Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Meni za sada sasvim dovoljno.

Koristim adobe paket
Final Cut pro
Moho (Koji inace radi perfektno preko rosete)
Sketcup 2021 (odlican)

Konstantno otvoren youtube i jos bar 10 tabova.

Nisam primetio nikakvo stucanje. Kako kad neki program crashuje ali to prepisujem ne nativnom kodu.

Uglavnom sasvim zadovoljan. Jedina mana... uskoro izlazi jos bolji cip

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja ne znam koliko može da bude bolje od ovog [emoji3]

Za sada BT konekcija više ne puca na sluškama, od kako sam uradio apdejt na 11.2.

Stigao minika....kako je ovo dobra makina, prosto sam oduševljen kako radi.
Npr. Handbreak radi odlično, postoji native app za silicon i ako ga uporedim sa prethodnom konfom (9900K/32GB) malo je sporiji kad treba da “sažvaće” HD Remux h264, nekih 20%, ali je zato bukvalno nečujan dok radi ovaj prilično zahtevan posao i jedva mlak na dodir i to posle par minuta rada.
Sjajna makina.

Slažem se, i meni stigao Air 16GB... Zamenio je moj MBP 2018 15" i skoro sam uzeo da reinstaliram i sredim taj stari laptop posle prelaska na ovaj i sve je bilo ekstremno sporo u odnosu na M1.

Da ne bude zabune, u pitanju je 16/512 setup.

^ svaka cast, neka lepo sluzi malisa 😊

da li neko ima problem sa M1 laptopom? kako sam nakacio eksterni 4k monitor, tako krece da se greje i pri vecem opterecenju izgleda kao da trotluje, na kraju se sistem zaglavi, i evo pink screen of death...

uopste nemam problema dok ne nakacim 4k eksterni monitor...

Ovo je izgleda ozbiljan problem za koji Apple zna, ali za sada nema rešenje.
Ja ću za vikend da istestiram moj mini sa monitorom koji sam kupio junioru, u pitanju je 2K@144 Hz, baš me zanima kako će raditi preko HDMI-ja, pošto trenutno na PC-u preko DP radi perfektno.

ja nemam problem sa 4@60hz, evo slike:IMG_0226.png

imam i 2k@144hz, jedino so sam uspeo da izvucem je 75Hz. Prethodni Macbook radi bez problema na ovim rezolucijama...

Ovo je izgleda ozbiljan problem za koji Apple zna, ali za sada nema rešenje.
Ja ću za vikend da istestiram moj mini sa monitorom koji sam kupio junioru, u pitanju je 2K@144 Hz, baš me zanima kako će raditi preko HDMI-ja, pošto trenutno na PC-u preko DP radi perfektno.
@sysninja je imao problem sa svojim monitorom kojeg je Air prepoznavao kao TV. Problem je rešio Belkin adapterom koji HDMI pretvara u USB-C.

ja moram samom sebi da odgovorim... danas radim istu stvar kao prethodnih dana, 4k monitor, neko kopiranje, par RDP-a, ip sec vpn, excel, teams, safari youtube u pozadini... ali danas MacBookM1 radi ok, bez zagrevanja ili usporenja... jedina razlka koju primecujem je da nemam aktivan Outlook, vec radim iz web maila...

Upalim outlook, krene isto...

Ovih problema nemam dok radim samo na ekranu laptopa...

Uzas :)

To onda nema veza sa Apple-om, već Roseta ne "prevodi" code kako treba.

Zar nije Outlook native, tj. universal?

Da, u pravu si, sad videh i ja da je universal još od v16.44.

jeste, imaju sve nativne aplikacije sem OneDrive-a...

evo me vec par dana radim u web mailu, kad se covek navikne, bude i lepsa i preglednija od outlook aplikacije... dobro, bitno je da sam nasao problem, doduse nije mi jasno zato je sistem pukao cak i da ga je optretila aplikacija...

Nije me mrzelo, pa sam danas probao kako radi ASUS TUF VG27AQ1A, 2K@144Hz. Radi bez greške, preko HDMI-a, mac mini M1, macOS 11.2.1

jeste, imaju sve nativne aplikacije sem OneDrive-a...

evo me vec par dana radim u web mailu, kad se covek navikne, bude i lepsa i preglednija od outlook aplikacije... dobro, bitno je da sam nasao problem, doduse nije mi jasno zato je sistem pukao cak i da ga je optretila aplikacija...
Google Drive još uvek nema ARM verziju ali izgleda da će uskoro postati dostupna, bar sudeći po vestima od 22. januara.

Nije me mrzelo, pa sam danas probao kako radi ASUS TUF VG27AQ1A, 2K@144Hz. Radi bez greške, preko HDMI-a, mac mini M1, macOS 11.2.1
Da, HDMI nije problem. USB-c i displayport za sada imaju problem kod mene, prepoznaje monitor kao televizor i onda ima limitirane boje. Kao što je kutija rekao, uzeo sam usb-c u hdmi adapter i nakačio monitor na HDMI i sve je ok.

Bench recenzija i MB Pro M1 modela:

Strasna sprava, i velika dilema, da li ga pazariti odmah, ili cekati MBP 14" (nadam se da ce biti touch bar opcija) 🙄

To jednostavno nije potrebno posle Big Sura jer on sam ograničava punjenje baterije kada je potrebno. Nekoliko puta sam istestirao i bilo je not charging i zakucano na 80%.

(nadam se da ce biti touch bar opcija)
Mislim da si jedini čovek koji se nada da će ostati touchbar. :)

Nada poslednja umire 😞 Imam MBP 15" 2019 trenutno, ne bih da idem mnogo ispod toga sa dijagonalnom, a na touch bar sam navikao. Zato prokleto zelim M1(x), sa bar 14" i touch bar-om, ne trazim puno. 👀

Nada poslednja umire 😞 Imam MBP 15" 2019 trenutno, ne bih da idem mnogo ispod toga sa dijagonalnom, a na touch bar sam navikao. Zato prokleto zelim M1(x), sa bar 14" i touch bar-om, ne trazim puno. 👀
Ja sam jedno vreme branio Touchbar (zna @sysninja) i bio uveren da je to odlična stvar.... dok jedno 20x nisam polomio prst o nepostojeći ESC taster i shvatio da je to samo dobra fora, ali da nema neku upotrebnu vrednost, bar ne u mom slučaju korišćenja.

Mislim da bi Touchbar može da bude bolji ali Apple ništa nije uradio po pitanju njegovog daljeg razvoja otkako je inicijalno pušten u promet. Većina ipak želi fizičke funkcionalne tastere, a prostora za obe stvari prosto nema.

e i ja sam se navikao na touchbar :) jos je bolji kako ima fizicki ESC taster, a ostatak mogu po aplikaciji da prilagodim kako mi je najbolje :) I ja sam kao Kutija lomio mali prst na lupanje po esc tasteru :D

sto se baterije tice, mislim da je super da se stavi maksimum 80%, pogotovo na M1 gde sa tih 80% mozes izaci napolje i imati sigurno 10 sati autonomije...

ja i dalje nisam nasao nikakvu upotrebnu vrednost TB-a osim volume controla. korisnije bi mi bilo da su tu fizicki tasteri.

jel ima neko sa M1 stažom > 1 mesec da baci pogled na broj upisa na SSD, smartctl u smartmontools npr. navodno swapuje nesnosno i sa 16 GB, što je s' obzirom na neuklonjivost diska problem u najavi.

Ako ne mora smartmontools i ako može npr. DriveDx.
U pitanju je mac mini 16/512, kupljen pre nekih nedelju dana, od tada nije isključen.
Meni ovde ništa nije preterano sumnjivo, s obzirom da je upis oko 365GB, a instalirano je oko 100GB+ aplikacija.

edit: ustvari, isključen je 2x, ali je i odmah uključen, pa to ne bi trebalo da utiče na upis.

Prilozi

• Screenshot 2021-02-16 at 13.52.23.png
    Screenshot 2021-02-16 at 13.52.23.png
    112.1 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Vrh Dno