Šta je novo?

ASIC quality - Lak način za proveru kvaliteta vašeg GPU-a

^^
Čuj mislim da se pokvari ne može i da oćeš. Imao sam Asus dc2 v2 7870 držao ga na 1200mhz za Gpu ko od šale bez dizanja V grafa bila hladna ;). Generalno svaki 7870 ide do 1200mhz + - sa voltažom problem je preko tog kloka. Kolko sam čitao po netu max dometi sa dobrim primercima za 24/7 oko 1260mhz za Gpu.

Da li bi moglo da se napravi tabela sa ASIC kvalitetna karti koje koriste kolege ne forumu, i da se stalno dopunjuje sa novim podacima, i koliki klokovi i temperature se ostvaruju sa kojim modelom karte ? Tako da kada neko poželi da klokuje svoju kartu, da zna dokle može da ide otprilike. Ja bih to rado radio samo kada bi orginalni post mogao da se edituje uvek kako bi vršio update tabele.

Nije neka karta za OC, mada mi i ne treba. Iz Overdrive-a sam podigao GPU na 1100MHz i memoriju na 5500MHz, čisto da vidim kako funkcioniše. Temerature i dalje manje-više iste kao sa stock vrendostima

Prilozi

• gpu-z.png
    gpu-z.png
    66.8 KB · Pregleda: 96
Da li bi moglo da se napravi tabela sa ASIC kvalitetna karti koje koriste kolege ne forumu, i da se stalno dopunjuje sa novim podacima, i koliki klokovi i temperature se ostvaruju sa kojim modelom karte ? Tako da kada neko poželi da klokuje svoju kartu, da zna dokle može da ide otprilike. Ja bih to rado radio samo kada bi orginalni post mogao da se edituje uvek kako bi vršio update tabele.

Koja bi bila korist toga?? ASIC je dosta precenjen po pitanju znacaja. Najbolja OC karta koju sam imao imala je dosta los ASIC. Zatim, na nekim modelima su naponi zakljucani, na nekima hladjenje lose a na drugim dobro, zatim pitanje je koliko njih zanima da se zeza s tim na forumu, pa razlike u sobnoj temperaturi,kvalitetu struje/napajanja...suvise je to komplikovano, a i podaci koje bi dobili bi bili sumnjive pouzdanosti.

Koja bi bila korist toga?? ASIC je dosta precenjen po pitanju znacaja. Najbolja OC karta koju sam imao imala je dosta los ASIC. Zatim, na nekim modelima su naponi zakljucani, na nekima hladjenje lose a na drugim dobro, zatim pitanje je koliko njih zanima da se zeza s tim na forumu, pa razlike u sobnoj temperaturi,kvalitetu struje/napajanja...suvise je to komplikovano, a i podaci koje bi dobili bi bili sumnjive pouzdanosti.

Bas tako.

Evo da kacim i ja ASICS za Sapphire 6950HD 2 Gb DDR5 OC (fabricki overklokovana 2,5% pish sa 800 na 820 Mhz) a

ASIC je 76,5 %-6950 2 Gb Sapphire

ASICS 6950 a.jpg

Moj ubogi MSI GTX 660Ti PE-OC je na 75,6%...nisam pokušavao da overklokujem...
Nisam probao MSI GTX 770 Lightning, skinuh ga jer zeza vent...

Ma nema to veze mnogo sa mogucnoscu OC slobodno OC uj, nego kacim iz dokolice...;)

Znam, pomenuh OC jer (navodno) ASIC ima malog uticaja na OC domete...tako da ne znam koliko tih 75% znači tu u poređenju sa 65% ili 85%...nebitno.

Vidim da si pasionirani MSI ovac, moje iskustvo je suprotno, doduse sa Radeonima, MSI mi je treci od pozadi, ubedljivi

promasaji su VTX pa Power Color za starije serije 5XXX i 6XXXHD, od izgleda,hladjenja,bucnosti odma pored mi je MSI

evo josh ovo, naleteh sad edukujuci se malo po netu oko 290-ki i modovanja biosa...
shta kaze baja The Stilt:

Higher stock VDDC = less leakage (Iliti Nizi ASIC), lower stock VDDC = higher leakage (Vishi ASIC).

