Šta je novo?

Apple (tradicionalno) ponovo prvi po zadovoljstvu korisnika

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
I pored pregrevanja, topljenja ekrana, crkavanja rezača... :p

MacRumors članak je napisao(la):
140541-asci_computers_2010.jpg

The American Customer Satisfaction Index (ASCI) today released new data on the personal computer industry, showing consumers awarding Apple the highest scores for the seventh straight year with a record satisfaction score of 86. Nearly all other computer manufacturers came in with scores of 77, with HP's Compaq brand bringing up the rear with a 74.

CNBC spoke with ASCI about the survey and learned that, while customers continue to like Apple's products and retail store experience, much of Apple's two-point gain from last year's results appears to be driven by the inclusion of the iPad, Apple's highest-scoring product, in the numbers.
I called David VanAmburg, managing director of ACSI, to get a sense for what's behind the scores. He told me Apple's overall score was up slightly because people like its computers and the retail support experience - but he also mentioned that the numbers included the iPad for the first time.

He told me that the iPad, even at this early stage, pulled up Apple's overall numbers - which makes it the highest-scoring product Apple has, and therefore the highest-scoring product ACSI has ever tracked.

Apple's nine-point lead over its nearest competitors is the largest for any industry tracked by ASCI and matches last year's margin over second-place Dell. Apple's largest margin over its competitors came in 2008, when it held a ten-point lead over second-place Dell in a year where most Windows PC manufacturers saw significant declines in customer satisfaction, reportedly due in large part to complaints about Windows Vista.

http://www.macrumors.com/2010/09/21...r-satisfaction-survey-for-personal-computers/
http://www.cnbc.com/id/39290945
http://www.theacsi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=222

To se i dalo ocekivati, ali ono sto me najvise iznenadjuje na ovoj listi je Acer...

To verovatno zavisi od nivoa očekivanja. Ako kupiš laptop od 400 evra, sigurno ti neće smetati što ima samo 3 USB-a etc.

Ovo ocekivano je zbog toga sto vecina Apple kupaca je ustvari veliki ljubitelj samog brenda (i uvek su najzadovoljniji :) ali i sami racunari su veoma kvalitetni, ali mislim da ovo prvo igra kljucnu ulogu )... A Acer me je iznenadio posto se na trzistu probio u zadnje dve-tri godine i znam da su veoma kvalitetni racunari ( negde sam procitao da imaju izuzetno nizak procenat kvarova), narocito kad se uzme cena/performanse (tu su medju najboljima, ako ne i najbolji)...

Poslednja izmena:
Ovo ocekivano je zbog toga sto vecina Apple kupaca je ustvari veliki ljubitelj samog brenda (i uvek su najzadovoljniji :) ali i sami racunari su veoma kvalitetni, ali mislim da ovo prvo igra kljucnu ulogu )... A Acer me je iznenadio posto se na trzistu probio u zadnje dve-tri godine i znam da su veoma kvalitetni racunari ( negde sam procitao da imaju izuzetno nizak procenat kvarova), narocito kad se uzme cena/performanse (tu su medju najboljima, ako ne i najbolji)...

Acer je sto se prodaje laptop racunara tice od skora preuzeo vodjtsvo od HP-a cini mi se, nek me neko ispravi ako gresim, mislim da sam to negde procitao.

Ovo ocekivano je zbog toga sto vecina Apple kupaca je ustvari veliki ljubitelj samog brenda (i uvek su najzadovoljniji :) ali i sami racunari su veoma kvalitetni, ali mislim da ovo prvo igra kljucnu ulogu )...

apsolutno se slažem! ... mada u poslednje vreme ima gomila switchera koji nisu tradicionalno vezani za Apple brend...

Znači sad imamo i "switchere" koji su očigledno viđeni kao niži slojevi društva među Apple fanboysima, jer ne kupuju sve Apple proizvode, nego povremeno neke druge? :D

Nego, imam i ontopic: Nije mi jasno kako je Acer na 2. mjestu. Evo i ja sam kupio Acer laptop i neću nikad više ništa Acerovo kuputi. Kvalitet izrade - nula.

Poslednja izmena od urednika:
:cigar: Hej, pa ja sam switcher i veliki sam Apple fan. (nisam fanboy, jer je to uvredljiv izraz).

A društvo Apple korisnika oberučke i sa velikom dobrodošlicom :party: prihvata svakog switcher-a. Kakvi bre niži slojevi, oni su najvažniji.

Fanboy moze samo da bude neko ko kupi krsh stvar i dize je u nebesa. Ja ne znam nishta Appleovo shto je krsh, fanboy priche potichu samo od ljubomornih vlasnika generichkog hardvera koji "radi isto shto i Apple za pola cene", ili jednostavno od onih koji Apple hardver/softver nisu ni probali. U proteklih godinu dana sam video masovne prelaske na Apple hardver/softver, obrnuto nikad :d

Nego, imam i ontopic: Nije mi jasno kako je Acer na 2. mjestu. Evo i ja sam kupio Acer laptop i neću nikad više ništa Acerovo kuputi. Kvalitet izrade - nula.

Sledeci put kad budesh hteo da pljunesh po Macbooku, seti se svog Acera i zashto ga nisi platio toliko :d I to je samo jedan razlog koga si sada i sam svestan :)

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da ne prodaju masine istog kvaliteta proizvodnje kod nai i preko bare...
Inace ja do sada sa njima nisam imao problema. Trenutno vucem jednu Extensu 5635G (nema neki kvalitet izrade, ali za 50000 i nemas neki izbor kvaliteta) i sasvim solidno radi, vec godinu dana, svaki dan od 10h do 01h :D pored nje imam jedan stari IBM T60 koji je pravi Tenk sto se tice kvaliteta izrade, ali da bi sad uzeo neki normalan ThinkPad odose >100000din :)

Poslednja izmena:
iPad Tops in Consumer Satisfaction: Report

...

I called David VanAmburg, managing director of ACSI, to get a sense for what’s behind the scores. He told me Apple’s overall score was up slightly because people like its computers and the retail support experience – but he also mentioned that the numbers included the iPad for the first time.

He told me that the iPad, even at this early stage, pulled up Apple’s overall numbers – which makes it the highest-scoring product Apple has, and therefore the highest-scoring product ACSI has ever tracked.

A caveat here: ACSI has never tracked iPods (because they didn’t fit into a neat category like PCs or phones) and it has never pulled out its number for the iPhone (though it plans to start as soon as next year). So it’s possible that those products would score as high as the iPad. But this is an important number nonetheless, because it suggests that the iPad and similar tablets, when they arrive in volume, could have a significant impact on the consumer electronics space.

Personal Computers: Apple Dominates Amid Industry-Wide Improvement

Satisfaction with personal computers surges 4.0% to match the all-time industry high of
78 on the ACSI’s 0 to100-point scale. Apple gains 2% to 86, its highest score ever. This
marks the seventh straight year that Apple leads all other PC makers, and the 9-point gap
between Apple and its nearest competitor is the largest in ACSI.

Many Windows-based machines also improve and no brand declines. Dell improves 3%,
while Acer (Gateway and eMachines) and the HP division of Hewlett-Packard both rise
4%, forming a three-way tie at 77—well behind Apple. These companies are joined by
the aggregate of all smaller PC makers, such as Sony and Toshiba, which gains 4% to 77.

“Windows-based PC brands appear to have recovered from the problems associated with
the Windows Vista software,” said Fornell. “Barely a year into the release of Windows 7,
satisfaction with these brands has returned to, and in some cases even surpassed, the
levels prior to the launch of Vista.”

PC makers have benefited overall from better customer service, although this service
continues to lag far behind other durable goods industries. PC owners who had reason to
contact customer support are 8% less satisfied than those with no post-purchase contact
with the manufacturer or retailer.
http://www.theacsi.org/images/stories/images/news/sept2010_pressRelease.pdf

Psihološki profil većine Apple kupaca je jasan, tako da :D. I Bentley korodira, iako su kupci verovatno prezadovoljni :p.

Ova istraživanja su uglavnom bezvredna, baš kao i zadovoljstvo kupaca automobila. Znamo kako se Toyota/Lexus kotirala pre krize u SAD, a sad :d...

P. S.
Acer u SAD se prodaje i pod imenima Gateway i eMachines, a da je loš daleko od toga (imaju škarta ko i ostali, jer kao što se zna nekoliko tajvanskih/kineskih kompanija proizvodi za sve ;)). Ja s mojim nemam problema.

Kakav je to psiholoski profil apple korisnika? Svi smo zacarani jabukom Steve Obmane (ili kako ga je vec neko nazvao na ovom forumu). :)

Poslednja izmena:
to me najvise od svega nervira: samo se pomene RDF i time se anulira svaka Apple inovativnost.

bullshit kojim se sluze PrC luzeri... svi Ataristi i Amigisti jako dobro znaju sta je PC i gde mu je mesto.

niti si bio Atari user, niti si bio Amiga user... lepo ti pisi u mom potpisu: "Unfortunately, people are not rebelling against Microsoft. They don’t know any better." vremenom, ukapiraces.

Ti si pomenuo sve PC usere u negativnom kontekstu. Znači "vi" Apple useri ste kul, a "mi" PC useri smo luzeri.
Ok je da si ti zaljubljen u Apple, tvoj problem, ali pretjerao si sa smaranjem i objašnjavanjem kako samo to valja.
Uzmite vaše Macove pa i vi organizujte paradu ponosa, jer nema smisla da ti prelijepi Apple proizvodi stoje na astalima, treba to da se pokaže ostalima.

Evo imate već pripremljen logo:

500px-apple_computer_logosvg1.png

apsolutno!

PrC luseri su upravo to: luseri. ok je da priznaju da nemaju para da plate za bolju tehnologiju ali da se iz petnih zila uspinju da objasne kako Apple ne valja - i da je Appleov uspeh posledica RDFa - to je plain stupid. i svako ko to radi moze samo da bude PC luser ;)

sorry, ali tako je.

I Bentley korodira, iako su kupci verovatno prezadovoljni :p.

Misliš znak korodira? Hteo si da upotrebiš primer skupog i nadaleko poznatog brenda da pokažeš kako prave škart i to povežeš sa appleom, a u stvari si pokazao baš suprotno. Bentley može da uradi recall samo za neku takvu sitnicu, s obzirom da ozbiljniji propust teško da može da se dogodi.

Lepo si to preuveličao - što i nije redak slučaj ovde, jer je apple mnogima trn u oku. :)

Poslednja izmena:
Nije Apple nikome trn u oku. Veliku većinu Apple ne zanima uopšte, nego ne mogu da gledaju da ih neko ubjeđuje da su niža klasa jer ne koristi Apple. Ili kao što u kovacevom potpisu piše da je MS "For the masses, not for the classes."

Nisi ti kovac viša klasa što kupuješ Apple, au contraire, ti si samo jedna od žrtava Steve-ovog marketinga, i stvarno je mnogo tužno što misliš da si "klasa" jer kupuješ Apple.

Fanboy moze samo da bude neko ko kupi krsh stvar i dize je u nebesa. Ja ne znam nishta Appleovo shto je krsh, fanboy priche potichu samo od ljubomornih vlasnika generichkog hardvera koji "radi isto shto i Apple za pola cene", ili jednostavno od onih koji Apple hardver/softver nisu ni probali. U proteklih godinu dana sam video masovne prelaske na Apple hardver/softver, obrnuto nikad :d

Sledeci put kad budesh hteo da pljunesh po Macbooku, seti se svog Acera i zashto ga nisi platio toliko :d I to je samo jedan razlog koga si sada i sam svestan :)

treba lajk da se uvede na forum...

btw > cinjenica je da apple korisnici obozavaju apple brend (mahom). to je zbog one jabukice zagrizene... recimo ja sam probao i nalepio (nalepnicu koju sam dobio uz iphone) na msi laptop, i ostao potpuno zgranut! laptop izgleda prelepo, nalepnica se uklopila ko da je prava, i nikad srecniji nisam bio dok koristim svoj novi msipple! ***

***displayed text contains a highly toxic dose of irony

Da niste malo preterali? Cemu sve to? Nek svako koristi ono sto misli da je za njega ok i bice sve u redu.

Ili kao što u kovacevom potpisu piše da je MS "For the masses, not for the classes."

ne stig. vidis kako nemas pojma...

ukucaj u Google "For the masses, not for the classes." ;) (ovo bi trebao da bude prvi rezultat link)

Jack Tramiel je imao taj slogan i dok je bio u Commodoreu i kasnije u Atariju sa Atarijem ST.

ST je bio prvi racunar sa 1MB RAMa a da je kosta manje od 1000$. Atari laserski printer je bio prvi printer koji je kosta duplo manje od konkurencije jer su iz printera izvadili svu elektroniku za obradu fajla i taj posao preneli u driver tj. racunar a za vezu je koriscen ultra brzi DMA port (ASCI) - kasnije su se takvi stampaci, kad su se pojavili, zvali "windows" stampaci... ...

to je "For the masses, not for the classes." ,)

[YOUTUBE]NBvbsPNBIyk[/YOUTUBE]

@rushko a sve to zbog: Apple Fanatik i RDFa. malo su ga preterali...

Poslednja izmena:
Ok, stoji da nema smisla, ali prvo ti nećeš da mi govoriš da "palim" (pali ti u konzole), a drugo, ne dozvoljavam da me osoba kao kovač vrijeđa direktno ili indirektno.

Toliko od mene.

prvo, ti meni ne mozes da kazes da palim zato sto za razliku od tebe ja imam apple, i telefon i laptop, i ovde dolazim da saznam nesto novo, ili podelim nesto ako vidim negde.

a drugo, naravano da cu da ti kazem da palis, jer nemas nista od apple-a a dolazis ovde da govoris kako su njihovi vlasnici homoseksualci. meni samo nije jasno sta rade ti moderatori? ili se to ne smatra vredjanjem?

The Stig preterao si, tvoj pokusaj da ispadnes zanimljiv je jednak pokusaju majkrosofta da bude u kvalitetu konkurentan apple-u - fail. Predji u sobi iznad ili ispod ili gde god hoces, a nemoj samo da spamujes apple podforum svojim glupostima.

apsolutno!

PrC luseri su upravo to: luseri. ok je da priznaju da nemaju para da plate za bolju tehnologiju ali da se iz petnih zila uspinju da objasne kako Apple ne valja - i da je Appleov uspeh posledica RDFa - to je plain stupid. i svako ko to radi moze samo da bude PC luser ;)

sorry, ali tako je.

Auuuuu, ti si stvarno pukao. Ovom izjavom si i zvanično postao driver 2.

Nazad
Vrh Dno