Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sto vise citam o mlinovima sve dublje idem u rabbit hole 🙂
Jos nisam povukao okidac da narucim nesto 🙂
Moze li mi neko reci iz iskustva da li je velika razlika izmedju Timemore c3s i timemore c5 mlinova?
C3 bi trebalo da ima 6kraki, a C5 ovaj novi 8kraki nož. Kad sam ja naručivao C3, u opticaju su imali 5 i 7-krake, oba lošija od 6.

Moguće da je veoma brz, a kakav je ukus tako mlevene kafe, moraš sam da istražiš.

Meni dobro radi C3, lepa je kafa. Najčešće služi za aeropres, ali sad mu je glavna svrha da bude spakovan za rezervu i kad mi se pije kafa van kuće.

@manjina uzmi jedan od ova 2 mlina:

Timemore Chestnut C3 ESP PRO ili MHW-3Bomber Blade R3

Timemore C3 ESP PRO imaš na kupujem prodajem za 12000 din, dok je C5 ESP PRO 17000 din.

Preko AliExpress-a (zvanične Timemore i MHW-3BOMBER prodavnice) budu na akcijama skoro duplo jeftiniji 🙂

MHW-mlin.jpg

Poslednja izmena:
Tržište Srbije 1500-1700 t espressa godišnje. Što čini <5% kafe koja se proda.

To je baš strašno malo s obzirom da se 99% toga provuče kroz kafiće, 1% možda kod kuće, ako i toliko.

Kakva su vasa iskustva sa mlekom za penu,da li koristite kravlje ili ono sto me vise zanima ova barista mleka na bazi biljaka koja su bas namenski pravljena za to,da li prave dobru penu i kakav je tu ukus kafe u odnosu na kravlje?

Ili kravlje ili ništa. Ova na bazi biljaka nisu mleka. Biologija je jasna: da bi bilo mleko mora da izađe iz sise sisara (vime kod krave). Badem, ovas, skoja, kokos, pirinač... sve je to "napitak".
Probao sam par puta da eksperimentišem sa bademom i samo sam bacio kafu. Čak i ako napraviš penu, meni ukus nije kakav treba da bude kada se koristi pravo mleko. Možda sam samo navikao 🫤

Meni je Dukat sveže 3.2 top za penu.

Ja koristim Alpsko, sa 3.5% i ono Domace, iz Lidla, sa 4% mleka i najbolji su mi rezultati.
Koristio sam i Moja kravica, sa 3.8%, ako se ne varam i nista bolje nije od bilo kog mleka sa 2.8%, tako da ga vise ne kupujem (mleko Kravica je inace za izbegavanje, kao i Megle i sl).
Sto se tice zamenskih napitaka, uglavnom se prave od vecinskog dela vode+ ekstrakt (soje, badema, kokosa, pirinca i sl) sto umnogome otezava frotiranje, a i ukus je, brate, vodenkast.
Pa,neki kazu sto vise mlecne masti,neki to nema veze sa tim,gde je istina?
Sto veci procenat masnoce, pena je punija (trajnija) i bolje se umuti.

Ja koristim Alpsko, sa 3.5% i ono Domace, iz Lidla, sa 4% mleka i najbolji su mi rezultati.
Koristio sam i Moja kravica, sa 3.8%, ako se ne varam i nista bolje nije od bilo kog mleka sa 2.8%, tako da ga vise ne kupujem (mleko Kravica je inace za izbegavanje, kao i Megle i sl).
Sto se tice zamenskih napitaka, uglavnom se prave od vecinskog dela vode+ ekstrakt (soje, badema, kokosa, pirinca i sl) sto umnogome otezava frotiranje, a i ukus je, brate, vodenkast.

Skijeti,da li se to domace mleko od 4% i dalje prodaje u Lidlu?
Ovo za Kravicu si u pravu i kod mene isti rezultati.

Naprotiv, ovo važi za obrano (bezmasno) mleko.
Uostalom, kopiram odgovor AI:

Pena na kapućinu/kafi: Punomasno ili nemasno mleko?
Kratak odgovor je: Punomasno mleko pobeđuje u ukusu i teksturi, dok obrano/nemasno mleko daje veći volumen i čvršću penu.
Evo kako se različite vrste mleka ponašaju:
Punomasno mleko:
Luksuzna klasika
Ovo je favorit svih barista. Zbog većeg procenta masti, dobijate penu koja je:
• Kremasta i svilenkasta: Mast omogućava stvaranje sitnih, gustih mehurića (mikropena).
• Slađa: Mlečni šećer (lakoza) se najbolje kombinuje sa mastima prilikom zagrevanja.
• Bogatija u ustima: Daje onaj puni osećaj koji savršeno balansira jak ekpreso.

Obrano mleko (0% masti): Pena kao oblak
Ako volite da pena čvrsto stoji na vrhu kafe, obrano mleko je pravi izbor. Ono ima više proteina u odnosu na masti, što rezultira:
• Maksimalnim volumenom: Veoma se lako umuti u veliku količinu pene.
• Čvrstom konzistencijom: Pena je "suva" i duže zadržava oblik.
• Blažim ukusom: Bez masti, ukus je vodenastiji, pa kafa može delovati oštrije i dati jači ukus.

Skijeti,da li se to domace mleko od 4% i dalje prodaje u Lidlu?
Ovo za Kravicu si u pravu i kod mene isti rezultati.
Da, da, u Lidlu i kupujem. Ja sam na Vidikovcu, ne znam, doduse, u ostalim objektima kakva je situacija.
Naprotiv, ovo važi za obrano (bezmasno) mleko.
Uostalom, kopiram odgovor AI:

Pena na kapućinu/kafi: Punomasno ili nemasno mleko?
Kratak odgovor je: Punomasno mleko pobeđuje u ukusu i teksturi, dok obrano/nemasno mleko daje veći volumen i čvršću penu.
Evo kako se različite vrste mleka ponašaju:
Punomasno mleko:
Luksuzna klasika
Ovo je favorit svih barista. Zbog većeg procenta masti, dobijate penu koja je:
• Kremasta i svilenkasta: Mast omogućava stvaranje sitnih, gustih mehurića (mikropena).
• Slađa: Mlečni šećer (lakoza) se najbolje kombinuje sa mastima prilikom zagrevanja.
• Bogatija u ustima: Daje onaj puni osećaj koji savršeno balansira jak ekpreso.

Obrano mleko (0% masti): Pena kao oblak
Ako volite da pena čvrsto stoji na vrhu kafe, obrano mleko je pravi izbor. Ono ima više proteina u odnosu na masti, što rezultira:
• Maksimalnim volumenom: Veoma se lako umuti u veliku količinu pene.
• Čvrstom konzistencijom: Pena je "suva" i duže zadržava oblik.
• Blažim ukusom: Bez masti, ukus je vodenastiji, pa kafa može delovati oštrije i dati jači ukus.
Sto je veci procenat mleka, pena je punija, gusca, kremastija. Manje masnoce znaci da ce pena da se lakse "ispuni vazduhom", odnosno da ce pena biti dosta mehuricastija, samim tim tanja, slabije teksture i brze tone u samu kafu (dakle, daleko od toga da je postojanija, kako AI navodi). Brze se umuti i veci je volumen, to je tacno. Uostalom, ako redovno pravis mlecne napitke, poslusaj nekad, nakon frotiranja mleka, kada sipas preko espresa, da li ti "cvrci" casa. Samo prisloni casu blizu uveta i cuces bukvalno kako susti, cvrci. To su, upravo, vazdusni baloncici, koji pucaju. Kada koristis punomasno mleko, to nije toliko izrazeno i jedva da ces cuti nesto.

i bolje se umuti.
Mozda te je ovaj deo zbunio, jer se nisam najbolje izrazio. Bolje se umuti, u smislu pravljenja i uzivanja u mlecnim napicima. Daleko manje mehurica ima, prakticno ih i nema, a da su vidljivi golim okom. Dok je skroz suprotno, u slucaju nemasnog mleka. Mnogo je bolji kapucino, late ili sta god da pijes kada frotiras punomasno mleko. Sladji, ukusniji, dosta izrazenija ona fina tekstura i gustina te mlecne pene.

Mozda te je ovaj deo zbunio, jer se nisam najbolje izrazio
Možda.
A možda i sam pravim mlečne kafe zadnjih 15ak godina i probao sam već raznorazne vrste mleka. Jedino što se kafa kod nas kući pravi na automatiku, pa eto da se ogradim da možda ima razlike u odnosu na ručno mućenje mleka.
Nama na našem aparatu kapućino/caffe Latte sa nemasnim mlekom daje mnogo stabilniju penu (koja ostaje i kad se kafa ispije) i jasniji ukus kafe. Punomasno mleko daje bogatiji ukus pene, koja zbog svoje težine ponekad ume da padne.

Ipak glavni razlog zašto koristimo uglavnom nemasno mleko (0% mlečne masti) za pravljenje kafe je taj da ovakva kafa ne "zasiti" kao kafa sa penom od punomasnog mleka i daje jači ukus kafe (manje maskira ukus kafe). Lična preferansa, nemam ništa protiv punomasnog mleka. Delim samo svoje iskustvo, a svako nek pravi od kog mleka želi i veruje svom ukusu 😎

Poslednja izmena:
Možda.
A možda i sam pravim mlečne kafe zadnjih 15ak godina i probao sam već raznorazne vrste mleka. Jedino što se kafa kod nas kući pravi na automatiku, pa eto da se ogradim da možda ima razlike u odnosu na ručno mućenje mleka.
Nama na našem aparatu kapućino/caffe Latte sa nemasnim mlekom daje mnogo stabilniju penu (koja ostaje i kad se kafa ispije) i jasniji ukus kafe. Punomasno mleko daje bogatiji ukus pene, koja zbog svoje težine ponekad ume da padne.

Ipak glavni razlog zašto koristimo uglavnom nemasno mleko (0% mlečne masti) za pravljenje kafe je taj da ovakva kafa ne "zasiti" kao kafa sa penom od punomasnog mleka i daje jači ukus kafe (manje maskira ukus kafe). Lična preferansa, nemam ništa protiv punomasnog mleka. Delim samo svoje iskustvo, a svako nek pravi od kog mleka želi i veruje svom ukusu 😎
Rucni vs automatici nisu za poredjenje uopste, tako da me i ne cudi zasto se ne razumemo.
I sam pravim kafe preko 20 godina, a pri tome zena mi je tehnolog, tako da sve sto sam rekao vezano za mleko i dalje stoji. Kako ko zeli da tumaci, to je njegova stvar, ali cinjenice su cinjenice.

Kakva su vasa iskustva sa mlekom za penu,da li koristite kravlje ili ono sto me vise zanima ova barista mleka na bazi biljaka koja su bas namenski pravljena za to,da li prave dobru penu i kakav je tu ukus kafe u odnosu na kravlje?
Šumadijsko mleko sa 4% mlečne masti (Mlekara Kruna Velika Plana) ima u svakoj Lidl prodavnici i meni je ono najbolje što se tiče i ukusa i teksture.

Koje mleko preporucujes za svakodnevnu upotrebu jos osim ta dva nabrojana?
Pretpostavljam da je u Kravici, Megleu prisutan udeo mleka u prahu/vode? Tokom prosle godine naisao sam na clanak o ispitivanju mleka u maloprodaji, tipa 11/13 ispitanih je sadrzalo vodu i mleko u prahu pored vecinskog udela pravog mleka, ali nisu objavljena imena mlekara ciji su proizvodi testirani...

Mala Radionica Kafe,,,Do malo pre drzano vakumirano u zamrzivacu sad prebaceno u airscape container

Prilozi

• viber_image_2026-01-31_09-17-18-615.jpg
    viber_image_2026-01-31_09-17-18-615.jpg
    234.2 KB · Pregleda: 42
  • viber_image_2026-01-31_09-17-18-630.jpg
    viber_image_2026-01-31_09-17-18-630.jpg
    216.5 KB · Pregleda: 48
  • viber_image_2026-01-31_09-17-18-644.jpg
    viber_image_2026-01-31_09-17-18-644.jpg
    189.1 KB · Pregleda: 59
da li ove kapsule idu u Nespresso Mini? hteo bih da narucim ali kad sam prosle godine uzimao aparat bila je opcija da se iskljucivo uzme cist espreso, ove vidim da su sa ukusima (vanila, karamel) i izlistane za original liniju?

Prilozi

• IMG_7562.jpeg
    IMG_7562.jpeg
    97.3 KB · Pregleda: 51
Ekipa,koju kafu bi preporučili kao za početak,za V60 pripremu?

IMG_2215.jpegIMG_2216.jpeg

Stiglo još jedno “test pakovanje” od Melo - prva kafa je bila dobra, iako sam malo sitnije mleo pa je bilo malo gorčine na kraju. Prženje je šareno, ali sa aparaturom koju koristim dobro je što nije light😅

Sve u svemu, dobra kupovina.
Čisto ako se neko odluči, ako možete izaberite lično preuzimanje - sarađuju sa city expressom i od 22.1. kad su je preuzeli, tek je danas stigla.

Koje mleko preporucujes za svakodnevnu upotrebu jos osim ta dva nabrojana?
Pretpostavljam da je u Kravici, Megleu prisutan udeo mleka u prahu/vode? Tokom prosle godine naisao sam na clanak o ispitivanju mleka u maloprodaji, tipa 11/13 ispitanih je sadrzalo vodu i mleko u prahu pored vecinskog udela pravog mleka, ali nisu objavljena imena mlekara ciji su proizvodi testirani...
Ja iskljucivo koristim ova navedena i necu menjati, sve dok ne budem primoran, u slucaju da ne budu dostupna vise ili da se nesto promeni u njihovom sastavu. Iznenadili bi se ljudi kada bi samo znali koliko malo mleka zaista ima u vecini toga sto nam se prodaje kao mleko, a da ne govorimo o mlecnim zamenama, tipa kokosovo, bademovo, sojino i sl. To je tek za zatvor.

Pogledajte prilog 526199Pogledajte prilog 526200

Stiglo još jedno “test pakovanje” od Melo - prva kafa je bila dobra, iako sam malo sitnije mleo pa je bilo malo gorčine na kraju. Prženje je šareno, ali sa aparaturom koju koristim dobro je što nije light😅

Sve u svemu, dobra kupovina.
Čisto ako se neko odluči, ako možete izaberite lično preuzimanje - sarađuju sa city expressom i od 22.1. kad su je preuzeli, tek je danas stigla.
27.decembra sam narucio klincu gejmerski volan za pc, City express, jos uvek cekamo na isporuku. Javi utiske, kad isprobas tu turu.

Nazad
Vrh Dno