Šta je novo?

Arc Raiders

Ok što nije auto ali kao da ponekad ne registruje klik, ili input bude sa delay-om, ne znam kako bih to opisao. Uglavnom, često zaglavim tokom reloada.

Anyway, zvanično proglašena i najboljom multiplayer igrom u 2025, zasluženo, s tim što greota što nisu dobili nagradu i za zvuk (mada nisu ni nominovani bili), posebno zato jer je nagradio dobio Battlefield 6 koji je imao od starta žestokih problema sa audio footsteps. U AR je zvuk fenomenalan i toliko prostoran da se u svakom momentu lako razaznaje gdje se šta dešava (npr. kad neko bričuje ili trči na spratu iznad, tačno se čuje u kojem je uglu), fenomenalan zvuk generalno...

Ok što nije auto ali kao da ponekad ne registruje klik, ili input bude sa delay-om, ne znam kako bih to opisao. Uglavnom, često zaglavim tokom reloada.

Anyway, zvanično proglašena i najboljom multiplazer igrom u 2025, zasluženo, s tim što greota što nisu dobili nagradu i za zvuk (mada nisu ni nominovani bili), posebno zato jer je nagradio dobio Battlefield 6 koji je imao od starta žestokih problema sa audio footsteps. U AR je zvuk fenomenalan i toliko prostoran da se u svakom momentu lako razaznaje gdje se šta dešava (npr. kad neko bričuje ili trči na spratu iznad, tačno se čuje u kojem je uglu), fenomenalan zvuk generalno...
kao neko ko ima skoro 5000 sati u Hunt, i ovde vec skoro 500h, veruj mi da nijedna igra nije ni za prismrdeti Huntu, sto se tice zvuka, tako da mi nije bas jasan kriterijum dodele nagrada.
U Huntu, bukvalno mozes da cujes lika na 5 metara kad udahne i uzdahne prilikom nisanjena i natezanja oruzija, da ne pricam o svim ostalim zvucima, tcno mozes da razaznas da li ti je u blizini igrac ili zombi. svaki zvuk oruzija pojedinacno mozes da prepoznas kad cujes pucnjavu.
ARC imaju jako dobar zvuk, sto jes jes, alu Hunt je tu neprikosnoven

pardon, ne 500, skoro 300h u ARC

kao neko ko ima skoro 5000 sati u Hunt, i ovde vec skoro 500h, veruj mi da nijedna igra nije ni za prismrdeti Huntu, sto se tice zvuka, tako da mi nije bas jasan kriterijum dodele nagrada.
U Huntu, bukvalno mozes da cujes lika na 5 metara kad udahne i uzdahne prilikom nisanjena i natezanja oruzija, da ne pricam o svim ostalim zvucima, tcno mozes da razaznas da li ti je u blizini igrac ili zombi. svaki zvuk oruzija pojedinacno mozes da prepoznas kad cujes pucnjavu.
ARC imaju jako dobar zvuk, sto jes jes, alu Hunt je tu neprikosnoven
Sve sto si nabrojao ima i arc. Napisao sam vec par strana unazad da po zvuku disanja mogu da provalim coop igrac koliko stamine ima ako stoji par metara od mene.
Oba su odlicna sa zvukom sa tim sto je u huntu svet meni neverovatan sa detaljima. Blato i staze uopste ne izgledaju genericke vec laserski skenirane. Steta sto se ne moze uticati na njih na neki nacin, recimo eksplozija da napravi manji krater, ili koraci da uticu na raspodelu blata. Mozda i ima, nisam previse vremena proveo tamo, ali kao neko ko ozbiljno slusa zvuk i muziku u igrama, za hunt prvo sto sam pomislio je - kakav environment, a za arc sam prvo pomislio - kakav zvuk.

Razlog zasto mislim da je zvuk bolji u arcu nije samo zbog 3D pozicioniranja vec i zbog semplova koje koriste.
U Arcu se cuje onaj prasak drugaciji kad ste dovoljno daleko i u zavisnosti na ugao u odnosu gde je uperena cev. I naravno drugacije zvuci kad ste blizu, kao i u realnosti, i tu ne mislim samo na glasnocu zvuka.
U Huntu koliko se secam je zvuk isti. Pucao ti iznad moje glave i preko pola mape, sample ce biti isti samo tisi.
Lik koji je sound director u embarku je bivsi snajperista i vidi se iz aviona - cepidlaka, naucio je da se seca pojedinosti (morali smo i mi da znamo na snajepristickoj obuci da brzo zapamtimo gledajuci recimo u brdo - koliko zbunova ima, koliko kamencuga, koliko komada drva i slicno. Skrenes pogled na 2 minuta na drugu stranu i kad se vratis primetis da je tu jos jedan zbun... Iliti prava meta), medju sacicom onih koji se bave zvukom ako ne i jedini koji je pucao iz oruzja (ne mislim ovde na airsoft kao u COD sto su pucali), i zna da prenese ono cega se naslusao. Jedina primedba koju bih imao na njegov rad je upravo na taj vertikalni zvuk, koji kao da ne zna za izolaciju medju spratovima, narocito ako su vrata izmedju vas zatvorena i slicno. No i ovo je super, kamo srece da vise devova ovako tretira zvuk u svojim igrama.

Poslednja izmena:
U Huntu koliko se secam je zvuk isti. Pucao ti iznad moje glave i preko pola mape, sample ce biti isti samo tisi.
gresis, u Huntu mogu da ti bukvalno odredim na zaokruzeno u 10 metara odakle i koliko dolazi pucanj.
i ja i moja ekipa od 10tak ljudi svi igramo i Hunt i ARC i svi se slazemo da Huntu nema ravnog po zvuku
a kad podignes ptice u obe igre, e tek tu se vidi razlika
puska Sparks, koja koristi long ammo i koja je pravljena da ubije bizona na milju i po, kad neko opali sa njom, taj zvuk je nestvarno dobar, plus sto se odjek jos odbija od stena i lokalno okruzenja

Poslednja izmena:
ok , bas cu odigrati veceras par partija i obratiti paznju.
vidim ide update 18 gb tako da se nadam da ce biti i dodatnih razloga.
opet kazem - u huntu nisam cuo taj sonic boom koji postoji u arcu - i arma 3 (mislim da su i ranije verzije imale), ali generalno cu da obratim paznju bas, nije ni taj prasak sve..

ok , bas cu odigrati veceras par partija i obratiti paznju.
vidim ide update 18 gb tako da se nadam da ce biti i dodatnih razloga.
opet kazem - u huntu nisam cuo taj sonic boom koji postoji u arcu - i arma 3 (mislim da su i ranije verzije imale), ali generalno cu da obratim paznju bas, nije ni taj prasak sve..
ako ti je ukljucen Cry Spatial u sound options, to iskljuci, to nesto bzvz boostuje zvukove pa imas utisak da ti je nesto sto je 50 metara udaljeno kao da je ispred nosa

Danas me 2 puta ubili zbog reloada.

Opalim, klilkem odmah posle i nece.

Kao da ima lag 1s pa tek onda mozes da kliknes da reloadujes, sta god se desava napusili me zbog toga.

I mene to izludjuje - ne znas ni da li je zavrsio reload nekako, ili dal sam ja nesto zeznuo. Mislim da je pisao neko o tome na prethodnoj strani, a najčešće se dogadja sa ferrom.
Taj auto reload bi trebalo da postoji kao neka togle opcija, ako nista drugo onda bar zbog ovoga.
Igre su to radile i pre - mogao si da interuptujes reload animaciju i recimo da promenis oruzje ako je hitno. Uopšte ne vidim razlog zasto ga nema.

E video sam to, i to mi je full skroz.

Mora balans u igri da postoji i ovo je odlicno.

Relano ne mogu da se merim sa ljudima koji igraju ovo 12h dnevno, ja udjem na 12h nedeljno.

gresis, u Huntu mogu da ti bukvalno odredim na zaokruzeno u 10 metara odakle i koliko dolazi pucanj.
i ja i moja ekipa od 10tak ljudi svi igramo i Hunt i ARC i svi se slazemo da Huntu nema ravnog po zvuku
a kad podignes ptice u obe igre, e tek tu se vidi razlika
puska Sparks, koja koristi long ammo i koja je pravljena da ubije bizona na milju i po, kad neko opali sa njom, taj zvuk je nestvarno dobar, plus sto se odjek jos odbija od stena i lokalno okruzenja
Ja bih zeleo da se nadovezem na ovo iako je tema Arc.

Arc ima jako dobar zvuk ali Hunt je nesto drugo. Posto sam audiofil, uzeo sam i spojio sam Mojo DAC sa Stax slusalicama ( koje imaju jako dobar prostor ) i uzeo da igram i Hunt i Arc. Meni se toliko puta desilo da u Huntu kada opalim da se ja licno trznem koliko je cist i dobar zvuk.

Arc je tip igre koja je uzela od svih po malo i lepo su to spakovali.

Igrali ja i drustvo do juce obicne mape a ne evente. Juce kao ajmo na event ovaj za zimske mape, i koliko vise luta i svega ima tamo neverovatno. Mi za mesec dana nismo na obicnim mapama nista nasli, ovamo smo samo juce naslo 7-8 blueprinta.

Znaci mnogo je brzi napredak na event mapama.

Koji skill tree prvo otvarate?

Btw nisam skoro igrao ovako zanimljivu igru, od kako smo je instalirali ja mozda 10% vremena igram druge igre, a drustvo nije ni upalilo nista drugo osim arc-a.

Blueprintovi izgleda ispadaju masivno posle ovog "zimskog" update-a sada, kazu da je na Steli totalna ludnica trenutno sa blueprintovima, vjerovatno je pitanje vremena kad ce devovi to srediti.

Vezano za matchmaking, negdje mi je ispao članak da su devovi objavili da je 70-80% PC igrača friendly dok su čak 80% igrača sa konzola rage igrači. Procenti su vjerovatno naduvani ali prije neki dan sam isključio crossplay, igrao sam sigurno 3h, desetine partija bez opaljenog metka u ljude. Izlutovao sigurno skoro milion, znalo nas je po 5 igrača da se sretnemo u metrou (niko nikog ne zna, sve solo igrači), samo hey raider, ili se progovori na proximity i ćao zdravo. 🙂 Čak mi se desila nevjerovatna situacija gdje su me drugi vidjeli da lutujem Bastiona (kojeg ja nisam sredio nego sam samo naišao na njegov oklop), nisu ljudi pucali u mene a znali su da sam pokupio bastion cell, morali su znati. Tako da mi PC igrači vraću vjeru u čovječanstvo ipak... 😀

Mlađa, Generation Z na konzolama vjerovatno, puca na sve što mrda 😀

Pa da, primetio sam jos pre nekoliko strana i postovao da se za mirnije igranje iskljuci crossplay.
Jedino u sta tad nisam bio siguran je da li utice na meceve steam-epic i izgleda da ne.

Ovo sad za silne blueprintove nece biti fer ako ispeglaju brzo, jer sta sad - ja ne stizem od posla da igram radnim danima i mene ko sisa, a ovi tinejdzeri koji se ne odvajaju od ekrana ima da pootkljucavaju sve bluprintove. Taman kad budem nasao malo vremena oni ce to da ispeglaju. Mislim **** ih taj rebalans vise, smaraju sto niko od njih ne moze da ubode te stvari nego tako stalno drndaju. Isto me izludjivalo u simovima voznje- taman se naviknes na jedan tire model, wopaaaa - izvolte nov mesec dana kasnije. I sad lepo mozes sve one setupove i sate i sate igranja da bacis. A pitanje jos koliko puta ce to da rade.

Stvarno covek da ne uzme vise nista da igra bar ne prvih godinu dana. Ali nista.

Meni je crossplay odavno iskljucen, i iskljcujem na svakoj igri gde je moguce.

Sto neko rece, konzole uzimaju mladji jer su jeftinije a kako mladji ljudi nemaju znacajne prihode nemaju ni zelju da pljunu bar 2k za PC, a i mladje generacije nemaju tu ljubav prema PC-ju kao mi stariji vise.

Tako da je na PC obicno starija publika koja je tu da se opusti posle posla.

Sigurno da crossplay donekle ima neke veze sa tim ali potvrdili su da matchmaking radi prema tome kako ti igras igricu, ako ne pucas nikog nego si friendly i lootas samo onda te igrica stavlja u lobby sa istim ljudima. Naravno tako solo je vise friendly nego duo ili trio. Ali ovo za matchmaking je 100% tacno jer ja sam PvP igrac i bukvalno 99% meceva mi je totalno ludilo, posebno ako igram duo ili trio, ne mozemo izaci vani a da se ne popucamo sa bar 3-4 tima.

Pa sto se tice pucanja ja sam primetio da je solo najmanje pucanja, duo osredje a trio ima dosta pucanja.

Tacno tako. Ja solo i igram da nabavim opremu a pretpostavljam da slicno razmisljaju i ostali.

Kada nabavis, kreces u pvp uglavnom u timu, jer sto da ne, zabavnije je.
Sto se tice mathcmakinga, pa pazi , taj matchmaking radi i sa crossplayom i bez, ali su svi primetili da dosta manje agresivnih imas iskljucivanjem crossplaya.
Tako da jeste do konzolasa jer je kod njih pola stvari obavljeno pri borbi - autoaim siba u sve sesnaes`

Samo da dodam da je MM ovde vrh.

Skolski primer kako balans treba da ze uradi.
Skidam kapu za to.

Sto se behavior MM tice:

Vezano za loot, pa valjda su skontali da ljudi daju po 420e za Bobcat BP, zasto onda oni takvim ljudima ne bi dali taj BP besplatno kako bi onda ti ljudi kupili skinove za 420e. Mislim koja je logika da tamo neki levi uzimaju profit od igre koju su godinama gradili i ulozili ko zna koliko para u nju.

Posle duzeg vremena smo konacno dobili igru koja je skolski primer igre koja radi i kakva treba da bude bar kad govorimo o fundamentalnim stubovima jedne igre. Nije ideala ima mesta za popravku nekih stvari, ali uglavnom to je to.

Zato su sve ostale igre u padu sto se tice igraca, inicijalni period boom zbog reklama i lozenja i onda kad ljudi vide da je krs igra samo nestanu.

Koliko se igara maltene pogasilo u zadnje vreme.

Ovde nije tako, ali videcemo. Za sad igra je dosta dobro odradjena, samo da im ne zinu usi za pare kao nekima u gejm industriji.

meni licno, kako vreme odmice, igra mi je sve gluplja i gluplja i dosadnija, sve manje me vuce.... 🙁

Skroz fer.

Ne svidja se svima svaka igra i to je skroz ok.

Meni licno i mom drustvu je odlicna. Nismo upalili nista drugo od kako je igramo, a koment sam napisao na osnovu charta koji je izasao da igra ima sve vise i vise igraca.

meni licno, kako vreme odmice, igra mi je sve gluplja i gluplja i dosadnija, sve manje me vuce.... 🙁

Znamo to vec mesecima 😀
Ne znam sta se ceo svet nalozio na ovu igru, jos najbolja 2025?

Ja sam onu betu kad je bila uspeo da izdrzim 15-20 minuta koliko je ovo dosadno....
I gledam na YT dosta cesto, svi jedva cekaju i loze se, aj ukusi su razliciti, ali mene ovo zaista ne zanima, i dalje mislim da je predosadna igra

Nazad
Vrh Dno