Smaranje mi je da pojedinacno odgovaram na PM pa evo ukratko, kompletan postupak kako sam to ja uradio.
Dakle, ova kao i Gigabyte model, je zasticena od flesovanja, tj. bios cip je softverski zakljucan.
Da bi se to ogranicenje zaobislo, u komandnu liniju treba dodati parametar -sst, kao sto sam to
vec objasnio u prvom postu ovog treda.
Resursi koji su korisceni :
- ATITool ver 0.25 (
trenutno aktuelna verzija je 0.26)
-
flashrom ver 2.40
-
Rabit ver 2.2.0
- jedna ispravna prazna disketa (ili butabilni usb stik, ako mb podrzava)
- nekakva verzija DOS-a (
FreeDOS recimo, ali je potpuno na vama da se opredelite)
U
ovom tredu sam iskopao konkretnu informaciju o zastiti biosa kod ASUS-a i Gigabyte-a, na moju zalost, tek na poslednjim stranama.
A na ove dve stranice (
link1,
link2) je objasnjeno malo detaljnije i na srpskom flesovanje i oc konkretne kartice.
Posto sam uzaludno nekoliko puta pretrazio
TechPowerUp bios kolekciju i nisam nasao odgovarajuci bios za moju karticu, odlucio sam da njen originalni pokusam da izmenim.
U AtiTool, udjete u Settings/Miscellaneous i klik na dugme '
Save VGA bios to file'.
Date mu neko ime, recimo
old.bin.
Pokrenete Rabit i ovaj fajl ucitate dugmetom 'Open' u donjem levom uglu. Meni je u ovom momentu izbacivao gresku 'Bios CRC is incorrect' ali sam je ignorisao. Dalje, mora da se promeni Device ID. Za 9550GE/TD 128MB/128bit to je 4152. Za 9600 nonPro ID je
4153.
Potom mozemo promeniti i Subvendor ID. Za ASUS to je 1043. Ja ovo nisam menjao.
Na tabu 'Clocking' imamo mogucnost promene GPU i VRAM kloka. Ni ovo nisam dirao, kao ni mem tajminge na sledecem tabu ni 'Features'.
Znaci,
minimum izmena.
Ovako izmenjen bios sad snimimo pod drugim imenom dugmetom 'Save as...' , recimo
new.bin
Sledece na redu je da napravimo DOS butabilnu disketu. Meni je bilo najbrze da to uradim tako sto sam skinuo prvi bios na listi iz kolekcije, pod kolonom 'Links'. Klikom na '
Advanced' otvara se novi browser prozor (u pitanju je PopUp nacin otvaranja pa obratite paznju) u kome biramo parametre izabranog biosa. To nam je sad totalno nebitno. Vazno je da pod 'Transfer options' izaberemo drugu stavku tj 'send as BIOS on a bootable floppy image'.
Kao rezultat dobijamo .zip fajl sa potrebnim sadrzajem.
E, sad, unutar .zip fajla je image (.img) diskete.
Za pisanje tog imidza ja sam koristio freeware
DiskClone
Treba izbaciti bios.bin, autoexec.bat.txt, config.sys.txt i folder bios.bin sa svime u njemu a ubaciti nas old.bin, new.bin i flashrom.exe .chg i .rom
Razlog za prisustvo old.bin je ako nesto krene naopako a nemamo PCI karticu pri ruci. U tom slucaju treba se samo nadati da je sistem u mogucnosti da se podigne, tj. bar da boot-uje naslepo, sa lose flesovanom agp kartom. Onda moramo da kucamo komandu za flash naslepo.
Ako neko ima rezervnu PCI karticu, ne treba jos da je steka u maticnu, ali bi bilo mudro da u biosu ploce podesi
VGA boot order (ili kako vec) na '
PCI vga first'
Sledeci korak je logican odlazak u bios i postavljanje boot-ovanja racunara sa flopy-ja (ili usb).
Posto se DOS podigao i dobili smo command prompt, kucamo sledece :
flashrom -p -f -sst 0 new.bin <ENTER>
Program ce da odradi svoje i da izadje u command prompt. U tom momentu preporucljivo je na silu ugasiti kompjuter. Drzati power taster dok se ne iskljuci ili cupati strujni kabl iz napajanja.
Ja vise volim ovaj drugi nacin.
Sad mozemo da ukljucimo kompjuter, obavezno izvadimo disketu iz drajva i udjemo u Windows.
Nemojte se iznenaditi sto ce vas sacekati 640x rezolucija sa 256 boja. Neophodno je reinstalirati drajvere za graficku.
Restart.
Sledi ponovna instalacija drajvera po izboru, ali ovog puta ne moraju da budu Omega, tj. patch-ovani za OC.
Restart (*** kad mora).
To je to i sa srecom :smash:
Nadam se da je ovaj walkthrough dovoljno jasan i razumljiv, s obzirom da nikad nisam bio posebno naklonjen piskaranju.
Izvinjavam se sto nema nijedne slike, nadam se da je to nepotrebno, ali ako nekog bude zanimalo, odvojicu malo vremena i za ilustracije, kad se burazer odlepi od njegovog kompa ,)
napomena : Ovo je postupak kojim sam JA radio, sto ne mora da znaci da ce kod SVIH funkcionisati.
Odgovornost za lose flesovanje je iskljucivo na vama. Ja ni u kom slucaju ne snosim odgovornost ako vam bilo sta krene naopako !