I toliko o tome da Ubi izdaje samo lose igre... :d
Ova igra je izuzetak u mnogo cemu, pre svega mislim da ima sjajanu ideju koja je uz to i to se mora reci odlicno realizovana. Zbilja sam uzivao dok sam je igrao, kao retko sa kojom igrom do sada. Pa cini mi se da sam se zadnji put zapitao: Sta, zar jos nije kraj?... kada sam igrao prvi Far Cry i Mafiju. Atmosfera u igri je fenomenalna, zbilja se ima osecaj renesansnog vremena i sve je nekako precizno odradjeno tako da sam zaista uzivao setajuci ulicama Firence ili Venecije. Iako nisam nikada bio tamo, cini mi se da ako ikada budem otisao posle ove igre snaci cu se bez probema...
Takodje treba pohvaliti i to sto igra ima edukativni karakter i sadrzaj, jer cenim da ponesto trebamo i da naucimo igrajuci se, obzirom da se solidan broj sati potrosi na jednu ovakvu igru...
Ono sto je mozda nedostajalo je i poneka saracenska ili flamanska faca i to recimo narocito u Veneciji jer je to bio udarni trgovacki centar u to vreme. Zapravo su reklo bi se sa jednakim interesovanjem i posecenoscu obilazili Veneciju i jedni i drugi, saraceni da bi prodali svilu, sandalovinu, mirslljava ulja i ostale slicne sirovine a onda i flamanci koji su kupovali venecijansko staklo u prvom redu ali i sve ostalo ukljucujuci i slike Kaneleta i Guardija koji su bili u to vremene najcuveniji slikari veaduta i trgova. Sto se tice ovih manjih mesta u koje je ugradjena i okolina sa zaseocima, pored nesto veceg broja vocnjaka, nedostaje i recimo poneki mestanin koji vodi stoku na ispasu, ali ajde necemo sad da cepidlacimo, premda bi ovo ili poneki decak koji nosi vodu na magarcu bilo ono sto bi dodatno obojilo ovaj okolis i ucinilo ga za nijansu autenticinijim da tako kazem. Dopadljiv je i sam Leonardo, predstavljen u liku energicnog mladog coveka, premda su mi na momente bile dosadne one iste sekvence u kojima bi Leoardo desifrovao stranice u par sekundi. Mogli su za to da odrade nekoliko razlicitih sekvenci a i bilo bi logicno da se malo priceka duze na samo dekodiranje recimo od par sati do jednog dana u igri, jer cenim da ovo ne bi niti malo poremetilo izvodjenje. No dobro...
Interesantno je da igra bolje izgleda kada se izgasi postprocessing, tj. bloom efekat, jer teksture prosto zablistaju u toj situaciji, tako da mi je pomalo zao sto ovo nisam uocio odmah na pocetku. Jedino sto nisam do sada uspeo da dokucim je ona specijalna letacka misija u Forliu, i iz nekog razloga mi nedostaje jos jedan ogrtac, ali jos su mi ostala pera da sakupim do kraja pa cemo videti.
Sam rasplet je po malo neocekivan, premda se moglo pogoditi da su muski i zenski likovi u kodiranoj sceni zapravo Adam i Eva jer se jabuka poprilicno cesto spominje. Ne bih se jos iznenadio i da su Adam i Eva drevni Atlantidjani ili Faetonci, sto je samo jedna od primamljivih ideja koje kruze internetom a koje su i meni to moram priznati izgledale poodavno zanimljive za neki mozda dobar sf film ili strip ili naravano igru. Ostaje da se vidi sta ce se dogotidi u trecem i zavrsnom delu, za koji bi ja licno voleo da ovaj put bude smesten recimo u kraj 19. veka i pocetak 20tog. Nekako mi ovaj vremenski period izgleda naj primamljivije, a od gradova bi to mogli biti Pariz ili London ili cak mozda i vise razlicitih gradova u vise zemalja.
Vec zamisljam assassina elegantno skockanog, sa ogratacem tipa Mandrak madjionicar i sa stapom u koji je sakriven mac i tako nesto...
Zivi bili pa videli.