Šta je novo?

Apple klonovi (Zasto je Apple izgubio od PC-a)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da ubacim jos koji hejt :D

1.2 billion Windows PCs out there

juce dok je bio apple keynote, Steve je pominjao nekoliko pita, desetine miliona mac usera, znaci ne stotine, ili vise, a znate i sami da bi se stim pohvalili, da je vise.
Gde je driver sad? rece da cemo za 15 godina svi biti na macovima :D:D:D

ako si obican smrtnik koji zivi u srbiji, neces racunati cenu OS-a u konfiguraciju, jer znas i sam kako ces doci do toga na nelegalan nacin, ali ajde da uracunamo i cenu legalnog OS-a, 100 evra za windows 7, 20 evra za SL, eto. bolje?:D

Pa naravno da cu racunati OS u cenu posto ako se vec bavis nelegalnim aktivnosima umesto Windowsa na pomenutu konfiguraciju mozes instalirati i Appleov operativni sistem i na taj nacin dobiti Mac konfiguraciju koja uopste nije skuplja od ekvivaletnog Windows racunar.:D

Poslednja izmena:
Pa naravno da ce racunati OS posto ako se vec bavis nelegalnim aktivnosima umesto Windowsa na pomenutu konfiguraciju mozes instalirati i Appleov operativni sistem i na taj nacin dobiti Mac konfiguraciju koja uopste nije skuplja od ekvivaletnog Windows racunar.:D

ne postoji "windows racunar", niti mozes mac da napravis od te konfiguracij, zna se sta je mac.:smackbum:

moji postovi su bili vezani za cenu Mac Pro i costum PC(znaci ne brendirani), kao sto mozes da primetis, dobijas bolju masinu za manje pare, a sve je pocelo od toga sto neki ljudi ovde tvrde da nije to bas velika razlika u ceni, da je skoro isto :d

Mislim da su ti ljudi imali na umu iMac vs kanta-PC. Mac Pro je sasvim drugi ekosistem i tu je nemoguce praviti poredjenje kao sto ti radis. U bilo kom pogledu je besmisleno praviti poredjenje...

IBM Thinkpad T serija je recimo vazila za THE u svetu laptopa dok ih nije kupio Lenovo, cene su spustene osetno - kao i kvalitet. Apple to sebi nece dozvoliti, lepo je i Steva rekao "mi ne umemo da napravimo jeftin laptop"... jeeeeste foxconn ne ume da ostanca nesto za 10$ manje (tj upola cene). Jednostavno nece da se trkaju sa cenama, jer je ta trka uvek izgubljena.

informiše se pre nego što kupi neku stvar?
znam, nikad on njega neće biti pravi fanboy :d

A šta će tebi Q6600 i 4 hard diska sa ukupno 2,5 TB?

Poslednja izmena:
Ako Apple zanima iskljucivo gornji segment trziste kao sto tvrdite zasto onda ne omoguci drugima da prave jeftine MAC klonove koji bi pokrivali donji segment trzista posto bi od toga imali koristi i korisnici i oni. Jer neko koje spreman da da maksimalno 450 evra za laptop sigurno ne ce kupiti laptop od 1000 evra ma od kakvog svemirskog materijala on bio napravljen vec laptop drugog proizvodjaca od kojih Apple trenutno ne dobija nista umesto oko 100 evra (ili koliko bi vec kostao njihov operativni sistem proizvodjace klonova) po svakom prodatom klonu.

Naravno prodaju svojih racunara mogu barem kod laptopova lako da zastite tako sto ce klonove ograniciti na integisanu grafiku kao i odredivanjem procesor i jacine konfiguraciju koju klonovi mogu da koriste jer onom ko ima dovoljno novca i kome je potreban laptop od kvalitetnog materija sa Core i7 procesorom sigurno nece kupiti laptop od 400 evra.

Zaboravio si da dodas ispred "MENI JE". Isto tako meni OSX ima potpuno nelogican i smarajuc UI i sreca je sto ne moram da ga koristim.

Posle 5 meseci intenzivnog koriscenja OSX, (makar 85% vremena provedenog za racunarima uopste), svojski se trudeci da gutam knedle i oprastam u letu (meni) totalne budalastine u ovom OS-u, ne preostaje mi nista nego da se u potpunosti slozim sa Milanom.

I (MENI JE) OSX naporan, a UI mi je zestoko smaranje.

Poslednja izmena:
Posle 5 meseci intenzivnog koriscenja OSX, (makar 85% vremena provedenog za racunarima uopste), svojski se trudeci da gutam knedle i oprastam u letu (meni) totalne budalastine u ovom OS-u, ne preostaje mi nista nego da se u potpunosti slozim sa Milanom.

i mene je poceo da smara, evo danas ne mogu da otvorim preferecnes panel a da ne crashuje, nikako da ostane otvoren duze od 5 sekundi :wall:
edit: a pre neki dan sam otkrio da nema CUT opcija za fajlove :wall:

Poslednja izmena:
Ako Apple zanima iskljucivo gornji segment trziste kao sto tvrdite zasto onda ne omoguci drugima da prave jeftine MAC klonove koji bi pokrivali donji segment trzista posto bi od toga imali koristi i korisnici i oni. Jer neko koje spreman da da maksimalno 450 evra za laptop sigurno ne ce kupiti laptop od 1000 evra ma od kakvog svemirskog materijala on bio napravljen vec laptop drugog proizvodjaca od kojih Apple trenutno ne dobija nista umesto oko 100 evra (ili koliko bi vec kostao njihov operativni sistem proizvodjace klonova) po svakom prodatom klonu.

Naravno prodaju svojih racunara mogu barem kod laptopova lako da zastite tako sto ce klonove ograniciti na integisanu grafiku kao i odredivanjem procesor i jacine konfiguraciju koju klonovi mogu da koriste jer onom ko ima dovoljno novca i kome je potreban laptop od kvalitetnog materija sa Core i7 procesorom sigurno nece kupiti laptop od 400 evra.

Zasto bi Apple to dozvolio? Ovo sto predlazes je najgori moguci biznis plan vezan za Mac racunare. Apple nije dobrotvorna ustanova, to je okrutna kapitalisticka koroporacija koja za cilj ima samo profit. Ako treba prodavali bi i gnjile kruske ako ce im doneti veci profit nego Mac racunari. Povlacenje po "dnu" cenovne lestvice je prezivljavanje i mlacenje sa brojnom kineskom konkurencijom sto je recimo Lenovo uvideo u proteklih 5-6 meseci i lagano digao cene novih ThinkPad modela sa 750$ na preko 1000$ (nadam se da se i kvalitet popravio).

Klonovi bi Apple-u doneli samo stetu (ako bi izgledali tako kako ti predlazes) a kupcima kratkotrajnu dobit, sve dok se ne bi premnozili i napravili isti haos koji sada imamo sa 'Windows' sistemima.

Generalno, ideja je besmislena koliko i "zasto Porsche ne dozvoljava Zastavi da pravi jeftine replike"...

Zasto bi Apple to dozvolio? Ovo sto predlazes je najgori moguci biznis plan vezan za Mac racunare. Apple nije dobrotvorna ustanova, to je okrutna kapitalisticka koroporacija koja za cilj ima samo profit. Ako treba prodavali bi i gnjile kruske ako ce im doneti veci profit nego Mac racunari. Povlacenje po "dnu" cenovne lestvice je prezivljavanje i mlacenje sa brojnom kineskom konkurencijom sto je recimo Lenovo uvideo u proteklih 5-6 meseci i lagano digao cene novih ThinkPad modela sa 750$ na preko 1000$ (nadam se da se i kvalitet popravio).

Klonovi bi Apple-u doneli samo stetu (ako bi izgledali tako kako ti predlazes) a kupcima kratkotrajnu dobit, sve dok se ne bi premnozili i napravili isti haos koji sada imamo sa 'Windows' sistemima.

Generalno, ideja je besmislena koliko i "zasto Porsche ne dozvoljava Zastavi da pravi jeftine replike"...

mogu da uvale klonovima OSX, po licenci 100 evra :d

Da, ako je OEM onda 100, ako je retail onda 300, ako je u Srbiji onda 330, aktivacija ne prolazi ako dodas memoriju i slicno...

Poslednja izmena:

Apple to neće uraditi zato što bi to direktno išlo protiv njihove marketinške politike. Već sam pisao o tome ovde:
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2330989&postcount=24

Dakle ukratko, Apple marketing se razlikuje od standardnog, široko praktikovanog reklamiranja time što ne pokušava da iStvari predstavi kao uređaje za obične ljude, već pokušava da svojim korisnicima usadi u glavu ideju da su oni "posebni". Pojedinci se na to prime kao saučešće i tako je Apple dobio armiju zombija koji idu okolo ponavljajući: "Ja sam poseban... poseban... poseban... brains..." :D Možeš li da zamisliš kako bi se oni osećali kada bi se iStvari spustile u mase? Apple ne želi da izgubi svoje fanove koje postojano eksploatiše.

Ti i ja ako kupimo neki dobar uređaj bi rezonovali: "Pazi što je ova stvar dobra, baš bi bilo super da malo i pojeftini da bi još ljudi moglo da uživa u njoj". Kovacm bi, sasvim obrnuto, želeo da je još skuplja, da bi on mogao da se oseća "poseban" zato što je ima.

zasto?:smackbum: :d:p

pogledaj malo istoriju Apple - vec je jednom to radio ;)

EDIT: morbius, vec sam milion puta rekao da je ****** sto ne postoji makar jos jedna kompanija koja pravi hardware+software i koja bi mogla realno da konkurise Appleu.

Poslednja izmena:

Posle vise od god. dana svakodnevnog koriscenja istog, mogu da kazem samo ovo: nikad vise na win.

Nekome odgovara, nekom ne, nista cudno. Idemo dalje u nove radne pobede, svako sa svojom platformom, onom koja mu najvise odgovara.

Posle vise od god. dana svakodnevnog koriscenja istog, mogu da kazem samo ovo: nikad vise na win.

Nekome odgovara, nekom ne, nista cudno. Idemo dalje u nove radne pobede, svako sa svojom platformom, onom koja mu najvise odgovara.

isto bi ja to rekao, samo da me ne zezaju neke stvari.
Koji god mis ubodem, nema sanse da radi kako treba(probao sve, i usboverdrive, i steermouse, dzaba)nema tu prciznost, i ima onaj jittering(il kako se vec zove), imam g5, deathadder 3500, mx1000, ni jedan ne radi precizno kao na windowsu(mac drajveri za Razer misonje su kriminalno losi) druga stvar je web browser, Chrome koristim u widowsu, a na macu ne moze ni da se meri sa vrsnjakom sa win, jednostavno je sporiji, popup od ekstenzija se sporije otvaraju, stranice isto, skrolovanje sa smooth extenzijom ni priblizno smooth kao na win.
Presao sam na Safari za sad, dok ne izadje FF 4, iako Safari guta 1.2 giga sa 7-8 tabova (lol), ali uz Glims moze da se koristi sto se tice funkcionalnosti(bez Glimsa, cist sr*** od browsera)
Eto te stvari kad bi se resile, ne bih se vracao na win.

e da...jos CUT opciju kad bi dodali u finderu...

druga stvar je web browser, Chrome koristim u widowsu, a na macu ne moze ni da se meri sa vrsnjakom sa win, jednostavno je sporiji, popup od ekstenzija se sporije otvaraju, stranice isto, skrolovanje sa smooth extenzijom ni priblizno smooth kao na win.

E a na Linuxu jos bolje radi ;)

Naravno svako uvek treba da koristi ono sto mu odgovara i iznad svega ono sto mu zavrsava posao i pravi novac (ako je neko vezan poslom za racunar, a na ovom forumu vecina jeste) i naravno da sagleda opravdanost iste (cenu i tako to) ;)

E a na Linuxu jos bolje radi ;)

Naravno svako uvek treba da koristi ono sto mu odgovara i iznad svega ono sto mu zavrsava posao i pravi novac (ako je neko vezan poslom za racunar, a na ovom forumu vecina jeste) i naravno da sagleda opravdanost iste (cenu i tako to) ;)

znam, na linux radi super kao na win :) samo sto su fontovi...:S: ili su boldovani ili nisu lepo renderovani. bar kod mene je tako bilo xD isto i u operi na linuxu, font problemi

znam, na linux radi super kao na win :) samo sto su fontovi...:S: ili su boldovani ili nisu lepo renderovani. bar kod mene je tako bilo xD isto i u operi na linuxu, font problemi

debeli offtopic (izvinjavam se svim članovima): Bili su problem fontovi :) sa Ubuntu-om 10.04 nema više tih problema (možda su rešeni i ranije-stvarno ne znam) i sistem je veoma veoma stabilan (neočekivano za jednu free user-friendly linux distribuciju) i mogu da kažem da se kod mene pokazao odlično

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno