Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne sirite bezveze.
Obratio sam se ljudima na forumu. Oni su u 90% slucajeva telefon nabavili van Epl prodavnica po cenama koje je formiralo belo/sivo/crno trziste...

Kakve gsmarena cene prati? -Verovatno one na trzistu, tj. po kojoj se ceni moze nabaviti!?! :d

koliko ja vidim, a ispravi me ako gresim, na gsmareni stoji "wholesale price". sto nikako nije cena na trzistu za korisnike.

a drugo, koliko ja znam, od izlaska, na primer 3gs, on se moze kupiti po jednoj jedinoj ceni u odredjenoj zemlji, tj u apple storu, bez ugovora, sve dok ne izadje nova verzija. tek tada se cena menja, a ne kada samsung izbaci novi model.

A srpsko crno trziste, nema veze sa vezom, a pogotovo ne sa konkurencijom.

i Atari je napravio MiNT (1993.) - takodje BSD osnova (userland) plus GEM - za razliku od Next-a gde imas NextSTEP iznad BSDa.

hoces da vidis sta moze MiNT a sta NextSTEP?

nesumnjivo je da je BSD osnova genijalna, ali ono sto je Apple izgradio iznad nje za 20 godina prevazilazi 10x puta BSD osnovu.

Ja sam taj NextSTEP i kocku video i uzivo, ceprkao po terminalu, dok me obezbedjenje nije oteralo :) Klasican UNIX sistem gde su razliku pravili interesantan GUI, mach bazirani kernel i nesretni fajl sistem.

Za GUI neka bude, ali ostatak koda ne da ne prevazilazi BSD osnovu, nego je prosto zalosno da open-sors projekti (BSD i linux) imaju kernel koji po svemu sije ono sto dolazi iz Epla. Ovo mogu i potanko da obrazlozim, ali necu sada, obzirom da bi tekst poprimio gigantske razmere.

Ne znam stvarno cemu svaki put nervoza kod apple entuzijasta kada se pomene da Apple i dan-danas veselo pozajmljuje kod i uzidava ga u svoje operativne sisteme, OSX i iOS? A i zasto bi radili drugacije? Imaju dobro odrzavane biblioteke, razradjene projekte, i njihovo je samo da uzmu kod, kompajliraju ga i ubace u operativni sistem. Nikakve tu tajne nema, niti ljudi koji pisu taj kod imaju bilo sta protiv - da imaju, promenili bi odavno licencu i Apple ne bi mogao da radi to sto radi danas. Evo, bas sam zavirio u sistem i vidim neke biblioteke i daemone koji se nalaze na prakticno svakom *nix sistemu - ssh, ssl, krb5, bind, nano, bash, csh, pam, postfix, rpc, sudo, syslog, snmp, radius, php, find, perl, python i tako dalje, i tako dalje, kao i kompletan niz userland komandi koje su esencijalne za postojanje svakog unix sistema.

Interesantno je da Apple ovo i ne krije, vec se ponosi time sto sponzorise pa cak i rukovodi nekim projektima koji su vitalno bitni za OSX/iOS (najpoznatiji je, verovatno, cups). I za to im veliko hvala.

ajmo jos jednom:

1. iskopiran Java API
2. Cocoa napisana od nule

- naravno da "mogu" da se porede :D

eto, i Google je nesto inovirao ;) ...10 godina posle quartza ;) - Touché?

"Mislim" da je Google iskopirao Java API. Sud je rekao da API ne podpada pod copyright. i to je to. ALI i dalje ostaje cinjenica da je Google iskopirao 90% Androida za verziju 1.x (isto kao sto je i Microsoft ukrao DigitalResearch-ov CP/M i kasnije ga promenio tako da ne bude kompatibilan sa originalom) (ali eto, Google je dodao svoj UI layer, koji je, btw, stucao sve do verzije 4.0) ... divna kompanija. Bas moze da se poredi sa Next-om...

Ovde si pomesao dosta pojmova pa je tesko koncizno odgovoriti na sve a da se opet :)P) ne dobije par stranica teksta. Ipak, probacu, pa sta bude :)

Prva stvar - treba shvatiti da Google ceo svoj biznis bazira na open-sors tehnologiji. Tako su poceli, tako rade i danas, i prakticno se na svim od milion servera koliko trenutno imaju vrti linux.

Druga stvar - Google-u do androida i ne treba GUI. Koji ce im? GUI i serveri ne idu bas lepo zajedno - em GUI bespotrebno jede procesorsko vreme, em bespotrebno jede mesto na hard disku, em povecava vektor moguceg hakerskog napada.

Treca stvar - proizilazi iz druge. U Google-u je normalno da je kod open-sors. Normalno je da se ucestvuje u raznoraznim open-sors projektima, sto direktno ulozenom programerskom snagom, sto donacijama i eventima (niz od vec 5 ili 6 Google Summer of Code). Istina je, nisu se ranije zamlacivali ni sa jednim GUI-jem ali su vredno radili na linux kernelu, mysql-u, fajl sistemima, skalabilnosti i svemu onome sto je dobro za njihov biznis (citati : serveri).

Cetvrta stvar - tek sa pojavom Androida i Google krece u razvoj GUI-ja. I po meni su napravili prilicno dobar izbor - obzirom da je java jako popularan jezik i da je Eclipse izuzetno mocan programerski alat, zasto izmisljati toplu vodu? Neka se kodira u javi, a tu ce biti Dalvik koji ce taj kod i da izvrsava. Upravo ovde se valjda i nalazi ovo sto ti nazivas 'kopijom', odnosno dalvik zna da izvrsava pozive za standardni java API (naravno nativni java sors se kompajlira tako da ga dalvik razume, najgrublje moguce receno). Pa sta i ako moze da izvrsava? Niti je Google kod pokrao od Sun-a, niti se na osnovu dokumentacije API-ja ne moze praviti drugo resenje. Uostalom, postoje i druge implementacije jave i druge java virtuelne masine koje nisu Sunove, a najpoznatija od svih je verovatno OpenJDK. Svako moze da uzme dokumentaciju za standardni java API i napravi svoju sopstvenu verziju java VM-a ukoliko to iz nekog razloga zeli.

Peto - Android API je potpuno 'genuine' i predstavlja pandan cocoa-i i quartz-u. Mislis li da sunov java api zaista ima funkcije da se tek tako crta po ekranu telefona, ili da se prate touchscreen eventi, ili da ima softversku tastaturu, ili nesto deseto? Naravno da nema. E pa ako ti je cocoa potpuno 'cista' onda potpuno cist moze da ti bude i android API.

Sesto - tuzba Oracle-a i Google-a vodila se na osnovu 7-8 softverskih patenata, a za koje se ispostavilo da su prior art (algoritmi i postupci koji su vec ranije vidjeni u drugim programima). Kopirajt za java API? Dakle, ti smatras da se moze patentirati hrpa reci - imena klasa, funkcija, promenljivih? Ako je Sun nekada javu pustio u svet sa namerom da je koristi ko god hoce (i takvom licencom), kako onda standardni java API moze da bude odvojen od same jave? Ili mozda ovako - java bez standardnog java API-ja ne predstavlja nista, niti moze da se koristi.

u pravu si.

aj sad da najdemo sta je Samsung objavio sa USA...
nisam čitao prethodne postove, ali mislim da ovo tražiš
We’ve always been curious about just how Samsung managed to sell 2million Galaxy Tabs. I mean, do you actually know anyone that bought one? Have you seen one in the wild? Because we haven’t. Yet in 2010 Samsung reported that they had shipped over 2 million units.

Turns out that there’s a huge discrepancy over the way Samsung reports “units shipped” and the amount of units that were actually sold. In some new court documents for the Apple vs Samsung trial, both companies had to reveal their sales figures for each device in the case. Turns out that Samsung really only sold 262,000 Galaxy Tabs in 2010, and their other sales figures were hugely disappointing as well compared to the iPad.
http://www.cultofmac.com/183894/new...ungs-been-fudging-their-tablet-sales-numbers/

Poslednja izmena:
A na prethodnoj strani se kaze da je na sudu prikazano da je Samsung prodao 1.5 miliona Galaxy Tab uredjaja samo u SAD? Ovo su bas drasticne razlike, i verujem da je istina zapravo negde izmedju.

