Kako se novogodišnji poklon detetu pretvorio u noćnu moru zahvaljujući Gigatronu
24.12.2013. kupio sam dva Tablet PC–a: Asus MeMO Pad HD 7 - ME173X u Gigatron prodavnici u Nišu. Vrlo brzo, nakon korišćenja na jednom od njih došlo je do problema u radu.
Nakon kraćeg vremena (već posle 5-10min. korišćenja a nekad i kraće) pojavljuje se poruka:
"Your battery is over temperature, please remove the batttery!" 
To se dešava sa prethodno potpuno napunjenom baterijom, prvo pri pokretanju igare preuzete sa Google play (npr. "Subway Surf") a kasnije i drugih, kao i za vreme izvršavanja manje zahtevnih radnji kao što je surf, gledanje klipova na internetu itd.
Ubrzo, nakon dobijanja ove poruke uređajem je nemoguće rukovati - zapičinje da treperi slika, ekran više ne reaguje na dodir i započinje seriju paljenja i gašenja samog od sebe koje je nemoguće zaustaviti pritiskom na dugme. Pojavljuje se logo:“Asus“ prilikom podizanja sistema, zatim na kratko se pojavi i početni ekran, slika treperi da bi se na kraju sam ponovo ugasio. Ovo naizmenično restartovanje može potrajati i 60min, uređaj se sve više zagreva i ili se najzad stabilizuje i može se koristiti sa stanjem baterije oko 96% par minuta kada se ponovo ugasi posle iste poruke ili se potpuno ugasi. Ako posle potpunog gašenja pokušam pritiskom na dugme da ga upalim pojaviće se slika crvene baterije na ekranu kao da je ona potpuno prazna ili pregrejana. To će se desiti i ako bih sačekao par sati da se ohladi, znači nemoguće ga je više upaliti. Jedino rešenje je tablet PC ponovo priključiti na punjač i ostaviti da se baterija napuni do kraja. Priključivanjem na punjač pojavljuje se sličica baterije koja nije prazna već da se ona samo dopunjuje za nekih 10%. Nakon punjenja do 100% uređaj je moguće ponovo pokrenuti pritiskom na dugme. Posle kraćeg vremena korišćenje 5-10-15min. ceo proces se ponavlja. Problem se ponavlja sve češće a u poslednje vreme se dešavalo da tablet sam od sebe započinje seriju restartovanja u potpunom mirovanju, kada se uređaj i ne koristi. U trenutku kada se pojavi pomenuta poruka informacije o bateriji pokazuju da je ona puna preko 90%. Znači ne radi se ispražnjenosti baterije već o pregrevanju neke od komponenti uređaja.
Podsećam da sam istog dana u istoj prodavnici kupio dva ista tablet PC-a ASUS MeMO Pad HD 7 deci kao novogodišnji poklon i na drugom uređaju se na javlja opisani problem iako se koriste na gotovo identičan način koristeći iste aplikacije.
Uređaj sam reklamirao prodavcu (Gigatronu) i on je poslat servisu iako su mi odmah obećali zamenu. U petak mi je stigla sms poruka iz servisa da na uređaju nije uočena nepravilnost u radu i da će isti biti poslat nazad prodavcu i da ga tamo mogu preuzeti. Kontaktirao sam zvanični Asusov servis i dobio odgovor da uređaj nije bio kod njih.
Pitam se da li je moguće da je problem sam od sebe nestao? Da sam ga vratio istog trenutka kada sam primetio problem verovatno bi me još i ubedili da je to bilo samo trenutno i da se sam sredio ali upravo zahvaljujući njima koji su prolongirali moju reklamaciju zbog novogodišnjih i božićnih praznika isti problem se ponavljao danima i postao evidentan ali tako sam izgubio mogućnost da odmah raskinem kupoprodajni ugovor u roku od sedam dana. Na kraju krajeva, sticajem okolnosti imam dva ista uređaja pa je više nego očigledno da sa jednim nešto nije u redu.
Da stvar bude gora ja nisam iz Niša već 45 km udaljen od prodavnice i sada ću morati treći put da odem do Niša zbog istog uređaja da bi im demonstrirao problem i verovatno da ponovim ceo postupak reklamacije. Posle dve nedelje od reklamacije i mesec dana od kupovine, besan, pozvao sam šefa prodavnice - Aleksandra koji mi je obećao zamenu i rekao mu da mi jedino preostaje da pozovem inspekciju i da ću objaviti video snimak problema koji se javlja sa različitim datumima i vremenom kako bi se videlo da nije slučajno i samo u određenoj situaciji. Rekao mi je da mogu doći za dva dana po drugi. Pitao sam ga: " Čemu ponovo čekanje, ako ih imate u prodavnici zašto mi ga odmah ne zamenite?" Odgovor je bio da mora da im pošalju drugi a on ovaj moj mora da vrati na fabričko podešavanje (kako bi ga verovatno uvalili drugom). Nisam znao pravi razlog ali sačekao sam i ta dva dana. Sa deteom čiji Novogodišnji poklon kasni već 25 dana (možete zamisliti kako izgleda detetu dati omiljeni poklon pa mu ga uzeti i svaki dan se susretati sa pitanjem: "Tata jesu li ga popravili"), odlazimo. Šefa nije bilo ali zato je bio tu uređaj na kome je pisalo moje ime i prezime. Kutija nije bila u celofanu niti tablet. Na samom uređaju je bilo otisaka prstiju a u gornjem, desnom uglu na ivici gde se spajaju prednji i zadnji deo plastike ulegnuće od šrafcigera a na usb-u koji se ubacuje u punjač ogrebotine koje nastaju prilikom ubacivanja u punjač. Odmah sam konstatovao da je uređaj korišćen i da je bio na popravci. Prodavac je samo slegao ramenima i jedini odgovor mu je bio da ne veruje da je popravljan već da je verovatno služio kao test uređaj u nekoj prodavnici i da ne može drugi da mi da jer je to ostavio šef Aleksandar.
Za ne tako mali novac dat u kešu umesto novog dobio sam korišćen i verovatno popravljan uređaj.
Potpuno razočaran posle trećeg dolaska u Niš pogledam dete a on sav crven u licu i samo što se ne rasplače. Istovremeno je pored mene stajao čovek koji se besno raspitivao za monitor koji je reklamirao još novembra. :wall::wall::wall: Videvši čitavu situaciju pomislio sam da mi ne preostaje ništa nego da ga uzmem pa kako mi Bog da.
Po povratku iz Niša sin mi je imao jeku glavobolju. Ubeđivao sam ga de će sve biti u redu i evo treći dan ga koristi i mislim da je za sada sve ok osim što baterija ne izdrži ceo dan. Ubeđujemo sebe da nema nikakvih problema i da je to samo zato što ga sada dosta koristi.
Tekst je dug ali mislim da zaslužuje da ga pročitate kao predostrožnost gde kupovati i kakve vam se stvari mogu dogoditi pogotovu što je jedan član ovog foruma već imao slično iskustvo sa Gigatronom.
Pozdrav