i Atari je napravio MiNT (1993.) - takodje BSD osnova (userland) plus GEM - za razliku od Next-a gde imas NextSTEP iznad BSDa.
hoces da vidis sta moze MiNT a sta NextSTEP?
nesumnjivo je da je BSD osnova genijalna, ali ono sto je Apple izgradio iznad nje za 20 godina prevazilazi 10x puta BSD osnovu.
Ja sam taj NextSTEP i kocku video i uzivo, ceprkao po terminalu, dok me obezbedjenje nije oteralo

Klasican UNIX sistem gde su razliku pravili interesantan GUI, mach bazirani kernel i nesretni fajl sistem.
Za GUI neka bude, ali ostatak koda ne da ne prevazilazi BSD osnovu, nego je prosto zalosno da open-sors projekti (BSD i linux) imaju kernel koji po svemu sije ono sto dolazi iz Epla. Ovo mogu i potanko da obrazlozim, ali necu sada, obzirom da bi tekst poprimio gigantske razmere.
Ne znam stvarno cemu svaki put nervoza kod apple entuzijasta kada se pomene da Apple i dan-danas veselo pozajmljuje kod i uzidava ga u svoje operativne sisteme, OSX i iOS? A i zasto bi radili drugacije? Imaju dobro odrzavane biblioteke, razradjene projekte, i njihovo je samo da uzmu kod, kompajliraju ga i ubace u operativni sistem. Nikakve tu tajne nema, niti ljudi koji pisu taj kod imaju bilo sta protiv - da imaju, promenili bi odavno licencu i Apple ne bi mogao da radi to sto radi danas. Evo, bas sam zavirio u sistem i vidim neke biblioteke i daemone koji se nalaze na prakticno svakom *nix sistemu - ssh, ssl, krb5, bind, nano, bash, csh, pam, postfix, rpc, sudo, syslog, snmp, radius, php, find, perl, python i tako dalje, i tako dalje, kao i kompletan niz userland komandi koje su esencijalne za postojanje svakog unix sistema.
Interesantno je da Apple ovo i ne krije, vec se ponosi time sto sponzorise pa cak i rukovodi nekim projektima koji su vitalno bitni za OSX/iOS (najpoznatiji je, verovatno, cups). I za to im veliko hvala.
ajmo jos jednom:
1. iskopiran Java API
2. Cocoa napisana od nule
- naravno da "mogu" da se porede
eto, i Google je nesto inovirao

...10 godina posle quartza

- Touché?
"Mislim" da je Google iskopirao Java API. Sud je rekao da API ne podpada pod copyright. i to je to. ALI i dalje ostaje cinjenica da je Google iskopirao 90% Androida za verziju 1.x (isto kao sto je i Microsoft ukrao DigitalResearch-ov CP/M i kasnije ga promenio tako da ne bude kompatibilan sa originalom) (ali eto, Google je dodao svoj UI layer, koji je, btw, stucao sve do verzije 4.0) ... divna kompanija. Bas moze da se poredi sa Next-om...
Ovde si pomesao dosta pojmova pa je tesko koncizno odgovoriti na sve a da se opet

P) ne dobije par stranica teksta. Ipak, probacu, pa sta bude
Prva stvar - treba shvatiti da Google ceo svoj biznis bazira na open-sors tehnologiji. Tako su poceli, tako rade i danas, i prakticno se na svim od milion servera koliko trenutno imaju vrti linux.
Druga stvar - Google-u do androida i ne treba GUI. Koji ce im? GUI i serveri ne idu bas lepo zajedno - em GUI bespotrebno jede procesorsko vreme, em bespotrebno jede mesto na hard disku, em povecava vektor moguceg hakerskog napada.
Treca stvar - proizilazi iz druge. U Google-u je normalno da je kod open-sors. Normalno je da se ucestvuje u raznoraznim open-sors projektima, sto direktno ulozenom programerskom snagom, sto donacijama i eventima (niz od vec 5 ili 6 Google Summer of Code). Istina je, nisu se ranije zamlacivali ni sa jednim GUI-jem ali su vredno radili na linux kernelu, mysql-u, fajl sistemima, skalabilnosti i svemu onome sto je dobro za njihov biznis (citati : serveri).
Cetvrta stvar - tek sa pojavom Androida i Google krece u razvoj GUI-ja. I po meni su napravili prilicno dobar izbor - obzirom da je java jako popularan jezik i da je Eclipse izuzetno mocan programerski alat, zasto izmisljati toplu vodu? Neka se kodira u javi, a tu ce biti Dalvik koji ce taj kod i da izvrsava. Upravo ovde se valjda i nalazi ovo sto ti nazivas 'kopijom', odnosno dalvik zna da izvrsava pozive za standardni java API (naravno nativni java sors se kompajlira tako da ga dalvik razume, najgrublje moguce receno). Pa sta i ako moze da izvrsava? Niti je Google kod pokrao od Sun-a, niti se na osnovu dokumentacije API-ja ne moze praviti drugo resenje. Uostalom, postoje i druge implementacije jave i druge java virtuelne masine koje nisu Sunove, a najpoznatija od svih je verovatno OpenJDK. Svako moze da uzme dokumentaciju za standardni java API i napravi svoju sopstvenu verziju java VM-a ukoliko to iz nekog razloga zeli.
Peto - Android API je potpuno 'genuine' i predstavlja pandan cocoa-i i quartz-u. Mislis li da sunov java api zaista ima funkcije da se tek tako crta po ekranu telefona, ili da se prate touchscreen eventi, ili da ima softversku tastaturu, ili nesto deseto? Naravno da nema. E pa ako ti je cocoa potpuno 'cista' onda potpuno cist moze da ti bude i android API.
Sesto - tuzba Oracle-a i Google-a vodila se na osnovu 7-8 softverskih patenata, a za koje se ispostavilo da su prior art (algoritmi i postupci koji su vec ranije vidjeni u drugim programima). Kopirajt za java API? Dakle, ti smatras da se moze patentirati hrpa reci - imena klasa, funkcija, promenljivih? Ako je Sun nekada javu pustio u svet sa namerom da je koristi ko god hoce (i takvom licencom), kako onda standardni java API moze da bude odvojen od same jave? Ili mozda ovako - java bez standardnog java API-ja ne predstavlja nista, niti moze da se koristi.