milos_r
Čuven
- Učlanjen(a)
- 31.10.2004
- Poena
- 619
Pozdrav,
imao bih par pitanja vezano za neke mogucnosti u asp-u. Prvo evo ovako
Dakle ako na jednoj stranici prikazujem u GridView kontroli podatke iz tabele koja se zove Forme na ovaj nacin:
A podaci u tabeli su za polje KorisnikID int vrednosti. Kako da prikazem tu umesto tih brojeva Ime i Prezime korisnika a ono je upisano u drugoj tabeli "Korinici".
Evo kako to izgleda a voleo bih da umesto ovog keca mogu da ispisem ime i prezime korisnika iz druge tabele.
Druga stvar koja me muci je vezana za logovanje.
Napravio sam login stranu koja uspesno obavlja ovu stvar kontktira bazu i ako postoji korisnik prebaci ga na neku od unutrasnjih strani. Ja sam sada dodatno napravio da kad se korsnik loguje taj objekat ubacim u sesiju. Dakle uradio sam sledece:
I to mi lepo ispisuje na svakoj stranici unutra koji je logovan korisnik.
Medjutim ono sto nisam uspeo da realizujem je kako da se korisnik izloguje sa sistema i kako da zabranim ulazak na unutrasnje strane tako sto ce neko direktno da upise celu adresu u pretrazivacu. ovde mislim na
Gde prva adresa treba da uvek bude dostupna a druge nedostupne ako je objekat tipa korisnik u sesiji jednak null.
Ja sam probao sledece varijante:
na master stranici sam stavio dugme izloguj se i ubacio sledeci kod u .cs fajl:
Ako prvi put dolazim na aplikaciju i pokusam da udjem direktno na neku stranicu koja je ispod ove master onda me lepo redirektuje na login ali ako se jednom logujem na sistem i udjem na te stranice ovo dugme izloguj se neradi mnogo toga pametnog, samo me prebaci na stranu za logovanje medjutim ako upisme gore direktno u pretrazivacu naziv neke stranice opet uspevam da dodjem do nje i ispisuje mi da sam i dalje u sesiji?
Zna li iko kako da resim ova dva problema?
Milos
imao bih par pitanja vezano za neke mogucnosti u asp-u. Prvo evo ovako
Dakle ako na jednoj stranici prikazujem u GridView kontroli podatke iz tabele koja se zove Forme na ovaj nacin:
Kod:
<asp:GridView ID="gd" AllowPaging="true" runat="server" AutoGenerateColumns="false">
<Columns>
<asp:BoundField DataField="FormaID" Visible="false" />
<asp:BoundField DataField="KorisnikID" HeaderText="Formu uneo u sistem" />
<asp:BoundField DataField="DatumUnosa" HeaderText="Datum unosa forme" />
<asp:BoundField DataField="DuzinaPrekida" HeaderText="Naziv forme"/>
<asp:BoundField DataField="OpisRadova" HeaderText="Opis forme"/>
</Columns>
</asp:GridView>
Evo kako to izgleda a voleo bih da umesto ovog keca mogu da ispisem ime i prezime korisnika iz druge tabele.

Druga stvar koja me muci je vezana za logovanje.
Napravio sam login stranu koja uspesno obavlja ovu stvar kontktira bazu i ako postoji korisnik prebaci ga na neku od unutrasnjih strani. Ja sam sada dodatno napravio da kad se korsnik loguje taj objekat ubacim u sesiju. Dakle uradio sam sledece:
Kod:
Session["Korisnik"] = objekat tipa korisnik koji je logovan
Medjutim ono sto nisam uspeo da realizujem je kako da se korisnik izloguje sa sistema i kako da zabranim ulazak na unutrasnje strane tako sto ce neko direktno da upise celu adresu u pretrazivacu. ovde mislim na
Kod:
www.aplikacija.com/login.aspx
www.aplikacija.com/unos.aspx
Ja sam probao sledece varijante:
na master stranici sam stavio dugme izloguj se i ubacio sledeci kod u .cs fajl:
Kod:
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
if (Sesija.Korisnik == null)
{
//Upozorenje.Prikazi("Nemožete pristupiti ovoj stranici ako niste logovani");
Page.Response.Redirect("Login.aspx");
}
else
{
lblUlogovanKorisnik.Text = Sesija.Korisnik.Prezime + " " + Sesija.Korisnik.Ime;
}
}
protected void btnIzlogujSe_Click(object sender, EventArgs e)
{
Page.Response.Redirect("Login.aspx");
Session.RemoveAll();
}
Zna li iko kako da resim ova dva problema?
Milos