Lower the leakage the better.
The scale displayed by GPU-Z has gotten people thinking that higher "ASIC Quality" the better.
Actually it is completely the opposite, the value which is actually interpreted by GPU-Z is called "LeakageID".
Higher the value, higher the leakage.

So actually you want as low ASIC quality as possible.

Parts with low leakage require higher VDDC to operate, but their current draw is much lower because of the lower leakage.
It is not the dissipated power alone which heats up your graphics cards (GPU, VRM) it's the current too.

You can try what happens if you put 100A @ 1V thru an 18AWG cable compared to 1A @ 100V.

jes da ovo pre svega vazi kad su u pitanju ati karte i majning (manje zagrevanje i potroshnja karti sa nizim asicom tj veca efikasnost)

ali u ovom sluchaju, kad se ima vodeno hladjenje, i dalje je bolje, po meni, imati karte sa vishim asikom... za gaming, naravno i hvaljenje, gde nije bitna potroshnja niti efikasnost, vec izvuci koji mhz vishe ;)

edit
@paradigma
stigao merach temp... ali izgleda da ima problem sa merenjem temp niklovanih/sjajnih povrshina... pokazuje ~duplo manju temp... smorih se... izgleda da mora 150e da se pukne :(

Poslednja izmena:
Odlično što si našao Stiltovo tumačenje za "ASIC quality".

Njegovo objašnjenje je logično, a w1zzard je potpuno omanuo sa nazivom koji je većinu naveo na pogrešan zaključak.

Želim još samo da dodatno pojasnim nekoliko stvari:

Leakage je nepoželjan fenomen kod poluprovodnika.
Reč je o tome da poluprovodnici (diode, tranzistori) troše električnu energiju (provode struju) i kada su u isključenom stanju.
Ta potrošnja je za red veličine manja nego kad je poluprovodnik u uključenom stanju ali je ogroman broj poluprovodničkih elemanata prisutan u logičkim kolima pa zbirno ta struja nije zanemarljiva.
Povećan broj nečistoća u poluprovodnicima ustvari povećava leakage.

Oni koji imaju manji procenat za ASIC quality (GPU-Z) zapravo imaju savršeniji ASIC.
To znači da se takav čip može većim naponom napajati bez straha da će se pregrevati na default clock-u. Na vazduhu će se bolje klokovati jer imaju veći napon na defaultu. Napon se može manje podići jer ima manje prostora do maksimalno predviđenog koji je određen procesom proizvodnje. Vodeno hlađenje ne pomaže puno jer temperatura nije problem.

Ovi koji imaju veći procenat za ASIC quality (GPU-Z) zapravo imaju manje savršen ASIC.
Njihov čip se mora napajati nižim naponom kako se nebi pregrevao u zoni default clock-a. Na vazduhu će se slabije klokovati jer imaju manji napon na defaultu. Napon se može više podići jer ima više prostora do maksimalno predviđenog koji je određen procesom proizvodnje. Vodeno hlađenje pomaže jer temepratura (i potrošnja) rastu eksponencijalno sa povećanjem napona.

Znaš da bez alata nema zanata.

Bolji infracrveni termometri poput ovog koji ja imam (FLUKE 62 MAX) imaju mogućnost promene parametara Emissivity koji za različite materijale ima različite vrednosti.
Taj tvoj osim što ne može na crtu pomenutom i kad ne menjaju Emissivity, postaje totalno neupotrebljiv u situacijama gde se ovaj parametar jednostavno mora promeniti.

Poslednja izmena:
potrchah pred rudu...ima i ovaj emissivity.... kad ga smanjim po ovoj tabeli, pokazuje bolje... :)

Jedno je teorija a drugo praksa. 660 Ti, GTX 780, GTX 970 ASUS-ove karte sve niski ASIC oko 60 i ispod proseka OC. GTX 980 sa ASIC 70 u poredjenju sa ASIC 83 100-150 MHz je sporiji. Grejanje mi nije bitno obracao sam paznju samo na max. OC.
Koji se to cipovi pregrevaju na def. kloku ?
Sve karte sa visim ASIC-om na def. imaju visi klok.

