Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Logitech MX seriju pogledaj za mis/keyb. Udoban za dugo koriscenje i radi super
Tako sam i mislio, tastaturu vec imam keychron k2 v2 i ona je namenjena bas za mac. Razmisljao sam mozda i keychron mis da uzmem jer i njega pominju u top listama za mac.

Ima li neko da je nasao poredjenje m2 pro 19/30 da m3 pro?

Jel koristite AlDente na vašim Macbookovima?

Znam da macOS ima build-in funkcionalnost, ali ne radi baš sjajno, limitira punjenje, al tek ako stoji na punjaču nekoliko dana, a ako kojim slučajem prikačim eksterni displej, umesto punjača, krene automatski da puni na 100%

Znači čim se prekine na kratko napajanje, odmah prekida limitiranje i puni na max.

Dosao sam u posed MBA M1 ,i nesto me zbunjuje.Kad dignem poklopac,laptop automatski startuje.Moze li to da se podesi da ukljucim rucno,na power dugme?

Probaj da pokreneš Terminal aplikaciju i kopiraj

sudo nvram AutoBoot=%00

Pritisni return i ukucaj šifru.

Ovde možeš da pročitaš iako možda ne radi na Apple silicon procesorima.

Miš mislim da "moraš" da uzmeš mx master neki - jednostavno, neprejebiv je. Keychron koliko vidim jedini miš sličan je nedostupan.
Logitech je ocajan sto se tice prekidaca, cesto se javlja dupli klik i ghub radi lose i na mac-u i na windows-u. Dobro je sto imaju onboard memoriju, pa ghub ne mora da se koristi.

ja imam super iskustvo sa mx keys i mx master 2s. Jedino što sam morao malo da “otpustim” jedan šraf posle 3 godine drndanja svaki dan.

Logitech je ocajan sto se tice prekidaca, cesto se javlja dupli klik i ghub radi lose i na mac-u i na windows-u. Dobro je sto imaju onboard memoriju, pa ghub ne mora da se koristi.
Meni evo 3 godine MX Master 2S radi besprekorno preko BT na meku. Samo ga čistim redovno spolja.

Dosao sam u posed MBA M1 ,i nesto me zbunjuje.Kad dignem poklopac,laptop automatski startuje.Moze li to da se podesi da ukljucim rucno,na power dugme?

Kad razmislim, zašto uopšte otvaraš poklopac ako ti ne treba komp da radiš :) Mislim čisto fenomenološki pošto je meni uvek na sleep i bez gašenja, tako da pri svakom podizanju poklopca prikaže displej za logovanje :)

Uglavnom je kucna upotreba na stolu,ali posle promene lokacije obicno ga stavim na sto i otvorim.Zbunilo me je ,to nisam imao na starijim MBP.

Da li je Air M1 ok varijanta za prvi macbook u životu? Vidim da nisu toliko skupi polovni, za to što meni treba pa bi probao malo da uđem više u njihov ekosistem.

Bukvalno mi treba za multimediju, po neki film kad idemo negde preko, i možda bi se više igrao sa photo-video editingom (na jako amaterskom levelu) 😊 Mislim da bi mi 8GB bilo dovoljno?

Bukvalno mi treba za multimediju, po neki film kad idemo negde preko, i možda bi se više igrao sa photo-video editingom (na jako amaterskom levelu) 😊 Mislim da bi mi 8GB bilo dovoljno?
Ako uvezeš mnogo fotografija u Lightroom hoće da počne da laguje, ne na početku editovanja već kako odmičeš kroz katalog. Naročito ako ti je i PS upaljen istovremeno. Pod mnogo podrazumevam 300-400 i biše. PS radi odlično, tu nema problema. Video nisam obrađivao.
A za multimediju nemaš brige :)

Ljudi cime mogu najbolje da ocistim displej od macbooka? 😂 Nerealno koliko se prlja!

Ako uvezeš mnogo fotografija u Lightroom hoće da počne da laguje, ne na početku editovanja već kako odmičeš kroz katalog. Naročito ako ti je i PS upaljen istovremeno. Pod mnogo podrazumevam 300-400 i biše. PS radi odlično, tu nema problema. Video nisam obrađivao.
A za multimediju nemaš brige :)
Hvala! Znači mogao bih da probam sa 8GB. Mislim, ne daje mi se baš 200-300e više zbog 8GB RAM-a. A ima ih na oglasu za oko 550e sa 8GB (u slovačkoj).

Mislim da je za neki lagani edit 8gb sasvim dovoljno. A čak i da ne bude lako ćeš ga prodati.

Da li je Air M1 ok varijanta za prvi macbook u životu? Vidim da nisu toliko skupi polovni, za to što meni treba pa bi probao malo da uđem više u njihov ekosistem.
Vise nego dovoljan, ja sam posle MBP 16ice Air base model prosledio dalje, i mislim da onaj kome je ovo prvi mekbuk u zivotu. Osoba kojoj sam prosledio je imala i5-7200U, 1TB SSD, 12GB windows, par godina, i evo, vec 2-3 nedelje otvara apsolutno sve kao munja u browseru (ima i po 100 tabova), memory pressure nikad koliko sam primetio dok sam gledao nije u crveno usao, a verujem da ako bi se radio neki lagani editing, drustvene mreze/content creation, mozda bi isao u crveno tek ponekad, i to je to.

Najveca mana tih Airova je sto nemaju standardne portove, HDMI, type-c sa strane, kao MBP 14/16 modeli, i to je otprilike to. Za 110k koliko su u iStyle i dalje se definitivno ne isplate, ali za 550-600e koliko su polovni, su definitivno best buy.

Usb C hub svakako imam, tako da mi to nije problem ako zatreba. Videću, malo kasnije idem da vidim jedan bukvalno nov pa ako mi se svidi uzeću ga. 8/256 je u pitanju. Hvala za sad!

Usb C hub svakako imam, tako da mi to nije problem ako zatreba. Videću, malo kasnije idem da vidim jedan bukvalno nov pa ako mi se svidi uzeću ga. 8/256 je u pitanju. Hvala za sad!
ja sam kupio ovaj base model air m1 pre 10 dana i prezadovoljan sam. pre toga sam koristio hp elitebook sa i5 1145g7 i 16gb rama. Ma ne moze da se poredi! I iskreno, meni nisu samo performanse bitne. Kvalitet izrade, displej, baterija... Apple je potpuno nedodirljiv u tim segmentima. I ogroman je plus ako si vec zagazio u ekosistem sa ajfonom, ja koristim ajfon, apple watch i macbook. Iskreno ne vidim poentu Apple uredjaja ako ne udjes bar sa ajfonom i macom :D Tako da topla preporuka!

Već je tu, znači nov komad sam menjao za S23 Ultra. Mislim da sam dobro prošao s obzirom da sam ovu Ultru platio 600e. 🤣

Prilozi

• IMG_0953.jpeg
    IMG_0953.jpeg
    121.9 KB · Pregleda: 114
Biće ovo super priča. Radim upgrade na Sonomu, pa da počnem da se navikavam. 😁

Vrh Dno