Voznijak je ubedljivo najtipičniji, najordokoksniji Alfa-gik ("geek") svih vremena ("ikada"...). Izuzetno talentovan i inteligentan inženjer koji je u životu imao sreću što je naleteo na lika kao Stiv Džobs, koji je provalio koliko je Voznijak genije. Džobs je još od početka imao neke ideje; on je kapirao šta u postojećim rešenjima ne valja i imao je ideju kako bi to moglo da se ispravi. Da nije bilo Voznijaka, vrlo je verovatno da ništa od tih njegovih ideja ne bi moglo da se ostvari. Mislim da je realna procena da jedan bez drugog ne bi ništa značajno u svojim životima ostvarili. Voznijak se obogatio zahvaljujući Džobsovom talentu da proda to što ima, tako da je kasnije, kad se razišao sa Džobsom mogao da se posveti bilo čemu bez razmišljanja o goloj egzistenciji. Zahvaljujući Džobsovoj alavosti, razlaz je bio neprijatan, jer je Džobs (koji je inače bio prepotentan narcis tokom celog života, a pogotovo u mladosti) sebi zamislio da je njegov lavovski deo zasluge za uspeh Epla, pa je shodno tome Voznijaku na kvarno oduzeo dobar deo onoga što bi mu realno pripadalo, znajući da se Voz nikad neće boriti za svoje, jer je jednostavno bio operisan od pohlepe i pare mu nikada nis u ništa značile. Kogod je pročitao Džobsovu biografiju zna koliko je dramatična razlika između dva Stiva i do koje mere su suprotni: Džobs alav, megaloman, sebičan, zlopamtilo, harizmatičan; Voznijak povučen, skroman, široke ruke... Pored svega, Voznijaku nije bilo teško da Džobsu prašta i ne uzima za zlo. Često je znao da stoji u redu za najnoviji Ajfon, sa ostalim "ventilatorima" (fans) Eplovih naprava. Nema sumnje da su obojica imali svojstva genijalnog uma. Za članove Benčmarka, kvaliteti koje je posedovao Džobs su manje-više irelevantni; za nas je Voznijak lik s kojim se većina lako poistovećuje i koga rado gleda kao svog heroja.

Stiv Voznijak je verovatno i najveci all-around haker ikada. On sam je isprojektovao hardver i isprogramirao ROM za Apple I i Apple II. Obogatio bi se on sasvim sigurno i da nije bilo Dzobsa, ali ne mislim da bi od svoje firme napravio imperiju kakva je danas Apple. Jer takvo je vreme bilo, pocetak racunarskog buma kome se nije nazirao kraj niti se znalo dokle moze da odvede, pa se svasta pravilo i svasta prodavalo. Sva je prilika da bi Voznijakova firma pre ili kasnije zavrsila bitisanje slicno kao firma Ser Klajva Sinklera ili bi u najboljem slucaju uspela da prezivi jos neko vreme (kao recimo Sun), ali na duge staze tesko - jer u racunarskoj industriji je proslo vreme brilijantnih i zaista dalekovidih ideja, revolucija je ustupila mesto evoluciji a vrhunski inzenjeri zamenjeni su prodavcima i marketing majstorima.

Ali slazem se - bez ove dvojice Apple ne bi postojao niti bi bio ovo sto je danas.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je ova slika bila:
5351329_700b.jpg

Ne znam da li je ova slika bila:

Bila je na prethodnoj strani.

Nano.jpeg

I sad bi kao zbog tih slicnosti trebalo optuziti appl€ kao sto su oni samsung, ma daaaa...

vasic je napisao(la):
Za članove Benčmarka, kvaliteti koje je posedovao Džobs su manje-više irelevantni; za nas je Voznijak lik s kojim se većina lako poistovećuje i koga rado gleda kao svog heroja.

Vidis iz nekog bolesnog razloga to nije slucaj i ventilatori ne znaju ni ko je tu ko.

Poslednja izmena:
Hvala drgonzo, evo i dodatno pojasnjenje :

yup.gif

Poslednja izmena:
Nisam znao da su slike prototipova bile dostupne izvan Apple pre sudjenja sa Samsungom.

Jel webeste, ako se pojavi IPod Nano koji izgleda kao ovaj sa STriderKOCOBO slike, da li je to kradja dizajna? Da li bi onda Samsung trebao da tuzi Apple?

Jel webeste, ako se pojavi IPod Nano koji izgleda kao ovaj sa STriderKOCOBO slike, da li je to kradja dizajna? Da li bi onda Samsung trebao da tuzi Apple?

Znas li od kada datira dizajn iPod nano-a i kada je napravljen prototip koji sam okacio na slikama?

prosto neverovatno da ovaj webster ovako slepo veruje u ovaj shum od informacija.

Dragi webster druze - Prvi prototip, pre iPhone-a je Sony-jev, a ne Apple-ov, a jos pre toga je postojao zvanicno objavljen prototype "purple". ne znam odakle izvuce ovu sliku, ali sam manje vise siguran da ce svaki proizvod u obliku pravougaonika moci nekako da se ekskluzivno poveze sa Apple-om, kad ste vi ziloti u putanju.

evo ga Purple:

iphone-prototypes.jpg

a i to je pitanje dal postoji, jer je objavljen tek nakom pitanja priorART-a od strane Samsunga, da je iPhone od Sony-ja.

Umesto sto koristis uvrede kao sto su ziloti i slicno bolje bi ti bilo da se malo edukujes cisto da ne ispadas smesan u diskusijama. SONY-jev dizajn NE POSTOJI . Ovo Nishibori sto si video da pise a cime si se odusevio govori o tome da je Apple unajmio Shin Nishibori-ja da doda Purple dizajnu Sony-jeve estetske linije, koje kao sto vidis nisu usle u finalni proizvod, i u pitanju je cist interni spin off. Dakle dizajn je Apple-ov a ne Sony-jev. A slika predstavlja samo jos jedan od Apple-ovih prototipa. Kao i ovaj recimo :

Screen-shot-2012-07-29-at-L-4.jpeg

ili ovaj :

Screen-shot-2012-07-29-at-L-15.jpeg

A recent court filing by Samsung reveals that in 2006 Apple industrial designer Shin Nishibori was directed to design an iPhone prototype inspired by Sony's aesthetics

Poslednja izmena:
dizajneri su se u početku igrali sa dizajnom purple-a, pa je tako Nishibori dobio zadatak da zamisli kako bi izgledao iphone da ga pravi Sony.
Nishibori je izašao sa tim dizajnom, ali se našalio pa je umesto Sony na njemu napisao "Jony" (aludirajući na Jony Ive-a):
jony.JPG

Niko iz Sony-ja nikad nije učestvovao u dizajniranju ajfona niti je korišten njihov dizajn.
Samsung je na suđenju pokušao povezati ovaj Nishibori-jev dizajn, tvrdeći da je ajfon u stvari kopija Sony Walkman telefona:
Sony_iPhone_inspiration.jpg

http://allthingsd.com/20120727/apple-tries-to-torpedo-samsungs-sony-style-iphone-charge/
pošto ova 2 telefona stvarno nemaju nikakve sličnosti, ta tvrdnja je vrlo brzo odbačena

Àh, stari dobri W950. Imao je gomilu mana ali tako dobar zvuk i kul dizajn, posle BenQ-a bio je kao da me sunce ogrejalo.

Tu si nas cekao ?

Garancija je napisao(la):
"Dragi webster druze - Prvi prototip, pre iPhone-a je Sony-jev, a ne Apple-ov,"

Objasni prvo ovo pa cemo nastaviti raspravu. Objasnjeno ti je da prototip nije Sony-jev nego Apple-ov, mani se skretanja sa teme i zamenama teza.

dakle, ti si isao dotle, da okacis prototipove dizajna iPhone-a, ne bi li odbranio iPod Nano protiv OCIGLEDNOG kopiranja Lumia dizajna.

Imas li uopste ideju kada je patentiran dizajn iPod Nano-a? Daleko pre izlaska Lumie... Pomoci cu ti, dizajn patent podnet 31. Avgusta 2010.

vi tako drsko branite OCIGLEDNO korumpirani US legal system

Oces objasniti zasto je onda juce i Nemacki sud dao pravo Apple-u na injuction Motorola uredjaja koji krse rubber banding patent? Glup sudija, korumpiran pravni sistem, sta je ovaj put?

Poslednja izmena:
I dalje je patent glupost eto sta. Zao mi te je sto to ne vidis.

Znas li od kada datira dizajn iPod nano-a i kada je napravljen prototip koji sam okacio na slikama?

Prototip ne moze da se patentira, ko sto je Garancija rekao, slika koju si postavio je slika 6-te generacije IPod Nano, koja se pojavila 1 septembra 2010, dok je Samsung YP-P2 izasao u novembru 2007! Gotovo 3 godine razlika. Sedma generacija, koja je u najavi podseca na sestu generaciju, sa tim sto ima home dugme i dosta je duza, i veoma lici na pomenuti Samsung player. I ti tvrdis da je i to originalni Apple dizajn. Bolje da cutim, ali covek mora biti slep da ne bi vide ovo.

Cekaj ti zakljucujes da je Apple novim iPod nanom kopirao Samsungov dizajn iako je Apple taj dizajn koristio u svojim prototipima jos 2004. godine? A da ne spominjem da su iPod Mini i iPod Shuffle imali isti dizajn davno, davno pre izlaska tog Samsungovog plejera.. Znaci Apple je kopirao samog sebe, zanimljivo? Moze link do Samsungovog dizajn patenta da vidimo sta pokriva?