Poslednja izmena:
High ASIC score = High voltage leakage, Less voltage needed for Clock
Low ASIC score = Low voltage leakage, More voltage needed for Clock

po ovome kartica sa vecim Asic ispada bolje

^ Ovo vec ima smisla. Kog jos zanima leakage. :D Mene zanima Clock i kolika voltaza mi treba za njega.

Iskreno i ne verujem da GPU-Z gresi sto se tice ASIC-a.

Poslednja izmena:
Veci ASIC je dobar za vazdusno hladjene karte, a manji ASIC postize bolji OC na vodi.

Jedno je teorija a drugo praksa. 660 Ti, GTX 780, GTX 970 ASUS-ove karte sve niski ASIC oko 60 i ispod proseka OC. GTX 980 sa ASIC 70 u poredjenju sa ASIC 83 100-150 MHz je sporiji. Grejanje mi nije bitno obracao sam paznju samo na max. OC.
Koji se to cipovi pregrevaju na def. kloku ?
Sve karte sa visim ASIC-om na def. imaju visi klok.

Malo me iznenadi kad neko poput tebe očekuje da objašnjenje bude do kraja uprošćeno ali dobro evo dodatnog razjašnjenja.

Ne pregreva se ni jedna na default clock-u upravo zato što proizvođač to ne dozvoli izborom napona.

Čipovi koji imaju veliki leakage imaju uštrojen napon.

Bez obzira na moje objašnjenje koje samo stvari stavlja na pravo mesto, leakageID odnosno ASIC quality ne predstavlja nikakvu garanciju da će se čip bolje klokovati jer je to stvar koja zavisi od samog primerka.

Koga zanimaju teorijski razlozi za ovo gore mogu da ponudim objašnjenje:

Možete imati jako dobar die koji potiče iz sredine wafera ali dovoljno je da ono malo ukupnih nečistoća koje sadrži bude nezgodno raspoređeno, tj. skoncentrisano u logičkim kolima koja su kritična i takav čip neće biti raspoložen za dobar OC.

Poslednja izmena:
Zar sve karte nemaju isti napon bez obzira koji im je ASIC ? Po tvome bi trebalo da proizvodjaci steluju napon svakoj kartici posebno. Ja mozda i gresim ali mislim da svim kartama stave porosecan napon. Sa tim istim naponom tj. na def., svaka karta ima razlicit OC potencijal. Dodatnim povecanjem napona pri OC se vidi kojoj karti to pomaze i koliko.

Slazem se da ASIC quolity ne predstavlja nikakvu garanciju, ali uglavnom u praksi, sto je on veci to karta radi na vecoj frekvenciji i na def. i pri OC. Mozda se za nijansu vise greje ali to se lako resava.

Za ASIC quolity se slazem,on uopste nije merodavan,primer,kada sam uzimao moju 290-tku birao sam primerak,moja ima 73.9% i jedina je isla na 1210mhz sa +100mV imala je karta kojoj je ASIC bio 87% al nije mogla preko 1180mhz na +100mV...

Nemaju sve karte isti napon (npr. gigabyte 7970OC 1.09v isti model drugi primerak 1.13v i naravno drugi model 7970TO 1.25v)

Ne treba to bukvalno shvatiti pa očekivati da kartice koje se razlikuju u 10% moraju imati drugačije podešen napon.

Bilo bi jako nepraktično da se naponi razlikuju u okviru jednog modela jer bi to iskomplikovalo održavanje. Koristi se isti BIOS za sve čipove u okviru jednog modela.

Napon se bira tako da odgovara većini čipova u posmatranom proizvodnom procesu.

Onda ako postoji bining većina završi u nekom mainstream proizvodu, a bolji ili lošiji čipovi od proseka završavaju u podvarijantama za koje se koriste sufiksi OC, TO, SOC, TOP ali i SE, PE ili bivaju harvestovani pa se koriste sa redukovanim brojem elemenata arhitekture (npr. Tahiti 7970 -> 7950, Hawaii 290X -> 290)

Posle ovakve klasifikacije naponi se naravno razlikuju.

Znaci kada bi mogao da biras izmedju kartice koja ima ASIC 60 i 90 koju bi uzeo ? Prvu ?

Vrh Dno