Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Nije ni pod tačkom razno 😃

Bilo je i pre "budget friendly" macbook-ova.
Nisam siguran čemu uopšte pravljenja ove varijante, kao ni prethodnika, gde se uklapa i za koju kategoriju korisnika, ali dobro.

… samo neuporedivo smisleniji ovaj put imajući u vidu brzinu procesora i trajanje baterije. Sa najavljenom cenom od 600$ ovo će se prodavati kao salata.

Sa dobrom baterijom i punokrvnim Mac OS, zasto da ne, svakako ce biti zanimljiva igracka.

Dilema, Air M4 13" ili Air M2 13" - osnovni modeli 16/256GB.

Prvi za 112k DIN, drugi za 88K DIN. Oba nova, sa domaćom garancijom - kupuju se na akciji u domaćoj prodavnici.

M4 very simple 💪 Mislim da nema dileme 😃

Trenutno je taj model u Americi oko 740 i nešto dolara na sniženju. Jdeno što bi bilo dobro da je 512 GB model 😃

Hvala @iOS, i sam sam mislio tako ali me je "pokolebala" cena za M2 (na kratko). :D Za 512 se slažem ali onda se ne uklapam u tu cenu.

Amerika mi je predaleko - nedostižna, mogo bi z Austriji da uštedim dodatnih 10k DIN (U MM je 860€) ali bih morao da čekam polovinu decembra (da odem i preuzmem laptop). :)

• Like
Reagovanja: iOS
Nabaci još neki dodatni ssd drive, ako budeš u prilici ili šta god već ti odgovara za backup i miran si 😃

Gledam neki hub za M5 pri čemu mi nije bitno nikakvo punjenje preko njega nego što više različitih konekcija i ovaj deluje korektan

Plugable USB C Hub Multiport Adapter: 9-in-1 with 140W PD Charging, 4K 60Hz HDMI, 10Gbps Data Transfer, Gigabit Ethernet, SD, for USBC, USB4, Thunderbolt MacBook, Windows, Chromebook (USBC-9IN1E)

Ako neko ima predlog za nešto kvalitetnije i bolje, a OWC i slično nije neophodno, samo neka napiše 😃

Već sam našao ovo, nism kupio ali mi je to opcija, nadam se da je kvalitetno:

1763500737546.png

Satechi Aluminium USB-C Hybrid Multiport adapter (SSD Enclosure, HDMI 4K, 2 x USB-A 3.1 Gen 2 up to 10 Gbps).​

Edit: Mislim da sam rešio da ga kupim u Beču, tražiću i povrat poreza. :)

Oni su korektni i već imamo jedan sličan godinama. Radi za sve bazične potrebe najnormalnije. Drugačija je priča kad se traži povezivanje više monitora, punjenje preko njega, brz transfer podataka 😃

Dilema, Air M4 13" ili Air M2 13" - osnovni modeli 16/256GB.

Prvi za 112k DIN, drugi za 88K DIN. Oba nova, sa domaćom garancijom - kupuju se na akciji u domaćoj prodavnici.
Rezime > Kupljen je MB Pro M4, osnovni model. 😎😆

Odem danas do BG-a, da kupim ovo što sam planirao. Međutim, brat mi "ubaci crva u glavu" kako pravim veliku grešku i da je samo Pro model pravi, a ostalo su "igračke". OK, svestan sam i sam mana koje Air može da ima u malo "težem" radu ali tu se u priču uključi i žena i kaže - "kad već daju Pro sa beskamatnim kreditom, uzmi njega". On je na sajtu, na nekom popustu oko 220K DIN. Ja se tu "pobunim", rekoh ima na KP za 1500€, taj osnovni M4 Pro model ali žena kaže čuvamo keš. Rekoh OK, idem da vidim (i onako sam službeno išao za BG).

Tamo u tržnom centru prelomim da ću ipak da poslušam ženu i brata i odem na pult da spustim cenu za 12k DIN (može uz studentsku ili potvrdu o zaposlenju - EDU popust). Međutim, kaže mi radnik "samo čas da proverim nešto" i kucka nešto po nekim tabelama, zove koleginicu, idu u magacin da provere - epilog: dolazi i kaže mi "imate sreće, sada je ovaj model na dodatnom popustu i možete da ga dobijete za 184k DIN (nešto sitno ispod te cifre).

Šta da kažem, nisam imao kud :D, odem da završim za beskamatni kredut (sve se radi kod njih u raadnji) uz plan da dam učešće od nekih 80k DIN. Popunim potrebna dokumenta, kreditno sam sposoban, nema frke, kaže radnica "sačekajte 15-ak min da ja to unesem u sistem" i trebalo bi da se dobije odmah odgovr da li je kredit odobren. Odem da ručam, dok čekam, vratim se i ona mi kaže, ovo nećemo moći danas da završimo, otišao je zahtev u kreditni biro i moraće da se čeka do sutra. Ja rekoh sebi, kao da sam znao, dok sam ručao, ne idem iz radnje bez laptopa. :p Ko će da čeka sutra, pa eventualno idući četvrtak da opet dođem u BG (kaže radnica može i tako) da potpišem ugovor o kreditu i uzmem laptop. Rekoh joj storniraj zahtev, plaćam u celosti (žena pre toga odobrila taj trošak :D).

Eto, ne znam dokle traje ta "akcija" nema je na sajtu, popust sam dobio u radnji.

Lepo da te služi.
Nista bez tenu. Kad sam hteo da kupim one rucne konzole zena mi rekla da kupim odma PS 5 da se stvaram dodatni trosak.
Zamalo infarkt da me strefi.

Rezime > Kupljen je MB Pro M4, osnovni model. 😎😆

Odem danas do BG-a, da kupim ovo što sam planirao. Međutim, brat mi "ubaci crva u glavu" kako pravim veliku grešku i da je samo Pro model pravi, a ostalo su "igračke". OK, svestan sam i sam mana koje Air može da ima u malo "težem" radu ali tu se u priču uključi i žena i kaže - "kad već daju Pro sa beskamatnim kreditom, uzmi njega". On je na sajtu, na nekom popustu oko 220K DIN. Ja se tu "pobunim", rekoh ima na KP za 1500€, taj osnovni M4 Pro model ali žena kaže čuvamo keš. Rekoh OK, idem da vidim (i onako sam službeno išao za BG).

Tamo u tržnom centru prelomim da ću ipak da poslušam ženu i brata i odem na pult da spustim cenu za 12k DIN (može uz studentsku ili potvrdu o zaposlenju - EDU popust). Međutim, kaže mi radnik "samo čas da proverim nešto" i kucka nešto po nekim tabelama, zove koleginicu, idu u magacin da provere - epilog: dolazi i kaže mi "imate sreće, sada je ovaj model na dodatnom popustu i možete da ga dobijete za 184k DIN (nešto sitno ispod te cifre).

Šta da kažem, nisam imao kud :D, odem da završim za beskamatni kredut (sve se radi kod njih u raadnji) uz plan da dam učešće od nekih 80k DIN. Popunim potrebna dokumenta, kreditno sam sposoban, nema frke, kaže radnica "sačekajte 15-ak min da ja to unesem u sistem" i trebalo bi da se dobije odmah odgovr da li je kredit odobren. Odem da ručam, dok čekam, vratim se i ona mi kaže, ovo nećemo moći danas da završimo, otišao je zahtev u kreditni biro i moraće da se čeka do sutra. Ja rekoh sebi, kao da sam znao, dok sam ručao, ne idem iz radnje bez laptopa. :p Ko će da čeka sutra, pa eventualno idući četvrtak da opet dođem u BG (kaže radnica može i tako) da potpišem ugovor o kreditu i uzmem laptop. Rekoh joj storniraj zahtev, plaćam u celosti (žena pre toga odobrila taj trošak :D).

Eto, ne znam dokle traje ta "akcija" nema je na sajtu, popust sam dobio u radnji.
Срећан и здраво га трошио.
Ја сам први пут прије око пола године узео MB pro M4 pro 14 core CPU, 20 core GPU, 24 RAM, 1TB. Толико сам се тада могао пружити око 3250, и мислио сам да ће ми 14 инча бити мало, али не, јер 90% рада радим на великом монитору, а исто би и да већи екран. Екран даје бруталну слику. Оно што ми је најважније да у AI,PS,PP,AF програмима које користим лети. Батерија ако нема интезивног рада издржи читав дан и то ми је заиста огроман плус.
Једина мана да кажем, што сам пријетио јесте се створе микро огроботине око ивица рецимо порта који често користим мада је видљиво само по свјетлошћу ако је упорено.
Свакако што се лаптопа тиче мене више WIN узимати нећу.

@jocasylver

На дужем плану је јефтиније, размишља жена :)

Срећан и здраво га трошио.
Ја сам први пут прије око пола године узео MB pro M4 pro 14 core CPU, 20 core GPU, 24 RAM, 1TB. Толико сам се тада могао пружити око 3250, и мислио сам да ће ми 14 инча бити мало, али не, јер 90% рада радим на великом монитору, а исто би и да већи екран. Екран даје бруталну слику. Оно што ми је најважније да у AI,PS,PP,AF програмима које користим лети. Батерија ако нема интезивног рада издржи читав дан и то ми је заиста огроман плус.
Једина мана да кажем, што сам пријетио јесте се створе микро огроботине око ивица рецимо порта који често користим мада је видљиво само по свјетлошћу ако је упорено.
Свакако што се лаптопа тиче мене више WIN узимати нећу.

@jocasylver

На дужем плану је јефтиније, размишља жена :)
Razmisljam, nego ja se vise ne lozi na to. Eto ga PS3 skuplja prašinu. Verovatno zato sto nemam MK 😁😁

Ako moze u poruke link gde skidate softver.

mali offtopic
Gde vi nadjete te zene koje vam odobre trosak, cisto da mi pokazete kako i ja da to uradim, jer sam ja kumio i molio pola godine da uzmem M4 air base model :)

Pa dosta ih žene maze i paze, to je za poželeti, ej da ona predlaže da kupiš hahaa a ne štedi štedi!

Nedavno sam m1 air base rešio da penzionišem i dao 1k e iz novčanika i uzeo keš kredit za ostatak pa na KP za 248k din Macbook Pro M4 pro 14" 24GB / 512GB. Prodao svoj m1 air za 54k za par nedelja i vratio prevremeno deo kredita. Izađe krajnje neosetno a ušteda u odnosu na zvaničnu radnju je velika.

Nazad
Vrh Dno