Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li Baratza Encore ESP / Encore ESP Pro ima sitnije od espressa pa valja ili ne valja?

Vala, ume da melje baaaaš sitno, toliko da sam zapušio i mlin i aparat skoro da je backflush par puta😅

Ono su mlinovi Made in PRC. A Baratza je iz severne pokrajine Jilin.
Mlin koji ima plastiku, za mene, nije mlin. Idemo dalje.

Bravo!

Sustina je da melje sto brže da kafa ne gori i jos vaznije ujednaceno, da svaka cestica samlevene kafe bude ista, amin.
Mlin mora da bude od cvrstih materijala, da ima posebnu konstrukciju da ne zadrzava samlevenu kafu, da ima jak i tih motor da ne budi komsiluk i ukucane jer se kafa uglavnom pije u ranim jutarnjim casovima, da ima kvalitetne nozeve odgovarajuce arhitekture seciva za granulaciju espresso kafe i sve to ne moze da kosta par desetina eura, amin.
U prevodu, ništa iz zmajevog gnjezda!

Bravo!

Sustina je da melje sto brže da kafa ne gori i jos vaznije ujednaceno, da svaka cestica samlevene kafe bude ista, amin.
Voleo bih da mi pojasnis ovu logiku.
Veci broj obrtaja proizvodi vecu temperaturu, ne manju.

Logika vecih obrtaja je brzina mlevenja, u kaficima nam treba da sto brze napravimo kafu.... Drugo konstrukcijska izvedba je dosta teza ukoliko hoćeš da napraviš mlin sa manjim brojem obrtaja, a da se motor ne muči jer kada ide sporo mlevenje je puno teže za sam motor....

Voleo bih da mi pojasnis ovu logiku.
Veci broj obrtaja proizvodi vecu temperaturu, ne manju.

Logika vecih obrtaja je brzina mlevenja, u kaficima nam treba da sto brze napravimo kafu.... Drugo konstrukcijska izvedba je dosta teza ukoliko hoćeš da napraviš mlin sa manjim brojem obrtaja, a da se motor ne muči jer kada ide sporo mlevenje je puno teže za sam motor....
Ne proizvodi vecu temperaturu samlevene kafe ako je usled odgovarajuce geometrije nozeva i rotora zadrzavanje unutar povrsine mlevenja kratko.
Ako si nekad mleo rucnim mlinom, onim mesinganim sto smo ranije koristili za tursku kafu, pa se sav usija da ne mozes da ga drzis u ruci a vrti se na 100 obrtaja, a pipni kafu nakon mlevenja iz nekog kvalilitetnog mlina koji se vrti na preko 1000 obrtaja i reci ce ti se samo.

Poslednja izmena:
Jel probao neko ove nove Nespresso original kapsule sa ukusima, vredi li uzeti?

Ne proizvodi vecu temperaturu samlevene kafe ako je usled odgovarajuce geometrije nozeva i rotora zadrzavanje unutar povrsine mlevenja kratko.
Ako si nekad mleo rucnim mlinom, onim mesinganim sto smo ranije koristili za tursku kafu, pa se sav usija da ne mozes da ga drzis u ruci a vrti se na 100 obrtaja, a pipni kafu nakon mlevenja iz nekog kvalilitetnog mlina koji se vrti na preko 1000 obrtaja i reci ce ti se samo.
Priozvodi vecu temperaturu to je definitivno samo uz pomoc dobre gemetrije i veličine nozeva taj problem se smanjuje... Neki mlinovi cak imaju i integrisana hladjenja.

Preporuka aprata za latte? Sto jeftiniji to bolji naravno, ali da valja pa koliko kosta da kosta..

Moguće da je bolja ova tema za to 😃

Jako je zeznuto što živimo u Srbiji pa nemamo mogućnosti legalne nabavke niti jednog krštenog mlina za 200-250€, osim možda Fellow Opusa.

Gde se moze naci df54 ? I ima li ga neko od clanova? Kako je zadovoljan ?
Имам ја тај млин и баш сам задовољан. А иза Макса би требало да стоји фирма, па и то додатно даје сигурност. Ја планирам да узмем апарат преко њих/њега, цене су коректне.

Moj novi setup 🙂

Druga dimenzija u odnosu na superautomatik.

Prilozi

• IMG_5116.jpeg
    IMG_5116.jpeg
    441.1 KB · Pregleda: 139
Zašta će vam kod kuće brz industrijski mlin? I koliko to može biti manji kontakt ako je brzina 20x veća? Dužina kontakta oštrice i zrna mora biti 20x veća što je nemoguće.

Jedino aktivno hlađenje, ali tek to kod kuće je suludo.

Najsporiji mlin na svetu melje minut 20 grama. Brže od toga treba samo nekom ko ima više od 1 portafiltra da cepa paralelno.

Sutra bi trebalo da stigne prvi aparat. Prelistao sam par stranica ali nisam video šta me interesuje. Gde uzimate kafu, je l u nekoj radnji standardno jeftinija nego u drugim radnjama? Konkretno za espresso i latte

Npr ja sam uzeo sad u Kafeteriji, Kuba mi je bolja nego Nicaragua, a kafeterija blend je u sredini negde.

Prilozi

• camphoto_959030623.jpeg
    camphoto_959030623.jpeg
    443.8 KB · Pregleda: 71
  • camphoto_33463914.jpeg
    camphoto_33463914.jpeg
    329.8 KB · Pregleda: 60
Sutra bi trebalo da stigne prvi aparat. Prelistao sam par stranica ali nisam video šta me interesuje. Gde uzimate kafu, je l u nekoj radnji standardno jeftinija nego u drugim radnjama? Konkretno za espresso i latte
Srećno. Što se kafe tiče imaš par opcija, i drastične su razlike u ceni. Najjeftinija varijanta (i najlošija), kafa sa pijace, eventualno di grano. Za nešto bolje mora više i da se plati, neki minimum za kg kafe nešto boljeg kvaliteta je oko 3000din, a ide i do 10k.

Nazad
Vrh Dno