Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nemoj tako, ceo moj setup me je košta oko 500e (s tim da sam maltretirao rodbinu da ga donese iz DE). Ja trošim više kafe definitivno, okvirno 60-80g dnevno, povremeno i više (gosti), tako da ja sipam po 200-250g i to ode za par dana, ostatak je u zamrzivaču i dopunjavam svakih par dana.

A što se tiče vetrenja kafe, bili smo na putu 8 dana i ostalo je možda 100g u hopperu, nisam primetio nikakvu razliku u odnosu na pre puta. Možda samo nemam tako istančan ukus, ili je malo prenaduvano sve oko čuvanja kafe.

Ni ja nemam istančan ukus, ali primetim kad mi kafa stoji u mlinu. Kupim sveže pečenu i trudim se da joj očuvam svežinu što duže. Kada sam kupovao Lavazze i slične market kafe, nisam primećivao razliku, pošto je već svakako prošlo preko godinu dana od pečenja i ko zna gde je i na kojoj temperaturi sve stojala kesa dok nisam doneo kući. Tu ni nema šta da izvetri.
Verovatno zavisi i od mesta gde stoji mlin / aparat. Kod mene je na kuhinjskom putu na osunčanom mestu, gde je sigurno i veća vlažnost. Ali mislim da je najgora stvar što se kafa greje od samog mlina i grečača za šoljice u vrhu aparata. Ne znam koji su mu uopšte ugrađivali taj grejač. Jednom ili dva puta dnevno upalilm aparat i napravim espresso. Nema šta da greje šoljice kad je stalno ugašen. Samo greje zrna to malo vremena dok ga koristim.

Istu kafu pijemo (alba blend), isto gledam da je sveža, ako stigne 4-5 dana od pečenja, držim je u fioci do 15. dana i onda ledim. Kod mene je u senci ceo setup, vlage nema, a ne znam koliko doprinosi to što su mlin i aparat odvojeni.

Dobio sam na poklon Dolce Gusto aparat. Koja je najbolja kafa za taj aparat? Imate li preporuku kako najviše da se dobije od tog najobicnijeg aparata.

Meni je najbolja bila plava kapsula, ali načelno je to sve baš mršavo, a skupo. Završilo je tako što sam sve više pio kafu iz moka pota, neku lavacu npr.

Dobio sam na poklon Dolce Gusto aparat. Koja je najbolja kafa za taj aparat? Imate li preporuku kako najviše da se dobije od tog najobicnijeg aparata.
Moje iskustvo, od najboljeg ka lošijem :

1. Original Dolce Gusto kapsule (99% Cappuccino koristim). Testirao sam i druge proizvođače (Costa Caffe, Belarom) jer kapsula nije patentirana pa svi mogu da je koriste ali su lošijeg kvaliteta pa mi se dešavalo da nekoliko iz iste kutije puknu ili da ne može pritisak da je probije sa donje strane pa se tekućina razlije.
2. Nespresso adapter za DG. OK emulira Nespresso aparat za Nespresso kapsusle raznih proizvođača (najčešće koristio LIDL ljubičaste Nespresso kompatibilne) ali ograničenog trajanja. Mislim da sam nekih 200njak kapsula ispucao pre no počeo da zeza kao u stavci 1.
3. DG kompatibilna kapsula i Adapter u koji se stavlja mlevena kafa. Najgora varijanta jer trebaš da tampuješ (mislim da sam uzimao tamper 44mm) pa posle da izbacuješ ostatke iz kapsule što je baš prljav posao a kvalitet kafe u šoljici nije bio neki. I to pod uslovom da mlevenje nije prekrupno pa da samo prodje kroz kapsulu pa dobiješ braon vodu.

Koristim DG kada sam na terenu i kupujem samo DG kapsule koje se povremeno mogu naći na sniženjima za oko 600 din ( 800 - 900 din po marketima je stvarno previše u regularnim uslovima) ili stalno u Metrou na količinu (kada se kupi 6 kutija, izađe oko 590-600din po kutiji).

Na poslu imamo Dolce Gusto i ovo koristim tamo:
1776175619256.png
Nosim svoju kafu koju prethodno sameljem kući. U pravu je Yellow Pinky kad kaže da je prljavo i nezgodno, ali ukus je bolji od bilo koje kapsule. A kapsule imamo besplatne razne vrste, ali i dalje nosim svoju kafu i patim se sa tampovanjem i čišćenjem posle. Jednostavno je sveža kafa za klasu bolja od najbolje kapsule.

Probao sam i ove, ali nisu ni za šta:
1776175801728.png

Za kuću na selu sam uzeo xiaomi i koristim crvenu mlevenu kafu iz lidla. Bolje mi je od bilo koje kapsule a košta oko 10k. Uzme se uz to recimo aeroccino pošto sam aparat ima loš steamer i napravi se fin a jeftin setup bolji od kapsula uz malo više truda.

Ni ja nemam istančan ukus, ali primetim kad mi kafa stoji u mlinu. Kupim sveže pečenu i trudim se da joj očuvam svežinu što duže. Kada sam kupovao Lavazze i slične market kafe, nisam primećivao razliku, pošto je već svakako prošlo preko godinu dana od pečenja i ko zna gde je i na kojoj temperaturi sve stojala kesa dok nisam doneo kući. Tu ni nema šta da izvetri.
Verovatno zavisi i od mesta gde stoji mlin / aparat. Kod mene je na kuhinjskom putu na osunčanom mestu, gde je sigurno i veća vlažnost. Ali mislim da je najgora stvar što se kafa greje od samog mlina i grečača za šoljice u vrhu aparata. Ne znam koji su mu uopšte ugrađivali taj grejač. Jednom ili dva puta dnevno upalilm aparat i napravim espresso. Nema šta da greje šoljice kad je stalno ugašen. Samo greje zrna to malo vremena dok ga koristim.
Nema tu ugradjenog grejaca, to greje termo blok/bojler, sta vec imas ugradjeno u aparatu.

Za kuću na selu sam uzeo xiaomi i koristim crvenu mlevenu kafu iz lidla. Bolje mi je od bilo koje kapsule a košta oko 10k. Uzme se uz to recimo aeroccino pošto sam aparat ima loš steamer i napravi se fin a jeftin setup bolji od kapsula uz malo više truda.
Aeroccino je neopravdano skuplji od Xiaomi espresso aparat, pa kada se saberu, možda je bolje kupiti neki entry level espresso aparat sa steamerom (uz malo više truda).

Aeroccino je neopravdano skuplji od Xiaomi espresso aparat, pa kada se saberu, možda je bolje kupiti neki entry level espresso aparat sa steamerom (uz malo više truda).
Uh sad vidim da su im jake cene. U sećanju mi da je koštao nekih 5-6 crvenih max.

Napraviti mleko za cappuccino u bilo kom froteru je ništa naspram pravljenja preko steam-era. Barem ono što sam ja probao.

Redovno se prazni, a u produžnom su još blender, ketler, pekarica. 😇
Svideo mi se jer ima inox bojler i kućište je skroz metalno.

Imam i ja xiaomi aparat, nije taj steamer toliko los, mislim da ni Gagia nema bolji 🙂
Kada se uzme 4% sveze mleko iz Lidla i sa malo skila moze da se napravi brutalna mikro pena.

BTW uz taj xiaomi sam uzeo mlin hibrew G5, bottomless filter preko sajta NEOUZA, preko Temu magnetni levak, wdt i puck screen.
To sve kosta 250e i uz dobro zrno dobije se prilicno dobar espresso. Po meni za level iznad mora da se ulozi bar + 1000E

Ne sviđa mi se ni Guatemala iz Cafe & Factory (No. 5). Ili je do mene i aparata 🙂 Tamo ne vredi da probam jer neće sigurno biti isto kod kuće.

Ima li ko u Niau da proda 25ak v60 papira ili zna gde ih ima da se uzivo kupe?
Me vredi da porucujem, kratko sam tu 🙂

Ima li ko u Niau da proda 25ak v60 papira ili zna gde ih ima da se uzivo kupe?
Me vredi da porucujem, kratko sam tu 🙂
Ako si mislio na Niš, ja ih nisam viđao da se prodaju po kafeterijama.
Da li bi ti možda filter iz DMa odgovarao (malo se fizički razlikuje od v60) ?
Imaju ih u dve veličine za 2 i 4 šolje, cena jako prihvatljiva.

Nazad
Vrh Dno