Šta je novo?

Asus P8P67 ili MSI P67 GD55

Studentbg

Slavan
Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
320
E treba da uzmem novu plocu i novi procesor pa razmisljam o ove dve ploce (posto nigde jos nisam video gigabyte-ove ploce da imaju da se kupe) koju plocu uzeti i sta je bolje i neko vase obrazlozenje.Mislim asus je gola verzija nista budjeno dok je msi jedna od nabudzenih serija... Ja bas nemam iskustva sa msi oduvek sam preferirao Asus.:))))
Hvala svima unapred na pomoci oko izbora... pozz

@Spacemaster

Danas sam video u jednoj firmi SaberTooth za samo 1000din skuplji od Pro verzije. Možda je glupo pitanje ali da li se isplati ta razlike. Već sam se "pružio" 2000 više za Pro verziju.

jos samo da srede sajt .... i da bar malo osvezavaju drajvere ..... i mozda ponovo kupim asusa ;)

a Marko ovo sve sto si nabrojao .... ne razumem pa sve to ima i na Asrock ploci ??? Mislim do sad je Asus imao realno ocajne budzet poloce .... i sad kao treba da tripujemo da su to sredili ;)

Imao sam P5K .... realno ... smesna ploca.

E sad ako se nesto promenilo ... lepo od njih .... ali sacekacu malo dok ne uzmem asus plocu.

A i da te pitam za kraj :) jer stvarno mislis da je osnovna ASUS ploca bolja od one Asrock extreme 6 ?

Poslednja izmena:
osnovna zamerka za asrock je ocajna podrska.
konkretno i za extreme6 asrock kojega sam i sam gledao;)
bios im je nedovrsen, nedoteran, pll fix nije izbacen, mnozioc ne ide preko 48, itd itd..
govorim ti kao neko ko nije fanboj i kao eko ko je citao komentare vlasnika pomenute ploce.

e sad posto je podrska meni bar jako vazna, uzeo bih svakako asusa u ovom trenutku a ne asrock-a, zbog loseg biosa, i ocajne podrske.

Osim BT-a?

Ajmo redom.

1. Osim BT-a - nije ovo obični BT i to caka, uz njega ide ceo razvoji paket. Uz njega dobiješ SW za daljinski, tj. svoj telefon možeš lako pretvoriti u daljinski multimedijalni uređaj (http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/#Remote Controller) . Zatim možeš šerovati fajlove (http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/#File Sharing). Zatim, da ne davim pogledajte ovo ;) http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/#Life Entertainment
2. Osim digitalne naponske jedinice (nešto što su do sad imale samo ROG i serverske ploče). Odlična digitalna = manji pad napona =manje zagrevanje = veći oc potencijal
3. Osim lošiheg OC potencijala CPU-a
4. Osim lošijeg OC potencijala Memorije
5. Osim lošijeg mem protoka
6. Osim UEFI-a koji sam po sebi može da se šeruje u vidu fajla, koji je brži, precizniji i mnogo dobro izgleda
7. Osim AI Sutie II - najkompletnijeg alata koji za sad kaska daleko iza svih ostalih proizvodžača
8. I na kraju kvaliteta svih komponeti

... ma da ne davim :)

Asrock je http://en.wikipedia.org/wiki/Asrock pročitajte između redova :)
Stoga kada se sve sabere i oduzme, ako želiš jeftino i izbliza ne toliko potpuno što nude P67 ploče ASUS-a, onda treba da ideš na nešto drugo a ne na Asrock. :)

Još jednom sve na jednom mestu: http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/
1. To je tacno, nije samo "BT".
2. Asrock ima istu takvu naponsku. Digi+ VRM, bla, bla. Pogledaj po netu.
3,4,5 Isto kao i svaka high-end P67 ploca. Nema tu nekih bitnih razlika. Ovisi i o primjerku.
6. Isto kao i svaka high-end P67 ploca, izuzev koliko znam Gigabyte-a, ali i to ce se promijeniti.
7. Da, Asusov AI Suite je bolji od takvog softvera drugih proizvodjaca. IMHO nebitno, ja to samo jednom upalim da vidim sta tu ima, te da na brzinu vidim koliko procesor/memorija ide. Overclock ide iz biosa.
8. Kvalitet svih komponenti je jako diskutabilan, otkud znas da Asrock nema kvalitetnije komponente od Asusa? (Naravno ako poredimo ploce priblizne cijene.)

