj Creative :p)

2 garson:
Ma moze i tako da se kaze, ono jes' da je odomacen... mada ipak neka ostane na Mecki, nekako su mi vise oni razni Realteci sinonim za Golfa, Creative je ipak nesto visa klasa :D
I ja nikakve probleme nisam imao sa njima, zaista, ama bas nikada... a kao sto rekoh, 10+ godina (tacnije, od 99-e) se druzim sa njihovim kartama.

2 Proday:
Pa, u sustini jeste tako nekako :D... mada, realno, treba mi karta na PCI-Express slotu, ako nista drugo.
Npr. snimao sam onu Rampage II Extreme plocu, a ona, tuzno, ima samo jedan PCI slot :(

2 garson:
Ma moze i tako da se kaze, ono jes' da je odomacen... mada ipak neka ostane na Mecki, nekako su mi vise oni razni Realteci sinonim za Golfa, Creative je ipak nesto visa klasa :D
I ja nikakve probleme nisam imao sa njima, zaista, ama bas nikada... a kao sto rekoh, 10+ godina (tacnije, od 99-e) se druzim sa njihovim kartama.
Sta su onda ASUS, Auzentech ako je Creative mecka? Ferrari, Lamborgini?:D
Ja stvarno ljudi ne znam sto vi toliko pljujete po tim kreative karticama. To sto niste nasli i stavili kavakami drajvere, sto ne znate da podesite neke stvari vam ne daje za pravo da ih toliko zakopavate!!! Kartice su extra, softver je dobar, problema nema (imao sam awe64, live, audigy, audigy 2 zs i trenutno music;znaci skoro 20 god se druzimo) i licno sam prezadovoljan istima!!

U principu sve je to isto osim ako niste audiofil (zvucni fanatik sa moje strane gledista) a u tom slucaju ce vam trebati kartica koja je prilicno skuplja od ovih o kojima se vodi polemika!
Zato sto ima boljih za iste/slicne pare, zato sto je Creative (bio) monopolista sa EAXom...

Zato sto ima boljih za iste/slicne pare, zato sto je Creative (bio) monopolista sa EAXom...

Zar nije jos uvek? Koliko znam, jedino su EAX1/2 pusteni "u divljinu". Na novije verzije Creative i dalje ima licencu.

Najbolje karte ima Azuentech, s' tim sto ga nema kod nas a i kosta. Opet on takodje ima X-Fi cip, sto je za igrice daleko bolje od Asus resenja.

sad to da su bas najbolje, je diskutabilno
a imaju i oni kartice sa ovim cmi cipom koji je na xonarima

a stvarno za koje su sada igrice creative kartice/cipovi bolje od ostalih?

Koliko se meni cini EAX je ispao iz trke odnosno nema vise ni trke ... osim ako sve ne bude vredelo u BF BC za PC ,)

Creative jeste lazovcina svetske klase to stoji i ja sam sam naseo na stos ali opet zvuk koji se dobije u odnosu na integruse ili neka slicna resenja je kudikamo bolji cak odlican.

Ali opet EAX je odlicna stvar i tu mu nema zamerki samo sto je malo igara u kojima on ima ulogu ( tipa BF2 )

Sad je sve zasnovano na OpenAL
Voleo bih da mi neko objasni ili da mi kaze gde se moze osetiti u igri na delu ovaj OpenAL kao sto se u EAX moze cuti bat koraka iza ograde ili slicno ?? Ne igram se puno ali nesto bas ne mogu da se pohvalim da sam u novijim igrama cuo slicno pozicioniranje ??

Poslednja izmena:
eax nije pozicioniranje, eax su samo efekti, tj kako ce oni zvucati
a gde ce se nalaziti zavisi od sound enginea igre

Dobro da preformulisem :) u kojoj novoj igri ce se ( ili se ) osetiti dobrobit OpenAL-a u odnosu na EAX

Da bi primenio EAX moras igru ubaciti u Alchemy listu.

Dobro da preformulisem :) u kojoj novoj igri ce se ( ili se ) osetiti dobrobit OpenAL-a u odnosu na EAX

crysis, stalker
pa skoro sve igre koje koriste id tech3 i 4 engine (doom3, quake4...)

a i bf2, bar koliko sam ja imao prilike da cujem, isto zvuci i na xonarima kao i na ctu

a i mesas openal i eax, openal je ceo zvucni api, i izmedju ostalog moze koristiti i eax efekte

Pa valjda OpenAL gura softversku emulaciju EAX-a, tako da je i na HD integrushama podrzan EAX 3 i 4 emulacijom kroz softver. Ne igram se neshto u zadnje vreme, ali treba da je tako. A shto se pozicioniranja tiche, to zavisi samo od igre, ne od zvuchne.

Poslednja izmena:
crysis, stalker
pa skoro sve igre koje koriste id tech3 i 4 engine (doom3, quake4...)

a i bf2, bar koliko sam ja imao prilike da cujem, isto zvuci i na xonarima kao i na ctu

a i mesas openal i eax, openal je ceo zvucni api, i izmedju ostalog moze koristiti i eax efekte

Heheh Crysis pa gde tu mozes da osetis dobrobit :d Mislim posto se oni tupavi VC cuju na kilometar a verujem i u stalkeru ... doom je matora igra kao i quake i ne spada u zeljenu grupaciju.

U BF2 mozes da cujes coveka iza ograde, zida ili slicno tacno kako " TABANA " i mozes lepu sacekusu da mu namestis ... da ne pricam o " night " atmosferi

Pitao sam zato sto je EAX realno osetna stvar, normalno ako je igra dobro implementira i mozes da imas neki " gain ". Jedno vreme smo pikali bf2 i prelazak na X fi je znacio ogromnu razliku u osecaju u to vreme. Sumnjam da ove nove integruse mogu to da odrade prvo zbog kvaliteta drugo zbog sve manje EAX pravilno upotrebljenog no ko zna ... cekamo BC pa cemo videti :)

@vkozmar Ti prvo moras da naucis da podesis drivere, pa samu igru, onda da povezes kako treba i tek onda da diskutujes u ovoj temi :)

Da si nekad igrao neku igricu koja trazi ozbiljnije uposljavanje vijuga znao bi o cemu pricam ovako kao neko ko je prodao creative da bi kupio Asus si previse subjektivan ;)

Poenta je da svako radi svoj posao, onaj koji pravi igre onaj koji pravi drivere i mi koji se igramo. Nije moje da se petljam u sta se ne razumem kao sto verujem da ni ti nisi mogao nista da petljas oko samih drivera osim sto si nesto " cekirao " kasnije " po instalaciji " ... osim ako u medjuvremenu nisi postao " na ti " sa Danielom K.

Jednog dana kad odrastes neke ce ti stvari biti jasne ...

Hehehehe.... ja zato i ne igram igrice... vijuge mi sluze za druge stvaro u zivotu :)
Salu na strani, Asus je za muziku bolji... a sto se tice cackanja drivera na netu postoje uputstva, saveti pa i vodici za podesavanje. Sve sam to ja iscitao kad mi je trebalo i nijedan uredjaj ne radi default najbolje sto moze na ovom svetu. Tako da plug&play ne postoji.

Igram bf2 jako dugo. Dosta se oslanjam na sluh u toj igri. Imao x-fi music a zatim ovu xonar dx. Creative-ova karta je za tri klase bolja u ovoj igri od asusove. Za muziku asus, za igre x-fi i tačka:)

Slazem se da je za stare igre creative zakon sa eax-om, ali shvatite da je eax mrtav odavno i da se sve sad radi na OpenAl-u.

Da li se zna kad je Asus poceo uopste da pravi Audio kartice i koja je prva koja se pojavila u nekom " pravom " svetlu ?? Za Ctu znamo ...

Xonar serija im je prva, rekao bih. :)

Vrh Dno