Šta je novo?

ASUS P67 zvanična tema

Za slike ću se ja pobrinuti od ponedeljka, shodno tome mogao si do sad zvati 555 puta da pitaš za B3 direktno Gigagtron ako ne veruješ mojim rečima. :) Ajmo još jednom, ASUS ne prodaje B2 ploče, samo B3 su na policama prodavaca :)

:banana:
Ok sorry! Čemu ljutnja? :) U principu, nisam hteo zvati teh. podršku jer generalno, obično ti na telefonima nemaju pojma o tim "detaljima".

Poručujem ploču odmah u ponedeljak.

Ako imaš pristup Gigatronu (a i ostali trgovci) bilo bi lepo da se uz ploče sa problematičnim čipsetovima naglasi da su nova revizija. Da ne bude zabuna.

Ajmo još jednom, ASUS ne prodaje B2 ploče, samo B3 su na policama prodavaca :)

:banana:

Danas sam bio u TC Usce,Comtrade shop na policama stoje Asus P67 bez oznake u gornjem desnom uglu,znaci nije B3 revizija ! Dok recimo u Gigatronu ima dve Asus ploce i imaju oznaku da je B3

Poslednja izmena:
Kako ce se slagati Asus P8P67 DELUXE sa EXCELERAM ERS303A 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 Rippler?
Iako nije zvanicno podrzana, a kako vidim kod clanova foruma koji imaju ovu plocu, manju bracu i sestre iz exeleramove familije za Sandybridge ( na 1,5V memorije), ploca dobro podosi?

Poslednja izmena:
@Spacemaster

Druze reci mi smeta li ploci (P8P67) napon memorije od 1.65v (kingston Genesis i hyper x)? Da razresimo tu misteriju oko 1.5v memorija za sendy.

@ribolovacr

To je napon memorije, znači moze da smeta procu jer je mem kontroler u procu ne na ploči, što se tiče ploče možeš da daš i 1.85, samo je pitanje kako će procesor da reaguje. Ja moju mem teram na 1.65V bez problema.

Poslednja izmena:
Ja sam obecao spacemasteru da cu slikati moju kutiju od sabertooth-a zato sto na doticnoj nema oznaka od 5 god. garancije. ali ja se izvinjavam cekam jos memoriju a kucam preko starog laptopa pa mi je problem smanjivanje ili bila kakva malverzacija sa slikama....Ima nekoliko nacina da proveris koja je ploca u pitanju da li je b3 u gornjem desnom uglu moras da imas oznaku da je b3, u biosu takodje, i ako proveris i preko cpuz dobices informaciju o stepeningu...

Sto se tice memorije meni treba da dodje bas memorija koja radi na 1.65v i intel i asus kazu da je granica koju je preporucio intel(ljudi proucite malo user guide ljudi nepisu to bez potrebe). Oni ne kazu da nece raditi pod vecim naponom ali da nije preporucljivo.

iskren da budem intel ***** sto se tice tih 1.5v toliko o tome :)

@Spacemaster

Koje su memorije od 1.5v sertifikovane od strane asusa za plocu P8P67. Mislim da to zanima dosta ljudi, jer vazi za celu seriju asus sendy b. ploca, pa ako ti nije tesko napisi molim te.
Hvala.

A kako ce se "namjestiti" memorija, EXCELERAM ERS303A , 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 Rippler kad je stavimo u plocu Asus P8P67 DELUXE, na koje taktove i latencije?
U opisu ploce pise :
" 4 x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 2200(O.C.)*/2133(O.C.)/1866(O.C.)/1600/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory ...
... Due to CPU behavior, DDR3 2200/2000/1800 MHz memory module will run at DDR3 2133/1866/1600 MHz frequency as default."
Da li to znaci da je moguce da ce se memorija sama odma postaviti na 1600MHz i 9-9-9-24 i to sve na 1,5V ?

Sta znaci:" Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)" ?

Pise da Asus P8P67 DELUXE podrzava dosta memorija na 1,65V da su 1600MHz.
Kod nas samo jedan jedini Kingston (CL8) i jedan Mushkin (koja je izgleda CL6) da ih se moze kod nas kupiti i svi su XMP pa me zanima sta to znaci i cemu sluzi...

Hehe to cenim,isao si da proveris stanje na terenu :p

Nema potrebe da idem na teren nije mi u opisu posla. Sa druge strane ja sam kutije i radio :) znam gde se nalaze i kao što rekoh znam da B2 više nema na policama :) tj. čim se pojavio problem sa B2 sve ploče su povučene.

@Spacemaster

Koje su memorije od 1.5v sertifikovane od strane asusa za plocu P8P67. Mislim da to zanima dosta ljudi, jer vazi za celu seriju asus sendy b. ploca, pa ako ti nije tesko napisi molim te.
Hvala.

Sajtovi se updejtuju pa malo koče, ali u meniju svake ploče treba da ima memory support, shodno tome ta lista ti je odličan reper. Isto tako sve Kingston memorije testirau se pre prodaje na ASUS-u, te bilo koju Kingston memoriju da uzmeš nećeš pogrešiti. Imaš ih kod nas i sa 1.5V.

A kako ce se "namjestiti" memorija, EXCELERAM ERS303A , 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 Rippler kad je stavimo u plocu Asus P8P67 DELUXE, na koje taktove i latencije?
U opisu ploce pise :
" 4 x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 2200(O.C.)*/2133(O.C.)/1866(O.C.)/1600/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory ...
... Due to CPU behavior, DDR3 2200/2000/1800 MHz memory module will run at DDR3 2133/1866/1600 MHz frequency as default."
Da li to znaci da je moguce da ce se memorija sama odma postaviti na 1600MHz i 9-9-9-24 i to sve na 1,5V ?

Neće, moraš ručno da je podesiš.

Sta znaci:" Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)" ?

XMP je skraćenica od Extreme Memory Profile, tj. da se ne bi zezao sa ručnim podešavanjima uđeš u bios i podesiš jednu od ponuđenih vrednosti XMP-a i sve će ti raditi (znači imaćeš podešene i kolokove i latencije)

Pise da Asus P8P67 DELUXE podrzava dosta memorija na 1,65V da su 1600MHz.
Kod nas samo jedan jedini Kingston (CL8) i jedan Mushkin (koja je izgleda CL6) da ih se moze kod nas kupiti i svi su XMP pa me zanima sta to znaci i cemu sluzi...

Intel standard kao što opisah gore.
.....

Poslednja izmena:
Ako moze ukratko razlike ASUS PRO i Sabertooth ploca u smislu o/c domena koja predstavlja bolji izbor ????

... Isto tako sve Kingston memorije testirau se pre prodaje na ASUS-u, te bilo koju Kingston memoriju da uzmeš nećeš pogrešiti. Imaš ih kod nas i sa 1.5V.
Dakle sam Kingston probava svoje memorije na nekim ASUS plocama, komad po komad ...?
Pa ako radi na toj nekoj trebalo bi da radi i na nekoj drugoj... ?
Koje to i gde ima kupiti Kingston ddr3 memorija sa 1600MHz i na 1,5V ?
Ja ne znam gde radis "gospodaru svemira", izvini ...:d

Testira se serija a ne komad po komad...logicno zar ne?!?!?!?

... Memorija sa sivim hladnjakom sa oznakom KHX1600C9D3X2K2/4GX je 1000% radila kod mene...

Ne radim u Kingstonu ne brini :)

Dakle KHX1600C9D3X2K2/4GX je radila na 1,5V kod tebe bez problema iako joj u opisu pise da je testirana na 1,65V i da tvrde da dobro radi na tom naponu, a korisnicima kako se zabode, moze valjano da radi na 1,5V a ne mora ?
Nisam se brinuo "gospodaru svemira" vec sam zaista bio bukvalan, zaista me zanima gde radis, moze i pm sa info.
Ja sam danas i sutra u odlucivanju koju memoriju da stavim u Asus P8P67 DELUXE pa narucujem masinu da je sastave (dobro de veliki deo masine, jer hdd-ove i graficku cu da sacuvam)... zato mozda ti i navratim u firmu po neku memoriju.

Ebiga da ne spamujem, ja nigde ne vidim da sam spomenuo 1.5V al ajde :)
Stoga, 1.65V vozi i uživaj... Ako nađeš mem na 1.5V sa tim bolje, ali ni 1.65V neće praviti problem.

Davno je prošlo kada sam radio za nekog ritejlera, stoga gde radim nije ti interesantno jer nema veze sa prodajom memorija. :)

Poslednja izmena:
Ja sam obecao spacemasteru da cu slikati moju kutiju od sabertooth-a zato sto na doticnoj nema oznaka od 5 god. garancije. ali ja se izvinjavam cekam jos memoriju a kucam preko starog laptopa pa mi je problem smanjivanje ili bila kakva malverzacija sa slikama....

I kod mene je takva situacija. I prošla i ova B3 kutija nemaju oznaku za 5 godina garancije.
Inače moja garancija na papriru važi 3 godine.

