Šta je novo?

Apple (tradicionalno) ponovo prvi po zadovoljstvu korisnika

A da oni koji nemaju Apple, i koje ne interesuje Apple, idu u neki drugi deo foruma ?

Poslednja izmena od urednika:
Driver, vidis da i njih intresuje apple, i to i vise nego one koji imaju neki apple hardver. Jasno je svima na sta ce liciti ovaj podforum ako moderatori budu gledali ovo pristrasno i ne budu intervenisali.

PrC luseri su upravo to: luseri.
Šta je "PrC"? Da li to treba da zvuči uvredljivo? Da li time želiš da vređaš sve one koji ne koriste Apple?

Zašto luzeri? Da li je svako ko ne koristi Apple-nešto luzer? Da li je luzer neko ko koristi "PrC" i vozi npr. novog Mercedesa? Ili je korišćenje Apple-nečega dovoljno da se ne bude luzer, pa makar čačkao "over-priced" iPad u zagušljivom i prepunom autobusu gradskog saobraćaja?

Čemu ti napadi (mislim na obe strane)?

Svako koristi ono što mu odgovara, cenovno i/ili po tehničkim i drugim karakteristikama.

Kovače, stvarno nije u redu da nazivaš PC korisnike luzerima. Nije valjda da su svi tvoji prijatelji Mac-ovci.

Treba sada kad nam je Peca (ili još neko) učinio da pokažemo da ni po koju cenu ne želimo da se svađamo ni oko čega, da pokažemo da se razlikujemo u nečemu od ostalih.

Od sada bi svaki hejterski post trebalo ignosrisati u bilo kakvom kontekstu da je i ni pošto ne odgovarati. A nemojte ni ulaziti u teme u drugim sobama i pominjti Apple ako tema nema iole veze sa istim.

Tako će moderatori, ako su voljni, bar moći da jasno da vide šta da brišu.

nije u redu, slazem se ali sam popizdeo. mislim dokle vise te prozivke. stig mi je samo naleteo na penal a odmah zatim sam video da je otvoren i Apple pod forum sto me je jako obradovalo i iskreno se nadam da ce se smanjiti mesanje ovih sto im se ne svidja kako nas steva pljacka i kako smo glupi zbog toga i bla, bla... (pitajte morbiusa, stiga.... za detalje) ;)

btw PrC je termin jos sa SETNeta, SETNet je mreza BBSova, BBSovi su mesta za komunikacije pre interneta, internet je... :D a da, sluzio je da ismeva PC (kantu, hardware) jos u vreme Atarija i Amige ;)

ne stig. vidis kako nemas pojma...

ukucaj u Google "For the masses, not for the classes." ;) (ovo bi trebao da bude prvi rezultat link)

Jack Tramiel je imao taj slogan i dok je bio u Commodoreu i kasnije u Atariju sa Atarijem ST.

ST je bio prvi racunar sa 1MB RAMa a da je kosta manje od 1000$. Atari laserski printer je bio prvi printer koji je kosta duplo manje od konkurencije jer su iz printera izvadili svu elektroniku za obradu fajla i taj posao preneli u driver tj. racunar a za vezu je koriscen ultra brzi DMA port (ASCI) - kasnije su se takvi stampaci, kad su se pojavili, zvali "windows" stampaci... ...

to je "For the masses, not for the classes." ,)

[YOUTUBE]NBvbsPNBIyk[/YOUTUBE]

@rushko a sve to zbog: Apple Fanatik i RDFa. malo su ga preterali...

Jack Tramiel - Atari - Power Without The Price! Ovaj slogan je bio na svakom Atari proizvodu ako me pamcenje dobro sluzi.

Jack Tramiel - Atari - Power Without The Price! Ovaj slogan je bio na svakom Atari proizvodu ako me pamcenje dobro sluzi.

i to... ;) to je doslo sa STom "Power Without The Price".

btw tada sam mislio: sta je bre ovaj Mac - kosta 3x vise nego ST a ja na STu imam i Mac programe i Atari programe :)

Poslednja izmena:
Dosta je bilo....
Ako nemate sta da kazete na temu nemojte postovati

Apple samo ispunjava zelje svojim korisnicima pa su samim tim korisnici zadovoljni i to je to.

Inace sto toliki hejt prema PC-u ? Evo Mac nema support za neki ozbiljniji CAD program, Autocad ce tek da izadje, a da ce Solid moci da radi na Mac-u nema ni reci ?

Idemo dalje Apple je u Americi itekako isplativ i da zivim u Americi samo bih kupovao Apple proizvode, ali naravno kod nas je svaki taj proizvod 30% skuplji i kada se uporedi HW na Macbook Pro-u koji kosta 130k dinara i HP-u koji kosta 130k, jednostavno ako je HP mogao da sastavi 2-3 puta jacu masinu za te pare na sta odlaze pare kod Mac-a ?

Macbook Pro izgleda smesno nazalost :). Jer ce ovaj HP da ga razbije kao beba zvecku :).

Nema ovde nikakvog hejta ovo je sve realno. Da su kod nas cene kao kod Amera ovo Macbook pro bi bio jako isplativ, ali posto nije tako,...

Pozdrav!

Poslednja izmena:
ljudi su zadovoljni svojim jabukama jer plate i ne misle. svako ko hoće malo da se potrudi oko svog kompjutera za duplo manje novca može napraviti mašinu koja radi čak i stabilnije i lepše nego mac. mac se dobro prodaje u americi jer su ljudi pomalo priglupi, jako su podložni marketingu, vole da im sve radi iz prve i spremni su to dobro da plate. ne kažem da nema ljudi koji su uspešni i na visokim pozicijama a koriste mac, za njih se ne može reći da su priglupi, ali se za većinu njih može reći da su tehnološki priglupi. znate koliko primera ljudi znam koji su doktori nauka, naučnici a ne znaju word dokument da odštampaju, ne znaju projektor da podese, i još milion banalnih sitnica... mislio sam da je situacija takva samo ovde, ali iz prve ruke imam informaciju da su širom evrope ljudi mučili muku sa it nepismenim kadrom po laboratorijama. i kako su rešili problem? pokupovali mekove: pukli silne pare, al sve radi iz prve, ljudi ne razmišljaju ništa. ja da se pitam ja bih svuda u nauci postavio kvalitetne pc sa linuxom, ostali novac koji bi pretekao uložio u druge skupe skalamerije. a ko ne zna da radi na tome ne bih ga ni zaposlio. nažalost kad bi se tako radilo ostalo bi možda 10% kadra.

ja nisam ni mac fanboy ni microsoft fanboy, korsitim laptop sa linuxom i podpisujem da mi radi stabilnije i bolje od svih macova koji košaju koliko moj laptop. radio sam na mac mašini i znam o čemu pričam, ne trolujem. pričate o tome kako je mac bolji od pc- ja i prozivate nas koji koristimo pc da nismo ni probali mac. a koliko vas je probalo da koristi dobro podešen pc sa linuxom? da ne pričam o tome kako je sve za linux besplatno.

Poslednja izmena:
Apple samo ispunjava zelje svojim korisnicima pa su samim tim korisnici zadovoljni i to je to.

Inace sto toliki hejt prema PC-u ? Evo Mac nema support za neki ozbiljniji CAD program, Autocad ce tek da izadje, a da ce Solid moci da radi na Mac-u nema ni reci ?

Idemo dalje Apple je u Americi itekako isplativ i da zivim u Americi samo bih kupovao Apple proizvode, ali naravno kod nas je svaki taj proizvod 30% skuplji i kada se uporedi HW na Macbook Pro-u koji kosta 130k dinara i HP-u koji kosta 130k, jednostavno ako je HP mogao da sastavi 2-3 puta jacu masinu za te pare na sta odlaze pare kod Mac-a ?

Macbook Pro izgleda smesno nazalost :). Jer ce ovaj HP da ga razbije kao beba zvecku :).

Nema ovde nikakvog hejta ovo je sve realno. Da su kod nas cene kao kod Amera ovo Macbook pro bi bio jako isplativ, ali posto nije tako,...

Pozdrav!

Da ali taj HP tera win. Sta sad ako neko nece win? :)

ljudi su zadovoljni svojim jabukama jer plate i ne misle. svako ko hoće malo da se potrudi oko svog kompjutera za duplo manje novca može napraviti mašinu koja radi čak i stabilnije i lepše nego mac.

pricas o hackintoshu? (jer windows nema sanse da radi lepse ;))

zezam se, vidim da mislis na linux... :)

mislim da je Steve J. rekao: ne mozes pitati korisnike sta hoce, jer dok napravis to oni zele vec nesto drugo! ;) :D

Poslednja izmena:
pricas o hackintoshu? (jer windows nema sanse da radi lepse ;))

zezam se, vidim da mislis na linux... :)

ma mac vs win situacija je jasna, jedino sto je win logican izbor za gejmere, ali pobogu, ja u linuxu ustam 1080p video, a proc na 800MHz... Da se ne lazemo... Superioran kvalitet izrade Apple proizvoda je neosporan, ali u tom cenovnom rangu ni ostali proizvodjaci nisu losi toliko, odnosno ne zaostaju bas svetlosnu godinu. mac vs win biram mac, ali zasad mi je draze da to isto dobijem za dzabe, a usput ponesto i da naucim

ed hunter - ajde razmisli josh jednom? zar je bitno bilologu da razume unix? mislim kriterijumi ti nisu ok. kakve vez ima da lli neko konta da radi u unixu kad je vrhinski strucnjak.

evo npr ja se bavim arhitekturom - inace sam POPRILICNO kompjugterski pismen, ali sam se odlucio da umesto ovog (btw komplikovano podesenog) hackintosha, predjem na mac - i dam vise para, na sipas i ne mislis...

ako se bavis - BILO CIM - ozviljno, PRVA stvar je da obezbedis kvalitetan alat... kaze se bez alata nema zanata... a ko nije spreman da alat plati - taj ce svoje vreme gubiti na to da los alat natera da radi. a to isto vreme moze mnogo vise da zaradi, ako se kupi dobar alat...

eto to je moj rezon, i mislim da je ispravan. radije bih imao nesto sto radi, i RADI, iz prve, nego VRH komp za koj ipak moram malo da se podrkam da nadjem sve drajvere, zasrafim kartice, pokupujem... sastavim konfiguraciju itd..... ko ima uslova, zaista ga razumem, zasto koristi sipas i ne mislis. mislim, zar ne bi i ti, ako bi bilo besplatno, pre birao mac nego pc? sad, druga je stvar kome se isplati a kome ne da puca taj kes na bolji/out of the box komp. kapiram da ljudima koji se kompjuterima primarno bave, i nije. nama ostalima kojima kompovi nisu MAIN, vec SOURCE, nama mac radi posao.... bolje nego pc. (btw kucam sa hp laptopa, a sem toga imam i handmade konfu isto sa mac osxom..... cekam i da dodje mek... pravi. dakle nije da s enisam iscimao oko kompa.. i nije da ne umem)

btw - sad vidim novi post. razumemo se sasvim. ja se i dalje pitam, da li sam dobro postupio - hackintosh ipak radi jako fino :)

btw - sad vidim novi post. razumemo se sasvim. ja se i dalje pitam, da li sam dobro postupio - hackintosh ipak radi jako fino :)

razumemo se, hackintosh radi fino, ali mac je mac, ako ti treba osx, kapiram ja da neke stvari ne mogu u linuxu da se urade, pogotovu ako se baviš profi obradom zvuka, videa, slika... za to plati pa klati.

ja i dalje smatram da je it pismenost bitna, bez obzira čime se baviš i koliko si dobar u tome. pođimo od nas sa ovog foruma, ako mi možemo da budemo advanced useri, a da nam it nije primarna stvar onda mogu i drugi, a ne da se pucaju pare na nabavku mac opreme umesto nečeg drugog samo zato što je neko duduk za it, neka se opismeni pa nek konkuriše ponovo za posao, realno prošlo je vreme pisaćih mašina i grafoskopa, danas klinci prvo pređu mw2 pa krenu u prvi razred.

ma da slazem se... treba biti pc pismen! obavezno! ali ne treba preterivati.... uostalom nije win bas TOLIKOOO komplikovaniji od meka - pod uslovom da je dobro podesen. (tj da radi)

pitanje zelje. ja nikad nisam voleo preterano ljude koji odbijaju tehnologiju i koji je se plase.... tehnologija (za mene bar) nosi progres.

njamke.. laku noc :D

ma mac vs win situacija je jasna, jedino sto je win logican izbor za gejmere, ali pobogu, ja u linuxu ustam 1080p video, a proc na 800MHz... Da se ne lazemo... Superioran kvalitet izrade Apple proizvoda je neosporan, ali u tom cenovnom rangu ni ostali proizvodjaci nisu losi toliko, odnosno ne zaostaju bas svetlosnu godinu. mac vs win biram mac, ali zasad mi je draze da to isto dobijem za dzabe, a usput ponesto i da naucim
Kakve veze ima oprativni sistem sa psutanjem videa ...
Kolko god se ovim bavim ovo stvarno prvi put cujem da je iko izjavio
Ja pustam na digitronu 1080p sa dxva ili cuda ...
Bez dxva 800mhz procesor nece moci da pusti 1080p .

Poslednja izmena:
Kakve veze ima oprativni sistem sa psutanjem videa ...
Kolko god se ovim bavim ovo stvarno prvi put cujem da je iko izjavio
Ja pustam na digitronu 1080p sa dxva ili cuda ...
Bez dxva 800mhz procesor nece moci da pusti 1080p .

na istom kompjuteru pod win7 proc se klokuje na 2.27GHz prilikom reprodukcije 1080p videa iako je ukljucena GPU akceleracija, kad malo bolje razmislim pod win7 mi je i inace proc sve vreme bio ili na 1.6 ili na 2.27 bilo sta da radim, a pod linuxom ga retko vidim da predje 800MHz. na oba sistema sam drzao balanced power plan, tako da sistem sam klokuje procesor koliko mu treba. zasto win za iste radnje zahteva veci takt cpu-a stvarno me ne zanima, reprodukciju videa sam naveo kao primer, ali je tako sa bilo kojom radnjom, ovo je moje iskustvo, ne mora da bude tacno, a mi odosmo u offtopic.

ma mac vs win situacija je jasna, jedino sto je win logican izbor za gejmere, ali pobogu, ja u linuxu ustam 1080p video, a proc na 800MHz...

koji GPU imas... ? i sta koristis za pustanje videa na linuxu a sta na win7?

Poslednja izmena:
evo npr ja se bavim arhitekturom - inace sam POPRILICNO kompjugterski pismen, ali sam se odlucio da umesto ovog (btw komplikovano podesenog) hackintosha, predjem na mac - i dam vise para, na sipas i ne mislis...

Ovo ti vazi samo ako pokusas da napravis hackbook, sto se tice desktop varijante, prilicno lako i bez mnogo komplikovanog podesavanja prolazi kompletan instalacioni postupak, pod uslovom da imas adekvatan hardware (jer poznato je da se ne moze instalirati OS X bas na bilo sta). A i kad smo kod toga, kako vreme odmice sve je lakse i lakse ovo napraviti bez mnogo cimanja, jer se ljudi dovijaju na razne nacine i izradjuju kvalitetnije i intuitivnije alatke za podesavanja.

Ali da, lepo je imati original! Heh... :p

koji GPU imas... ? i sta koristis za pustanje videa na linuxu a sta na win7?

smplayer pod linuxom, mp classic i vlc pod win, al to nema ni veze sad, pomenuo sam tek onako.

sto se hackintosha tice to moze da bude kao prava stvar, ali da se ne lazemo mac se ne kupuje samo zbog osa vec i zbog dizajna i kvaliteta koji je neosporan, mada ja opet kazem sramota bi bilo da bude los kvalitet za tu cenu.

Ma ok je , samo kazem nema tu veze OS sa tim vec decodero...
Dal je windwos ili linux ne utice ni 0.1% na pustanje videa.... i sa dxva potrebno je 2-4% procesora da pusti 1080p :)

Poslednja izmena:
ok, jeste, dekoder sta drugo moze da bude. ali ako nisam ukljucio gpu akceleraciju pod win zasto mi se onda i graficka klokuje na mx klok ako ne radi nista nego cpu pusta film. klokuje se i graf i proc na max, komp se greje ko vuruna. na linuxu mi je proc na najmanjem kloku, a graf jedan nivo ispod max kloka kad se pusti hd film, komp ladan ko spricer. mozda nisam znao da podesim dekoder, al kako sam na linuxu znao da ga podesim, a totalna sam nubara za linux, tek sam od skoro poceo da ga koristim jer sam bio na win zbog igara. ispade sad lakse koristiti lin nego win :d moje subjektivno misljenje je da linux i macos bolje barataju resursima nego win. tako se pokazalo kod mene, ne mora da znaci da je kod svih tako. kud sam bas uzeo reprodukciju videa kao primer bog me ubio, da sad moram ovoliko da pisem.

edit:
Ma ok je , samo kazem nema tu veze OS sa tim vec decodero...
Dal je windwos ili linux ne utice ni 0.1% na pustanje videa.... i sa dxva potrebno je 2-4% procesora da pusti 1080p :)

aham, to je tacno, zato sam se i cudio sto se klokuju i graf i cpu, al mislio sam se mozda tako treba. zato sam se i zacudio sto pod linuxom ta teorija prakticno radi a pod win mi nije htelo. ko zna u stvari na sta je win trosio procesor, mozda je podesen da odmah po startu plejera se klokuje na max klok. iskreno nisam se drndao sa podesavanjima jer je radilo, al nisam ni linux podesavao pa je radilo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno