Šta je novo?

ASUS 9550 bios flash

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
Verujem da ima jos ljudi koji teraju ovu karticu u svojim masinama pa posto je mene jako zanimalo da uradim ovo, kopao sam po internetu 2 dana i nasao resenje.
Mnogima je verovatno poznato da ASUS i GA imaju zastitu od flesovanja...

Kao sto sam u ovom postu naveo, pomocu parametra -sst sam uspeo da flesujem bratovu Asus 9550 GE/TD.
U originalnom biosu sam iz Rabit-a editovao samo DeviceID iz 4153 (9550) u 4152 (9600 non-Pro) - slika 1.
Na slici 2 je stanje posle flash-a i restarta.
Time sam dobio mogucnost OC-a sa iskljucenom opcijom 'Remove Radeon ... clock lock' u ATITool-u - slika 3.
Izmenu orig. biosa sam morao da uradim, jer je Asus-ov bios jedini velicine 64KB :crash: , biosi svih ostalih proizvodjaca su 52KB.

Molim sve da ne komentarisete bespotrebno kako je karta stara 5-6 godina, zastarela i sl.
To je jasno kao dan, ali mozda nekome ovo pomogne:type:

Napomena : sve ovde navedene informacije iskopane sa http://forums.techpowerup.com i www.google.com
Flash biosa radite na sopstvenu odgovornost ;)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 159
  • 2.jpg
    2.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 132
  • 3.jpg
    3.jpg
    58.6 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
Dobro jutro

Verujem da ima jos ljudi koji teraju ovu karticu u svojim masinama pa posto je mene jako zanimalo da uradim ovo, kopao sam po internetu 2 dana i nasao resenje.
Mnogima je verovatno poznato da ASUS i GA imaju zastitu od flesovanja...

Kao sto sam u ovom postu naveo, pomocu parametra -sst sam uspeo da flesujem bratovu Asus 9550 GE/TD.
U originalnom biosu sam iz Rabit-a editovao samo DeviceID iz 4153 (9550) u 4152 (9600 non-Pro) - slika 1.
Na slici 2 je stanje posle flash-a i restarta.
Time sam dobio mogucnost OC-a sa iskljucenom opcijom 'Remove Radeon ... clock lock' u ATITool-u - slika 3.
Izmenu orig. biosa sam morao da uradim, jer je Asus-ov bios jedini velicine 64KB :crash: , biosi svih ostalih proizvodjaca su 52KB.

Molim sve da ne komentarisete bespotrebno kako je karta stara 5-6 godina, zastarela i sl.
To je jasno kao dan, ali mozda nekome ovo pomogne:type:

Napomena : sve ovde navedene informacije iskopane sa http://forums.techpowerup.com i www.google.com
Flash biosa radite na sopstvenu odgovornost ;)

Kolumbo! Davno sam ja to napravio čim sam ju kupio tj odma čim sam ju donio iz trgovine! I tako radi i dan danas!

Dobro je, Kolumbovo, sto to tebi tako radi od prvog dana. Super za tebe.
Ja nikad nisam hteo da se smaram sa ATI kartama, sve koje sam imao u mojoj masini su bivale vrlo privremeno...Ni ova nije moja...otud se nisam ni zanimao za flash asus-a...
A sto sam otkrio rupu u saksiji, pa bar sam podelio to sa zajednicom iako, priznajem, kasno...
Koliko li ima postova ovde na forumu u kojima se detaljno objasnjava kako se flesuje ASUS i GA 9550 ? Nijedan ! E, nije, sad ima jedan!
Nadam se da sam bio jasan ZASTO sam postavio ovaj tred i zasto sam ga postavio TEK SAD !

Btw, ne takmicim se ni sa kim u otkrivanju Amerike i sl...Suvise ima aktivnih ljudi u svim IT oblastima da bih ja sad od kuce obarao bilokakve rekorde...

Poslednja izmena:
A, da, jos nesto.
Trazim volt-mod za ovu karticu, pa ako neko (Ivica, Misko...) zna nesto, dajte.
Nasao sam za svakakve modele, ali ne i za Asus.

Bios velicine 64kb imaju karte sa 256rama,ja sam imao isto asusa 9550 GE/TD 128mb sa 52kb i Hynix 5.0 memorijom na koga pasuje ko' bog GeCube 9600pro bios.Ima baza ATI Biosa&Modova za graficke svih boja i dezena na techpowerup.com .

I ja isto trazim volt-mod za HIS 9600pro ali nigdje da nadjem za moj model kartice. Ako neko nesto zna nek javi.
Ja sam kartu flesovao sa sapphire-ovim biosom od 4ns a memorija na karti je 5ns. Znaci ne mora bas da bude ista brzina memorije bitno je da je isti proizvodjac. Sa ovim mi je skocio klok mema sa 424 na 482Mhz.

Bogami ja se ne bih igrao sa flesovanjem "brzeg" biosa na slabiji ram.Ima dobra forica na techpowerup,pri downloadu biosa koji nameravate flashovati,moze se izmeniti GPU/MEM freqvencija i takav izmenjen bios skinuti.

Ja sam svoj Asus 9550 GE 128Bit 128Mb flesovao pre oko godinu i 3 meseca nasao sam 9600pro bios znaci sve sam skinuo sto je trebalo i kad sam ga flesovao nije 9600pro nego 9600XT hahahah nem pojma al eto desavase :D radi i dan danas onako momacki :D

Poslednja izmena:
Dule13 je napisao(la):
Bios velicine 64kb imaju karte sa 256rama...

Mislim da gresis, proveri na techpowerup.com/bios, samo asus-i i 128 i 256 MB imaju 64K...

@ shoma : Zao mi je, ali ja nisam sacuvao nista od tih vmod-ova koje sam nasao, jer nisu bili za Asus...

Delimicno,izgleda da ih ima svih vrsta,od pet karti sa 128rama cetiri imaju bios od 52k, i jedna od 64k.Ja sam imao ovu od 52k,koja nije imala problema sa flesovanjem.

Iskreno, probao sam neki FIC bios od 9600, sve je bilo ok, ali malo mi je bio slabiji rez sa tim biosom, i jos neki samo bilo je to davno...
Najboljle modifikovati postojeci bios.
V mod probao ali sam samo dobio artifacte, tako da nisam isao dalje, ali ako se secjam superstar je bio na tome projektu i bio je uspesniji, chudo da nema rezultata u searchu.

Smaranje mi je da pojedinacno odgovaram na PM pa evo ukratko, kompletan postupak kako sam to ja uradio.

Dakle, ova kao i Gigabyte model, je zasticena od flesovanja, tj. bios cip je softverski zakljucan.
Da bi se to ogranicenje zaobislo, u komandnu liniju treba dodati parametar -sst, kao sto sam to
vec objasnio u prvom postu ovog treda.

Resursi koji su korisceni :

- ATITool ver 0.25 (trenutno aktuelna verzija je 0.26)
- flashrom ver 2.40
- Rabit ver 2.2.0
- jedna ispravna prazna disketa (ili butabilni usb stik, ako mb podrzava)
- nekakva verzija DOS-a (FreeDOS recimo, ali je potpuno na vama da se opredelite)

U ovom tredu sam iskopao konkretnu informaciju o zastiti biosa kod ASUS-a i Gigabyte-a, na moju zalost, tek na poslednjim stranama.
A na ove dve stranice (link1, link2) je objasnjeno malo detaljnije i na srpskom flesovanje i oc konkretne kartice.
Posto sam uzaludno nekoliko puta pretrazio TechPowerUp bios kolekciju i nisam nasao odgovarajuci bios za moju karticu, odlucio sam da njen originalni pokusam da izmenim.
U AtiTool, udjete u Settings/Miscellaneous i klik na dugme 'Save VGA bios to file'.
Date mu neko ime, recimo old.bin.
Pokrenete Rabit i ovaj fajl ucitate dugmetom 'Open' u donjem levom uglu. Meni je u ovom momentu izbacivao gresku 'Bios CRC is incorrect' ali sam je ignorisao. Dalje, mora da se promeni Device ID. Za 9550GE/TD 128MB/128bit to je 4152. Za 9600 nonPro ID je 4153.
Potom mozemo promeniti i Subvendor ID. Za ASUS to je 1043. Ja ovo nisam menjao.
Na tabu 'Clocking' imamo mogucnost promene GPU i VRAM kloka. Ni ovo nisam dirao, kao ni mem tajminge na sledecem tabu ni 'Features'.
Znaci, minimum izmena.
Ovako izmenjen bios sad snimimo pod drugim imenom dugmetom 'Save as...' , recimo new.bin

Sledece na redu je da napravimo DOS butabilnu disketu. Meni je bilo najbrze da to uradim tako sto sam skinuo prvi bios na listi iz kolekcije, pod kolonom 'Links'. Klikom na 'Advanced' otvara se novi browser prozor (u pitanju je PopUp nacin otvaranja pa obratite paznju) u kome biramo parametre izabranog biosa. To nam je sad totalno nebitno. Vazno je da pod 'Transfer options' izaberemo drugu stavku tj 'send as BIOS on a bootable floppy image'.
Kao rezultat dobijamo .zip fajl sa potrebnim sadrzajem.
E, sad, unutar .zip fajla je image (.img) diskete.
Za pisanje tog imidza ja sam koristio freeware DiskClone
Treba izbaciti bios.bin, autoexec.bat.txt, config.sys.txt i folder bios.bin sa svime u njemu a ubaciti nas old.bin, new.bin i flashrom.exe .chg i .rom
Razlog za prisustvo old.bin je ako nesto krene naopako a nemamo PCI karticu pri ruci. U tom slucaju treba se samo nadati da je sistem u mogucnosti da se podigne, tj. bar da boot-uje naslepo, sa lose flesovanom agp kartom. Onda moramo da kucamo komandu za flash naslepo.
Ako neko ima rezervnu PCI karticu, ne treba jos da je steka u maticnu, ali bi bilo mudro da u biosu ploce podesi VGA boot order (ili kako vec) na 'PCI vga first'
Sledeci korak je logican odlazak u bios i postavljanje boot-ovanja racunara sa flopy-ja (ili usb).
Posto se DOS podigao i dobili smo command prompt, kucamo sledece :

flashrom -p -f -sst 0 new.bin <ENTER>

Program ce da odradi svoje i da izadje u command prompt. U tom momentu preporucljivo je na silu ugasiti kompjuter. Drzati power taster dok se ne iskljuci ili cupati strujni kabl iz napajanja.
Ja vise volim ovaj drugi nacin.
Sad mozemo da ukljucimo kompjuter, obavezno izvadimo disketu iz drajva i udjemo u Windows.
Nemojte se iznenaditi sto ce vas sacekati 640x rezolucija sa 256 boja. Neophodno je reinstalirati drajvere za graficku.
Restart.
Sledi ponovna instalacija drajvera po izboru, ali ovog puta ne moraju da budu Omega, tj. patch-ovani za OC.
Restart (*** kad mora).
To je to i sa srecom :smash:
Nadam se da je ovaj walkthrough dovoljno jasan i razumljiv, s obzirom da nikad nisam bio posebno naklonjen piskaranju.
Izvinjavam se sto nema nijedne slike, nadam se da je to nepotrebno, ali ako nekog bude zanimalo, odvojicu malo vremena i za ilustracije, kad se burazer odlepi od njegovog kompa ,)

napomena : Ovo je postupak kojim sam JA radio, sto ne mora da znaci da ce kod SVIH funkcionisati.
Odgovornost za lose flesovanje je iskljucivo na vama. Ja ni u kom slucaju ne snosim odgovornost ako vam bilo sta krene naopako !

Poslednja izmena:
A, da, jos nesto.
Trazim volt-mod za ovu karticu, pa ako neko (Ivica, Misko...) zna nesto, dajte.
Nasao sam za svakakve modele, ali ne i za Asus.

Ja imam Asusovu 9550 graficku na kojoj je uradjen v-mod.
Ovde je napisano kako je uradjen v-mod.
Vidim da su izbrisane slike koje sam okacio na imageshack ali ako ti trebaju slikacu opet graficku i zakaciti negde slike.

'ajde, please, ako ti nije cimanje !!!
Video sam taj tred, ali, naravno, ne i slike. Slike su kljucne!
A posto je tred star, nisam te cimao, racunajuci da ta karta odavno nije kod tebe...

ps. ako ti je los digitalac, nije mi tesko da skoknem do tebe, ionako treba da pazarim tamo neku konjetinu u toku ove nedelje.

Poslednja izmena:
evo slike:

Nisam mogao dobro da uslikam posto imam na grafickoj termaltake hladnjak koji ite skoro preko cele graficke.

Inace graficka ovako modovana radi normalno vec vise od godinu dana sa Thermaltake Giant III hladnjakom sa koga sam skinuo sve kulere.

Samo budi pazljiv sa ovim potenciometrom, posto je moj ortak koji je imao isto ovako modovanu graficku malo vise odvrnuo i graficka je crkla(mada su mu priznali garanciju i dali ovu :))!

He, prasinu si u'vatio najbolje :p
Salu na stranu, mnogo ti hvala, samo me jos tri stvari zanimaju :
1. Vgpu ili Vmem ?
2. na drugoj slici, crvena zicka je zalemljena na treci pin s desna na levo ?
3. mozes li da mi obelezis gde merim napon ?

Poslednja izmena:
Recite mi samo ako je neko probao da moduje asus 9550ge, koja ima 64kb bios sa asus 9600se, koja takodje ima hynix 5.0 memoriju.
Ako ne onda cu morati da menjam ovaj bios u 9600non-pro i da u biosu namestim core po defaultu na 350mhz.
@emaniac: Koju memoriju imas na kartici kada si uspeo da je doguras do 2*300, i core do 500.
Meni se javljaju artefakti na 420 za core i 275 za memoriju.
poz

9550GE je 128 bitna, 9600se je 64 bitna, upropastices karticu. Nemoj to da radis s tim biosom.
Prati moj tut i nema da omanes.

Memara je samsung 5.0nS. Preko 600MHz za ram zabada komp, a vise od 500MHz za Gpu, pocinje da trotluje, tako da mi je u sustini potreban Vgpu voltmod. Nadam se da je Ficin vmod upravo to.
Mem je na 600MHz u 3DMark-u prilicno vruca, tako da moram da je hladim. Za tu priliku sam spremio Titan TTC-CUV2AB/RHS
Na slici sam nazvrljao kako sam uradio ventilaciju kucista i hladjenje komponenti. Valjda je dovoljno jasna :trust:

Prilozi

• img0001.jpg
    img0001.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Te sa Samsung 5ns memorijom se najbolje klokuju.
Provereno na par desetina komada! ;)
Slike vmod-a već imaš.
A na ove "Kolumbe" ne obraćaj pažnju, ja zamalo zbog takvih odo sa foruma... ;)
Posle shvatiš da nisu vredni ne toga nego ničega.

Yup, u pravu si ,)

ps. 1313. post (kao reg.tablica na auticu Paje Patka :,,: )

Poslednja izmena:
Nisam znao da je 9600se 64bitna...dobro je, hvala ti :D
Ubr ja imam one male plave titanove pasivce za memoriju i pri 530 je memorija hladna,ali ocigledno hynix 5.0 i nije bas raspolozen za nasviravanje. ali dobro i ovo je ok.
*** uvek sam pokusavao da izvucem max i svega u kompu :D

Hyinix nije kao Samsung, cepao sam ih do 2.85V ali nisu ništa posebno...
Ovaj S-5ns je zakon. Bolji je i od 3.6ns Samsunga na ABIT R9550 npr...
Jedino nisam imao priliku da se igram sa 3.3ns Samsungom.

He, prasinu si u'vatio najbolje :p
Salu na stranu, mnogo ti hvala, samo me jos tri stvari zanimaju :
1. Vgpu ili Vmem ?
2. na drugoj slici, crvena zicka je zalemljena na treci pin s desna na levo ?
3. mozes li da mi obelezis gde merim napon ?

1.Ovo kod mene je Vgpu mod.GPU mi radi na 554 Mhz.Ubacen je bios od 9600xt sa klokom 554/270.
2.Jeste na trecem pinu.
2. Za merenje napona ne znam tacno posto ja to nisam radio vmod nego ortak,mislim da je napisao u onom threadu koji sam linkovao.

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    90.5 KB · Pregleda: 67
Da, sad sam pazljivije procitao, pise.
Hvala jos jednom.
Kako kod mene stvari idu sporo, verovatno cu mod izvesti tek za nedelju-dve.

Ima li neko semu za voltmod Abita 9550 128CDT samsung 3.6ns mem, sad mi radi 400/500 koliko moze da se jos ubrza sa voltmodom?

Baci sliku i dobićeš šemu...
(moram malo da potražim po hdd-ovima, možda imam neku slikicu...)

Evo slika graficke tamo pise da je ovo 128/256mb varijanta nisu slikali obe varijante ali cini mi se da je ovo slika bas moje od 128mb .;)

Prilozi

• r9550cdt_angle_lg.jpg
    r9550cdt_angle_lg.jpg
    28 KB · Pregleda: 74
Hehe, ma ne tako mala slikica, mislio sam nešto veće tipa 1600x1200... :D
Ajde, pošto sam ih ja našao, pročitaj šta piše ne ovim čipovima:

Prilozi

• vgpu.JPG
    vgpu.JPG
    51.5 KB · Pregleda: 68
  • vmem.JPG
    vmem.JPG
    79.8 KB · Pregleda: 79
Na strani kartice na kojoj je kuler pise za cipove sa leva na desno
prvi cip:
25P0AV( ovde umesto mozda je i 6 ali cini mi se da je 5 *** nemam lupu trenuntno)
84368(umesto 6 ovde je mozda b stvarno nemogu da procenim)
drugi cip:
~PM38BH
LM324M
Na strani karte gde je crno-zuta nalenica R9550-128CDT
prvi cip:
APV7062A
AG406
drugi cip:
~PM38BH
LM324AM

Nazad
Vrh Dno