Šta je novo?

Asus A7V8X & Ati Sapphire 9600 Pro

SAX

Čuven
Učlanjen(a)
24.07.2003
Poena
609
Posedujem sledecu konfiguraciju: MB Asus A7V8X sa 512Mb ddr 333 i graficku kartu Sapphire Radeon 9600 Pro Atlantis. Procesor je TBread 1700+ 1.5v OC fsb166x11. Napajanje je 350W. Karta odlicno radi u 2d modu, ali kada se ode u 3d mod, onda posle nekog vremena blokira, odnosno VPU Recover izbaci sledecu poruku: "Vpu recover was unable to fully recover from a hardware deadlock, and has switched to softwared rendering. To restore hardware rendering you must restart ...." Probao sam sva podesavanja, od biosa gde sam isklj/ukljucio Fast Write, agp je u biosu zakljucan na 8x. Probao sam sve catalyste od 3.8 do 4.5. Podesavao sam setovanja u D3d i open GL-u. I dalje se javlja isti problem. Kartica redi po default frekvencijama. A Napominjem da je ista kartica na Epox 8rda+ sa istim procesorom koji je bio OC na fsb 200x11.5 i sve je radilo perfektno. Da li neko ima slicna iskustva, jer mislim da se radi o nekompatibilnosti Via KT400 sa Ati 9600 pro. Molim Vas pomozite.

Jesi pokusao da iskljucis VPU recover?

SAX je napisao(la):
Posedujem sledecu konfiguraciju: MB Asus A7V8X sa 512Mb ddr 333 i graficku kartu Sapphire Radeon 9600 Pro Atlantis. Procesor je TBread 1700+ 1.5v OC fsb166x11. Napajanje je 350W. Karta odlicno radi u 2d modu, ali kada se ode u 3d mod, onda posle nekog vremena blokira, odnosno VPU Recover izbaci sledecu poruku: "Vpu recover was unable to fully recover from a hardware deadlock, and has switched to softwared rendering. To restore hardware rendering you must restart ...." Probao sam sva podesavanja, od biosa gde sam isklj/ukljucio Fast Write, agp je u biosu zakljucan na 8x. Probao sam sve catalyste od 3.8 do 4.5. Podesavao sam setovanja u D3d i open GL-u. I dalje se javlja isti problem. Kartica redi po default frekvencijama. A Napominjem da je ista kartica na Epox 8rda+ sa istim procesorom koji je bio OC na fsb 200x11.5 i sve je radilo perfektno. Da li neko ima slicna iskustva, jer mislim da se radi o nekompatibilnosti Via KT400 sa Ati 9600 pro. Molim Vas pomozite.

Nemoj sa se šališ. Da je nekompatibilnost, taj čipset ne bi više postojao. Ili je u pitanju ploča, ili napajanje. Probaj na nekoj Abit ili Epox ploči sa KT400 tu grafičku, a na svom kompjuteru izvedi sledeće. Prvo prikači neko drugo, kvalitetnije napajanje, a zatim uradi update bios-a. Onda probaj kako radi.

Probaj da podignes napon na AGP-u. Ja sam ima slican problem sa 9600xt.

Na ploci nema mogucnosti podizanja napona AGP-a, i sam sam o tome razmisljao. Napajanje nije u klasi Chiftek-a, ali nije ni lose. Na istom kompjuteru bez problema radi bilo koja Nvidia kartica od MX 440 preko FX 5200 do FX 5900 (isprobano). A kao sto gore rekoh ovaj Ati 9600 pro savrseno radi na NForce 2 placi. Tako da je sve totalno nelogicno.

pazi kad ti je konfiguracija "kopija" moje ili je moja "kopija" tvoje, kako god hoćeš sa samo jednom razlikom kartica je Sapphire, 9600pro ali All in Wonder.
sve drugo je isto (čak je i napajanje slične klase) i sve radi odlično, VPU uključen.

Zaključak: kartica+ploča itekako mogu zajedno da rade. Šta bi bio problem kod tebe nije mi jasno, ali ako mogu nekako da pomognem - javi. Catalyst su inače 4.4

Toliko, pozdrav

Ja sam imao A7V8X GOLD na njoj sam samo podigao napon na AGP-u i sve je radilo savrseno. Koja ti je verzija BIOS-a na ploci probaj da stavis novi.

E ovako underclockuj graficku(za po 20mhz) pa onda probaj ako ti bude radilo sve ok budi siguran da si dobio katastrofa primjerak,zamijeni je ako je pod garancijom.

PS:Ima kartica koje nece da rade ni na svojim klokovima a kamoli da se o/c.Vidio sam par Eagleova koji se ponasaju tako.

Saphire i Eagle bas i ne mogu da se porede, a covek rece da kartica radi na 8RDA+, tako da ta teorija automatski otpada!

Takodje imam veoma slicnu konfiguraciju, osim sto je grafika HIS 9800pro i sve radi OK.
Ranije sam imao i Sapphire 9600pro VIVO na istoj ploci i sve je radilo odlicno, tako da o nekompatibilnosti nema ni reci. Da je u pitanju Asus A7V8X-X to bi mogao da bude slucaj...

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Saphire i Eagle bas i ne mogu da se porede, a covek rece da kartica radi na 8RDA+, tako da ta teorija automatski otpada!
Pa naravno da ne poredim Eagle i Sapphire :) to je kao da poredis ficu i BMW nego sam mislio da je problem u grafickoj mozda,nisam procitao da je probana kartica na Epoxu.

Ovaj Sapphire je izuzetan primarak jer je isao na Core470 Mem740 na Nforce platformi, sto po meni nije malo. Tako da ne dolazi u obzir podclockovanje. Mogu uzeti u obzir da ploca nije dobra, ali me cudi kako sve savrseno radi sa Nvidia karticama.???

Obavezno probaj update BIOS-a...
Za A7V8X-X jedno od poboljsanja za nove BIOS-e je poboljsanje "kompatibilnosti" sa ATI karticama - mozda je slicno i za A7V8X...

Resio sam problem na sa smanjivanjem agp-a sa 8 na 4 puta, ali ne u biosu, posto je tamo zakljucan, vec softverski u samom driver-u (smart gap).
Hvala svima na pomoci i savetima.

Da, ali to onda skoro sigurno znači da je problem vezan za ploču, pa bi update biosa pomogao. Naravno, AGP 8X i 4X i nema neke razlike. Znači nije ni bitno, ali bih ti ipak preporučio update biosa. Može da iskoči u budućnosti i neki drugi problem.

SAX je napisao(la):
Resio sam problem na sa smanjivanjem agp-a sa 8 na 4 puta, ali ne u biosu, posto je tamo zakljucan, vec softverski u samom driver-u (smart gap).
Hvala svima na pomoci i savetima.

To moze biti i problem do graficke, a ne samo do ploce! Ja sam imao problem koji je resen smanjivanjem sa 8 na 4x AGP, ali je to tako bilo na svakoj konfiguraciji i do kraja je zakljuceno da je kartica neispravna! Zamenom kartice sam resio problem.

Napisao je u prvom postu da je na 8RDA+ kartica radila normalno.

Asus A7N8X bios ver. 2004, i Saphhire 9600 pro sa Omega driverima 4.3;
Sve radi veoma dobro. Iskljucen je Fast Write u biosu. Malo je samo clockovana graficka cisto radi probe na 425.5 core i 317.25 memory. Vec sada daje jace rezultate u 3dmarku 2001 i 2003 nego u nekim casopisima :type:

:guitar:

Uh ja takodje imam slicnih problema sa mojom karticom :) Ploca je Asus A7V8X-X a graficka je Club-3D Radeon 9600 pro , memorija PQI 256Mb 400Mhz ,napajanje Power Max. Probao sam sve sto mi je palo na pamet i jos uvek imam problema :( Stavio sam najnoviji bios za maticnu koji kao popravlja nesto oko kompatibilnosti izmadju Ati-ja i ploce al slaba vajda :( Probao sam sve Catalyst-e . Velika mi je misterija sta bi moglo da bude jer je sve isprobano sa razlicitim komponentama i sve su ispravne 100% !?!?

