Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Imam vec godinama raspbi kao lokalni server, ali ga nikada nisam probao sa projektima., vec samo za multimediju i za web/sql server.
Da li bi trebao da uzmem wifi 6 rutere i slicno ?
Nema potrebe. Koristi samba da podelis foldere, lako ces pronaci tutorial na netu. Finder na Macu ima podrsku za pristupanje samba lokacijama, jako lepo radi.

Za bilo koju firmu preporuka da se uloži u kršten NAS, koji god OS da se koristi, vratiće se uložene pare kroz bolje organizovan posao i uštedeće se vreme i živci.

Mislio sam da li uz nas dolaxi i wifi ruter i koje brzine, takodje onda mora biti i laptop sa brzim wifi. A M1 nije najbrzi.

Radim sa većim fajlovima. Recimo 300-400 mb fajlove delimo po firmi preko jednog fleša i ja ne bih baš da zakeram da samo kod mene ne može fleš.

Molim za malo ozbiljnosti. Firma se bavi uvozom i distribucijom đubriva i pesticida i sve zajedno dvoje ljudi zna pravilno da upali i ugasi komp. A vi preporučujete da se umrežavamo. A i stalno putujemo, razmenjujemo materijal sa saradnicima... Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda. Mimo svega toga ne bih da dan 1300 evra kao što sam dao za iphone, a da ne mogu da prebacim fajl na flešku ili da ga skinem preko Chrome-a.

Ne videh da ti je neko napisao a verovatno ti je bitno da macOS cita ali ne moze bez dodatnog softvera da pise po NTFS fajl sisitemu a isti verovatno koristite na flesci.

Znaci mozes da kopiras na flesku ali ces morati da instaliras programcic za to, bar je tako bilo pre 4-5 godina kad sam zadnji put koristio Mac, neka me neko ispravi ako gresim.

Citao sam da free verzije koje omogucavaju upis na NTFS nisu pouzdane, moze doci do ostecenja fajlova. Tako da mora da se izdvoji jos novca i za to.
Koristio sam dugo vreme Mounty for NTFS, i desi se da ponekad neće da upiše, da upiše podatke a da kasnije ne mogu da se pročitaju itd… ali je bilo veoma retko. Obično se vratim pa ponovo kopiram. I završava posao.
A ako radiš sa nekim osetljivim podacima najbolje je izdvojiti 1.400 dinara i recimo kupiti licencu za Tuxera i miran si.

Kad vec pricate o mrezi. Jel postoji nacin da moje projekte na kojima radim drzim na nekom umrezenom HDD-u u mojoj kuci kojem pristupam preko WIFI i da se vidi kao mrezni drajv.
Znaci da radim direktno na nekom projektu koji se nalazi na disku (ssd ili hdd) koji je prikljucen na neki wifi ruter.
Koliko je to moguce i kolike su brzine u poredjenju sa nekim usb flash drajvom povezanim direktno na laptop.
Kod mene oko 40-80 megabajta u sekundi wifi. Sa obzirom da su hdd ovi u pitanju na drugom kompu, ne gubim mnogo.
Treba ti samo 5ghz ruter sto su otprilike svi danas...

Ove nedelje sam krenuo da koristim MB Pro 13" M1 16/512GB. Bateriji nema kraja, ne cuje se, ne greje se. Sto se performansi tice ne opterecujem ga kao Mac Mini M1, ali mi deluje da ne kaska.

Laptop je vrh, jedino sto su zaboravili portove da stave.

Pitanje za one koji već neko vreme koriste na MBP-u:

ProMotion technology for adaptive refresh rates up to 120Hz

Kada se vratite na monitore sa 60Hz da li osećate veliku razliku u fluidnosti kada skrolujete PDF/Word dokumente, stranice u brauzeru i sl?

Ne, ali je uvek lepo vratiti se na promotion :)

Pitanje za one koji već neko vreme koriste na MBP-u:

ProMotion technology for adaptive refresh rates up to 120Hz

Kada se vratite na monitore sa 60Hz da li osećate veliku razliku u fluidnosti kada skrolujete PDF/Word dokumente, stranice u brauzeru i sl?
Iskreno da, nakon toga sam uzeo 4K monitor sa 144Hz i sad jos vise primecujem razliku jer ga koristim uz jos jedan 60Hz monitor. Citav sistem mi deluje responzivnije dok na 60Hz imam utisak da je tromo i da duze cekas nego sto je to slucaj u realnosti. (u mojoj glavi slicno kao kad predjes sa HDD na SSD)

Kad sam uzeo 120Hz mobilni nije mi smetalo koristiti 60Hz na monitoru, ali sad kad sam osetio high refresh rate na vecem ekranu i te kako se primeti. :)

@Nenad22
Imam bas jedan takav, i7 8750H, 16GB ram i GTX 1050 4GB. Ne bih ga menjao za MB Air sa 8GB ram za development.

Desi se da imam i 3 projekta otvorena, bar 1 Android emulator, slack, browser, git klijent, Spotify, Discord. Koliko god da je dobar sistem, ne moze ovo u 8GB, i 16GB je tesno ponekad.

@Apple

Apsolutno :)
imam sličan laptop i7-9750, 16gb, gtx1650 4GB. Razmišljam se da pređem na mac mini 16gb ili MBP 13" M1 isto sa 16GB. Interesuje da li je to pametna odluka. Treba mi za obradu fotografija LR PS i obradu videa uglavnom 1080 ponekad 4k, jedna kamera.

imam sličan laptop i7-9750, 16gb, gtx1650 4GB. Razmišljam se da pređem na mac mini 16gb ili MBP 13" M1 isto sa 16GB. Interesuje da li je to pametna odluka. Treba mi za obradu fotografija LR PS i obradu videa uglavnom 1080 ponekad 4k, jedna kamera.
Preporodićeš se. M1 ima zasebne video encodere i decodere, radi kao pesma. Tu već izlazi iz priče sirova snaga računara i dolazi do izražaja optimizacija.

Primer: Enkoding videa sa Handbreak-om, bluray u 1080p
Ono što je i9 9900K, overklokovan na 5 GHz, sa 32GB RAM-a, bez diskretne grafike, uspevao da odradi za oko 16-17 minuta (uz zvuk ventilatora kao da poleće mlaznjak i jaru koja je izbijala iz kućišta), mac mini M1 16GB/512GB uradi za oko 26 minuta, a ne čuje se i mlak na dodir. Naravno, dok on to radi, ja bez problema imam otvoreno 5-6 tabova u Firefox-u i nema da štuca ništa.
Meni je ovaj mini jedna od najboljih investicija ikada, kad uzmem u obzir to da je brz, nečujan i ne greje se skoro uopšte. A rade mi svi programi koji su radili na hackintoshu.

Radim isto što i ti jedino što ja retko, skoro nikad ne radim video. Imam MBA M1 8/256. I PC 5600x, Nvidia 1060 6gb, 32 ram, Samsung evo 970... Koristim PS, LR, Luminar, Capture NX. Mnogo bolje to sve radi na MBA, a pazi, imam base model, 8gb ram. Naročito PS, selektujem 10 fotografija u Xnview (njega koristim na Meku jer je najsličniji Faststone-u na koga sam navikao na Winu), idem Alt+3 i one su otvorene u PS odjednom, ja nisam mogao da verujem u početku. Dok tok na win-u traje, barem par sekundi. Filteri takođe dosta brže... U LR je već manja razlika između PC i MBA, jer kad se uveze nekoliko stotina fotografija MBA krene da se greje i da swapuje na ssd, baš bude veliko zauzeće memorije. Kad se dođe do pola otvorenih fotografija u develop modu on tu pomalo koči, dok na PC radi isto i na prvoj i na poslednjoj. Pisao sam o ovome danas na drugoj temi, na onoj za procesore. Zato je moja preporuka da ideš na 16gb ram odmah, ja isto planiram da prodam moj i kupim sa 16gb, mislim da definitivno znači tih dodatnih 8gb, naročito u LR, dok PS radi besprekorno i sa 8gb.
A od tog laptopa koji trenutno imaš, verujem da će raditi dosta bolje.

ljudi narucio sam posle 100 godina vecanja
Lenovo Thunderbolt 3 Dock Gen 2 - 40AN
Javljam utiske, pa ako nekom bude od koristi.

Poz

Radim isto što i ti jedino što ja retko, skoro nikad ne radim video. Imam MBA M1 8/256. I PC 5600x, Nvidia 1060 6gb, 32 ram, Samsung evo 970... Koristim PS, LR, Luminar, Capture NX. Mnogo bolje to sve radi na MBA, a pazi, imam base model, 8gb ram. Naročito PS, selektujem 10 fotografija u Xnview (njega koristim na Meku jer je najsličniji Faststone-u na koga sam navikao na Winu), idem Alt+3 i one su otvorene u PS odjednom, ja nisam mogao da verujem u početku. Dok tok na win-u traje, barem par sekundi. Filteri takođe dosta brže... U LR je već manja razlika između PC i MBA, jer kad se uveze nekoliko stotina fotografija MBA krene da se greje i da swapuje na ssd, baš bude veliko zauzeće memorije. Kad se dođe do pola otvorenih fotografija u develop modu on tu pomalo koči, dok na PC radi isto i na prvoj i na poslednjoj. Pisao sam o ovome danas na drugoj temi, na onoj za procesore. Zato je moja preporuka da ideš na 16gb ram odmah, ja isto planiram da prodam moj i kupim sa 16gb, mislim da definitivno znači tih dodatnih 8gb, naročito u LR, dok PS radi besprekorno i sa 8gb.
A od tog laptopa koji trenutno imaš, verujem da će raditi dosta bolje.
Hvala svima. Da siguran sam da idem na 16gb. Malo sam se razmišljao oko prelaska al definitivno je to to.

Hvala svima. Da siguran sam da idem na 16gb. Malo sam se razmišljao oko prelaska al definitivno je to to.
Nećeš zažaliti, veruj... Treba malo vremena za privikavanje ali bar meni je bilo lakše nego što sam mislio.
A u svakom slučaju ćeš ga lako prodati ako ti se ne dopadne.

ljudi narucio sam posle 100 godina vecanja
Lenovo Thunderbolt 3 Dock Gen 2 - 40AN
Javljam utiske, pa ako nekom bude od koristi.

/P///oz
Sve radi osim, najbitnije stvari a to je HDMI izlaz za monitor :(((((
ne znam da li radim nesto pogresno, ako neko ima neki savet.

-

Ne znam kako je to na Mac-u, ali kod mene na sluzbenom HPu ne mogu isto tako preko Hub-a da nakacim drugi monitor jer zapravo taj USB-C port ne podrzava video.
Na mom MBPu nisam nikad pokusao da nakacim dva monitora.

Probaj drugi port mozda.

Ne znam kako je to na Mac-u, ali kod mene na sluzbenom HPu ne mogu isto tako preko Hub-a da nakacim drugi monitor jer zapravo taj USB-C port ne podrzava video.
Na mom MBPu nisam nikad pokusao da nakacim dva monitora.

Probaj drugi port mozda.
Mislim da je to isto problem kod mene, ja sam bio ubedjen da je ovo moje Thunderbolt 3 a ne usb c kabal. Moram da kupim pa da vidim.

Budi bez brige, macOS je savršeno moćan operativni sistem, i te stvari rade bez problema. Ne bi sigurno ozbiljne firme koristile Mac računare da je sistem zatvoren kao iOS.
Lol, koje to ozbiljne firme sa 5, 10000 zaposlenih koriste mekintoše :D

Vi sto imate 16” MacBook Pro 2021, kako ste zadovoljni sa zvukom ? Da li ima nekog pucketanja u zvucnicima ? Procitao sam na stranom forumu da dosta ljudi ima problema sa tim pa me interesuje , Hvala

Mislim da je to isto problem kod mene, ja sam bio ubedjen da je ovo moje Thunderbolt 3 a ne usb c kabal. Moram da kupim pa da vidim.
Ispao sam "tupsa" da ne budem grublji, cim sam stavio thunderbolt 3 kabal pustio je sliku bez problema. BIo sam ubedjen da je ovaj kabal koji dolazi uz punjac T3.
Ali eto ima nas i takvih.

Pozdrav

Vrh Dno