Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
D

delimir

Guest
- Innovating like crazy - over 200 patents in it!

1168364876-thumb.jpg

1168366082-thumb.jpg

Kompletna vest koju je Filip objavio na nasem sajtu: http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12277

Poslednja izmena:
pretece me , koliki sam samo post iskuckao...kasnije cu postaviti svoje utiske :)

http://www.apple.com/iphone/

Technical SpecificationsScreen size 3.5 inches
Screen resolution 320 by 480 at 160 ppi
Input method Multi-touch
Operating system OS X
Storage 4GB or 8GB
GSM Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Wireless data Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Camera 2.0 megapixels
Battery Up to 5 hours
Talk / Video / Browsing
Up to 16 hours
Audio playback
Dimensions 4.5 x 2.4 x 0.46 inches / 115 x 61 x 11.6mm
Weight 4.8 ounces / 135 grams

Multi-touch

iPhone features the most revolutionary user interface since the mouse. It’s an entirely new interface based on a large multi-touch display and innovative new software that lets you control everything using only your fingers. So you can glide through albums with Cover Flow, flip through photos and email them with a touch, or zoom in and out on a section of a web page — all by simply using iPhone’s multi-touch display.
Intelligent Keyboard

iPhone’s full QWERTY soft keyboard lets you easily send and receive SMS messages in multiple sessions. And the keyboard is predictive, so it prevents and corrects mistakes, making it easier and more efficient to use than the small plastic keyboards on many smartphones.

OS X

All the power and sophistication of the world’s most advanced operating system — OS X — is now available on a small, handheld device that gives you access to true desktop-class applications and software, including rich HTML email, full-featured web browsing, and applications such as widgets, Safari, calendar, text messaging, Notes, and Address Book. iPhone is fully multi-tasking, so you can read a web page while downloading your email in the background. This software completely redefines what you can do with a mobile phone.

Wireless

iPhone uses quad-band GSM, the global standard for wireless communications. It also supports Cingular’s EDGE network, 802.11b/g Wi-Fi, and Bluetooth 2.0 with EDR, which links to Apple’s new, remarkably compact Bluetooth headset.

Built-in Advanced Sensors

iPhone’s accelerometer detects when you rotate the device from portrait to landscape, then automatically changes the contents of the display, so you immediately see the entire width of a web page or a photo in its proper landscape aspect ratio.

The proximity sensor detects when you lift iPhone to your ear and immediately turns off the display to save power and prevent inadvertent touches until iPhone is moved away.

An ambient light sensor automatically adjusts the display’s brightness to the appropriate level for the current ambient light, thereby enhancing the user experience and saving power at the same time.

Poslednja izmena:
Auu koja perverzija :zgran: .
Definitivno moj sledeci phone .
Za godinu dana ce Apple da uzme 15~20% trzista .
Nokia get lost, here comes iPhone :d .

Poslednja izmena:
Gde? Posto? Kada? PRICAJTE! :)

EDIT: 600 dolara kosta 8 GB model.

Poslednja izmena:
Evo malo slika vece rezolucije:

Stvarno nemam reci. Fenomenalno!

Cena je 499$ i 599$ za verzije od 4GB i 8GB

E da bice available od Juna u USA i Q4 za Evropu. Azijati 2008

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    63 KB · Pregleda: 274
  • b.jpg
    b.jpg
    60.4 KB · Pregleda: 242
  • c.jpg
    c.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 226
  • d.jpg
    d.jpg
    61.2 KB · Pregleda: 224
Poslednja izmena:
Konacno nesto zaista novo na ovom trzistu :)

Konacno nesto zaista novo na ovom trzistu :)

Pa da, uvek Apple donosi inovacije. Tako je bilo OS-om, tako je sa media plejerima, a sada i sa telefonima. Ako ovo radi, kao sto kazu, Symbian i Windows Mobile su igrackice :)

Sada ozbiljno, telefon kosta toliko koliko kosta uz 2 god ugovorne obaveze kod Cingular-a u USA. Verujem da ce ovde biti papreno skup...

Poslednja izmena:
Evo celog toka kinota:

http://www.macrumorslive.com/

Ne znam da li u amerikama ima UMTS-a (3G), ali u Jevropu bez te mogucnosti bolje da ne dolaze. 3G se na "Starom kontinentu" dobrano "zapatio".

Dobar je Dzobs, iskusan lisac:
(CITATI ODOZDO NA GORE):

10:46 am crowd laughing
10:46 am relisting everything again...
10:46 am thought long and hard about it
10:46 am steve is stalling...
10:46 am what should we charge?
10:45 am smartphones are around $199 - $299 - $399
around $299 with 2 year contract
that's expensive if you buy and ipod too...
10:45 am $199 for 4 gig nano
10:45 am what do they normally cost?
10:45 am what should we price it at?

Kada se tek pojavio symbian kupio sam Nokia 3650 koja je bila zanimljiva prvih 7-10 dana a onda sam je koristio kao dumb phone, mozda i manje jer je zahtevao mnogo klikovao i snalazenja po menijima da bi se obavile neke nejosnovnije operacije.

Na red je dosao Windows Mobile, iako mozda bolji od Symbiana i dalje je bio dosta komplikovan, pogotovo kod nekih najosnovnijih operacija...

Ovo je doslovce revolucija!

Sve je napravljeno u cilju sto lakseg snalazenja i brze navigacije, nema podmenija, special tastera...stylusa...

A jos kako je fancy... :D
Lepsi je cak i od 8800 :)

Lepsi je cak i od 8800 :)

E sad ga pretera! :)

LM, jos malo zanimljivosti sa kinota:
(OPET, CITATI ODOZDO NA GORE)

10:58 am The Mac Observer: "it appears that apple will support the phone, not cingular"
10:57 am try to grab 1%
10:57 am 1% is 10 millions phones
10:57 am mobile phones 957m sold worldwide
10:57 am pc's 209m
10:57 am mp3 135m
10:57 am cameras 94m
10:57 am 26m game consoles sold
10:57 am 2006

BTW: Apple se vise ne zove Apple Computer Inc, nego Apple Inc. Mozda to objasnjava zasto na ovogodisnjem MWSF nije bilo nijednog novog Mac-a :)

Telefon je lep, ali me podseca na FSC PocketLoox... Tanji je od mog Razr-a :zgran:

Poslednja izmena:
U zadnje 2-3 godine se fakticki nista znacajnije nije pojavilo na mobilnim telefonima. Sve se vrti u krug, i nadam se da ce ovo malo pokrenuti celo trziste.

Odgledao sam to i impresioniran sam! Ako to isporuce...Nokia i SE mogu komotno da zatvore fabrike :)

Pored ovoga, moj E61 deluje kao obican junk. Definitivno moj sledeci telefon!
Jedino sto me brine su otisci prstiju koji ce ostati na ekranu a to iritira kao i grebanje tolike povrsine... :)

Poslednja izmena:
U zadnje 2-3 godine se fakticki nista znacajnije nije pojavilo na mobilnim telefonima. Sve se vrti u krug, i nadam se da ce ovo malo pokrenuti celo trziste.
Uh, Boyce, kako ga pretera!
Pa imas ona SE Walkman sa ekranom osetljivim na dodir! Mozes na njemu da surfujes, mejlujes, slusas muziku, dodirujes ga prstima, gledas video klipove i plus je 3G!

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w950-1443.php

Po cemu je sad iphone revolucionaran u odnosu naovaj telefon? Izgled? Subjektivna kategorija! Ako cemo oko izgleda, meni je ovo jos lepse od iPhonea:
http://www.gsmarena.com/motorola_krzr_k1-review-115.php
Ali to jekrajenj subjektivno. ne ko ne voli "skoljke"! Neko opet ne voli "otkrivene" telefone!
ja ne mogu zamisliti ovaj telefon u telefonskojj upotrebikoja podrazumeva milion situacija gde fontele ispada iz dzepa ili iz ruke sa odredjene visine na pod ili neku agesivniju podlogu...

Odgledao sam to i impresioniran sam! Ako to isporuce...Nokia i SE mogu komotno da zatvore fabrike :)
Da ponovim jos jednom izneseno na kinotu:

Apple NE MOZE imati vise od tog 1% na trzistu mobilnih telefona. bas kao sto ce tesko ikada vise imati dvocifreno ucesce na trzistu kompjutra. Zapravo, pre ce se povuci sa njega, nego sto dostignu i pola od prve dvocifrene brojke!

Da ponovim jos jednom izneseno na kinotu:

Apple NE MOZE imati vise od tog 1% na trzistu mobilnih telefona. bas kao sto ce tesko ikada vise imati dvocifreno ucesce na trzistu kompjutra. Zapravo, pre ce se povuci sa njega, nego sto dostignu i pola od prve dvocifrene brojke!

Ne mogu imati mozda sa telefonima koji kostaju 600 USD, ali ko ih sprecava da, kao sa iPod Nano i Shuffle-om, naprave i jeftine verzije iPhone-a koje npr. nece imati u sebi iPod funckciju i slicno. Sa druge strane, platforma je tu - moze i da se licencira, bas kao sto moze da se licencira i OS X, a tada bi procenti mogli biti totalno drugaciji... U svakom slucaju, iPhone se ne zove tako bez veze - da je imao u svom imenu rec iPod to bi znacilo dve stvari...

1. Ne bi bio identifikovan kao telefon na pravi nacin
2. Ne bi bilo mogucnosti za predstavljanje uproscenih varijanti, ako se za time pokaze interesovanje.

U svakom slucaju: Apple+Intel+Google = mnogo potencijalnih muka za M$ koji vise ne zna gde se nalazi... Alterantivna platforma "softveru" iz Redmonda je sasvim izvesna.

Ne mislim, naravno, da ce se Apple povuci sa racunarskog trzista - Leopard ce biti najnapredniji desktop OS na svetu, bas kao sto je to sada Tiger. Vista tu nece moci mnogo da ucini, jer je Vista vec sada prevazidjena...

M$ je beznadezno operisan od inovacija i jednostavno oni ne mogu bolje od ovoga sto su do sada uradili.

Ovako, gore su neki naveli cenu bez da su napomenuli da je ta cena 500 ili 600 dolara (verovatno ce biti ista tolika u evrima) cena koja se dobija sa ugovorom na 24 meseca.
Kolika ce mesecna cena ugovora mobilne telefonije + dataplan biti ako iole zelite da koristite internet mozemo samo da sanjamo. Licno mislim da tako nesto nece kostati ispod 40 dolara mesecno sa nekim data limitom od recimo 300Mb.
Sto na kraju dovodi cenu nu ovu racunicu: 500 dolara + 24*40 = izracunajte sami.

btw. iTunes za sinhronizovanje kontakata?! WTF!
Sta je sa Outlook, Evolution... pa ne pada mi na pamet da dam tolike pare, pa jos moram i iMac da kupim samo ovog radi.

Poslednja izmena:
Kao prvo Nedjo, ti uporedjujes onu Motorolu sa iPhonom - to ne da nije logicno nego... :)
Drugo, to je moglo komotno da se kaze i za MP3 plejere pa je sad situacija obrnuta.

Ovo nije klasican telefon tako da ne mozes da ga uporedjujes sa drugima. Kao sto PSP nije klasican uredjaj.

Pa imas ona SE Walkman sa ekranom osetljivim na dodir! Mozes na njemu da surfujes, mejlujes, slusas muziku, dodirujes ga prstima, gledas video klipove i plus je 3G!

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w950-1443.php

Po cemu je sad iphone revolucionaran u odnosu naovaj telefon? Izgled? Subjektivna kategorija! Ako cemo oko izgleda, meni je ovo jos lepse od iPhonea:
http://www.gsmarena.com/motorola_krzr_k1-review-115.php
Ali to jekrajenj subjektivno. ne ko ne voli "skoljke"! Neko opet ne voli "otkrivene" telefone!
ja ne mogu zamisliti ovaj telefon u telefonskojj upotrebikoja podrazumeva milion situacija gde fontele ispada iz dzepa ili iz ruke sa odredjene visine na pod ili neku agesivniju podlogu...

Pa dobro, platforma na kojoj radi SE W950 je daleko prostija od iPhone-ove... Teoretski i Canyon MP3 plejer je isto sto i iPod, ali ipak nije. Dodatna vrednost je softver koji se unutra nalazi. W950 sam imao prilike da vidim i nije me nesto impresionirao.

Telefoni naravno nisu projektovani da ispadaju na pod, pa samim tim ne moze se reci da je mana to sto bi eventualno usled pada otkazao poslusnost. Mada, izgled cesto vara - ko bi rekao da ce npr. iPod Video 30 GB da prezivi pad sa visine od vise od jednog metra (promasio dzep od jakne) u toku rada i da ostane ziv i zdrav? Doduse pao je na gumirani pod (ne znam kako se to zove, topli pod?).

Ovako, gore su neki naveli cenu bez da su napomenuli da je ta cena 500 ili 600 dolara (verovatno ce biti ista tolika u evrima) cena koja se dobija sa ugovorom na 24 meseca.
Kolika ce mesecna cena ugovora mobilne telefonije + dataplan biti ako iole zelite da koristite internet mozemo samo da sanjamo. Licno mislim da tako nesto nece kostati ispod 40 dolara mesecno sa nekim data limitom od recimo 300Mb.
Sto na kraju dovodi cenu nu ovu racunicu: 500 dolara + 24*40 = izracunajte sami.

Sta je sa Outlook, Evolution... pa ne pada mi na pamet da dam tolike pare, pa jos moram i iMac da kupim samo ovog radi.

Pa mnogi su pogledom na sliku zaboravili onaj deo price koji se odnosi na EKSLUZIVAN partner je Cingular! Vec vidim da mnogi ameri kukaju jer nije sklopljen dil sa boljim (prema njima) operaterom - Verizon.
Prema tome, kakva mobilna telefonija, kakav teleron i mobilkom, zaboravite na iPhone u Srbiji.
Pitanje je kada ce se ovaj aparat davati bez ugovora?!
Pa iTunes je softversku "hub" za ipod i sustina citave price, jer preko njega i kupivine videa i muzike, Apple zapravo zgrce najvecu kintu! Normalno je da iTunes bude zaduzen i za iPhone.

Naveo sam ja gore da je to cena uz ugovornu obavezu. itunes i na PC-ju i na Mac-u moze da komunicira sa Outlookom/Entourage-om (delovi MS Office paketa). Jednostavno i uz Motorolu koristis Motorola Phone Tools za sinhronizaciju - ne povezujes telefon direktno na Outlook?! Cak i Windows Mobile koristi posebny Sync alatku (Active Sync beshe?), Nokia ima PC Suite, SE isto tako itd...

Znaci, itunes komunicira sa Outlookom (ili cime vec...), a ti preko iTunes-a punis iPhone muzikom, kontaktima, video klipovima itd... ITunes radi na Windows-u i na Mac-u tako da ne moras da kupujes Mac ili iMac za te potrebe.

Poslednja izmena:
Kao prvo Nedjo, ti uporedjujes onu Motorolu sa iPhonom - to ne da nije logicno nego... :)
Drugo, to je moglo komotno da se kaze i za MP3 plejere pa je sad situacija obrnuta.

Ovo nije klasican telefon tako da ne mozes da ga uporedjujes sa drugima. Kao sto PSP nije klasican uredjaj.

Pa kad uporedjujem s Motorolom,ja ti ilustrujem oliko je vizuelno estetska komponenta subjektivna kategorija priliko tvrdjenja koliko je nesto dobro i "ubitacno" po proizvodjace telefona do te mere da oni treba da zatvore fabrike!

Ti si krenuo sa pricom o telefonima i proizvodjacima mobilnih telelfona, a ne MP3 playera!

Prema tome, kakva mobilna telefonija, kakav teleron i mobilkom, zaboravite na iPhone u Srbiji.

A koliko je telefona u srbiji sa Vodafone, TIM i slicnom logotipima? Mislim, to sto ide samo uz ugovor nije sprecilo nikoga da valja kod nas iMate, Orange SPV i slicne telefone... Naravno, cena ce biti paprena, mada i ne mora da znaci, aki se budu prodavali telefoni koji su skidani sa mreze...

Naravno, sada ce da se jave oni koji ce reci da ti telefoni ne rade dobro :) a godinama su koristili telefone sa Vodafone stikerima...

Da li si probao telefon?Mnogo je spor, za svaku operaciju postoji period cekanja itd, to je glavna mana svih smartphoneova pored nepotrebnih menija i opcija

Revolucionaran je po korisnickom interfejsu koji je stvarno nesto novo!Touchscreen a moze najnormalnije da se koristi prstima. Otisci ne ostaju uopste...jedva cekam

Meni je za nekih 5 godina upotrebe mobilnog telefona isti ispao samo dva puta....tako da ispadanje ne racunam :)

Poslednja izmena:
Pa dobro, platforma na kojoj radi SE W950 je daleko prostija od iPhone-ove... Teoretski i Canyon MP3 plejer je isto sto i iPod, ali ipak nije. Dodatna vrednost je softver koji se unutra nalazi. W950 sam imao prilike da vidim i nije me nesto impresionirao.
To koliko je Symbian prost je bespredmetno da raspravljamo je ne znamo ni ti ni ja. S aspekta funkcionalnosti i mogucnosti, nije nista inferiorniji u odnosu na ovaj derivat OS X-a ugradjen u iPhone.
Telefoni naravno nisu projektovani da ispadaju na pod, pa samim tim ne moze se reci da je mana to sto bi eventualno usled pada otkazao poslusnost. Mada, izgled cesto vara - ko bi rekao da ce npr. iPod Video 30 GB da prezivi pad sa visine od vise od jednog metra (promasio dzep od jakne) u toku rada i da ostane ziv i zdrav? Doduse pao je na gumirani pod (ne znam kako se to zove, topli pod?).
naprotiv, svi ti uredjai se testiraju na padove. Samo je pitanjekoliko koji ima toleranciju. Sigurno je i iphone prosao torturu (mora da bi dobio FCC sertifikat), ali opet nesmem da zamislim uredjaj koji je sav zapravo ekran kako ispada iz dzepa dok vezem pertlu (sto je recimo benigna visina).

Multi-touch

iPhone features the most revolutionary user interface since the mouse. It’s an entirely new interface based on a large multi-touch display and innovative new software that lets you control everything using only your fingers. So you can glide through albums with Cover Flow, flip through photos and email them with a touch, or zoom in and out on a section of a web page — all by simply using iPhone’s multi-touch display.
Obzirom na patente koje je Apple prijavio, to se očekivalo. Ja sam se oduševio gesture konceptom (koncept "display of the future" će se adaptirati i kod drugih proizvođača, to je sigurno). Appleu svaka čast što je tu tehnologiju implementirao na uspavanom tržištu telefona gde već neko vreme nema prave revolucije.

A koliko je telefona u srbiji sa Vodafone, TIM i slicnom logotipima? Mislim, to sto ide samo uz ugovor nije sprecilo nikoga da valja kod nas iMate, Orange SPV i slicne telefone... Naravno, cena ce biti paprena, mada i ne mora da znaci, aki se budu prodavali telefoni koji su skidani sa mreze...

Pa postoje tacno razradjene sheme i kanali za telefone evropskih operatera. Ja nisam video da neko valja Cingular i Verizon aparate. Videcemo ko ce da se udruzi sa Appleom u Evropi, pa cemoznati kad i koliko ce biti skinutih telefona. Licno sumanjam da ce ih biti bas nesto mnogo.

U svakom slucaju ih nece biti na ugovorima domacih provajdera!

Pa kad uporedjujem s Motorolom,ja ti ilustrujem oliko je vizuelno estetska komponenta subjektivna kategorija priliko tvrdjenja koliko je nesto dobro i "ubitacno" po proizvodjace telefona do te mere da oni treba da zatvore fabrike!

Ti si krenuo sa pricom o telefonima i proizvodjacima mobilnih telelfona, a ne MP3 playera!

Vizuelni kvalitet je rastegljiv pojam i varira od korisnika do korisnika. Sasvim je jasno da se mnogima nece dopati iPhone jer lici na papucu i vise im se dopada njihov telefon na preklop i sl. O ukusima se ne raspravlja i to znamo.

Izgled nije bitan pokazatelj kvaliteta samog telefona - medjutim kvalitet izrade jeste. A softver pogotovo. Ja sam komentarisao ono sto je reprezentovano na sajtu Apple-a. To sto su pokazali deluje impresivno, daleko naprednije od nekog Symbiana ili Windows Mobile, to je jasno.

E sad, ti si na osnovu loga rekao da su sanse da iPhone i Apple zauzmu odredjeni deo trzista zaista mali. To je, manje vise tacno, i naravno da izjava da "Nokia i SE mogu da zatvore fabrike" nije realna vec je vise sala :)
Ja sam spomenuo iPod kao jos jedan vrlo kvalitetan proizvod koji je pre par godina imao neizvesnu buducnost kao sto je danas ima iPhone.

Po cemu je sad iphone revolucionaran u odnosu naovaj telefon?
Revolucionaran je finger gesture koncept, a sigurno ne touch-screen display, već software (OS) koji stoji iza toga. Uostalom, zar ti nisi postovao "tft budućnosti" tred pre par meseci na ovom forumu sa velikim oduševljenjem? Apple je u tom konceptu video budućnost i odlučio da je umesto za 10 na tržištu donese za 1 godinu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno