Šta je novo?

Asus M4a87TD/USB3 i Mushkin Radioactive 1600 6-8-6-24 problem

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Da li iko ima ovu ploču i da li ova ploča podržava DDR3 memoriju na 1600 MHz pri CL6? Naime imam sledeći problem. Memorija je deklarisana na 1600 MHz 6-8-6-24. Pri AUTO setovanju u biosu, memorija se podesi kao DDR3 1333 MHz 9-9-9-24. Podigao sam ručno napon na 1.65 V, međutim sa deklarisanim setovanjima za memoriju računar ne može da se butuje. Ukoliko stavim na CL7 onda sve radi najnormalnije. Da li treba još nešto u biosu da se podesi da bi memorija proradila na deklarisanim vrednostima?

Bios sam update-ovao na najnoviju verziju. Probao sam sve moguće kombinacije slotova 1 i 3, 1 i 2, 3 i 4 i nisam ništa dobio sa tim. Trenutno memorija stoji u plavim slotovima 1 i 3.

U uputstvu za ploču među podržanim memorijama nisam našao na spisku ni jednu koja radi na 1600 MHz i CL6 već samo neke sa CL7. Međutim, ko zna kada je taj spisak pravljen pa odatle i moje pitanje da li ploča podržava DDR3-1600 MHz i CL6?

Da li uopšte vredi ovo cimanje oko toga da li radi na CL6 ili CL7 ili da jednostavno ostavim ovako?

Identicna situacija kao s mojim racunarom iz potpisa. Frustrirajuce je da kupis memu koja radi na cl6, a ti je teras na cl7 bez obzira sto i nema nekog vidljivog ubrzanja. Nema pomoci dok ne izbace bios koji ce da ispegla taj problem. U mom slucaju posle 17-te revizije biosa. Kod tebe vidim 3 revizije.
Ako bas hoces da teras na cl6 jedino memu na 1333 pa dizi fsb, tako jedino hoce da radi na toj latenciji. Ne znam doduse ni koji procesor imas (mislim lakse je s nekim BE) ni da li ti je vredno cimanja sve to.
Pozz.

Procesor je AMD Phenom II X4 955 BE
Čekaću onda novi BIOS. Za sada neću da overklokujem mašinu, tek kad počnu da joj ističu resursi i kad se primeti da je počela polako da se muči sa softverom koji joj dam da sažvaće. :)

Procesor je AMD Phenom II X4 955 BE
Čekaću onda novi BIOS. Za sada neću da overklokujem mašinu, tek kad počnu da joj ističu resursi i kad se primeti da je počela polako da se muči sa softverom koji joj dam da sažvaće. :)

Ma da. I ja sam tako razmisljao. Pa imas ubicu od proca. Ja sam doduse moj lagano kloknuo. Da mi je trebalo vise napona od 1.4 za procesor ne bi ni ulazio u OC zezanje. Cak mi ni ova dva ekstra jezgra nesto puno ne znace. Sve radi ok. Mislim lepo je kad za malo para dobijes dosta u smislu neplaniranog, ali ja imam nameru da ne pazarim novu makinu min. 2.5-3 godine. A i dok sam sve nastelovao da mi sljaka proslo je 3 meseca. Bas bi mi bio smor da opet prolazim kroz isti haos. :d

Ja se razmišljam jedino napajanje da zamenim jer mi je ovo LC600H koje sam uzeo mnogo bučno, ali ne znam koje da pazarim... A možda i od toga odustanem, naviknuću se :)

Podešeno je na:
Cas latency (CL):6
Ras to cas delay (tRCD): 8
Ras precharge time (tRP): 6
Tow active time (tRAS): 24
tRC: 30

Sve ostalo je podešeno na default. Stvarno, ša je N2 i kako da se podesi?

Podešeno je na:
Cas latency (CL):6
Ras to cas delay (tRCD): 8
Ras precharge time (tRP): 6
Tow active time (tRAS): 24
tRC: 30

Sve ostalo je podešeno na default. Stvarno, ša je N2 i kako da se podesi?

Aha, valjda timing mode, dal je u 1T ili 2T rezimu (prepostavljam).
Evo sta sam ja radio...u mem sobi negde je i tema...
Otisao na Mushkin sajt, registrovao se i dobio validan info. Naveo ime ploce, memoriju, procesor... i problem. Ljudi mi odgovorili za dan. Sa tadasnjim bios-om ploca jednostavno nije htela da radi u cl7 na 1600mhz. Ti si vidim sve to i odradio. Rucno podesio V meme i podesio latencije. 1T naravno. Cak si stavio i module u plave slotove sto je i meni bilo malo cudno kad mi je receno.
Zato sve ovo i pricam. :p

Stoji na 1T, ali i kada se stavi na 2T neće da se butuje.

Da li iko ima ovu ploču i da li ova ploča podržava DDR3 memoriju na 1600 MHz pri CL6? Naime imam sledeći problem. Memorija je deklarisana na 1600 MHz 6-8-6-24. Pri AUTO setovanju u biosu, memorija se podesi kao DDR3 1333 MHz 9-9-9-24. Podigao sam ručno napon na 1.65 V, međutim sa deklarisanim setovanjima za memoriju računar ne može da se butuje. Ukoliko stavim na CL7 onda sve radi najnormalnije. Da li treba još nešto u biosu da se podesi da bi memorija proradila na deklarisanim vrednostima?

Bios sam update-ovao na najnoviju verziju. Probao sam sve moguće kombinacije slotova 1 i 3, 1 i 2, 3 i 4 i nisam ništa dobio sa tim. Trenutno memorija stoji u plavim slotovima 1 i 3.

U uputstvu za ploču među podržanim memorijama nisam našao na spisku ni jednu koja radi na 1600 MHz i CL6 već samo neke sa CL7. Međutim, ko zna kada je taj spisak pravljen pa odatle i moje pitanje da li ploča podržava DDR3-1600 MHz i CL6?

Da li uopšte vredi ovo cimanje oko toga da li radi na CL6 ili CL7 ili da jednostavno ostavim ovako?

pa koliko sam ja shvatio nije to problem ploca, nego procesora.
naime phenomi imaju ugradjeni mem kontroler koji radi na 1333mhz, tako da...
... je to valjda normalno ?

mhz tu nisu problem , vozi i uzivaj , a ako mozes spusti latencije.

sto bi rekli na http://vip.asus.com/forum/view.aspx...3&id=20101004074710893&page=1&SLanguage=en-us

If you haven't already read this article, consider what it says.. although it applies to Intel processors, the testing results are even more profound with slower AMD processor systems...

http://www.tomshardware.com/reviews/memory-scaling-i7,2325.html

In order to run memory faster, you need to overclock... as you suggest. The memory controllers in an AMD K10 II processor are spec'ed at 1333Mhz.

Since there is no advantage to running memory over 1333Mhz, paying a premium for memory rated higher than that is probably not a good use of resosurces.

Memorija radi na 1600 MHz, ali ne mogu da spustim CL sa 7 na 6.

Upravo sam i ja hteo da preporučim isto, mem koju imaš ima XPM ali to je Intel standard.
Sa AMD-om ide malo teže... ali n ije da ne može da se namesti...

Dram Voltage podigao za dve vrednosti na 1,66250
tRFC: 350 ns
DRAM COMMAND RATE: 2T

i opet ništa... Čim se spusti na CL6 blokira...

Može li malo objašnjenje šta je taj XPM standard? Da nisam pogrešio pri izboru memorije? Ja se sve više nadam da je ipak do Biosa i da neću morati da čekam 18. verziju kako bi memorija mogla da radi na CL6. :)

Dram Voltage podigao za dve vrednosti na 1,66250
tRFC: 350 ns
DRAM COMMAND RATE: 2T

i opet ništa... Čim se spusti na CL6 blokira...

Može li malo objašnjenje šta je taj XPM standard? Da nisam pogrešio pri izboru memorije? Ja se sve više nadam da je ipak do Biosa i da neću morati da čekam 18. verziju kako bi memorija mogla da radi na CL6. :)

tRFC je po defaultu bio 30 ? A sad si stavio na 35 ako sam dobro video. Probaj jos vecu vrednost da namestis (vec kako ide po podeocima u biosu).
Ta je memorija tvikovana za intelove procesore pa mozda se "buni" za AMD-ov memorijski kontroler, ali apdejt biosa bi mogao da resi stvar.
Ili jos bolje, registruj se na mushkinov forum i objasni im u cemu je problem, cenim da ce ti izaci u susret.

A za XMP : Extreme Memory Profile

ima ovde uopsteno
http://www.intel.com/consumer/game/extreme-memory.htm

Mislio si na tFC, a ne TRFC? :) Odnosno, ne znam ni ja kako mu je tačno oznaka, ali sad znam na šta misliš. To je po defaultu bilo 33, a ja sam stavio 30 po onome što sam pročitao u CPU-Z. Ne mogu sad da se setim, mislim da sam i te vrednosti olabljivao ali da nije htelo da proradi. Probaću ponovo kad dođem kući. A ovo tRFC u BIOS-u se odnosi na neke vrednosti koje mogu da se podešavaju u opsegu od 90 ns do 350 ns. Stavio sam to bio na 350 ali nije ništa pomoglo.

Da ne otvaram novu temu, iako je offtopic. Pošto mi je ovo napajanje LC600H-12 suviše bučno, u prodavnici u kojoj sam uzeo komp su voljni da mi ga uz doplatu zamene za skuplje. Da li je Chieftec CTG-500-80P kvalitetnije napajanje od ovog koje imam, a pre svega da li je tiho? Da li je 500W dovoljno jako za:X4 955, XFX Ati Radeon 5770, 4GB RAM, Maxtor 250 GB, SAmsung rezač, TV Winfast Global i zvučna Creative Audigy 24 bit?

Mislio si na tFC, a ne TRFC? :) Odnosno, ne znam ni ja kako mu je tačno oznaka, ali sad znam na šta misliš. To je po defaultu bilo 33, a ja sam stavio 30 po onome što sam pročitao u CPU-Z. Ne mogu sad da se setim, mislim da sam i te vrednosti olabljivao ali da nije htelo da proradi. Probaću ponovo kad dođem kući. A ovo tRFC u BIOS-u se odnosi na neke vrednosti koje mogu da se podešavaju u opsegu od 90 ns do 350 ns. Stavio sam to bio na 350 ali nije ništa pomoglo.

Najbolje skini cpu-tweaker http://www.tweakers.fr/cputweaker.html i postavi sliku sa sub-tajminzima pa da lepo mozemo da vidimo koji su. Stavi na def i na 7-8-6-.. ili vec kako komp moze da butuje pa da uporedimo :) , ovo sve pod uslovom ako hoces i dalje da se bakcemo oko te cas6 latencije.

Da ne otvaram novu temu, iako je offtopic. Pošto mi je ovo napajanje LC600H-12 suviše bučno, u prodavnici u kojoj sam uzeo komp su voljni da mi ga uz doplatu zamene za skuplje. Da li je Chieftec CTG-500-80P kvalitetnije napajanje od ovog koje imam, a pre svega da li je tiho? Da li je 500W dovoljno jako za:X4 955, XFX Ati Radeon 5770, 4GB RAM, Maxtor 250 GB, SAmsung rezač, TV Winfast Global i zvučna Creative Audigy 24 bit?

Napajanje Chieftec CTG-500-80P bi trebalo da gura te komponente sto si nabrojao s obzirom da ima nekih ~33A efektivno na +12v granama ali ako budes menjao graficku za neku jacu (+ eventualni overklok) mozda ce ti trebati ipak malo jace napajanje (cisto da racunas na dugorocno). :)

Evo i specifikacija napajanja http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=689

Evo su slike sa vrednostima na AUTO i ručno podešenim. Probao sam tRC da stavim na 40, ali opet ne vredi.

Prilozi

• Auto.JPG
    Auto.JPG
    109.2 KB · Pregleda: 39
  • Rucno.JPG
    Rucno.JPG
    108.2 KB · Pregleda: 42
Izvukao sam najbitnije vrednosti za memoriju iz manuala za tvoju plocu pa da moze da se uporedi sa ovim cpu-tviker podesavanjima (ili kako je vec namesteno u biosu), posto nisam znao koji su svi (sub)tajminzi dozvoljeni.
Ta tRC vrednost izgleda nema nekog uticaja na cas tajming pa moze da ostane i na 30.

capture1bc.jpg

capture2lf.jpg

Eventualno probaj da menjas precharge delay (tRAS +,-) , mada nije zagarantovano da cas@6 moze da se namesti sto potvrdjuje i tema ovde http://mushkingames.com/phpbb2/viewtopic.php?f=3&t=17607&sid=1fa47e695b24b3ac8e381935cb9d15ae

Probao sam i to... Na brzinu prelistah i ovu temu što si okačio. Koliko vidim i oni kažu da ne vredi ništa dok se ne izbaci BIOS koji će da podrži ovu memoriju? Nadam se da neću čekati toliko dugo kao Danek. :)

Uzgred, dogovorio sam se i za novo napajanje. Chieftec APS-550S. Nadam se da će ono biti bar upola tiše. :) Ne znam zašto se ovo ovoliko dere, u starom kompu sam imao LC400H-12 i nisam znao dal mi je upaljen komp ili nije, ali ajde, šta je tu je... :)

Vrh Dno