Šta je novo?

Asus 5770 & Gigabyte GA-M55S-S3

kalla89

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
619
Imam problem pri podizanju sistema,naima kad upalim sistem ,pre prvog ekrana 8x za redom mi se komp restartuje sam od sebe i onda podigne sistem i sve lepo radi,sve igrice rade dobro... Pa sam pomislio da probam drugu grafu 8800gts i kad nju stavim u komp, nema pocetnih restarta .... Inace moje napajanje je Chieftec 550W,maticna je Gigabyte GA-M55S-S3 (nf550), i graficka Asus 5770 1Gb cu-cure,memorija je 2x2GB ddr2, jel moguce da se grafa ne slaze sa maticnom ?

nemoguce da ploca ne dobrzava, proveri bios resetuj na optimized defaults, pa probaj, jedino da je napajanje zeza mada mozda i nije ali opet godinama napajanje postaje slabije...

Resetovao sam BIOS ali opet nece,i probao sam kod drugara na njegoovm kompu i kod njega radi,a ima napajanje 450W ...

Odmah da ti kazem da napajanje nije uzrok. HD 5770 nije neki potrosac, a cim ti je bez problema dizao sistem sa 8800 GTS koji trosi vise od HD 5770, znaci da je napajanje u redu. Pada mi na ideju da karta mozda pravi problem dok se ne zagreje malo, tek onda radi normalno. Ovo je samo predpostavka. A i moguce da se ne slaze sa plocom, ipak je to nVidia cip.

Ne bi smelo da bude nekompatibilnosti između ploče i grafičke. Mada, imao sam tu ploču i bila je blago rečeno očajna (kao i njena naslednica M56S-S3), a na kraju mi je i vrisnula. Tako da verovatno problem leži u njoj ili u gremlinima.

Meni se m56s-s3 pokazala kao jedno od boljih racunarskih komponenti koje sam posedovao. Evo tera trecu godinu athlon 5000+ dc 230MHz X13.
Takodje - gremlini ne postoje. Restartovanje moze da bude posledica vise razlicitih uzroka.

Da je moje, prvo bih proverio da li za plocu imam poslednji bios. Zatim bih, na neki hd instalirao cisti win. Ako to prodje, problemi koji nastaju nakon toga retko imaju veze sa plocom. Osim toga, to bi vrlo verovatno iskljucilo bitne probleme sa npr. memorijom, hd-om i napajanjem. Pa da vidimo gde i u kojoj fazi nastaje problem.

Inace, kazes da kad ubacis 8800gts nema pocetnih restarta... A kakvih ima, i je l` ima uopste? Ako ima - opet nesto ne valja.

Od kada je poceo taj problem sa 5770 da se javlj, Jer verovatno nije postojao u startu posto bi u tom slucaju racunar prosao vec nekakav servis

Poslednja izmena:
Postoji pomalo nekompatibilnosti HD5k karti sa nf 500 serijom,drugar menjao 4350 za 5670 na gigabyte ploci sa nforce 560sli cipsetom i od tada ima neko cakcanje koje traje pola minuta pre pojave post screena i restartovao se racunar sam od sebe tokom igre,novi bios je resio restartovanje,ono cakcanje nije.

Pazi, DS9, govorio sam o dve ploče koje sam posedovao, a ne o svim pločama koje su nosile te nazive. Jednostavno, fasovao sam loše primerke, dok sa dve Gigabajtove ploče sa AMD-ovim čipsetovima (785G i 790X) nisam imao gotovo nikakvih problema. Sušta su suprotnost ovim sa nVidijinom čipom. A, gremlini su bili šala, ni ja ne verujem u tako nešto.

Znam da je bila šala. Time sam hteo da naglasim da svaka stvar ima svoj uzrok - a da isti rezultat (8x restartovanje wina + ``sve lepo radi,sve igrice rade dobro``) u ovakvim slucajevima moze da bude, uopsteno uzevsi, izazvano i npr. nekompatibilnoscu ploce i vga, ali npr. time sto adekvatno nismo skinuli prethodni drajver od graficke... i verovatno jos poprilican broj stvari na koje smo mogli obratiti paznju.

Prosto receno, nema dovoljno informacija. Covek kaze ``Imam problem pri podizanju sistema...`` i sumnja na nekompatibilnost graficke i ploce.

Pa, to verovatno znaci da je do skoro imao neku drugu graficku, pa onda stavio ovu ``nekompatibilnu``, i onda su poceli problemi sa podizanjem sistema. Ako npr. nije korektno uklonio prethodne drajvere i instalirao postojece može da peva od srece sto mu se 9. put podigao sistem i sve lepo radilo. Ali moze da bude uzrok u gomila drugih stvari.

Zbog toga u ovakvim slucajevima - raskacite sve sa racunara, pa ostaju samo ploca, graficka, hd i optika za instalaciju, uz misa i tastaturu. Pa cista instalacija win, i aktuelnog drajvera za vga - i da vidimo koliko su medjusobno nekompatibilne ploca i graficka. Osim toga, u eventualnom slucaju sumnje na napajanje, sa ostalim komponenetama (karticama i eventualnim hd-ovima) koje su uklonjenje znacemo da li neka od njih pravi razliku, kada ih budemo dodavali, nakon instalacije win.

Lepo je kada sklopimo racunar, instaliramo win - i sve proradi u startu. Ali, kada nastaju problemi, onda moramo da upotrebimo drugaciju metodologiju. Ne mozemo ocekivati da izvadimo grafiku iz jednog racunara, i stavimo u drugi - i da nema problema. Ako nismo tako radili, vec smo pri tome ``nekompatibilnost`` ispitivali pazljivo - onda treba i navesti sta smo tacno radili. Zato sto ce samo tako oni koji mogu da nam pomognu - znati da nas savetuju na pravi nacin

@kalla89. Cisto btw, koji drajer pod 7icom koristis za taj Audigy? Ako nije 2.18.0017, onda bi ga trebalo update-ovati

Poslednja izmena:
Postoji pomalo nekompatibilnosti HD5k karti sa nf 500 serijom,drugar menjao 4350 za 5670 na gigabyte ploci sa nforce 560sli cipsetom i od tada ima neko cakcanje koje traje pola minuta pre pojave post screena i restartovao se racunar sam od sebe tokom igre,novi bios je resio restartovanje,ono cakcanje nije.

Baš tako. To caktanje dolazi iz čipseta koji se ne snalazi sa novim Radeonima. Rezultat toga je u glavnom stradanje malog kondenzatora na početku PCIe slota (da ne budem neprecizan - mislim na onaj kraj koji je okrenut leđima računara). Dakle i na početku teme imamo pominjanje sličnog problema - resetovanje više puta, stoga za te starije nForce ploče treba kupiti nVidia grafike ili AMD/ATi ploču.

Ne znam za druge - na mojoj m56s-s3 je odlicno radila 6600gt nvidia, a sada radi pasivni saphire-ov ATi 4670.

Nazad
Vrh Dno