Deda Mraz je napisao(la):
Uh ja takodje imam slicnih problema sa mojom karticom :) Ploca je Asus A7V8X-X a graficka je Club-3D Radeon 9600 pro , memorija PQI 256Mb 400Mhz ,napajanje Power Max. Probao sam sve sto mi je palo na pamet i jos uvek imam problema :( Stavio sam najnoviji bios za maticnu koji kao popravlja nesto oko kompatibilnosti izmadju Ati-ja i ploce al slaba vajda :( Probao sam sve Catalyst-e . Velika mi je misterija sta bi moglo da bude jer je sve isprobano sa razlicitim komponentama i sve su ispravne 100% !?!?

Ako si sve to isprobao, onda ti preostaje da probaš kako ti radi comp sa drugim napajanjem, a ako nije to, prodaj tu ploču i nabavi drugu, npr. 8RDA3I, i to je to.

... Primetio sam da su Far Cry i Painkiller (mozda jos neka igra) veoma "neprijateljski raspolozeni" prema ati-ju koja za posledicu ima blokadu igre
isti sindrom se javilo kod :ati 9200 128 mb ,9200se 128 mb , 9100 64 mb, 9000 64 mb i 8500 64 mb ... razlicite su konfiguracije u pitanju (nforce2 (asus & shuttle) , msi kt266, kt400) i procesor (2000+ pa navise) korisceni su ati catalyst 4.2 i omega drv 2.30.
Tako da sumnjam su ipak igre u pitanju, pa ovako glasno razmisljam da li dolazi vreme da ako hoces da igras neku igru sa potpisom "NVIDIA" bez trtzavica onda "moras" imati nvidia gfx imace sledi sankcije.. :wall:
blokade :wall: :wall: :wall: :laugh:

macman je napisao(la):
... Primetio sam da su Far Cry i Painkiller (mozda jos neka igra) veoma "neprijateljski raspolozeni" prema ati-ju koja za posledicu ima blokadu igre
isti sindrom se javilo kod :ati 9200 128 mb ,9200se 128 mb , 9100 64 mb, 9000 64 mb i 8500 64 mb ... razlicite su konfiguracije u pitanju (nforce2 (asus & shuttle) , msi kt266, kt400) i procesor (2000+ pa navise) korisceni su ati catalyst 4.2 i omega drv 2.30.
Tako da sumnjam su ipak igre u pitanju, pa ovako glasno razmisljam da li dolazi vreme da ako hoces da igras neku igru sa potpisom "NVIDIA" bez trtzavica onda "moras" imati nvidia gfx imace sledi sankcije.. :wall:

Jok bre :d

Bas to sto nVidia potpise mahom bolje radi na ATI-ju :D

Poenta je da iznaubodes drajvere koji najbolje rade kod tebe.

notax je napisao(la):
Ako si sve to isprobao, onda ti preostaje da probaš kako ti radi comp sa drugim napajanjem, a ako nije to, prodaj tu ploču i nabavi drugu, npr. 8RDA3I, i to je to.

Hehe da to bi sigurno bilo resenje :)

Medjutim citajuci ove vase odgovore probao sam danas da spustim AGP sa 8x na 4x (sto mi eto nije palo na pamet) iz Smartgarta jer ploca u BIOS-u to nedozvoljava i gle cuda sve je proradilo bez greske !!!! :) :) :)
Ovo mi govori samo jedno da Asus A7V8x-x bas i nije 8x nego 4x :(
U svakom slucaju za sad cu se zadovoljiti ovom plocom jer nisam primetio neki pad u brzini ali cu je menjati sto pre za neku bolju kao sto si mi ti predlozio :)

Deda Mraz je napisao(la):
Hehe da to bi sigurno bilo resenje :)

Medjutim citajuci ove vase odgovore probao sam danas da spustim AGP sa 8x na 4x (sto mi eto nije palo na pamet) iz Smartgarta jer ploca u BIOS-u to nedozvoljava i gle cuda sve je proradilo bez greske !!!! :) :) :)
Ovo mi govori samo jedno da Asus A7V8x-x bas i nije 8x nego 4x :(
U svakom slucaju za sad cu se zadovoljiti ovom plocom jer nisam primetio neki pad u brzini ali cu je menjati sto pre za neku bolju kao sto si mi ti predlozio :)

Neces ni primetiti razliku u brzini. A sto se tice Asus A7V8X-X je sigurnu AGP8X ploca, jer kao sto sam ranije napisao, na toj ploci radi sela lepeza kartica od mx440 8x, fx5200 8x, fx5900sp, i na kraju danas sam testirao radeon 9800 pro koji radi bez problema. I dalje tvrdim da je do nekompatibilnosti izmedju konkretno ovog cipseta, i konkretno Sapphire 9600pro.
Sto se tice Far Cry-ja on savrseno radi na ovoj konfiguraciji, bez ikakvih problema, i cak postize 25-35 fp zavisno od okoline.

macman je napisao(la):

Kod mene Pain Killer sasvim fino radi, a malo pre sam i instalirao nove 4.5 Omega drivere i cak mi je score u 3dmarku 2001 veci nego pre sa 4.3 driverima :type:

Kada sam ja kupovao 9800pro (HIS), hteo sam da je malo isprobam, ali karta jednostavno nije htela da radi na toj ploci (Asus A7V8X-X) - nije hteo ni WinXP da se podigne. U pitanju je bila tek sklopljena konfiguracija... tako da stvarno ne znam sta je u pitanju sa tim plocama. (nakon toga stavljen je 9200 i sve je radilo normalno).

Inace, sto se tice posta o igri Painkiller, mogu reci da ona prosto leti na ATi-ju(45-75 fps sa 2xFSAA i 16Xaniso).

Poslednja izmena:
ajvonn je napisao(la):
Kod mene Pain Killer sasvim fino radi, a malo pre sam i instalirao nove 4.5 Omega drivere i cak mi je score u 3dmarku 2001 veci nego pre sa 4.3 driverima :type:

Zar su izasli Omega 4.5 driveri mada sad cu da viidim,evo cekam ih mjesec dana ako je tako sa srecom onda :d
Pozdrav... ;)

Moj savet.
iskljuchi fastwrite
prebaci sa 8x na 4x agp
Imao sam slican problem (mislim da je to specificno za safirove karte).
Pre nekih mesec ipo komsija je kupio S. 9600pro atlantis i imao isti problem.
Jedva sam ga ubedio da spusti na 4x AGP ,kad je to uradio krta je radila normalno.Da bih mu dokazao da ime nista ne gubi testirali smo njegovu (atlantis 9600pro) i moju Club 3d 9600pro.ispalo je da je safir bio brzi sa 4x agp od cluba 3d koji je radio na 8x agp. dakle 8x agp su izmislili trgovci da bi naivnim musterijama izvukli kintu iz dzepa :D

Ja nemam nikakvih problema sa mojim Sapphire-om meni lagano radi na AGP 8x !!!
Sto se tice omega drivera skinuo sam 4.5 kad mi stignu hladnjaci za graficku bacam ih na test da vidim kakvi su;)
Mada sam cuo da su ovi 4.5 vrhunski driveri jedni od najboljih koji je Ati izbacio do sada !!!
Pozdrav...:d

Nazad
Vrh Dno