Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne zna se koji su gori fanboyi ili hejteri :).

***. hoce li se administracija foruma vise smilovati i banovati morbiusa da mu se zivot ne smuci trolovanjem apple/gej/jehovinih i Stevinih svedoka... red bi bio, zaista.

Gospode Boze, koliko smaranja i prozivki po odgovoru taj covek kuca... Smeta mu sve vezano za apple ali i dalje je redovan u sve jednoj temi o toj kompaniji i njenim proizvodima. Uz naravno nezaobilazno vredjanje koje niko vise ne moderise. Bravo.

Meni se čini da su ovde svi i jedno i drugo, samo na različitim stranama.
Imamo iFanboys, a gHatere i gFanboys, a iHaters.
U početku mi je tema bila simpatična i smešna, ali sada već postaju bljutavi i poprilično neobjektivni na obe strane.
Više nema konkretnih komentara (mada je kvalitet konkretnih bio i ranije diskutabilan) već se prelazi na pljuvanje i dokazivanje da neko jeste ili nije Apple/Google fanboj ili nije.
Tema nema smisao već jako dugo.
Da se ja pitam, ja bih proterao ključ ovuda...

Poslednja izmena:
ma ova tema je super, treba jedna ovakva gde ce ljudi da se prepucavaju, da ostale budu kolko tolko bez toga.

***. hoce li se administracija foruma vise smilovati i banovati morbiusa da mu se zivot ne smuci trolovanjem apple/gej/jehovinih i Stevinih svedoka... red bi bio, zaista.

Gospode Boze, koliko smaranja i prozivki po odgovoru taj covek kuca... Smeta mu sve vezano za apple ali i dalje je redovan u sve jednoj temi o toj kompaniji i njenim proizvodima. Uz naravno nezaobilazno vredjanje koje niko vise ne moderise. Bravo.
Izvini, ali ako ne moderisu padawanovo spustanje/vredjanje tipa nemate para sirotinjo, kiselo vam je grozdje itd sto bi reagovali na odgovor? To je toliko bezobrazno i kompleksaski, i tako me nervira da mi na ulici neki vlasnik gejfona kaze cuti tu, ti da imas para kupio bi iphone od njega bi ostali samo dugmici.
Btw, Igoritza ftw! :D

Realno sve bi trebalo sankcionisati. I ljude koji pisu gejfon i ostalo sto je navedeno. Umesto nekih pravih argumenata pocinje prozivanje kao kod dece od 7 godina.

Ovo je stvarno prešlu u prepucavanje dece na igralištu... moj tata je jači, moj tata zato ima Audi Q7, a moj ima avion...

Govoriti da su Apple proizvodi loši je glupo. Nije Apple izgradio svoju imperiju tek tako. Njihovi proizvodi čine jednu zaokruženu celinu. I ma koliko nama bili nezgrapni, ljudima koji nemaju previše dodira sa tehnikom su odlični jer je sve unapred podešeno. Naravno. Apple taj sistem koristi kao mamac za uvlačenje žrtava u svoju zamku izvlačenja para, ali to nema veze sa kvalitetom samih proizvoda. Imao sam iPod i iPhone 3G i nisam mislio da su loši proizvodi, daleko od toga. Samo da nisu ono što ja želim.

Ali to uopšte ne bi trebalo da se spominje ovde. Tema ove rasprave su, koliko se ja sećam, diskutabilni patenti i da li se Apple ponaša u suprotnosti sa interesima svih nas i napretka uopšte. Moje mišljenje mislim da svi znate (kazniti Apple, drakonski, naterati ih da velikim parolama u svojim radnjama i aplikacijama pljuju po sebi najgore) i rasprava bi trebala da se vodi o tome.

Da samo kažem ono što mene najviše čudi od strane koja brani Apple ( ili makar dela njih ). Po njima ideje koje omogućuju današnju mobilnu tehnologiju moraju da se licenciraju za kikiriki jer su neophodne, ali zato estetski elementi ( za koje ionako smatram da su doakazano pozajmljeni od drugih ) moraju da se plaćaju bebregom i plućnim krilom. Zar su estetika i par minornih dorada korisničkog interfejsa stvarno vrediniji od tehnologija zahvaljujući kojima živimo u ovom tehnološkom dobu i zahvaljujući kojima imamo kompjutere u džepu o kojima smo samo sanjali da imamo u sobi pre 10 godina?

Moje mišljenje se ukratko sumira u ovome:
Apple nije patent troll, patent troll pokušava da izmuze nešto para i to je kraj. Apple je patent demon devetog kruga. Ukrade tuđu dušu ( rad, ideju... ) i onda pokušava tom ukradenom dušom da pobije svu konkurenciju. Da se ne ponaša tako smatrao bih samo da njihovi proizvodi nisu za mene, niti za ikoga ko ceni svoje pare ( na primer iPod je dugo imao katastrofalan kvalitet zvuka ako se uzme u obzir cena proizvoda. Sada su ok, ali opet daleko iza konkurencije tipa Sony i Samsung ). Ovako smatram da ih treba kazniti.

Poslednja izmena:
Samo ovako jedno zapažanje, pošto ljudi uvek kažu kako je iPhone jednostavan, samo se pitam koliko su prosečni korisnici imali problema sa iTunesom, meni ljudi koji imaju iPhone (a prosečno znaju da koriste komp) stalno kukaju oko njega. Pa onda neizbežno pitanje ajde ti se razumeš "oko toga" pomozi mi oko ....... , ja samo kažem ne koristim ja to, to je suviše jednostavno za mene, ja volim da se patim sa drag n drop stvarima.

Poslednja izmena:
Samo ovako jedno zapažanje, pošto ljudi uvek kažu kako je iPhone jednostavan, samo se pitam koliko su prosečni korisnici imali problema sa iTunesom, meni ljudi koji imaju iPhone (a prosečno znaju da koriste komp) stalno kukaju oko njega. Pa onda neizbežno pitanje ajde ti se razumeš "oko toga" pomozi mi oko ....... , ja samo kažem ne koristim ja to, to je suviše jednostavno za mene, ja volim da se patim sa drag n drop stvarima.

Osim što sam propišao krv dok ga nisam prevario da prihvati moje pesme ( hvala internetu za to znanje ), što je pucao ponekad i što generalno ne volim takve stvari pa me je iritirao nisam imao neke probleme. Sa druge strane imao sam potrebe za istim 3 meseca dok se nisam ratosiljao oba i-proizvoda.

Nemoj da se zaklanjaš iza Apple korisnika

Daleko bilo. Toliko me sad blam sto koristim Apple prozivode...

Ali kada neko ne zatvara usta o Apple-u, drži sliku Steve na desktopu, prati vrednost Apple akcija na berzi svaki put kad izađe na internet, a uspehe Apple-a doživljava kao svoje, to se onda zove FANBOJ i to je žešći poremećaj ličnosti.

Nisam tacno siguran o kome ti pricas. Niti uspehe Apple-a dozivljavam kao svoje, niti pratim akcije, niti imam posebno visoko misljenje prema Stevi, diskutujem i u drugim temama na forumu, ne samo gde se spominje Apple.

Gde je to mitsko bice koje spominjes? Samo u tvojoj glavi, zatrovanoj mrznjom. Zesci poremecaj licnosti je videti svuda produkte svoje imaginacije, kao sto ti radis, i kompanijama pridavati antropomorfne kategorije kao sto su dobro i zlo.

Stvar je u tome što mi fanboji zapravo i ne smetaju, kao što mi ne smetaju ni homoseksualci, sve dok to što rade, rade iza zatvorenih vrata.

Jako si tolerantan, prosto jedna divna licnost. Androidasi su dakle taj tip. Mrzite homoseksualce, ljude na forumu vredjate izrazima kao “hipstercina”, njihove telefone gejfon. Strava i uzas, prosto cujem iza sebe kako zavija onu igoricinu pevaljku koju je cepao u hotelu.

Da li znas kako se zove vas poremecaj licnosti? Ksenofobija. Ne smetaju vam ako to rade iza vrata? A zasto bi se krili i od koga? Evo, uskoro ce novi prajd, radice “to sto rade” (a sta je to nemam pojma, pretpostavljam recimo drzanje za ruke), imacete priliku da iskalite svoju mrznju i prema njima, jos ako neko od njih koristi Iphone, a naravno da koriste, sta bi drugo.

Problem je u tome što fanboji ovde javno masturbiraju, a meni je stvarno dosta da milion puta gledam njihove ponovne izdrkotine i stalno jedne te iste izjave koje vređaju inteligenciju tipa Apple je izmislio sve što postoji, Apple uopšte nije skup s obzirom na hardver, iOS je savršen

Apple uopste nije skup s obzirom na hardver. Makar telefoni i tableti. Ali skupo i jeftino su relativne kategorije i zavise od materijalnog statusa i standarda koje namece okolina.
Kapiras ti da ljudi koriste iPhone kao sto koriste struju i tekucu vodu? U svetu gde se lagodno zivi, nije nikakav statusni simbol, nisi nikakva faca, ljudima su skupe kuce i luksuzni automobili, a ne telefon koji mogu da kupe sa 2 dnevnice, ili 2000$ svakih 2-3 godine za nov racunar, takodje se ne oseti. Ovde su takvi kriterijumi jer su ljudi izuzetno siromasni. Zao mi je zbog toga, ali to je surova cinjenica, vecina ne moze da priusti Apple proizvode i nikada nije imala dodira sa njima.

Igorica:

Jao, samo da prokomentarisem prvu recenicu iz posta, ostalo ne vredi.

monti pajton nikada nije bio apsurdan.

Monty Python (sometimes known as The Pythons)[2][3] was a British surreal comedy group who created Monty Python's Flying Circus, a British television comedy sketch show that first aired on the BBC on 5 October 1969. Forty-five episodes were made over four series.

Pa onda, kliknes na surreal comedy.

Surreal humour is a form of humour based on violations of causal reasoning with events and behaviours that are logically incongruent. Constructions of surreal humour involve bizarre juxtapositions, non-sequiturs, irrational situations or expressions of nonsense.

Apsolutno sve sankcionisati. Padwan je nesto od skora poceo tako da pise dok je onome to kao dobar dan.

Hm? A kako ja to "tako" pisem? Trudio sam se da budem veoma pazljiv prema siromasnima, iskazao jasno empatiju. Ne bih nikada koristio uvredljive izraze u tom kontekstu.

Ako neko zeli da pokusa da ospori cinjenicu da 99% ljudi u srbiji sa prosecnom platom i 40% nezaposlenosti, ne moze da priusti Apple proizvode, i nikada nije koristila njihove proizvode, samo napred.

Poslednja izmena:
Da, posto je ova tema od pocetka krenula kako treba. Inace padawanovi postovi su cisto vredjanje i trolovanje pa njemu nisi nista napisao niti si ga ukorio. Da trebalo je kao on da napišem jbš zavidnu sirotinju ja koristim apple FUCK YEA, pali iz mog cool univerzuma, svi ste vi zavidni jer ste siromašni, itd to je među vama elitistima jako popularno i prihvatljivo jer očigledno novcem dopunjujete neke nedostatke (a verujem da ste čist prosek, što stvar čini još gorom).... Inače to je nadovezivanje na post pre mog, ali ti ni ne čitaš postove. Ili da bacim neku dobokoumnu misao SJ-a, gde će svi pasti u trans citirajući to bar 10 puta.

Poslednja izmena:
Koji teski kompleksi i ludilo. Nikada to nisam izjavio. Stanje u drzavi je vrlo bitno napomenuti kao argument jer ljudi ne mogu da kritikuju nesto sto ne koriste. Pored toga, bas me zabole kolika su cija primanja, ko sta vozi, nisam elitista i sam imam materijalne probleme koji nisu za ovaj forum.

Poslednja izmena:
Ma naravno da nisi.... mi svi imamo komplekse, eto ponovo smo MI (mislim na android sirotinju) ti koji ne valjamo. Vi appleovci nemate komplekse (vi ste do nadomestili dajući pare za uređaj), vi ste uber cool, imate puno para, sirotinja ima komplekse. Da živim u USA bio bi bogat i šetao apple, pošto živimo ovde onda smo osuđeni na đubre. To je ono što si rekao samo si to uvio u foliju.

Poslednja izmena:
Ma jok, to nije ono sto sam rekao, nego si ti to tako shvatio, i nisi se trudio da uvijes u foliju, jer si ozlojadjen i ogorcen kao i svi u ovoj drzavi.

I da, ako nemas para, osudjen si na djubre, kada je tehnika u pitanju, otuda i izraz koliko para toliko i muzike. Da se ne lazemo i ne izmisljamo bajke kako bi pobegli od surove stvarnosti, ok?

Poslednja izmena:
Sta tebe briga na sta ja trosim svoje pare? Pojma nemas ni koliko mi je trebalo da ih zaradim niti da li sam ih olako izdvojio. Odavno si pokazao kakvo ti je vaspitanje jer ove rasprave nisu pocele sa ovom temom. Neobrojeno puta su korisnici apple uredjaja na ovom forumu i vise nego objektivno objasnili razloge nabavke istih (iako to apsolutno nisu morali) sve zarad zdrave komunikacije dok ste ti i ekipa pravili sacekuse u svakoj prokletoj temi. I stalno vrtite jedne te iste stvari od kojih je najcesca "e stvarno necu vise da zalazim u ovakve raspreve" i onda opet dodjete i meljete iste stvari. Sramota za odrasle ljude.

Uzivao sam u ovoj temi citajuci diskusiju salca i vasica koji su se muski trudili da se drze problematike ovog ******skog sudskog spora apple-a i samsunga dok niste dosli ti, morbius i ostatak zatucanih likova da ubiju i ono malo konstruktivne rasprave potezuci teme koliko je iTunes komplikovan i restriktivan. Idi bre i googlaj nesto, nemoj smarati vise.

Poslednja izmena:
Uzivao sam u ovoj temi citajuci diskusiju salca i vasica koji su se muski trudili da se drze problematike ovog ******skog sudskog spora apple-a i samsunga dok niste dosli ti, morbius i ostatak zatucanih likova da ubiju i ono malo konstruktivne rasprave potezuci teme koliko je iTunes komplikovan i restriktivan. Idi bre i googlaj nesto, nemoj smarati vise.

+1000

narocito salac koji je jedini pokusavao da nam predstavi problematiku koji stoji iza ove sudske presude...

O pa da, naravno, evo ga gospdin čovek sve pršti iz tebe, naravno i svi appleovci ste bogata i visoko obrazovana gospoda. Naravno njegov post je ostao iako je prvi vređao a meni su obrsiali kada sam mu rekao da mu je tata Miško, oh well lepo su rekli da u benču svi koriste apple.

Poslednja izmena:

Bаš si lepo napljuvao ljude koji su pokušali da vrate temu na pravi kolosek... Ako hoćeš da ukoriš nekoga pokušaj da se ne spuštaš na njihov nivo ili ćeš postići suprotan efekat.

Poslednja izmena:
oh vel lepo su rekli da u benču svi koriste apple.

Kamo lepe srece ali to nije tacno. Ako ista urednicka politika je previse tolerantna. Pojave se tako neki likovi niotkuda sa 20 postova, ne mislim tu na tebe, i onda dodju da lece komplekse...

U svakom slucaju zao mi je ako se neko nasao uvredjenim argumentom o losoj materijalnoj situaciji, to mi svakako nije bila namera.

Zna se odakle su krenule uvrede - "vi mislite da ste bogznasta ako koristite Apple" argument, koji se precesto poteze na ovom forumu. Elitisti, fenseri, IT nznalice, hipsteri, sektasi, homoseksualci, uvredama se vise ne zna broj. Tome treba uzvratiti jednostavnom istinom da ljudi nemaju pojma o cemu pricaju i sta kritikuju, a zasto je to tako, zakljucak se sam namece.

Sto se tice teme, ne vredi zaista diskutovati o sudskoj presudi i sporu sa ljudima koji imaju sindrom poricanja stvarnosti. Ja bas i ne uzivam, nego prevrcem ocima, kada citam "muske" komentare o tome kako ne valja patentni zakon u Americi, kako Apple nije nista izmislio u svojoj istoriji i kako je Steva bio jedan zao i uzasan covek, kao da im je bio najbolji ortak, a pogotovu mi je muka od toga da citam kako Samsung nije nista kopirao. I evo obecavam da vise necu offtopiciti bez obzira na sve gluposti koje procitam kako ne bih kvario zabavu onima koji misle da iz ove teme moze da proistekne bilo sta pametno.

Tekst je netacan i polazi od premise da je Apple licencirao GUI Microsoftu jer je Dzon Skali bio glup, a u stvari je obratno - Microsoft je ispao glup sto je licencirao stvari koje su kasnije pale na sudu.
mislim da nisu u pravu.

sud je uzeo u obzir ugovor izmedju Microsofta i Applea i time zavrsio 90% spora (oko 170 delova UI za koje je Apple tvrdio da je Microsoft iskopirao - bili su pokriveni ovim Sculijevim ugovorom).

Dodatnih 8 stvari koje nisu bile pokrivene ovim ugovorom - sud je odbio (to je onaj deo "odlucio da Apple NE MOZE da ima patentna prava na ove elemente jer su bazirane NA IDEJAMA"...)

poenta je da je Apple u slucaju iPhonea postupio mnogo iskusnije sto se vidi i na osnovu presude (mada sa druge strane Samsung je iskopirao Apple 90%, dok je Microsoft pre 30 godina "otprilike" kopirao Mac OS...).

ne ulazim u to da li je to dobro ili ne (ovo sudjenje). ali na kraju:

- Apple zaradjuje na osnovu kompletnog proizvoda (da im je krsh proizvod, ne bi ni zaradjivali)
- Google zaradjuje na osnovu reklama
- Microsoft zaradjuje na osnovu monopola od pre 20 godina
- Samsung Galaxy na osnovu kopiranja (da ne lici na iPhone, slabije bi se prodavao)
- HTC ne zaradjuje :d
- Motorola ne zaradjuje :d
...

ja glasam za Apple strategiju ;)

btw poceo sam cak i da citam temu, uglavnom zbog vasicevih postova ;)
o ovome cesto razmisljam: "Ako je prosečna nadnica 30 - 60$ na sat, onda je Amerikancu malo teže da opravda ulaganje nekoliko sati svog slobodnog vremena (vreme = novac...)" - to mu dodje kao kad vrsis "istrazivanje trzista": u kojoj prodavnici je jeftinije mleko a u kojoj hleb pa na kraju obilazis 5 prodavnica da prodjes jeftinije :D ...

Poslednja izmena:

Hajde da brojimo moje postove, koliko njih će biti vezano za Apple, 2% možda? S obzirom na veličinu Apple-a, slobodno se može reći da ih ignorišem, drugog izbora i nemam s obzirom da se zbog fanboja nikakva razumna polemika na temu Apple-a ovde ne može povesti, što je šteta. Krene priča i odmah se nađe fanboj da istroluje temu. I hajde, tolerišeš jednu godinu, dve godine, tri godine, ništa se ne popravlja, sve je gore i gore.

Svaka tema započne, odmah oni nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze, nebo je roze... I na kraju izgubiš živce i oteraš ga u tri lepe, on odmah cmizdri "Jao, ti si vulgaran, nepismen, divljak, ugrožavaš moju individualnost, gušiš slobodnu misao i potpiruješ rasnu mržnju među narodima, bu-hu!"

To što dobar broj fanboja ovde rade se zove TROLOVANJE. Na drugim forumima trolove BANUJU. I kad ih šutnu sa drugih foruma, oni lepo dođu ovde, ovaj forum je banja za njih. Ti si recimo ok, fanboj si (mislim, očigledno :D), ali ne skupiš preko 200 postova mesečno trolujući o Apple-u, respekt za toliko.

Znate sta je pljacka? Kad neko dodje, prebije vas i otme vam pare.
Ko hoce/ima da kupi njihov proizvod neka kupi, ko nece, ne mora. Nema tu lazi i prevare, cena se zna.
Znam ja da bi mnogi (pa i ja) zeleli da su cene nize ali tako je kako je.
da, ovo je problem.

tesko da sad iko vise moze naterati Apple da smanji cene (profit); jedini nacin da smanje cene je da imaju dobru konkurenciju (sto nije ni u najavi)!

a cak i da neko napravi inovativan proizvod koji ljudi zele da kupe, udarice u zid na kome pise: "100 milijardi u keshu" (sa kojima Apple moze sebi da obezbedi najpovoljnije cene za komponente).

u svakom slucaju: svi kojima je bilo super da kupuju "open" PC po "niskim" cenama su napravili ovu danasnju situaciju. Mene samo interesuje dokle ce to da ide...

Kamo lepe srece ali to nije tacno. Ako ista urednicka politika je previse tolerantna. Pojave se tako neki likovi niotkuda sa 20 postova, ne mislim tu na tebe, i onda dodju da lece komplekse...

U svakom slucaju zao mi je ako se neko nasao uvredjenim argumentom o losoj materijalnoj situaciji, to mi svakako nije bila namera.

Zna se odakle su krenule uvrede - "vi mislite da ste bogznasta ako koristite Apple" argument, koji se precesto poteze na ovom forumu. Elitisti, fenseri, IT nznalice, hipsteri, sektasi, homoseksualci, uvredama se vise ne zna broj. Tome treba uzvratiti jednostavnom istinom da ljudi nemaju pojma o cemu pricaju i sta kritikuju, a zasto je to tako, zakljucak se sam namece.

Sto se tice teme, ne vredi zaista diskutovati o sudskoj presudi i sporu sa ljudima koji imaju sindrom poricanja stvarnosti. Ja bas i ne uzivam, nego prevrcem ocima, kada citam "muske" komentare o tome kako ne valja patentni zakon u Americi, kako Apple nije nista izmislio u svojoj istoriji i kako je Steva bio jedan zao i uzasan covek, kao da im je bio najbolji ortak, a pogotovu mi je muka od toga da citam kako Samsung nije nista kopirao. I evo obecavam da vise necu offtopiciti bez obzira na sve gluposti koje procitam kako ne bih kvario zabavu onima koji misle da iz ove teme moze da proistekne bilo sta pametno.
Ako neko zeli da pokusa da ospori cinjenicu da 99% ljudi u srbiji sa prosecnom platom i 40% nezaposlenosti, ne moze da priusti Apple proizvode, i nikada nije koristila njihove proizvode, samo napred.
Druze vrtis istu pricu danima vec, i to tako cim ostanes bez argumenata - kako vecina kritikuje apple jer ga nije ni probala, a par tema(pa i ova) su bile pune ljudi koji su ih PROBALI/KORISTILI pa ih zamisli uprkos tome kritikuju. Ko si bre ti da tvrdis da mi nemamo para za to? Oko mene 15 ljudi ima apple proizvode, i 10 njih nisu zadovoljni - ili im nesto ne valja ili misle da su debelo preplatili. Npr. majka ima ipad2 i imala ip4 koji je crko od vode, kupila je sgs3, bas juce sam joj pokazivao kako se rade neke stvari i sta sve moze telefon i zeni je bukvalno vilica bila na podu sve vreme.

A ja sam koristio iphone 3g, 4, 4s, ipad1 i 2....i za mene je to uvjek mucenje bilo, zbog ovog ili onog razloga. Opet juce nakon igranja sa sgs3 sam tetki pokusavao da updateujem ipad1, jer je poceo da brljavi u radu, a slova u appstoru su bila masna i kao razmazana. Onda je pocela golgota....uzeo sam njen macbook air da preko njega uradim, ali mi je trazio da prvo updateujem itunes, i to 1.2gb da se skine udate. Ok rekoh, ajde...44 minuta, taman da podjem u teretanu. Kad sam se vratio posle sat, on je opet izbacio da treba itunes-u update, sad od oko 700mb, jos 25min....nakon sto ga je skinuo, kaze greska i ne moze da uradi update:mad:
Nakon luftiranja glave, posto sam se vec opasno iznervirao reko ajde da zaobidjem to i skinem novi itunes od 150mb, dok sam nedje nasao 5.1.1 udate od 728mb i skida se i on, tu sam izgubio jos oko 40min....nakon sto sam instalirao itunes, pokusam da pokrenem ovaj skinuti update ali nema sanse:wall::crash:
Da je moj, slomio bi ga u 100 komada

mislim da nisu u pravu.

sud je uzeo u obzir ugovor izmedju Microsofta i Applea i time zavrsio 90% spora (oko 170 delova UI za koje je Apple tvrdio da je Microsoft iskopirao - bili su pokriveni ovim Sculijevim ugovorom).

Dodatnih 8 stvari koje nisu bile pokrivene ovim ugovorom - sud je odbio (to je onaj deo "odlucio da Apple NE MOZE da ima patentna prava na ove elemente jer su bazirane NA IDEJAMA"...)

Taj MS-ov argument je bio odbacen, sto recimo moze da se procita ovde - http://www.me.utexas.edu/~me179/topics/copyright/case2articles/case2article7.html#Apple Computer Inc. today

Za one koje mrzi da kliknu na link :

Apple Computer Inc. today apparently won the first round of its closely watched copyright infringement lawsuit against the Microsoft Corporation, as a Federal judge tentatively rejected Microsoft's contention that it had a license allowing it to use Apple's technology.

The case will now move to the larger question of whether the Microsoft program, as well as a program sold by the Hewlett-Packard Company, infringe Apple's copyright.

Judge William Schwarzer of the Federal District Court in San Francisco has not yet issued his written opinion. But in a tentative opinion he sent to the parties last week and in statements he made at a hearing today, he indicated he had decided that a 1985 agreement Microsoft had with Apple did not cover Microsoft's Windows 2.03 program, which Apple claims infringes the copyrights for the screen display used on its Macintosh computers.

Dakle, te bajke o gluposti Dzona Skalija su uveliko preterane. Kazem, on je ispao neverovatno pametan jer je uspeo da proda MS-u nesto sto ovi nisu ni morali da kupe (ispostavilo se kasnije).

To je celu parnicu odvelo na nivo ispitivanja prior arta, gde je Apple i 'pao'. Nista cudno, obzirom da i jeste bio u pitanju prior art, odnosno ne revolucija, ne nesto nikad vidjeno, vec evolutivni pomak od xeroxovog parc-a.

poenta je da je Apple u slucaju iPhonea postupio mnogo iskusnije sto se vidi i na osnovu presude (mada sa druge strane Samsung je iskopirao Apple 90%, dok je Microsoft pre 30 godina "otprilike" kopirao Mac OS...).

ne ulazim u to da li je to dobro ili ne (ovo sudjenje). ali na kraju:

- Apple zaradjuje na osnovu kompletnog proizvoda (da im je krsh proizvod, ne bi ni zaradjivali)
- Google zaradjuje na osnovu reklama
- Microsoft zaradjuje na osnovu monopola od pre 20 godina
- Samsung Galaxy na osnovu kopiranja (da ne lici na iPhone, slabije bi se prodavao)
- HTC ne zaradjuje :d
- Motorola ne zaradjuje :d
...

Svaka od ovih firmi ima svoju biznis strategiju, a ovo sto si naveo za Apple vazi i za Samsung - da imaju krs proizvod, niti bi se prodavali niti bi zaradjivali. Namerno cu da ostavim po strani 'kopiranje' jer je to, po meni, subjektivna kategorija (tebi se cini da je kopija, meni se cini da su to potpuno razliciti uredjaji).

Ponovicu - Samsung pravi kvalitetne uredjaje. Nije to kineski krs koji se prodaje za 100-150 dolara, vec uglavnom flagship modeli kostaju koliko i apple-ovi pandani ili su tek nesto jeftiniji.

ja glasam za Apple strategiju ;)

Ja ne. Strategija im se svela na zloupotrebu pravnih sredstava, umesto na rapidni razvoj. Rezultat - iOS pocinje da zaostaje za Androidom, a hardverski iphone za vrhunskim Android modelima.

btw poceo sam cak i da citam temu, uglavnom zbog vasicevih postova ;)
o ovome cesto razmisljam: "Ako je prosečna nadnica 30 - 60$ na sat, onda je Amerikancu malo teže da opravda ulaganje nekoliko sati svog slobodnog vremena (vreme = novac...)" - to mu dodje kao kad vrsis "istrazivanje trzista": u kojoj prodavnici je jeftinije mleko a u kojoj hleb pa na kraju obilazis 5 prodavnica da prodjes jeftinije :D ...

Tamo 90% ljudi, ako ne i vise, kupuje telefone zajedno sa postpaid-om, sto ce reci na 'pocek' i 'rate'. Postojao je ranije argument da ce Apple da pocisti android u Americi cim raskine ugovor o ekskluzivitetu sa AT&T-em, sto su na kraju i uradili. I sta se desilo? Nista.

Znas sta meni ide na zivac. To sto ljudi koji imaju iPhone (iPad/iPod...) izgleda ne smeju da izvade telefon da posalju sms, da pozovu kako nebi popili pljuvanje od strane drugih korisnika (Androidasa mainly, ovo je poprimilo ogromne razmere) kako su elitisti svi, glupi jer kupuju Apple a ima "nesto bolje za mnogo manje para", pljuju po sirotinji jer imaju Apple proizvode, podrzavaju robovlasnistvo jer boze moj apple posluje sa Foxxconom koji eksploatise radnike itd.
WTF?! Gledao sam vise puta takve situacije i nije mi bilo dobro...
Da se razumemo, imam SGS3 i nisam fanboy (da nebi neki odmah lepili etiketu), ali sta bre nekoga bole tuki na sta ja trosim pare na primer?! Ili neko drugi?
Covek uzme zaradi lepo i potrosi na sta hoce, pa makar uzeo upaljac i zapalio celu platu? Sta to nekog drugog briga?
A to je izgleda glavna preokupacija ostalih NE Apple korisnika (dobar broj ako hocete da verujete).
Gledajte sta ste vi kupili i da li ste dobro prosli i zvi zadovoljni.
Nema potrebe da se niko "prosvetljuje" pogotovo ako to ne trazi.

Stvarno bi trebalo da se vratite na temu....

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno