Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

8016.jpg

Da operem malo temu. Pola kile sam provukao kroz moka pot. Deluje dobar kalibar i za espreso, ali nemam aparat pri ruci. Okej sasvim i aeropres.

Prilozi

• 8017.jpg
    8017.jpg
    55.3 KB · Pregleda: 54
Koji recept koristiš za switch?

Za vas koji koristite xiaomi aparat, imate li problem kada pravite 2 uzastopne kafe da drugu neće da počne da pravi? Pritisnem dugme i samo blinkaju 2 srednje lampice. Rešenje je da pustim malo vode kroz praznu korpu pa potom da pravim drugi shot. Ako odmah napunim korpu kafom neće da krene.

Koji recept koristiš za switch?

Za vas koji koristite xiaomi aparat, imate li problem kada pravite 2 uzastopne kafe da drugu neće da počne da pravi? Pritisnem dugme i samo blinkaju 2 srednje lampice. Rešenje je da pustim malo vode kroz praznu korpu pa potom da pravim drugi shot. Ako odmah napunim korpu kafom neće da krene.
Nakon pravljenja kafe i korišćenja stimera, kada pocne da blinka moras da okrenes ponovo stimer da bi ibacio visak pritiska i vode. Kad zavrsi posle par sekundi moze ponovo da se koristi pravljenje kafe.

Sve je Kolumbija koliko vidim. Baš je skupa, ali nažalost ne može drugačije.

Fuka izbacila neke fermentisane novogodisnje nikako da odem do zemuna da uzmem koji paket

Nadam se da mogu ovde ostaviti mini review za Essenza Mini Nespresso. Kupio sam nakon predloga članova foruma - hvala 🙂
Ukratko: zadovoljan.
Uzeo sam razne ukuse i sada testiram jedan po jedan.

Pozitivno:
Aparat je veoma mali što mi se dopada (to mi je bio uslov jer nemam mesta ni za šta veće) i veoma se lako koristi.
Osećaj je da je kvalitetno izrađen, dosta je čvrst i ništa ne zvecka. Koliko je zaista kvalitetan - vreme će pokazati.
Radi iz prve, prost je, idealan za nekoga ko nema vremena za ceo espresso ritual.
Temperatura je idealna, može odmah da se pije.
Posudica za iskorištene kapsule je ok veličine, praznim na 4-5 dana.
Posuda za vodu je 0.7l i po mom mišljenju je taman. I da je rezervoar veći, svakako ga ne bih punio više od toga da bih češće menjao vodu.

Mane:
prostor za šolju je 8.5cm u visinu što može biti ograničavajući faktor ko ima visoke šolje. Drip tray može da se skloni i onda se dobije dosta prostora, ali onda će da kaplje na radnu površinu. Rešenje: kupiti širu šolju koja je niža i uglavnom se prodaju kao šolje za kapućino/espresso.
Nema neki mehanizam da spreči korišćenje kada je rezervoar prazan. Kada povuče vazduh mora da se izbaci kapsula (jer bude samo nazad probušena) i onda da se pusti voda jedno 3x lungo. Posle toga sve ok.
Ceo taj odeljak sa drip tray i posudom za otpad je labav i lako se može slučajno pomeriti. Opet, zbog toga se lako i vadi i prazni što je plus. Tako da, nekako mu je ta mana zapravo i plus, šta znam.

Nadam se da će pomoći ove informacije nekome 🙂

Zato mi je na spisku i fellow aiden, kad je na popustu košta i više nego prihvatljivo za mene.

Otprilike nešto slično i ja radim za switch pošto i dopada mi se šta dobijem. Za nalivanja mi treba veća vagica sa tajmerom, gooseneck imam.

Ja se odavno kanim da kupim Moccamaster i da ga koristim za prvu jutarnju turu u kombinaciji sa pametnom utičnicom (uveče sameljem i namestim, ujutru je spremna). Odvraća me što je kuhinja već pretrpana.

Moccamaster zakon za veće količine!
Espreso smaranje sve preko 2 kafe, a i mnogo brže se troši kafa 😀

Filter: 60gr = 1000ml
Espresso: 60gr = 320 ml (4x15gr)

Kao aeropres, 16:1.

Pretpostavljam da aeropres izvuče malo više iz iste količine kafe i vode?

Opet je rezultat filter kafa, pod uslovom da se ne bi zapušio papirni filter ako je već mlevena za turkaju. Rezultat bi bla mršava turska kafa bez taloga.

Zašto bi iko koristio switch ili v60 za pokušaj pravljenja turske 😀
Ako hoćete tursku, džezva vam jedino treba. Za nešto slično, možda French press jer ostavlja malo taloga. Cupping metoda je isto bliska tome, za one koji hoće možda neki light roast u tom duhu

Ja se odavno kanim da kupim Moccamaster i da ga koristim za prvu jutarnju turu u kombinaciji sa pametnom utičnicom (uveče sameljem i namestim, ujutru je spremna). Odvraća me što je kuhinja već pretrpana.
Iako sam dosta dugo razmišljao o moccamasteru zbog toga, najviše pijem ja kafu, a žao mi da napravim ceo filter i da stoji ceo dan ili da bacim pola.

Pa sam onda razmišljao ili o one cup, ali aiden baš ima lepa podešavanja za jednu šolju.

Hario Switch služi za filer kafu? Znam da nema veze sa nespresso aparatima, samo da proverim, samo filter kafa, ne može se praviti Turska?
Switch je V60 sa dodatnim ventilom koji može da zaustavi protok tečnosti, što omogućava da se pravi nešto između V60 i French press-a - kafa sa jačim telom ali bez ikakvog taloga. Ima naprednih recepata za Switch, tipa "samelješ 17,6g kafe, sipaš 53g vode za 12 sekundi, promešaš tačno tri kruga, ..." a ja ga koristim onako kako napisah. Ne mora ni gooseneck ni precizna vaga da se koristi.

Postoji i Moccamasterr Cup-One, ali realno bolje kupiti klasičan za 2-10 kafa🙂

1_252F4_252Fc_252F5_252F14c54361169044488da54d763178315ed2d6ace0_69233_moccamaster_cup_one_matt_black.jpg

Na klasičnom 2 kafe su 250ml (1/4 ispod na slici), ali je to uvek na kraju u šoljici manje zbog filtera...

53613.jpg

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li je moguće da je zbog sveze kafe tj skorog przenja espresso u odnosu 1:2 previše kiseo?

Preporuka gde kupiti pid kontroler za Gaggia Classic pro 2019 model? Ugradio sam oprugu od 9 bara, promenio tuš i korpe. Da li još nešto savetujete da se moduje a da ima smisla?

Postovanje kolege, interesuje me koje je Vase misljenje o delonghi dedica ec685, ima ga u radnji na G, za 18000 i neki kuponi, izasao bi me oko 16h din! E sad videh da on nema svoj mlin sto je normalno za te novce, planiram kuvati espresso i za gospodju capucino, mleo bih kafu u lokalnoj przioni, mozete li mi reci vi koji to radite kako ste zadovoljni! I da li postoji neki rucni mlin koji nije preskup, neka normalna cena! Mozda i koja ponuda sa aliexpresa nekih tampera kao i portafiltera! Hvala

Nazad
Vrh Dno