Cek, cek! Sta pricate to o 5 godina garancije? Hajde lepo na tanane recite koje asus ploce treba da imaju 5 godina garancije i ko u Srbiji daje toliku garanciju na ploce?
Hvala.

Trebalo bi samo Sabertooth P67 da ima garanciju od 5 godina što je jedna od stavki koje se provlače kroz reklame ove ploče. U našoj zemlji npr. garancija je standardna tj. 3 godine.
Moguće da ovo zavisi od samog regiona gde se ploče isporučuju kao i od distributera.

Poslednja izmena:
@Alex
Da, da bice da je to u pitanju. Uvek smo pogresan region :wall:
Reci mi molim te na kojoj voltazi ti radi procesor i sta kazu temperature sa megom?

@Spacemaster
Kada izlazi Z68 cipset i kada ce se naci u prodaji kod nas?

Poslednja izmena:
Trebalo bi samo Sabertooth P67 da ima garanciju od 5 godina što je jedna od stavki koje se provlače kroz reklame ove ploče. U našoj zemlji npr. garancija je standardna tj. 3 godine.
Moguće da ovo zavisi od samog regiona gde se ploče isporučuju kao i od distributera.

Cek, cek! Sta pricate to o 5 godina garancije? Hajde lepo na tanane recite koje asus ploce treba da imaju 5 godina garancije i ko u Srbiji daje toliku garanciju na ploce?
Hvala.

@Alex
Da, da bice da je to u pitanju. Uvek smo pogresan region :wall:
Reci mi molim te na kojoj voltazi ti radi procesor i sta kazu temperature sa megom?

@Spacemaster

Nemojte pričati napamet, i spominjati reklame i kutije, lošu karmu regiona :D itd. Drugar koji je pomenuo 5god garancije iznad je video to negde na nekom forumumu a da nije pogledao svoju kutiju na kojoj se kasnije utvrdilo da nema te informacije. Sam reče da će postaviti slike, znači na kutiji nema 5 god zato što garancija za EU nema 5 god. Stoga nije baš ok ponavljati se za nešto št smo rezimirali jer ST nikad nije ni imala 5 god zbog XYZ faktora koje smo još pre spomenuli, znači 5god nema na sajtu, nema za EU, nema na zvaničnoj garanciji distributera, i još jednom da pričamo napamet. :) Onja ko ima 5 godina, platio je veći ulaz, tj. cenu za istu, i nema problema sa visokom carinom, transportom, porezom itd.

Poslednja izmena:
A kako ssd spojiti na plocu

Nadam se zadnje pitanje u vezi "mog" Asus P8P67 DELUXE.

Koji je to 1. sata konektor u koji treba ukljuciti ssd?

Ova ploca ima 8 sata konektora, 4 su sata3gb i 2+2 sata6gb.
Oznake u uputstvu su im sata6g_1 i sata6g_2 , sata3g_3 do sata3g_6 i ovi dodatni preko marvela kontrolisani su sata6g_e1 i sata6g_e2 .

Imam 4 hdd svi sata3gb od kojih je jedan ssd i posto nema p-ata konektora moram i jedan sata dvd-rw ukljuciti, dakle zauzeto u startu 5 sata konektora.

Da li da ssd ukljucujem u prvi sata3gb konektor (oznaka: sata3g_3) ili u prvi sata6gb konktor (oznaka: sata6g_1) a ostale hdd po volji s tim da dvd-rw ukljucim u neki (zadnji recimo) sata3gb konektor (oznaka: sata3g_6)?

@Alex

Voltaža je dosta niska. U loadu iznosi oko 1.24V. Za sada nisam imao problema sa stabilnošću u realnom radu.
Probao sam LinX i Prime95 ali možda na sat vremena testa tako da postoji mogućnost da je ovo ipak preniska voltaža.
Što se tiče temperatura one se kreću oko 25-27 idle, load za Prime95 oko 60-65. Tokom igranja temp. ne prelazi 50C.

Poslednja izmena:
Nisam jos imao prilike da izmerim napone unimerom jer kuciste nema rupu sa te strane (znaci morao bih sve da pocupam iz kucista i prosecem rupu prvo).

U medjuvremenu - probao sam da spustim LLC na 'Regular' i ponovo izvrtim CPU na 4.5GHz. U load-u je Asus Probe pokazivao napon od oko 1.22v-1.23v a CPU je prosao sat vremena LinX-a. Ono sto mi je malo cudno je sto se temperatura nije nesto znacajno smanjila, iako je razlika izmedju 1.3v (koliko sam ranije terao) i 1.22v (koliko je sada navodno bio napon) max temperatura u LinX-u bila oko 55*C.

@Spacemaster

Vrh Dno