Šta je novo?

aRGB i fanovi

stefkoss

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2012
Poena
170
Kuciste mi je MSI IRON II, okacicu video sa YT da znate o kojem kucistu se radi.

I imam par pitanja.
1. Fan je preglasan, ima li nacina da smanjim brzinu ili da ga menjam?
2. Svijetli samo plavom bojom, kako da promenim boju?
Povezao sam 3 pin na Jrainbow1 port, a VDG nisam jer nisam video gde da ga postavim, a procitao sam preko neta da smijem na Aorus maticne da ne pregori, jeli to tacno?
3. Imam li prostora na lice kucista da stavim dva fana da guraju vazduh? Mislio sam ispred dva da ubacaju, jedan gore da izbaca i jedan pozadi da izbaca?
Hvala!

Ps, maticna je msi b560m pro vdh.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    279.1 KB · Pregleda: 38
  • 2.jpg
    2.jpg
    123.5 KB · Pregleda: 21
Boju na kućištu menjaš na reset tasteru,ali ga naravno ne vezuješ na ploču. Napred ima mesta za dva 120mm fana.

Izvini kom reset tasteru, kako ga ne vezujem za plocu??

Na kućištu imaš reset taster, između power tastera i usb porta, pritiskom na njega menjaš boju venta koji je došao uz kućište i one linije sa prednje strane kućišta. Ja ga nisam vezao na ploču, nisam ni probavao, kontam i da ima klasičnu funkciju reset tastera. Možda grešim, nisam probao.
Meni se taj zadnji vent ne čuje uopšte kako je tebi preglasan?

preglasan brate, bas se cuje jako, onaj sata kabl si spojio u napajanje jel tako?
Ima li nacina da se kontrolise kako brzina fana?

Ček da se setim kako sam povezao, nije mi zgodno da izvlačim kućište.Vent i reset taster sam povezao na onu kontroler pločicu koja dođe uz kućište, a u nju sata napajanje(pazi kad se ne sećam tačno, ali pošto joj treba napajanje sigurno sam tako).Na ovaj način ne postoji mogućnost kontrole vent, ili bar ja nisam provalio, a nisam se ni trudio, svakako se ne čuje, a promenu boje vršiš reset tasterom. Da li si tako povezao? Nemam ploču koja ima rgb kontrole, neka fm2, pa opciju kontrole sa ploče ne mogu da probam.

Imam isto kuciste:

1. Nema kontrole ako ne povezes s plocom
2. Nisam ni ja povezao iako imam ARGB konektor na ploci
3. Ventilator se cuje definitivno, mada ja sam navikao, dodao sam jos dva MS ventilatora i uboo ih u kontroler cisto da imam uvod vazduha spreda

Boju sam promenio i povezao sam tako kako si rekao.
Uf ovo mi bas bode usi, jer ovaj drugi fan mi je necujan, pogotovo sad kad nisu jake temperature. Problem je verovatno sto ga on vrti 100posto stalno i onda je stalno bucan.
Cim iskljucim ovaj fan kao da je drugi pc.
Hvala, porucio sam druge fanove i kraj.
Dali da stavim dva ispred za hladan vazduh i jedan iza ili jedan iza jedan gore i jedan ispred?

Dali da stavim dva ispred za hladan vazduh i jedan iza ili jedan iza jedan gore i jedan ispred?
MS Industrial Iron ima podršku za 3 ventilatora od 120mm sa prednje strane, medjutim u tvom slučaju će 2 biti sasvim dovoljno.
2 ventilatora za intake i 2 za outtake su sweetspot kod tebe - ključno je samo da se držiš ovakve konfiguracije ventilatora;
7c34d474bbaf088b886621aa433821bafa3eaa22_2_709x550.png

Fan je preglasan, ima li nacina da smanjim brzinu ili da ga menjam?
Ne možeš puno očekivati od stock ventilatora koje dobijaš uz kućište od 25 eura. U većini slučajeva takvi ventilatori nemaju opciju da ih podešavaš u "Smart Mode-u" unutar BIOS-a - jedina opcija je kupovina drugog.

Neznam kako ovo da pitam, da li napred fan da se stavi prije ove plastike ili posle?

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    368 KB · Pregleda: 31
Ako mi maticna nema 4ulaza za fanove, sta da radim?
Da uzmem nesto ovako? Kako se ovo zove kod nas?
link

I hoce li onda postavke za fanove raditi isto, tipa podesim 20% na 40C isto kao kada je samo jedan fan?

Pazi samo da ima isti broj pinova/žica kao ventilatori mada 4pina(PWM) razdelnik može da radi ia sa 3 pin fenovima ali ne i obrnuto.
Kada se spajaju više ventilatora na jedan izlaz na ploči treba sabrati amperažu svih ventilatora da ne prelazi 1A koliko tipično daje ploča.

Maticna mi ima 3 ulaza za fanove, tj 2 sys fan i 1 pump.
E sad, imam 4 fana, i mozda mi je bolje uzeti samo ovaj jedan dva u jedan i tako resim stvar?
Ali brinem se upravo dali ce kontrola raditi kako se podesi u biosu kao za svaki.

Nemogu da editujem pa cu staviti nov post.
Da li je sys fan i pump isto?
Moze u njega fan bez problema?

Nije4 baš savim isto. Sys_fan su sigurno sa upravljanje brzinom ali za Pump ima 2 tipa Samo Pump" su upravljivi i oboćno jači izlaz nego SYS_Fan. Neke ploče imajui AIO-Pump a tti su obično namešteni samo za punu brzinu. Može i ventilator na njih ali samo punom brzinom. Pogledaj u uputstvu za ploču.

Kada koristim pc i kada miruje, samo se desava da odjednom neki fan poveca brzinu i smanji.
Koji program mi je dobar da pratim live tacno kada se to desi da vidim koji?
Mislim da je problem u ovome jer se desava od kada sam uzeo ovo, 2 u 1, ali cisto da proverim.
Dalje, zasto na 2 fana, pa ova glava sto se ubada, jedna ima 3, druga 4 pina?

41XCk61Wj-L._AC_.jpg

Pwm spliter ti je takav, tako i kod mene ima 3 racve, jedna je sa 4 pina i ona zapravo prihvata pwm opcije. Kad povezes samo na ovu sa 3 pina, nece ti ucitavati fan, pisace n/a.

Pretpostavljam da problem stvara sto je spliter prikopcan na pump fan, ovako radi po kontroli. Ali msm da u sekundi dve izgubi i opet vrati.
Ono sto bih ja uradio je update bios-a, bios mi je ionako verzija 1. Kako da najlakse updatujem?
Ovako: LINK?
Maticna je: Link
I sklonio bih fanove skroz sa pump fan, i nakacio preko splitera, dva na sys 1 i dva na sys 2. A pump ostavio prazan.
Sta mislite?

Otkrio sam razlog buke.
GPU je u pitanju, 570 4gb. Kada se upali pc gpu ima 30,32c, i u roku od par minuta iako ne igram odmah stigne do 50c i upale se fanovi, pa smanje temperaturu pa se ugase i sve tako.
E sad, moje pitanje je jeli normalno da grafika tako brzo ode do 50c iako samo browsujem online?

da, ako ne spusta klokove kada nije u 3d aplikacijama

Nije važno šta radiš nego opterećenje grafičke tada. Imaš osnovno u Task manager-u. Možeš da probaš sa malim undevoltom.

Da li neko zna kako da postavim ventilatore da svetle staticno kao u mystic light movie mode . Ne postoji ni jedam mod da ovako svetle . Vec se pale i gase kako u playeru , youtube neko prica ...
20220328_155727.jpg
sssss.PNG

Vrh Dno