Šta je novo?

Asus Xonar Vs. Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro

lepiboki

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
03.01.2009
Poena
169
Citam li citam po forumu i sto vise citam manje su mi neke stvari jasne. Asus zvucne nisam nikad probao a voleo bih ako ima potrebe, pa me realno zanima razlika izmedju asusovih zvucni i gore navedene creative. Osim sto je creative PCI-E zanima me razlika u kvalitetu u odnosu na cenu i ostalo. Imam creativa i Z5500 zvucnike pa me zanima da li bi bolje prosao sa asusom. Takodje me zanima da li je bolje da korsitim opticki ili analogni izmedju zvucnika i kartice.

Koji Xonar? Ima ih desetak, DS, D1,DX, D2, Essence STX...?

Verovatno je mislio na istu cenovnu klasu. Mada, kad vec imas tu creative, ne menjaj je, mislim da nije vredno truda

opticki spdif ima i xonar ds

Mislio sam u poredjenju sa modelom u slicnoj cenovnoj klasi ili mozda malo vecoj nizoj. Znaci sa asusom u cenovnom rangu od 120-170e.

I mene bas zivo zanima koja je muzicka preporucljivija za enkodovanje dd i dts signala (odnosno radi bolje posao) od hardwera koji se nalazi u logitech z5500 modelu?! Licno sam probao da pustim x-fi music da radi encoding (imam uplacen dd i dts pack) ali mi se licno vise dopada ono sto cujem sa logitechom!

o ovome smo razgovarali na preko 50 strana ovog foruma - sto se tice muzike

xonar ds od 40 evra je bolji od svake creative kartice .
i to zato sto bas na svaku creative karticu idu lose komponente . kristalajzer, molim vas ne pominjite jer DSP nema veze sa ovom temom .

od kartica sa x-fi chipom je od asusovih resenja, bolji samo auzentech. i to dosta.

I mene bas zivo zanima koja je muzicka preporucljivija za enkodovanje dd i dts signala (odnosno radi bolje posao) od hardwera koji se nalazi u logitech z5500 modelu?! Licno sam probao da pustim x-fi music da radi encoding (imam uplacen dd i dts pack) ali mi se licno vise dopada ono sto cujem sa logitechom!

Koliko se secam review i izjava sa raznih foruma Z-5500 i X-Fi karte imaju DD&DTS cip u istom rangu, DAC je po nekima bolji na Logy. Razgranicite sta je DDL i DTS-c tj encoder koji 5.1 zvuk sa kompa umotava u DD ili DTS i tako moze proci kroz SPDIF. Z-5500 ima decoder. Neki X-Fi nemaju hardwersko vec samo softwersko decodiranje. Da bi napravili razliku mora se pustiti bitstream kroz SPDIF pa Z-5500 da odradi posao i uporediti sa analognim izlazom iz zvucne jer decoer i encoder ne mogu biti istovremeno ukljuceni. Neki urade softwersko decodiranje uz pomoc AC3 Filtera, pa taj 5.1 upakuju uz pomoc DDL ili DTS-c i posalju preko SPDIF da Z-5500 opet decodira.

Kako kabal može da smanjuje šum? Optički kabal galvanski odvaja komp i drugi uređaj pa je zato bolji za upotrebu sa PCom.

to je totalna budalastina . kabl je kabl i varira od proizvodjaca do proizvodjaca.

jedno je analogni kabl koji prenosi sam zvuk,
a potpuno drugo opticki ili koaksijalni spdif /sony-philips digital interface / koji prenosi bitstream - tj bit po bit ne - enkodovani signal do DTS ili DolbyDigital dekodera.

ne mesajte te dve stvari. ako xonar / x-fi outputuje bitstream do logitechovog /ili slicnog / decodera , za kvalitet zvika vise nece biti zasluzna zvucna, nego logy-jev dekoder.

tj. za bitstream vam se isto 'vata i integrusa.

hvala lepo.

Kod dig signala ima ili sve ili nista, znaci (ako postoji) sum dovede do prekida signala a ne do losijeg zvuka i ako se koristi adekvatni kabl smetnji nema, tako da je isto koristiti optical ili coax. Sto se tice galvanskog odvajanja to opet zavisi od kvaliteta komponenti. Problem se javljao kod integrusa ne i zasebnih zvucni.

A koja je razlika izmedju kvaliteta slike koju dobijes preko DVI ili HDMI prikljucka?
I opticak toslink i coax salju isti dig signal i nema razlike u kvalitetu dobijenog dig signala.

razlika kolika tolika postoji, procitaj link malo bolje, a ne samo taj, nego i na netu.Preporucuju opticki ako postoji mogucnost, ako ne onda coaxijalni. Razlika je sigurno mala, ali pravi audiofili znaju da primete i najmanji sum.
DVI i HDMI su za sliku, sa tom razlikom sto HDMI prenosi i zvuk za razliku od DVI

Poslednja izmena:
evo clanak pa procitajte malo. Najbolja konekcija je optical, pa coaxial, pa tek onda rca. RCA ni netreba UOPSTE da se dovodi u pitanje ako postoji mogucnost konekcije optical ili coaxial

http://www.hardwaresecrets.com/article/82/2

To da, ali eto neko kao ja na primer ce da koristi anlaogne prikljucke jer mu vise odgovaraju zbog slabasnog spdif-a, jeste da gubim 3-4% kvaliteta zvuka u odnosu na spdif ali opet analogni nema ogranicenja sto se tice bitratea zvuka i to u startu pobija spdif. Spdif je davno prevazidjen sa hdmi-jem, samo se ceka da na pc-u pojeftine karte sa hdmi-jem...

razlika kolika tolika postoji, procitaj link malo bolje, a ne samo taj, nego i na netu.Preporucuju opticki ako postoji mogucnost, ako ne onda coaxijalni. Razlika je sigurno mala, ali pravi audiofili znaju da primete i najmanji sum.
DVI i HDMI su za sliku, sa tom razlikom sto HDMI prenosi i zvuk za razliku od DVI

Razlika u kvalitetu zvuka prenesenog digitalno koaksijalnim ili optičkim kablom NE POSTOJI. Zvuk se prenosi digitalno i može samo da stigne ili ne stigne na drugu stranu. Jedina razlika između prenosa koaksijalnim i optičkim kablom je što je optički kabl neosetljiv na elektromagnetne smetnje. Zato se optički kablovi koriste za prenos digitalnih informacija u industrijskim postrojenjima i na drugim lokacijama gde se očekuju velike EM smetnje. Ukratko, u stanu ćeš teško da izazoveš takve EM smetnje da ometeš transport zvuka preko coax-a. Bilo kako bilo, ako čuješ zvuk preko coax-a on je 100% onakav kakav je i poslat, i nema razlike u odnosu na FO

Audiofili primete razliku i nadju dlaku u jajetu koja ne postoji. Isuvise dobro poznajem prave i kvazi audiofile tako da mi je i muka od njih (ovi drugi). Jos jednom razlike nema. Cak sto se audiofila tice i tu su podeljeni, doj jedni hvale opticki zbog odvajanja mase uredjaja drugi hvale coax jer tu nema konverzije signala pa se nista ne gubi (a sta da se izgubi u dig formi?). Ljudi manite se gluposti, razlika u PCM i DD, DTS signalu preko coax, optike ili HDMI ne postoji. Jedino sto HDMI moze da progura 8 kanala PCM tj LPCM a ovi mogu samo 2 i u stanju je da bistreamuje HD zvuk. Kvalitet zvuka posle zavisi od DAC i opamp. Zavisi sta i gde radi tu obradu.

To da, ali eto neko kao ja na primer ce da koristi anlaogne prikljucke jer mu vise odgovaraju zbog slabasnog spdif-a, jeste da gubim 3-4% kvaliteta zvuka u odnosu na spdif ali opet analogni nema ogranicenja sto se tice bitratea zvuka i to u startu pobija spdif. Spdif je davno prevazidjen sa hdmi-jem, samo se ceka da na pc-u pojeftine karte sa hdmi-jem...

Kako je spdif prevazidjen sa hdmi-ijem? Pa mnoge graficke kartice(cak i skuplji modeli) nemaju na sebi hdmi, nego dolaze sa adapterima. A sa DVI-HDMI adapterom ne moze da se prenese zvuk bez spdif kabla.

SPDIF je prevazdijen sa HDMI po pitanju kvaliteta zvuka koji moze da prenese a samim tim sto moze i sliku da nosi je prednost. Graficke karte iz AMD inace dolaze sa zvucnim kontrolerom pa su sposobne same da prenose zvuk preko HDMI bez ikakvih adaptera. Naravno taj zvuk je dobar za filmove (DD, DTS, HD audio), dok je za muziku ipak potrebna dobra zvucna.

Bilo bi lepo kad bi neko pisao par sticky tema kao u drugim sobama, da ljudi znaju da razlikuju stvari, vec ovako se gube u temama i ne razlikuju vise nista. Da se objasni sta su kablovi, tj. opticki, koaxijalni, a sta standardi, tj. DD ili Dolby Digital, DTS ili Digital Theatre Sistems. Ima za sve ovo objsanjenje na netu , ali opet lepo bi bilo da se stavi jedna sticky tema da bi ljudi napokon razumeli sta je sta.

ja govorim da ako graficka karta dodje bez hdmi(nvidia), nego sa adapterom DVI-HDMI, na taj nacin nece prebaciti zvuk recimo do televizora bez upotreba spdif kabla kao jedno od resenja. Dakle, taj kabl ide od ploce do graficke, i tek onda DVI-HDMI adapterom ce moci da prebaci i zvuk. Takav primer je kod moje graficke 9800gt. Ne govorim da li je bolje ili ne koristiti taj kabl nego kao jedno od resenja da se uopste dobije zvuk na drugoj strani.

Da mogao bi da se otvori sticky gde bi bilo sve objasnjeno da se ljudi ovde negube i da bolje citaju sta je napisano.

Kako Xonar stoji sa EAX-om?

Do koje verzije podrzava? Pretpostavljam da od v5.0 nema nista, cetvorka mozda... ?

podrzava do 2 zvanicno, posto je to creative 'otvorio'
3, 4 i 5 samo preko emulacije, gx mod, sad to negde radi, negde ne

ali kako je eax manje vise mrtav, to ne bi trebalo ni da te brine

podrzava do 2 zvanicno, posto je to creative 'otvorio'
3, 4 i 5 samo preko emulacije, gx mod, sad to negde radi, negde ne
Znaci, v2.0 definitivno - procitah to negde, mislio sam da je greska... zaista sam mislio da ima podrsku za vise verzije, bar 3 i/ili 4, a mislio sam da je ista prica i sa integrusama, BTW...
ali kako je eax manje vise mrtav, to ne bi trebalo ni da te brine
Mislis... ?

Sta znam, lomatam se izmedju D2X Xonar-a i Titanium Fatal1ty Pro-a, pa kad videh ovu temu, prosirise mi se zenice... a onda vidim da je tema otisla sasvim na drugu stranu, i da se prica o tome koja je konekcija najbolja/najkvalitetnija :D

Mislim, jasno mi je da je Xonar kvalitetnije resenje, koje pritom izgleda i kao milion dolara ;) ... ali, Sa Creative-om se druzim vec 10+ godina, od prvog Live!-a, pa sve do inkarnacija u Audigy i X-Fi seriji... i reci cu "Mecka je Mecka" (odnosno, Creative je Creative :D), ima famozni EAX, maximalno podrzana kroz igre, dobri drajveri (nikada nijedan problem sa njima, zaista, sve ove godine).
Dok kod Xonar-a, sta znam... nesto citah, najveci problem su upravo drajveri, kao i aplikacije, jos nisu dovoljno ispeglani, sta li je... a i kada se ode na ASUS-ov sajt po nove drajvere, nailazi se na par fix-eva, koji ispravljaju ili nedostatak surround zvuka u pojedinim igrama, ili pak i totalan nedostatak zvuka u nekim drugim...

Lomim glavu, nema sta...

Nazad
Vrh Dno