Asrock je http://en.wikipedia.org/wiki/Asrock pročitajte između redova :)
Stoga kada se sve sabere i oduzme, ako želiš jeftino i izbliza ne toliko potpuno što nude P67 ploče ASUS-a, onda treba da ideš na nešto drugo a ne na Asrock. :)

Još jednom sve na jednom mestu: http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/
Sta to treba da znaci? Pojasni jer ne razumijem. :)

Samo cu jos rec da Asrock P67 Extreme4 dolazi sa USB3.0 front panelom.

1. To je tacno, nije samo "BT".
2. Asrock ima istu takvu naponsku. Digi+ VRM, bla, bla. Pogledaj po netu.
3,4,5 Isto kao i svaka high-end P67 ploca. Nema tu nekih bitnih razlika. Ovisi i o primjerku.
6. Isto kao i svaka high-end P67 ploca, izuzev koliko znam Gigabyte-a, ali i to ce se promijeniti.
7. Da, Asusov AI Suite je bolji od takvog softvera drugih proizvodjaca. IMHO nebitno, ja to samo jednom upalim da vidim sta tu ima, te da na brzinu vidim koliko procesor/memorija ide. Overclock ide iz biosa.
8. Kvalitet svih komponenti je jako diskutabilan, otkud znas da Asrock nema kvalitetnije komponente od Asusa? (Naravno ako poredimo ploce priblizne cijene.)

Sta to treba da znaci? Pojasni jer ne razumijem.

Samo cu jos rec da Asrock P67 Extreme4 dolazi sa USB3.0 front panelom.

ASUS sajt radi kao sat (.com) ne znam sta treba da se sredi. :)
Ako nešto treba pokrenite temu da ih cimamo :)

Please pročitaš prvu rečenicu Wikipedije za početak.
Ako pročešljaš malo po netu, poenta Uefija je da možeš mišem da se igraš, kako to radi na Asrocku, rekao bi još uvek nespremno - http://www.madshrimps.be/articles/article/1000116/ASRock-P67-Extreme4-Motherboard-Review/9

- Opet šta ćemo sa garancijiom od jedne, tj. dve godine?
- Šta ćemo sa činjenicom da su na ploči rupe za 775 socket, a ti kupio CPU sa kulerom koji ima promer rupa 1155/1156

- Šta ćemo sa podrškom, koja skoro pa bukvalno ne postoji

- Zašto ocei recimo XS-u njavećem oc forumu na svetu ne veličju pomenutu ploču, pa bar malo?

- Sa druge strane, naponska mora da radi sinhronizovano sa pločom, tj. kod Asrocka toga nema i pad napona je prisutan ;) I kako je ista kad nije (ko te to ubedi pobogu), pa gde je tu Dual Inteligent procesor II i Digi+ VRM - ako ne znaš sta je onda najbolje potraži na postu iznad koji sam napisao
http://www.anandtech.com/show/4080/welcome-to-sandy-bridge-with-the-asrock-p67-extreme4/5
Recimo GIGABYTE izbaci dva reda zavojnica pa i sa UD7 ima pad napona ;)
I ako je naponska ista, a nije kako onda Asrock troši više :)

OC i te kako se razlikuje (ne bi sad da te pitam koliko si P67 ploča testirao :) ). Testirao sam MSI GD65 sa 2600, razlika u OC proca je više od 100MHz, razlika za mem preko 300MHz. Sve sinhronizovano daje i veći mem protok itd. Stoga za 3,4,5 ako misliš da je tako onda se grdno varaš. Da li si video kao radi GUI kod UEFI-a, verujem da nisi. ASUS ima brži i najnapredniji GUI, proguglaj i oko toga.

Skini svaki elektroit, zavojnicu, nezavisne čipove na ploči proveri proizvodžača i proveri cene, pa onda možemo da diskutujemo o kvalitetu ;)

Ali, ali ako želiš da se osloniš na iskustva onih najiskusnijih kao što je anantech pročitaj ovo ;) prvo http://www.anandtech.com/show/4130/the-battle-of-the-p67-boards-asus-vs-gigabyte-at-190/11 ili pročitaj ceo test pa ces shvatiti da razlike u OC-u ima, u funkcionalnosi i te kako itd. U ovom testu pravila se komparacija sa PRO modelom (ja trubim o P8P67) koji se ne razlikuje mnogo od P8P67 koji je sa cenom sličan tom Asrocku. Stoga P8P67 vs Extreme4 ne bi mnogo razmišljao i išao bih na ASUS, ako se razmišljaš o PRO i bitan ti je fron panel, nebitan oc i sve tehnologije koje ima ASUS (koje nisu džabe i nisu pale sa neba) išao bi na Asrock zbog niže cene.

Moja poenta je jasna, ne bi da ubeđujem nikoga, ako hoćeš uzeti Asrock, uzmi :)
Ako ne želiš više od svoje ploče sem "na golo oko" havdvera uzmi Asrock.
Extreme4 ima dobru cenu ako je ima po ceni koja je u germaniji, i iskreno ja bih je uzeo ( da se ponovim ) ako nikad, nikad ne bi išao na max OC, ili ako od OC-a ne očekujem mnogo, plus sve ono što sma napisao u zadnja dva posta. Međutim onda dođem do priče o kvalitetu i garancijom od jedne, tj. dve godine i kažem "neka hvala" ili još bolje "nisam toliko bogat da bi kupovao najjeftinije".

Jednostavno svaka roba ima svog kupca, i ako čvrsto veruješ u ono što se razlikuje od iskustava širom neta od onoga u šta ti veruješ, ja ću ti reći idi na Asrock, tj. jeftini ogranak ASUS-a! :)

Poslednja izmena:
@alex
Postoji razlika u specu između te dve ploče, ako je ona zanemarljiva onda ostaje na tebi da li želiš ono što nudi ST, kako vizuelno tako i kroz tehnologije.

Meni se sviđa ST vizuelno i samo zbog toga bi je uzeo, tj. ako imaš providno kućište :)
No ukusi se razlikuju pa ne bi ni o tome da dajem konačan, čvrst sud. :)

Poslednja izmena:
ASUS sajt radi kao sat (.com) ne znam sta treba da se sredi. :)
Ako nešto treba pokrenite temu da ih cimamo :)

Please pročitaš prvu rečenicu Wikipedije za početak.
Ako pročešljaš malo po netu, poenta Uefija je da možeš mišem da se igraš, kako to radi na Asrocku, rekao bi još uvek nespremno - http://www.madshrimps.be/articles/article/1000116/ASRock-P67-Extreme4-Motherboard-Review/9
Nisam li i sam rekao da Asus ima najbolji UEFI?

- Opet šta ćemo sa garancijiom od jedne, tj. dve godine?
Koliko znam, manje vise sve ploce imaju 2-3 godine garancije. Osobno kupujem plocu da mi traje taman toliko, do 3 godine.

- Šta ćemo sa činjenicom da su na ploči rupe za 775 socket, a ti kupio CPU sa kulerom koji ima promer rupa 1155/1156
??? Naravno da Asrock ima LGA1155/1156 rupe, pored njih ima i one za LGA775. To je samo plus u odnosu na sve druge proizvodjace (izuzev EVGA, oni pored Asrocka jedini imaju 775 rupe)

- Šta ćemo sa podrškom, koja skoro pa bukvalno ne postoji
Asrock je mala firma, koja se jako puno trudi, ne znam otkud ti to da ne postoji podrska. Postoje sigurno daleko manji krugovi korisnika, ali to ne mijenja previse stvari. Redovno izdaju nove verzije biosa, a ponekad cine cuda sa raspolozivim hardverom.

- Zašto ocei recimo XS-u njavećem oc forumu na svetu ne veličju pomenutu ploču, pa bar malo?
To su ljudi koji ne kupuju hw za 24/7 nego samo za gazenje do krajnjih granica, pritome ne gledajuci cijenu. Ja ne pricam o LN2 overclocku i slicnom.

OC i te kako se razlikuje (ne bi sad da te pitam koliko si P67 ploča testirao :) ). Testirao sam MSI GD65 sa 2600, razlika u OC proca je više od 100MHz, razlika za mem preko 300MHz. Sve sinhronizovano daje i veći mem protok itd. Stoga za 3,4,5 ako misliš da je tako onda se grdno varaš. Da li si video kao radi GUI kod UEFI-a, verujem da nisi. ASUS ima brži i najnapredniji GUI, proguglaj i oko toga.
Da se ne radi o overclocku SB-a, gledao bih maksimalni FSB/BCLK koji ploce postizu, ovako me to ne zanima ni 2%. Zna se da se overclock SB-a radi promjenom mnozitelja, siliti plocu da radi na bijednih 110MHz je bezveze. Veca ce razlika u konacnoj brzini biti od procesora do procesora, nego sto ploca ima veze s tim, cak i pod uslovom da su Asusice bolje od svih ostalih po tom pitanju. Ja recimo ubodem bolji primjerak 2500K i dzaba ti ne znam kakva ploca. :) Zato i kazem da kod P67 overclock ploce uopce nije bitan.

Vise kosta Asus P8P67+2500 nego Asrock P67 Extreme4+2500K. U tome je fol, a druga kombinacija mete pod s prvom.

Skini svaki elektroit, zavojnicu, nezavisne čipove na ploči proveri proizvodžača i proveri cene, pa onda možemo da diskutujemo o kvalitetu ;)
To je diskutabilno kao sto sam rekao, jer ni ti nemas dokaz da Asus ploce imaju kvalitetnije komponente od drugih. Ako mene pitas, sve je to u "5 deka".

Moja poenta je jasna, ne bi da ubeđujem nikoga, ako hoćeš uzeti Asrock, uzmi :)
Ako ne želiš više od svoje ploče sem "na golo oko" havdvera uzmi Asrock.
Extreme4 ima dobru cenu ako je ima po ceni koja je u germaniji, i iskreno ja bih je uzeo ( da se ponovim ) ako nikad, nikad ne bi išao na max OC, ili ako od OC-a ne očekujem mnogo, plus sve ono što sma napisao u zadnja dva posta. Međutim onda dođem do priče o kvalitetu i garancijom od jedne, tj. dve godine i kažem "neka hvala" ili još bolje "nisam toliko bogat da bi kupovao najjeftinije".
Kao sto rekoh, maksimalni overclock me ne zanima, mene samo zanima koliko cu izvuci za 24/7 rad a da kanta bude brza od tvornickih postavki, a pri tome tiha i stedljiva. Primjera radi, 2500K na 4.4GHz sa aftermarket coolerom i razumnim naponom. Meni dosta.

Mozda mi na pamet padne i sloziti SLI, koji naravno Asrock podrzava u vrlo solidnoj 8x 8x konfiguraciji. Nema nijedne ploce za tu lovu koja to moze, svaka druga (Asus P8P67 Pro 16x i 4x, ili Gigabyte UD4 8x 8x, MSI P67-GD55 8x 8x) je ili skuplja ili nema odgovarajucu propusnost, ili oboje u slucaju Asusa P8P67 Pro.

Jednostavno svaka roba ima svog kupca, i ako čvrsto veruješ u ono što se razlikuje od iskustava širom neta od onoga u šta ti veruješ, ja ću ti reći idi na Asrock, tj. jeftini ogranak ASUS-a! :)
Asrock vise nije nikakav ogranak Asusa, nego zasebna firma. Nekad davno je bio, to je bilo dok su imali lose ploce. :d

Naravno da cu kupiti Asrock plocu. Za mene je to no-brainer, drugi to mozda vide drugacije.

Pogazio si sve sto si rekao i tu ti se završava (nadam se) priča , izlupetao si se oko OC-a, oko uEFIja, oko naponske (ovo ne da si se izlupetao, ali ajde :) ). Sad "izvrćeš istinu" oko garancije, pa se vadiš, a Asrock nema 3 godine, nego dosta, dosta manje. Što je najgore ponavljaš da je nešto jeftinije, a ja evo nigde ne nađo gde to ima i po kojoj ceni da se kupi. Sad nastavljaš i oko rupa za socket, zašto opet pobogu "izvrćeš istinu" toliko, zar ti nije za ovo što si sve rekao bilo jednostanije da odeš na www.gooogle.com i onda napišeš šta treba?

Evo slike - http://content.hwigroup.net/images/products_larges/114236/1/asrock-p67-extreme4.jpg - gde ti vidiš osam rupa (tj. rupe i za 1155/1156 begin_of_the_skype_highlighting              1155/1156      end_of_the_skype_highlighting i 775)? Zašto lupetati bez prestanka? :)

Pa onda kreneš da "nabadaš" priču sa cenama, gde je to Asrock Extreme4 P67 jeftiniji od P8P67 toliko? U Srbiji, kod tebe u Sarajevu? Kome ide preporuka čoveku koji je postavio temu, ili je ovo bilo u fazonu "samo da se napiše nešto" pa da vidimo kako će se razvijati priča. Opet zašto lupaš toliko, citiraću te: "Vise kosta Asus P8P67+2500 nego Asrock P67 Extreme4+2500K." Pa ću te pitati: "Gde to ima u Srbiji, gde?" :d Kolega zašto "iskljivljuješ istipnu"? :)

Opet ko je pričao o nekom drugom oc-u nego o 24/7. Nemoj više molim te :)
Pogledaj linkove koje sam ti dao, radi se o max kloku za 24/7.

I sad ćemo se zakopati sa Slijem, ili ti Konfigurisanju SLI-a na ovoj ploči, e tu si se zakopao sa zaključkom.

Još jednom ko i gde u Srbiji to ima? Mogu da ti samo kažem niko, i niko neće imati :)
Možda kod tebe u Sarajevu bude bila neka, ali koliko sam doznao dobili ste samo H67 ;) kolega! :)

Stoga ne znam sta da ti kažem sem da: "Sledeći put kad budeš ulazio u diskusiju prvo spremi materijal, dokaze, nemoj lupetati jer gazenje preko sopstvenih reči dovešće te samo do situacije u kojoj će onaj koji te sluša-čita smatrati totalno "nebitnim" za dalju diskusiju :).

Srećna kupovina "negde" i nemoj se naći molim te uvređen. Ne volim kad ostanem nedorečen, a još manje kad se priča napamet, a priče napamet sa tvoje strane ima u nekoliko postova i to podosta. Stoga nemoj se naljutiti molim te i shvati ovo kao pozitivnu kritiku. :)

I za kraj: http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=105819

Poslednja izmena:
Ali, ali ako želiš da se osloniš na iskustva onih najiskusnijih kao što je anantech pročitaj ovo ;) prvo http://www.anandtech.com/show/4130/the-battle-of-the-p67-boards-asus-vs-gigabyte-at-190/11

U testu gde se takmici Asus protiv Gigabyte-a , pobedio ASrock, lol

Nego, imam pitanje sto se tice Asusa. Imam dvd rezac nec 3540a, koji ima samo IDE ( ili valjda ata133, ne znam tacno) interfejs, tj onaj siroki kabl. Na svim ovim novim plocama postoje samo sata konektori. Moram li da pazarim novi rezac sa sata koenktorom?

Poslednja izmena:
To sam i sam napisao, međutim diskusija se vodila oko P8P64 modela ne PRO. Gde je P8P67 još jeftiniji od Asrocka i to podosta.

Što se tiče tvog problema najbolje bi bilo da pazariš novi, brži su, manje se greju i nisu skupi. Postoje i konverteri konektori (imao ih je Winwin, činimi mi se ovo - http://www.google.de/products/catal...og_result&ct=result&resnum=1&ved=0CFUQ8wIwAA# ) ali ako moraš da daš 700-800din za to, da bi radio stari rezač onda bolje uzeti novi i da uživaš.

U testu gde se takmici Asus protiv Gigabyte-a , pobedio ASrock, lol

Nego, imam pitanje sto se tice Asusa. Imam dvd rezac nec 3540a, koji ima samo IDE ( ili valjda ata133, ne znam tacno) interfejs, tj onaj siroki kabl. Na svim ovim novim plocama postoje samo sata konektori. Moram li da pazarim novi rezac sa sata koenktorom?

Poslednja izmena:
Vrh Dno