Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Pa kupi 5k monitor kako Apple zapoveda, nije skup :D Ili 4K pa ga drzi na 1440, ja sam tu nasao okej velicinu fonta. Dobrodosao u Apple svet. E da, mozes milion dinara da das za misa recimo, nece scroll nikada da bude kao na pad-u recimo ili na onom cudu koje oni zovu mis... I tako...
Ću d'uzmem odmah danas Apple Pro Display XDR. :cool: Oh wait, nema na stanju.

A ni taj 4K verujem kada se svede na 1440p ne izgleda kao Win sa 1440p monitorom.

I par aplikacija po $20 da dovedem u red miša da liči na onaj osećaj na koji sam navikao u Windowsu.

Sve znam. :) Primoran na Mac, za lične potrebe ga ne bih kupio.

Lg Ultrafine 5k?

Hvala na predlozima. :) Ovo su monitori u kancelariji, svi imaju 1920x1080. Tako da ostaje ili da tražim PC ili novi monitor.
Kako sam mogao i očekivati drugačiju situaciju od Apple-a. :cool:
Eto, bar neka stoji napomena za nekog ko kupuje eksterni monitor za M1/M2, da zna šta ga čeka.

Ako nekoga kojim slučajem interesuje, moja agonija sa Dropbox-om je prekinuta. Problematiku je rešila sledeća kombinacija odrađenih stvari:
  • ažuriranje sistema na 13.4
  • deinstaliranje i ponovno instaliranje najnovije verzije Dropbox aplikacije
  • logout iz Dropbox-a i ponovna sinhronizacija svih potrebnih fajlova
Nakon svega ovoga, sve sada radim opet najnormalnije - dokle: NE ZNAM.

Licno mogu da potvrdim da Sleep mod utice i na Skype... Bilo da se radi o Skype for Mac standardnoj verziji ili Insider/Preview verziji (koja bi trebalo da je za Apple silicon) sve lepo radi do Sleep moda, nakon cega se sve opcije "zamrznu", ne reaguju uopste i postajete nedosupni i ne mozete da inicirate bilo poruku ili poziv. Resenje je da se na silu kiluje Skype pa da se ponovo startuje i tako sve do prvog Sleep moda ged opet sve prestane da radi, onda kill i tako u krug. U pitanju je MBP M2 16", azurirana verzija Venture...

Postoji Skype for web naravno koji lepo radi u browser-u, ovde pricam o aplikaciji...

Licno mogu da potvrdim da Sleep mod utice i na Skype... Bilo da se radi o Skype for Mac standardnoj verziji ili Insider/Preview verziji (koja bi trebalo da je za Apple silicon) sve lepo radi do Sleep moda, nakon cega se sve opcije "zamrznu", ne reaguju uopste i postajete nedosupni i ne mozete da inicirate bilo poruku ili poziv. Resenje je da se na silu kiluje Skype pa da se ponovo startuje i tako sve do prvog Sleep moda ged opet sve prestane da radi, onda kill i tako u krug. U pitanju je MBP M2 16", azurirana verzija Venture...

Postoji Skype for web naravno koji lepo radi u browser-u, ovde pricam o aplikaciji...

Po meni Skype treba generalno zabraniti jer je najgori ikad napravljen softver za komunikaciju :LOL: Mada ni Teams nije mnogo dalje :LOL:

• Like
Reagovanja: Ape
MBP kupljen nov u USA sa garancijom od 12 meseci koja još uvek važi. Interesuje me u slučaju da mi zatreba (daleko bilo) dali USA garancija veži i u Srbiji ? Kupljen na Amazon-u, shipping adress je u USA, brat je kupac, tako da je samo prezime isto, a od dokumentacije imam samo Order details from Amazon...

U About Mac-a čak piše i do kada traje garancija:
MPB16-2023.jpg

Važi regularno i nije važno na čije je ime kupljen. Garancija ti važi dokle ti piše, ili, ako se ne pokplapa sa datumom kupovine, uvek možeš da pošalješ Apple račun i da to koriguju.

Prvi put kad sam probao Skype aplikaciju, imao sam problem nakon Sleep moda, pa sam koristio Skype for web koji je radio odlicno (cak ne vidim razliku u odnosu na klasicnu aplikaciju). Juce se zainatim (tipa dali je moguce da jos nisu sredili za silicon m1/m2 tako poznatu aplikaciju), instaliram ponovo zvanicnu verziju (ne insider/priview) i gle sve radi perfektno i posle Sleep moda :) stabilno ko Mac masine :love: Dali su u medjuvremenu popravili aplikaciju, ili sam ja uradio Restart OS-a pa je zato proradilo, ne znam, sve u svemu Skype aplikacija na M2 radi ko sat... Kad sam napljuvo zasto ne radi, red je i da pohvalim kad radi :)
P.S. Radi i snimanje sa OBS studio for mac ;)

Koliko ima smisla izeti m1 air za 20k dinara vise u istyle nego na kp? Nema razlike osim dodatne godine garanicije?

Osim toga ne, jedino da vidiš da li ti se isplati više da uzmeš na KP i apple care koliko je,pa onda da računaš.

Ima li resenja za snimanje FaceTime razgovora? Zvuk na snimku je skoro necujan (jedva se cuje) u toku razgovora, bilo OBS ili nativan Shift+CMD+5... Iako se na netu moze procitati ovo: The microphone is automatically disabled on the built-in screen recording when you are using any type of communication services like the Phone, FaceTime, or Skype. I assume this is due to wire-tapping laws around the world, but that's the way it's made. ,ali meni Skype radi fino, dok FaceTime zvuk zeza... Ima li resenja (moze i PP) ?

Ja bih licno pre doplatio AC+ za razliku u ceni.
Da, dobijes ukupno 3 godine, umesto 2. Imas 60 dana fore da kupis od kupovine Mac-a. Oko 200E kosta.
Takodje jefitnije je uzeti Apple Care preko USA, nego u evropi, ja kada sam uzimao bilo je 250$ u Usa, a u Evropi 250E. (samo odes na US apple sajt) Cudno :)

Bilo je nekad da za Apple Care plan za Mac moraš da nadješ nekog sa američkom karticom i nije moglo drugačije da se kupi 😃

Predstavljen juce Macbook Air sa ekranom od 15"...cena krece od 1299$
Isti kao 13" model, samo veci ekran i bolji zvucnici, baterija ista. :)
Cena za 13" Air smanjena za 100$ i sada je 1099$.
Da 15" verzija ima SD slot, bio bi savrsen za mene(foto editing).

Pa mozes prikaciti adapter :)

steta sto nisu stavili da base model ima 16gb

16gb i ssd od 512, meh, ode na 1800$, sto je previse.
M2 13" sa smanjenjem cene moze da bude best buy sada, naravno osnovna verzija.

Tako je, posle 2 i po godine M1 Air više nije najbolja kupovina.

Apple MacBook Air 15,3" 2023 M2/ 8/256GB SSD 10C GPU € 1.599,00
Apple MacBook Air 13,6" 2022 M2/16/256GB SSD 8C GPU € 1.599,00
Apple MacBook Air 13,6" 2022 M2/ 8/256GB SSD 8C GPU € 1.299,00

Zanimljiva dilema, "stari" 13 inča sa 16GB ili novi 15 inča sa 8GB?

Nazad
Vrh Dno