Šta je novo?

Apple Plans To Launch Netbook With Touch Screen-Sources

• Začetnik teme Začetnik teme DaPimp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Apple Plans To Launch Netbook With Touch Screen-Sources

medium_2167867785_21c57ec5d9_o.jpg

Apple is allegedly planning a touchscreen netbook for release as early as H2 of this year. As chum, this new report throws out a display size figure of "between 9.7-inches and 10-inches," again pointing to Wintek as the display supplier and Quanta as the device manufacturer.

Jako zanimljiv koncept. Jos kad bi imao LAN port... 🙂

Ja bih voleo da vidim LAN jer nemas svuda WIFI, pogotovo u firmama. Sto izmisljati toplu vodu?
I btw sumnjam da Atom moze da pruzi kvalitetan uzitak u koriscenju MacOS-a.

Ovo je samo concept. Postoji jos par varijnati moguceg resenja: Apple NetBook / MacBook Nano, Tablet varijanta itd itd, ali ova je "kao" najbliza finalnom proizvodu. Najave su da ce kostati 600$ i da ce izaci u drugoj polovini ove godine. Ako sve bude tako .... opet ce biti ultimativni gadget poput iphone-a.

Ja bih voleo da vidim LAN jer nemas svuda WIFI, pogotovo u firmama. Sto izmisljati toplu vodu?

Jako su male sanse da ima eth jer je sam eth dzek deblji od njega. Druga stvar je to sto verovatno nije namenjen da radi na stolu pa bi kabl bilo mnogo neprakticno izvesti.

Mislim da atom ne moze da se spakuje u ovako tanko kuciste sa normalnim hladjenjem ovde bi morao da ide nesto ko amr

Konačno da se touch screen populariše. Nisam ljubitelj Apple-a, ali je sasvim moguće da će ovo pokrenuti lavinu sličnih modela. Po mom mišljenju dovoljan je wi-fi i veoma mi se sviđa koncept!

Mora li da bude Atom? Mene užasno smara to što ovi Eee računari, MSI Wind i ostala boranija ne mogu da pokrenu HD video. Zašto bar nisu napravili GPU koji može da vozi 1080p, Atom plus neki posvećeni video čip (mogu da ga kupe od koga god, od Canona do NVIDIE) bi bio pun pogodak. Bezveze je što je NVIDIA sada u problemu pa ne može da gura svoj koncept malog jeftinog računara koji obavlja sve zadatke standardnog računara (osim igara). Intelu HD video očigledno još nije bitan, inače bi Atom sa aktuelnim čipsetom mogao da gura 1080p, a sada se muči i za daleko manje zahtevnim 720p.

I po rečima gosn. Stiva:

While netbook computers have become a major sales driver for computer companies, Apple Chief Executive Steve Jobs last year dismissed netbooks, even going so far as to suggest Apple's third-generation iPhone - a smartphone device that offer multifunctions - could serve as a netbook. Jobs told analysts in October Apple isn't "tremendously worried" the slump will drive customers to less-expensive PCs and added, "we don't know how to make a $500 computer that's not a piece of junk."

Poslednja izmena:
Jos kada bi za ovo napravili neki docking station ili postolje za punjenje koje bi sluzilo i kao wifi AP... Cak bih i sve USB portove (sem jednog za svaki slucaj) prebacio na to postolje...

Da se ja pitam 🙂

Mora li da bude Atom? Mene užasno smara to što ovi Eee računari, MSI Wind i ostala boranija ne mogu da pokrenu HD video. Zašto bar nisu napravili GPU koji može da vozi 1080p, Atom plus neki posvećeni video čip (mogu da ga kupe od koga god, od Canona do NVIDIE) bi bio pun pogodak. Bezveze je što je NVIDIA sada u problemu pa ne može da gura svoj koncept malog jeftinog računara koji obavlja sve zadatke standardnog računara (osim igara). Intelu HD video očigledno još nije bitan, inače bi Atom sa aktuelnim čipsetom mogao da gura 1080p, a sada se muči i za daleko manje zahtevnim 720p.
Intel ne želi da Atom u ovom trenutku pokreće HD video. Atom kao proizvod, podržan moćnim Intelovim marketingom nema kokurenciju na tržištu i Intel ne želi da bude bolji u ovom trenutku. Kad bi bio bolji, ugrozio bi prodaju Celerona i Pentiuma na kojima Intel više zarađuje.

eno svaki dan se pojavi neka nova informacija na ovu temu: te Apple narucuje 10" ekrane, te sklapa ugovor sa Quantom...

u svakom slucaju ima da se nacekamo dok se novi uredjaj ne pojavi 🙂

@DusanN - Apple je sklopio dill sa PowerVRom - novi iPhone a verujem i ovaj tablet ce imati nove PowerVR chipove koji mogu da enkodiraju HD 1080p video.

ne verujem da ce Apple gurati Atom u ovaj buduci proizvod jer bi time samo skratio trajanje baterije a pitanje je koliko bi dobio na brzini u odnosu na ARM...

Poslednja izmena:
Meni se čini da je PA Semi i onaj lik što je prešao iz IBM upravo to o čemu se priča.

Ako uzmemo u obzir "činjenice", pa koliko god one bile stvarne ili samo šuškanja u eteru:

- kompletna hardverska linija proizvoda je obnovljena - prvo su obnovljeni prenosnici (MacBook i MacBook Pro), pa sada desktop (Mac Mini i iMac) i radne stanice (Mac Pro)
- Snow Leopard je već prilično gotov,
- svi događaji vezani za Apple sw/hw proizvode više ne postoje osim WWDC-a,
- Moscone centar je rezervisan u periodu između 06-12.06.2009. godine,
- zna se da dolazi treća generacija iPhone-a,
- već duži period vremena se priča o ovakvom nečem,

ja smatram da onda manje-više imamo dobru osnovu da mislimo (i nadamo se, očigledno) da bi Apple mogao da izbaci ovakvu jednu spravu. Netbook tržište je u procvatu. Pa eno Asus ima preko 5 različitih modela netbook-ova. Apple vidi da tu može da uleti i razbije konkurenciju i cijenim da će upravo to da se i desi.

Ne znam šta PowerVR pravi, ali je skoro bilo u vijestima da je Renesas napravio najmanji FullHD enabled decoder veličine 6.4x6.5mm, radi na 500Mhz i troši svega 342mW u radu.

Mislis dekodiraju ? 🙂

ne, nego mislim enkodiraju - mogu da zapakuju HD stream u H.264 u realnom vremenu (sto naravno znaci da mogu bez problema i da ga raspakuju 🙂).

taj dogadjaj u junu je najverovatnije prezentacija iPhone v.2.0... a mozda ce to i biti iPhone 2.0 :d - sa 10" ekranom 😀

Aha, ok. Samo, da li ikome treba enkodiranje u 1080p na iPhone-u ? 🙂

Samo je pitanje koliko je ovo prakticno resenje jer dzaba su izbacili tastaturu ako sada ti virtuelna tastatura zauzima 60% radnog prostora na ekranu kada se koristi, i koliko je zgodno raditi i kucati na takvoj tastaturi.
Ni ta prednost sto je tanak nije neka jer ovakvi uredjaji se ne mogu nositi u djepu.

Poslednja izmena:
Aha, ok. Samo, da li ikome treba enkodiranje u 1080p na iPhone-u ? 🙂

ko zna, ko zna.... 😉

samo kazem da npr. PowerVR ima i to ako bude trebalo 😀

@Priest77 to je mock up , dakle neko je fantazirao kako bi mogao da izgleda novi Apple uredjaj 😀

iPhone OS 3 stiže 17.03... 😉 Što šesti mjesec definitivno ostavlja za Snow Leopard i možda nešto ovakvo...

Glede tastature, ista je providna i ima taster za uključivanje/isključivanje, tako da to ne bi trebalo da predstavlja neki problem.

Zapremina, tj. veličina, odnosno dimenzije ne predstavljaju nikakav "argument", jer ni eeePC nije malen, ali se prodao u zilion primjeraka...

Dakle, ako se ovo stvarno pojavi, Apple ima dva "oružja" - iPhone u svijetu molbilnih telefona, palm-top-ova, smart-phone-ova i taj tablet u svijetu netbook-ova i net-top-ova.

iPhone OS 3 stiže 17.03... 😉 Što šesti mjesec definitivno ostavlja za Snow Leopard i možda nešto ovakvo...

software stize 17.03. ali ne i novi hardware (ako sam dobro razumeo)!?

Poslednja izmena:
Aha, a i ranije je bilo najave da će treća generacija telefona stići u šestom mjesecu...

cek, znaci onda ovako:

17.03. stize novi iPhone OS 3.0 i novi verzija iPhone-a (hardware)?

Ne. 17-og stiže OS, u šestom mjesecu dolazi hw. Barem je za sada tako... Nešto ne vjerujem da su uspjeli da ga skrpe za 17-ti...

Bice intresantno videti da li ce na ovu stvar staviti OS X ili iPhone OS.
I mislim da ce biti veci touch, nesto ne verujem da ce praviti netbook.

Nazad
Vrh Dno