Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nije kisela posto je 100% arabika?Nikako mi ne prijaju kiselkaste kafe.
Ne mora da bude kisela arabika. Gvatemala, Brazil, Honduras, obično nisu kisele, više su čokoladaste.

Ja sad pijem Gvatemalu koja me podseća na kafe kakve je spremao Apa. Uzeo u nekom marketu u Turskoj, interesantno da postoji dobra sveža kafa u prodavnici, i to brendirano znakom lanca. Pomirisao kroz kesu, nije bilo greške da ne valja i da nije sveža.

Stigao mi je bottomless portafilter. Naručio sam ga čisto da probam kako izgleda sa njim. Pravo da kažem, još uvek ne shvatam u čemu je fora. Espresso ima isti ukus. Možda se lakše održava i pere, valjda. Ali iako kafa lepo curi, tačkice od kapljica se vide na zidu šoljice, pa mi je normalan praktičniji.

Bottomless ima 2 svrhe: prva i važnija je da što više isprlja kuhinju (odnosno tamo gde spravljaš kafu) i druga, manje važna, da da bolji uvid u to kako ide ekstrakcija, jer se lakše vidi ima li chaneling-a i slično.
Ukus? Ne utiče na ukus... 😉
Pozdrav

Korpa ista ili skoro ista, šta ima da utiče na ukus?

Nije za sve kafe, ovaj moj omiljen blend napravi svinjac. Mekše kafe budu ok za slikanje.

Stigao mi je bottomless portafilter. Naručio sam ga čisto da probam kako izgleda sa njim. Pravo da kažem, još uvek ne shvatam u čemu je fora. Espresso ima isti ukus. Možda se lakše održava i pere, valjda. Ali iako kafa lepo curi, tačkice od kapljica se vide na zidu šoljice, pa mi je normalan praktičniji.
fora je za slikanje za insta...

Kad ga već imam, sad ću malo da se igram sa vremenima ekstrakcije i podešavanjima mlina. Čisto da vidim do kojih granica mogu da idem. Spremio sam peškir kad sve krene da prska 😀

Da li je neko probao/ima Ninja Luxe ES601EU? Vidim da u nemackoj moze da se nadje za 370e, kod nas je najjeftiniji 70k.

Pre nekog vremena npisao neko ovde kako je napravio gustu penu, pa sam rekao da više volim mikropenu. Predomislio sam se. Bar trenutno.
Rešio da napravim jedan klasičan kapućino, bez latte arta i slično. Čvrsta pena koja dugo stoji na vrhu. Ono što zovu "dry cappuccino". I sad mi se taj više sviđa od ovog što sam pravio do sada. Kafa više dođe do izražaja. Verovatno mi je samo faza, pa će sledeće biti nešto drugo.
Jedino što je suviše gusta pena za neku šaru na vrhu, pa je trenutno samo klasičan krug.

Cafe & Factory House Blend užasan za sada (br. 2). Uzeo sam za probu i br. 4 i br. 5 pa ćemo videti.

Kako ga spremaš? Meni je ok. Imaju i blend arabike, trebalo bi da je bolji. Ruku na srce, za te pare suludo piti bilo šta drugo sem Albe.

A kako mogu da ga spremam? Probao nekoliko varijanti, uvek je užasna. 15 g staje u korpu, izlaz oko 30 ml za ukupno 25-30s.
Moguće da bi sa mlekom bila bolja, to možda još probam. Srećom uzeo samo 200 g.

U kom smeru užasna? Više je gorka ili više kisela? Ako dobro izlazi onda je bar sveža, negde smo stigli. A možda je takva tura nikakva.

Mleko stop zasad, dok ovo ne opravimo.

30ml ili 30g? Ako je ovo prvo, gledaj da produžiš malo dok ne dođeš do 30g.

grami su

Imaj još jednu stvar u vidu. Ako je baš baš sveža i najbolji mogući blend je jako mršav, nekad i bezukusan. Nekad je potrebno bar dve nedelje da počne da radi kafa.

Ja blendove vise ne uzimam, nekako mi ima previse nekonzistentnosti u zrnima svetlijim i tamnijim.

Samo single origin.

Igram se sa botomless portafilterom. Odmah primetim kada nešto dobro ne odradim. Danas sam napravio dva prilično ukusna kapućina.

Snimao sam telefonom iz ruke ali se vidi OK:
Bottomless 1
Bottomless 2

Na prvom je odnos ispod 2:1, na drugom malo više od 2:1. Na kraju drugog se vidi da probija na jednom mestu pred kraj. Bez bottomless ne bih ni znao da se to dešava. Po ukusu su oba bila dobra. Šolja od 150 ml, pa nema puno prostora za šaru tj. bar ja ne znam da pravim nešto lepo ako nije veća šolja. Ovako izgleda:
1776096651390.png

Probao od Malaje blend, probao iz Kafeterije, probao espresso direkt, šta znam izgleda mi bas uvek zapao loš 😀

Kapućino prevashodno, ali popijem čistu kafu da vidim kakva je.

Meni je blend bolji od single origin. Nemam ni opremu ni znanje da izvučem neki lep ukus iz single origin. Blend mi daje neku punoću.
Našao sam da mi Alba odgovara i samo taj pijem već duže vreme. Probao sam malo da šaram, ali sam se opet vratio na Albu. Ne dosadi mi pošto se igram sa raznim kombinacijama i napicima. Za vikend sam napravio jedan ristreto (što inače jako retko pijem) da sam se stresao kako je bio dobar i jak. Kad je burzer video u šoljici, kaže "kao neku mast da piješ", koliko je bio gust i kremast. Retko kad se tako oduševim nekom ekstrakcijom pošto nije često da mi se sve poklopi.

Jutros sam pripremio doze naredni period:
1776155622275.png
Razmišljam se da uzmem još jedno pakovanje eprueta. Odlične su. Jedna od boljih investicija u kafu.

Mene bi ovo iskreno mrzelo da radim. Kad sam imao samo ručni mlin svakako sam merio svaku dozu, ali sad sa Eurekom imam tajmer i ni ne gledam i ne razmišljam koliko je kafe izašlo, praktično savršeno svaki put. Kada se promeni ekstrakcija ako mi predugo stoji kafa u zrnu malo mrdnem krupnoću i/ili podesim tajmer za 0.1-0.2s, ali mi se to nije desilo poslednjih 4-5kg kafe sigurno. Kada menjam zrna (a uzmem na primer malo pakovanje), meljem na ručnom mlinu, toliko sam dobro podesio električni da mi ne pada na pamet da bilo šta menjam, pa da posle tražim idealno podešavanje ponovo. Sada sam sigurno na ispod 1min za ekstrakciju po šoljici, aparat spreman za par sekundi, meni je stvarno sjajno legao moj setup.

Mene ne mrzi (još uvek). Sirotinja sam, pa nemam fensi mlin koji sam meri 🙂
Zaključio sam da ne želim da držim zrna u mlinu, pošto ne koristim toliko često aparat, pa mi npr 250g (koliko mlin prima) traje po nedelju dana i više. Kad sipam novu količinu oseti se razlika u odnosu na onu koja je 10 dana stojala na vazduhu i pored grejača. Probao sam da stavljam malo po malo, ali zaključio sam da mi najviše odgovara merenje unapred, pošto mi je svaka doza unapred pripremljena, a ostatak je vakumiran tj. ne otvaram svaki drugi dan teglu da uzmem par doza.

Nazad
Vrh Dno