Radim isto što i ti jedino što ja retko, skoro nikad ne radim video. Imam MBA M1 8/256. I PC 5600x, Nvidia 1060 6gb, 32 ram, Samsung evo 970... Koristim PS, LR, Luminar, Capture NX. Mnogo bolje to sve radi na MBA, a pazi, imam base model, 8gb ram. Naročito PS, selektujem 10 fotografija u Xnview (njega koristim na Meku jer je najsličniji Faststone-u na koga sam navikao na Winu), idem Alt+3 i one su otvorene u PS odjednom, ja nisam mogao da verujem u početku. Dok tok na win-u traje, barem par sekundi. Filteri takođe dosta brže... U LR je već manja razlika između PC i MBA, jer kad se uveze nekoliko stotina fotografija MBA krene da se greje i da swapuje na ssd, baš bude veliko zauzeće memorije. Kad se dođe do pola otvorenih fotografija u develop modu on tu pomalo koči, dok na PC radi isto i na prvoj i na poslednjoj. Pisao sam o ovome danas na drugoj temi, na onoj za procesore. Zato je moja preporuka da ideš na 16gb ram odmah, ja isto planiram da prodam moj i kupim sa 16gb, mislim da definitivno znači tih dodatnih 8gb, naročito u LR, dok PS radi besprekorno i sa 8gb.
A od tog laptopa koji trenutno imaš, verujem da će raditi dosta bolje.