Ma nije to istina Garancija, to je Nokia izmislila vremeplov, videla buduci Nano, vratili se u 2011 i napravili Lumia telefon. To je jedina prava istina :d

Inace, webster, hajde nadji te prve slike IPod nano prototipa koji lici na sestu generaciju? Tek je ta generacija napravila zaokret u dizajnu, i previse lici na Samsung YP P2, a da ne pricamo koliko ova sedma generacija bezobrazno kopira Lumia telefon.

Pre seste generacije, svi su imali nekakvu hardversku tastaturu, svi su imali zaobljene ivice. Tek sesta generacija donosi ostre ivice, ekran osetljiv na dodir, bez hardverske tastature. Pa da vidimo tvoje argumente.

Poslednja izmena:
ne moze link, jer samo Apple patentira kocke, kvadrate, tockove, i jabuke. ko sta koristi u prototipovima NIJE pravno zasticeno, jer nije komercijalni i gotov proizvod. i nije 2004ta, prestani da izmisljas i da pokusavas da prevaris ljude svojim zamenama teza.

Umesto sto vredjas pokusaj da objasnis ove svoje neupucene baljezgarije :

Dakle da vidimo taj sony-jev prototip.

tebi se ne moze dakazati koliko je to bolesno, jer je tebi kao i Apple firmi patent postao Litigacije, a ne sredstvo odbrane, kao sto je drugima. ovaj konkretno dizajn koji si okacio, da je "porastao" nano od 6te na 7mu generaciju, NE MENJA cinjenicu da je konacni proizvod pokraden izgled Lumia telefona. Dakle, fokusairaj se - KONACNI proizvod je sudski relevatnan, jer je ovo tema o patentima, a ne o tome ko je sta nacrtao 2005 godine, ili 1980 i neke. to ne vazi, vazi cinjenica da je iPod Nano7 pokraden dizajn Nokia Lumia. a evo ti i plasticno, posto si ne zilot, nego vodja Apple sekte za srbiju:

Nokia Lumia, outline proizvoda koji se PRODAVAO od Juna 2011te godine, i odma do njega, PRVI Apple uredjaj, koji se PRODAJE, od 12 septembra 2012, a da ima taj dizajn:

Vredjanje, vredjanje, report. A sto se tice dizajna, cudi me s obzirom da si takav svestrani ekspert da blage veze nemas da dimenzije ne uticu na patente za dizajn, tako da je dizajn novog iPod nano-a identican prethodnom dizajnu koji je gle cuda patentiran PRE nego sto je izasla ta famozna Lumia.

Which brings us to a caveat: since patent drawings are not necessarily drawn to scale, those drawings cannot be used as evidence of the size or proportion of the features they disclose unless explicitly described. This is notable particularly because design patents typically do not speak to the dimensions or functional characteristics of the claimed design

Dakle ova slika je potpuno relevantna :

yup.gif

Poslednja izmena:
Meni i dalje nije jasno kako je neko mogao da patentira sliku jabuke :O

Webster, a sta cemo sa Samsungom YP P2? Ne mislis da novi IPod Nano previse lici na njega?

Može li neko da mi kaže šta znači zilot? Dok sam živeo u Srbiji (Jugoslaviji), ta reč još nije postojala.

Meni i dalje nije jasno kako je neko mogao da patentira sliku jabuke :O

To nije patent koliko sam ja shvatio, nego "Trademark" tj Logo firme. Možeš da patentiraš šta hoćeš. Ja bi sutra mogao da napravim logo, skoro siti Appleov, sem što bi odgriženi deo imao jasne otiske zuba i najverovatnije bi dobio "Tradenark" na taj logo bez po muke.

Zilot - Verski fundamentalista u originalu ali se danas primenjuje na svakog ekstremnog poklonika nečeg.

Poslednja izmena:
evo ti prilike za novi report - ti si lazov sa predumisljajem koji namerno siri dezinformacije kojih je svestan, da bi odbranio "Holly Apple".

Legenda foruma i dalje prosipa mudrosti a nikako da objasni kako takvom ekspertu kao sto je on mogu da se omaknu ovakve stvari :

5. tehnički najnapredniji ekran, gde je touch inkorporiran u sam ekran ---- newsflash: izmislio Samsung jos na SGS2 i zove se SAMOLED

Ili sam i ovo slagao a?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno