Šta je novo?

Apple vredi vise nego Microsoft i Google zajedno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoces da kazes, ako krene da pada. Apple je jedna od retkih kompanija koja duguje svoj uspeh superiornom kvalitetu svojih proizvoda. Dokle god taj kvalitet nije kompromitovan nastavice da raste jer ljudi prepoznaju kvalitet i spremi su da to plate sa vise novca. Google i Microsoft prodaju softver, njihova vrednost je jos vise naduvana. Naravno i kvalitetan proizvod bez softvera nije nista, sto je najbolje osetila Nokia. S druge strane i najbolji softver ne moze vise da prodje ako je lose upakovan. Apple je spojio estetiku i modu sa tehnologijom a to nije mala stvar.

Uf, ne bih se u mnogo stvari (skoro svemu) slozio sa padawan-om, ali takodje mislim da je tesko da ce apple propasti ako nastave kao do sada.

Sada kada nema Jobsa, neznam ko ce da izmislja nove revolucionarne proizvode za platu, koliko god da je velika.
Apple trenutno moze samo da nastavlja da unapredjuje iphone i ipad, ipod je vec zastareo, smartphonovi su prosle godine dostigli svoj vrhunac i vise nema sta tu da se izmisli osim povecanja hardvera za igrice,za 2 godine android ce da preuzme vecinu trzista gde je apple bio dominantan, i apple ce morati da smanji marze da bi bio konkurentan, tako da ce i vrednost firme shodno tome da opadne.
Kao sto napisah, apple se za par godina neverovatno razvio zahvaljujuci novim proizvodima, neznam ko ce sada u Apple-u da smislja te nove proizvode, jer niko kao Jobs nema iskustva i zelje da stvori nesto novo, nego korporacije razmisljaju samo da unaprede ono vec postojece i dodaju mu vecu cenu dok su u prednosti nad konkurencijom, kada ih konkurencija stigne, onda smanjuju marze i rade na leru.Tipican primer je sam Apple kada je Jobs otisao, nisu nista novo smislili da vredi i firma je dosla pred bankrot.Sada Apple jos moze da zivi na slavi iphonei ipad-a jos 3-5 god max dok ne dodje ponovo u situaciju da zatvara firmu ili bar da otpusta radnike, jer sada apple ima ogromne prodavnice i veliki broj zaposlenih koji kao i kod nokie sisaju ogromne pare na godisnjem nivou.
Da zakljucim, to je osnovni princip kapitalizma, da bi neko opstao treba da se stalno osvajaju nova trzista sa novim proizvodima, nemoze se ziveti na staroj slavi jer konkurencija vreba.

Poslednja izmena od urednika:
Apple ce rasti sve dok ne isisa sav novac iz fanbase-a :) To moze potrajati, ali ako se pogleda koliko novca ima Apple trenutno, rekao bih da nema jos puno ko da placa te cene :)

Znate kada će Apple da počne da pada, kada i USA počne da pada. Nigde drugde ljudi ne bacaju toliko para koliko tamo bacaju, a Apple-u je USA ipak najbitnije i najveće tržište i za iPhone, iPad a i za Mac kompove.

Pa ako su Ameri prestali da kupuju GM automobile i presli na Hyundai, pitanje je samo trenutka kada ce im neko objasniti da za cenu iPhone-a mogu da dobiju 1.5-2 slicna Android telefona. Sve manje je i u Americi redneckova.

U Americi sam video da dosta ljudi koristi iPhone, ali su i ostali značajno zastupljeni. U UK 80% ljudi nosi neki iPhone, svake godine ih je sve više (moj subjektivni utisak, ono što sam video na ulici, metrou itd.). Čini mi se da su više preplavili englesko tržište nego američko, iako im uslovi za kupovinu uopšte nisu nešto ekstra povoljni u UK.

Ko ce da propadne, a ko da ostane pokazace vreme... Svet se menja iz casa u cas

U Americi sam video da dosta ljudi koristi iPhone, ali su i ostali značajno zastupljeni. U UK 80% ljudi nosi neki iPhone, svake godine ih je sve više (moj subjektivni utisak, ono što sam video na ulici, metrou itd.). Čini mi se da su više preplavili englesko tržište nego američko, iako im uslovi za kupovinu uopšte nisu nešto ekstra povoljni u UK.

Pa dobro Britanci su još degenerisaniji od Amera. U svemu ih kopiraju i dodaju još svoje.

Nije ti se cinilo, zvanicno imaju vecu relativnu zastupljenost u UK nego u US. (20-25% prodaje iPhone uredjaja je u UK, ~50% u US - a UK je 5x manja od US. Znaci 2.5x veca zastupljenost).
Doduse, u UK imaju i bolje plate nego u US, bar je ovo neki moj utisak (zvanicna statistika... nije vredna pogleda)

Ne bih se složio da će Apple da smanji marže ako im Android otme procente tržišta. Mislim da će da urade baš suprotno, da povećaju cene što će u očima njihovih vernih obožavatelja (ne mogu da ih nazovem pukim korisnicima jer ti ljudi idu mnogo dalje od pukog korišćenja uređaja) da stvori još jaču sliku o superiornosti i kvalitetu Apple proizvoda. Izgubiće nešto korisnika ali će ih poveća fan baza držati na površini, kupovaće oni iPhone i da košta 2000$.

Što reče alfaunits, neće Apple propasti sve dok core njihovih fanova ima lovu. A taj core se izgleda širi jer svako ko u životu zaradi neku lovu gleda da sebi nabavi Apple gedžete pored ostalih, obaveznih modnih detalja. Kao što kaže padawan, napravili su modni proizvod od parčeta metala, plastike i stakla i to je njihov glavni uspeh.

Ono što je Džobs napravio je za respekt, a to poštovanje kod mene proizilazi iz straha. Sva sreća pa je bio puki kapitalista i ljubitelj para iznad svega ostalog. Da je bio neki religiozni fanatik ko zna šta je sve moglo da izađe iz celog tog Apple kulta. Smatram da je hteo, da je komotno mogao da uradi isto što i Džim Džons, samo sa neuporedivo više ljudi.

Apple nije propao u vreme kada je i kao firma i svi njihovi proizvodi su bili inferiorni u odnosu na konkurente, pa samim tim, sada svakako nece. Apple je jedina kompanija koja ima fanbase korisnika, koji u Apple gledaju kao Katolici u Papu.

Ne slazem se da ce Apple propasti sa propadanjem USA, posto su nova trzista, tacnije, Kina, najveci razlog za rast prometa/profita kompanije. Kada svi koji hoce/mogu da kupe njihove proizvode i u Kini, tada ce stati rast i krenuti stagnacija i smanjenje prometa. U EU(bez UK) imaju mizeran rast prodaje i to u pojedinim zemljama, dok u vecini drugih stagniraju. Afrika i Juzna Amerika... zaista?

Mozda i kljucna je cinjenica da broj iOS uredjaja raste na stetu OSX, daleko vise nego ostalih PC proizvodjaca. Sto se da videti po grafikonima/statistikama za "Web Usage".

Pa ako su Ameri prestali da kupuju GM automobile i presli na Hyundai, pitanje je samo trenutka kada ce im neko objasniti da za cenu iPhone-a mogu da dobiju 1.5-2 slicna Android telefona. Sve manje je i u Americi redneckova.

Ispade da je iPhone u americi triput skuplji od Androida telefona. Mozda 3put skuplji ali od HTC Wildfire-a...

iPhone 3Gs 1$
iPhone 4 99$
Itd itd
Ko da su mobilnisvet oglasi relevantni za ceo svet.

Jedino sta je skuplje su Mac-ovi, ostali proizvodi su i cenovno konkurentni. Te samim tim za propadanje cete sacekati.

@ays, 50% prodaje (mislim da je po broju uredjaja) u US, ~20-25% u UK. Mislis da je prodaja cak i 25% u Kini znaci nesto?;) Sve dok u Kini ne prodju 25% svetske prodaje u okviru je statisticke greske s' obzirom na velicinu te zemlje. Trenutno je Kina zanemarljiva naspram mozda cak i nekih sitnih evropskih zemalja.
Ne slazem se inace da ko ima novca automatski kupuje Apple. Nemci, Svajcarci, NOVREZANI, Skandinavci, Holandjani... svi su itekako imucni ne samo u proseku (kao sto je to slucaj u US). A kolicina prodatih iPhone uredjaja naspram UK i US je opet na nivou statisticke greske (ovo su bili zvanicne cifre iz nekog grafikona u drugoj temi). Ma sta pricali neki da vide da "Svako u Svici vozi iPhone"- kao da su oni videli i 1% svih Svajcaraca :) Mozda i ceo Peking koristi iPhone, ali to je jedva 1% Kine, pa nije nimalo merodavno na osnovu toga meriti.

Pitanje je dokle ce fanbase imati novca i zemlje da kupuje nove iPhone-ove. Kako raste prihod i uopste finasije (cash) Apple-a tako se i smanjuje kupovna moc kupaca :)
Sreca pa naked short-selling ne kosta, ja cekam tren za dumping akcija :)

@KurtK, brate to su cene sa ugovorom, a nisu isti ugovori za poredjenje ;)
SGS2 ipak izadje jeftiniji od iPhone-a 4, a jeftiniji mobilni mogu i uz jeftinije pakete da se uzmu.
Takodje, ako malo promuckas kefalo, ne moras da se vezujes za jednog operatera (koji su u Americi uzas gori nego nasi po pitanju signala), vec kupis lepo samo telefon i bilo koji paket koji ti odgovara bez ugovora ili uz neke popuste. I onda ti normalan telefon ipak ispadne jeftiniji.

Poslednja izmena:
Ispade da je iPhone u americi triput skuplji od Androida telefona. Mozda 3put skuplji ali od HTC Wildfire-a...

iPhone 3Gs 1$
iPhone 4 99$
Itd itd
Ko da su mobilnisvet oglasi relevantni za ceo svet.

Jedino sta je skuplje su Mac-ovi, ostali proizvodi su i cenovno konkurentni. Te samim tim za propadanje cete sacekati.

Stvarno! Nisam znao!!! Daj uzimam odmah 6 komada ip4! Ubaci i 30-ak 3gs.

A ja mislio Apple za elitu, a ono ustvari za siromahe. :wall:

Stvarno! Nisam znao!!! Daj uzimam odmah 6 komada ip4! Ubaci i 30-ak 3gs.

A ja mislio Apple za elitu, a ono ustvari za siromahe. :wall:

Ocigledno je da nisi znao i da ne kapiras nista.

@KurtK, brate to su cene sa ugovorom, a nisu isti ugovori za poredjenje ;)
SGS2 ipak izadje jeftiniji od iPhone-a 4, a jeftiniji mobilni mogu i uz jeftinije pakete da se uzmu.
Takodje, ako malo promuckas kefalo, ne moras da se vezujes za jednog operatera (koji su u Americi uzas gori nego nasi po pitanju signala), vec kupis lepo samo telefon i bilo koji paket koji ti odgovara bez ugovora ili uz neke popuste. I onda ti normalan telefon ipak ispadne jeftiniji.

Ameri uvek kupuju kod operatera uz ugovor, oni prakticno ni ne znaju da li moze telefon da se kupi ovako, samo telefon. Mislim reci da mozes kupiti tri android telefona za jedan ajfon je isto kao sad ja da kazem mozes da uzmes tri 3Gs-a za jedan SGS. Poenta price je da ajfon cenovno konkurentan telefonoma iste klase.

Poslednja izmena:
Ameri ne kupuju uvek uz ugovor, vec su morali da kupuju iPhone uz ugovor do skora jer nije bio dostupan nigde sem kod AT&T-a a nije bio isplativ bez ugovora :)
Ti ocigledno ne kapiras da ne mozes da dobijes iPhone za 99$ ako ne uzmes paket koji kosta duplo vise nego paket uz koji mozes dobiti odlicne Android telefone.

Porediti samo cenu iPhone-a uz paket sa bilo cime je ocigledan zivot u balonu :
http://www.huffingtonpost.com/2011/...l-maher-republican-voter-bubble_n_967598.html
:)

@alfaunits,

Evo ovako... uzecu za izvor gs-statcounter sajt, koji prati statistiku uredjaja koji izlaze na internet. http://gs.statcounter.com/#os-GB-monthly-201101-201201
To je grafikon za UK i po tom grafikom OSX cini 11.06%, dok iOS cini 3.46% uredjaja koji su koristili internet u toku januara 2012. Kao sto moze da se vidi, za prethodnih 12 meseci broj korisnika OSX i iOS uredjaja u UK je porastao za 4.5% ukupno(1.9% OSX i 2.6% iOS).

Ali... ako pogledas udeo iOS medju mobilnim OS-ovima... http://gs.statcounter.com/#mobile_os-GB-monthly-201101-201201 drugacija slika se dobija...
Promena u odnosu na pre 12 meseci je: -0.5%

Na nivou Evrope se ta situacija znatno menja i OSX cini 6.9% i ta cifra se povecala u odnosu na pre 12 meseci za 0.6%.

Dok u Kini je pre godinu dana svega 0.5% korisnika interneta koristila OSX, danas ih koristi 1.2%. Mozda ovako i ne deluje kao veliki rast ali to znaci da se broj uredjaja duplirao za godinu dana. iOS je cinio 0.17%, sada cini 0.9%, to je 4x veci broj uredjaja za samo godinu dana... Ovo jesu mizerno mali procenti ali kada ih pogledas iz ovakvog ugla... neka samo 10% populacije Kine koristi internet, to je 140 miliona korisnika, od tih 140 miliona, 0.7%(povecanje broja korisnika OSX) je skoro milion, sto znaci da je u prethodnih godinu dana prodato milion Mac-ova. i prodato je malo vise iOS uredjaja. Malo li je, na ovu svetsku ekonomsku krizu? :d

Izvini ali ovo meni nista ne znaci :D
Cifre za Kinu su ispod okvira statisticke greske i totalno nemerodavni samim tim.
Takodje web-market share nije dovoljan pokazatelj broja korisnika uredjaja.

Mrzi me da trazim grafik, bio je u nekoj temi ovde na forumu prikaz prodaje Apple-a u svetu. Kina nije imala ni 3% prodaje. (ne pricam o 3% trzista Kine, vec ni 3% celopkupne prodaje Apple-a nije u Kini).
Takodje, brojke koje pricaju koliko cega se u Kini koristi osim konkretne prodaje (koja se registruje kroz profit kompanije), uzimam sa planinom soli, iako sam veci skeptik za zapadne zemlje ;)

Apple : Kompanija koja ima ~7% trzista u Desktop PC segmentu, 5% ukupnog mobile trzista, ~70% tablet trzista i ~90% Mp3 trzista vredi vise nego dve najvece softver kompanije ciji softver koristi 90% populacije.

Microsoft : Windows 7 sistema je prodato u 500+ miliona kopija, toliko nije prodato Mac-ova od 1980 do danas puta 2, Microsoft je jedan od glavnih igraca u konzolnom trzistu i jako se solidno snalaze u corporate segmentu trzista.

Google : No.1 internet pretrazivac, ima najbolje targetovan web marketing, njihov OS je najzastupljeniji u smartphone trzistu. Njihovi online servisi su jedni od najkoriscenijih na webu (gmail, gmaps, gdocs itd.).

Da je pravde na ovom svetu, Apple bi vredeo negde izmedju Google i Microsoft-a.

Na svaki iPhone u USA dolaze 2 Android telefona, u EU na svaki iPhone dolaze 3 Android telefona, eto toliko o super jeftinom iPhone-u koji u USA ne moze da se uzme uz paket manji od 50$ (unlimited internet koji je bio dosada, sada su ga lupili na 30GB zbog tetheringa).

Hajmo dalje Apple nece nikad bankrotirati, samo ce naglo poceti u jednom trenutku da mu pada vrednost.

Apple ima fanboy elitu, ali ta elita je u odnosu na celokupan broj usera racunara toliko mizerna da je to neverovatno.

Apple nikada nece biti sinonim kvaliteta sa garancijom od jedne godine. Mnogo ljudi ima vec u glavi ono Apple je najbolji, pa onda kada krene u kupovinu pa kada se suoci sa Apple-om u stvarnosti brzo ce promeniti misljenje (kao ona gospodja sto je ispljuvala iStyle i Macbook Pro online).

Apple ce uskoro da izadje sa HDTV-om, ali tuzno je to sto ce se cak i taj TV koji ce po kvalitetu biti mnogo losiji od konkurentskih Samsung i LG modela imati veliku prodaju. Naravno za cenu se zna koja ce biti,...

Ih bre, kakvi ste vas dvojica ljudi... :d

@gile23, pravde? Matori, Apple je napravio vise profita u 2011 godini nego sto je Google prometa. Isto je i sa MS u odnosu na Google.
Zaboravio si samo da dodas za MS, da je njihov software za Mac, medju najprodavanijim komercijalnim aplikacijama, mislim naravno na Mac:Office. ;)

Ah da... Samsung Electronics je takodje napravio preko 10 milijardi $ profita u 2011.

Poslednja izmena:
Apple ce uskoro da izadje sa HDTV-om, ali tuzno je to sto ce se cak i taj TV koji ce po kvalitetu biti mnogo losiji od konkurentskih Samsung i LG modela imati veliku prodaju. Naravno za cenu se zna koja ce biti,...

O ne,gile opet otvarao tarot :) .oces podeliti sa nama detalje oko tog Apple TV-a posto vidim da si upucen bolje i od samog Kuka :).samo pokazujes ovim da si u stvojim stavovima krajnje neobjektivan,o Appleovom TV-u se jos ama bas nista ne zna a ti znas i kakvog ce kvaliteta biti i sve.

A sto se tice vrednosti apple-a,normalno je da kompanija koja ostvaruje toliki profit i ima toliki potencijal za dalji razvoj vredi toliko koliko vredi.vredece i dosta vise krajem ove godine.

O ne,gile opet otvarao tarot :) .oces podeliti sa nama detalje oko tog Apple TV-a posto vidim da si upucen bolje i od samog Kuka :).samo pokazujes ovim da si u stvojim stavovima krajnje neobjektivan,o Appleovom TV-u se jos ama bas nista ne zna a ti znas i kakvog ce kvaliteta biti i sve.

A sto se tice vrednosti apple-a,normalno je da kompanija koja ostvaruje toliki profit i ima toliki potencijal za dalji razvoj vredi toliko koliko vredi.vredece i dosta vise krajem ove godine.

Nema nigde informacija, ali osecam da ce panel biti neki sacuvaj boze. Reklama ce da bude sledeca novi Apple TV 42" to se zna po super niskoj ceni xxxx$ ima ugradjen iOS u sebi. Inace Apple TV kao uredjaj je vec gotov po rumorima i trenutno se nalazi na testiranjima u pojedinim kompanijama. Isto ubacuju Retina display u MBP(A), a kada bi nekoga pitao stvarno koliko je to korisno, tesko da ce iko da ti da tacan odgovor :). I da kazu da ce da ugrade FaceTime kamericu u TV, stvarno ne vidim ko ce TV da drzi na rastojanju 1m od svojih ociju.

I da samo cekam dan kada ce neko ovde da kaze da je jeftinije Apple-u da napravi TV nego Samsung-u ili cak LG-u (pitanje dana kada ce to neko reci), isto kao sto Samsung kosta proizvodnja SGS 2 vise nego Apple iP4, a u iP4 sve 70% napravljen od Samsung delova kao i SGS 2.

Jednostavno Apple nikada nece moci cenovno da parira Samsung-u u TV biznisu u pogledu cena, kompanija koja kupuje ceo panel ne moze da ima nizu cenu od one koja doticni proizvodi i ugradjuje u svoj TV, tako barem zdrava logika kaze, e sada sto Apple logika to izvrne i shvati na 50-ti nacin to je druga prica :).

@ays bas zbog toga i tog preduvanog profita ce jednom krenuti nadole, to ce tesko iko uspeti da zaustavi :).

gile23 je napisao(la):
Nema nigde informacija, ali osecam da ce panel biti neki sacuvaj boze...
Znaci ipak ovaj put nije tarot nego osecaj u stomaku,dobro i to je nesto za detaljnije ocekujem u najmanju ruku otvaranje pasulja :)

gile23 je napisao(la):
I da samo cekam dan kada ce neko ovde da kaze da je jeftinije Apple-u da napravi TV nego Samsung-u ili cak LG-u (pitanje dana kada ce to neko reci), isto kao sto Samsung kosta proizvodnja SGS 2 vise nego Apple iP4, a u iP4 sve 70% napravljen od Samsung delova kao i SGS 2.
Jednostavno Apple nikada nece moci cenovno da parira Samsung-u u TV biznisu u pogledu cena, kompanija koja kupuje ceo panel ne moze da ima nizu cenu od one koja doticni proizvodi i ugradjuje u svoj TV, tako barem zdrava logika kaze, e sada sto Apple logika to izvrne i shvati na 50-ti nacin to je druga prica
gile zar dosada nisi shvatio da je bolje da tako plitke tvrdnje ne iznosis jer ima ljudi koji su upuceniju materiju od tebe.na stranu to sto si tvrdio da su asymco rezultati lazirani,kao i analize trzista aplikacija (po tebi nemaju veze sa zdravim razumom),shvati u krajnjem slucaju da je cena koristenih komponenti samo jedan deo krajnje cene koja utice na celokupan proizvod kao i profita koji se prodajom tog proizvoda ostvaruje.
screen-shot-2011-10-10-at-6-22-59-am.png

http://tech.fortune.cnn.com/2011/10/10/iphone-4s-is-cheaper-and-more-profitable-than-the-4g-droids/

i ovo je laz pretpostavljam, vise ipak treba verovati tvom osecaju :)

Poslednja izmena:
@webster Sva ta istrazivanja su lepa. Daj mi objasnjenje kako je iPhone 4S 16GB u kojem nema nijednog Apple dela, vec ima sto Samsung, sto LG, sto neke trece kompanije delova, budi skuplji od SGS 2 u kojem je vecina delova iz fabrike proizvodjaca.

Evo pokazivanje cist primer, ti pokrenes biznis pravis hajde reci neki metalni deo. Nemas masinu koja ce da odradi jednu operaciju, i stalno moras nekome drugom da placas uslugu, sta mislis da li ce taj biti jeftiniji kada stalno budes nekoj drugoj firmi placao tu uslugu ili kada budes kupio masinu pa to sve budes vrsio u svojoj reziji ?

Po ovom grafikonu neki deo koji proizvodi Samsung i ugradjuje u iPhone 4S ispadne jeftiniji nego isti taj deo sto Samsung ugradjuje u svoj telefon ?

Projektovanje SGS 2 ne moze biti 150$ skuplje po telefonu u odnosu na iPhone 4S. U softver necu da ulazim, Apple sam razvija iOS, dok Samsung ubaci vec razvijeni Android, jedino sto se kod njih radi je onaj TouchWiz (valjda se tako zove) i update za OS, ali opet mnogo manje ljudi im treba nego da razvijaju ceo OS.

Na stranu to sto Apple ulaze dobar deo novca u marketing i sto ima mrezu prodavnica koje kostaju kompaniju koliko hoces, dok sa druge Samsung ima slicne izdatke ali u manjoj meri (za prodavnice u nikakvoj jer koliko znam nemaju uopste mrezu prodavnica u EU i u USA, mozda u Aziji imaju nesto sitno :)).

A sto se tice dijagrama koliko sam shvatio ubacuje i koriscenje paketa. Treci pasus i peti pasus, a sto se tice paketa uz iPhone :) ?

Samo objasnjenje ?

Opet siris pricu, opet lazne analize, opet bitniji tvoj osecaj u stomaku od forbes-a,asymco-a,cnn-a...procitaj lagano link koji sam ti ostavio, pogledaj sliku koju sam ostavio, procitaj sta pise iznad pa ce ti jednim delom biti jasnije zasto apple ostvaruje toliko veci profit od ostatka druzine. i evo ti jos jedan koji ce ti bolje objasniti u kakvim je apple odnosima sa mobilnim operaterima :

http://www.forbes.com/sites/greatsp...-higher-postpaid-subscribers-but-margins-dip/

Poslednja izmena:
nema priche o propadanju...

prvi po vrednosti deonica, najvrednija kompanija sveta.
100 milijardi dolara u shteku.
veeeeeeeeelika fan baza.
novo trzishte, Kina.
biznis koji se razvija rapidno iz kvartala u kvartal.
ako izbace taj famozni HDTV mozda napravi bum, videcemo.
na putu su iPad 3 i iPhone 5.
Novi Mac-ovi, ove godine, moguce i novi dizajn.
Mozda izbace 15-inchni Air za profesionalce.

bio sam nedavno u Berlinu i Bazelu (Swiss) 90% ljudi sheta iPhone...
haos...

pre ce propasti Sony.. :( shto ne bih voleo nikako :(

Poslednja izmena:
Opet siris pricu, opet lazne analize, opet bitniji tvoj osecaj u stomaku od forbes-a,asymco-a,cnn-a...procitaj lagano link koji sam ti ostavio, pogledaj sliku koju sam ostavio, procitaj sta pise iznad pa ce ti jednim delom biti jasnije zasto apple ostvaruje toliko veci profit od ostatka druzine. i evo ti jos jedan koji ce ti bolje objasniti u kakvim je apple odnosima sa mobilnim operaterima :

http://www.forbes.com/sites/greatsp...-higher-postpaid-subscribers-but-margins-dip/

kapiram da se gile lozi na Apple, zato valjda i otvara sve ove teme po Apple sekciji foruma, kritikuje ih, jer ko se hvali taj se kvari :)
ali nije usamljen u toj prichi i Bill Gates se lozio na Apple ceo zivot i Larry Page iz Google-a (Larry nije dzabe dolazio na kraju po savete kod Steve Jobs-a u vezi biznisa) a da ne pominjem da su u centrali Google-a uglavnom Apple racunari ;)

nema priche o propadanju...
Propadanje ne, ali padanje je samo pitanje vremena.

prvi po vrednosti deonica, najvrednija kompanija sveta.
100 milijardi dolara u shteku.
veeeeeeeeelika fan baza.
novo trzishte, Kina.
Ma nemoj? Zemlja sa 1.5 milijardi stanovnika koja ima (meltene) manji GDP od Nemacke koja ima 80miliona stanovnika. Zemlja sa prosecnom platom koja nije dovoljna ni da se napravi jedan iPhone :)
Koliko ljudi tamo moze da priusti iPhone? I 1% je malo naspram UK i US trzista, a tesko i da toliko ljudi u Kini ima novca za iPhone.

Novi Mac-ovi, ove godine, moguce i novi dizajn.
Mozda izbace 15-inchni Air za profesionalce.
Mac what? Desktop market share Apple-a u svetu je u nivou statisticke greske:
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
I to ne mogu da se dogovore da li da uvrste u tablet u desktop racunare i tek tada Mac/iOS imaju udeo koji nije nevidljiv na pie-chartu.
Citaj: Mac je i dalje nepostojeci van SAD-a po (koliko je to moguce) zvanicnim podacima.

bio sam nedavno u Berlinu i Bazelu (Swiss) 90% ljudi sheta iPhone...
haos...
Ma wow... ti si video 90% ljudi u Berlinu i Bazelu i mozes to da tvrdis?:) Cak i da je 90% ljudi koje si video imalo iPhone (a sumnjam i za polovinu toga :)), to samo znaci da je 90% ljudi koje si video imalo iPhone. To nije nimalo preprezentativan primer cele populacije ;)
Kao da odes na Novi Beograd u Delta City ili Merkator i to uzmes kao reper za Srbiju.
Ja sam bio Londonu kada je izasao 3GS i nisam video nikoga da koristi iPhone sem prodavca u T-mobile... eto ti primer. A UK je zemlja gde je iPhone najzastupljeniji po glavi stanovnika.

pre ce propasti Sony.. :( shto ne bih voleo nikako :(
Kako je poceo nisko da prodaje nove VAIO modele ovo mi zvuci kao jako verovatno :(

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno