Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ovo za temperaturu - ako stavim manje, kafa bude kiselkasta, sto znaci da je underextracted. Sa vecom temperaturom ne dobijam takav ukus. A i jos nesto - makar na Bianci, ako stavim 97C, to se odnosi na temperaturu u bojleru, a ne na temperaturu koja dodje do paka. Ona je obicno manja za par stepeni.

A sto se kofeina tice, ima manje u odnosu na recimo neki blend sa robustom, zato sto je 100% arabika i zato sto je veca nadmorska visina (oko 1350m). Sto je nm visa, koncentracija kofeina je manja.
Jel ima velike razlike ako zagrejes malo, tj istocis pre ekstracije. Ja sve nesto ne kontam da ima, mada cesto pustim vodu da prodje bez kafe da procisti, posebno ujutru.

A vidim imas i open bottom, koja je velicina sita i jel si smanjivao pritisak?

Koristim Xiaomi espreso aparat par meseci i zadovoljan sam njegovim radom do pre desetak dana.Naime dešava se da uložak ostane u aparatu posle kuvanja kafe prilikom odvajanja ručke od aparata i onda ga je vrlo teško odvojiti od aparata.Da li negde grešim ili je oslabila ona žica koja drži uložak u ručki?Ima li još neko sličnih problema pošto je još neko na forumu kupio Xiaomi aparat?

Koje je rešenje kada Dedica 685 prestane da pravi penu? Nije problem sa gašenjem gašenjem nastavka, već samo greje mleko.

Koristim Xiaomi espreso aparat par meseci i zadovoljan sam njegovim radom do pre desetak dana.Naime dešava se da uložak ostane u aparatu posle kuvanja kafe prilikom odvajanja ručke od aparata i onda ga je vrlo teško odvojiti od aparata.Da li negde grešim ili je oslabila ona žica koja drži uložak u ručki?Ima li još neko sličnih problema pošto je još neko na forumu kupio Xiaomi aparat?
*** druže, negde je morala da se napravi ušteda.

Koje je rešenje kada Dedica 685 prestane da pravi penu? Nije problem sa gašenjem gašenjem nastavka, već samo greje mleko.
Onaj crni deo ima gornji i donji položaj, proveri to.

Jasno mi je to ali bi mi valjalo neko rešenje,druga ručka sa ulošcima koji neće ispadati...
Možda da probaš prvo sa drugim sitom. Naravno treba ti malo veće, taman toliko da jače stisne oprugu.
Problem je i što to čudo nema ventil (3way solenoid) kojim će višak vode da izbaci u drip tray. Tako se napravi vakuum koji zalepi sito.

Da,baš to se desi da vakum zalepi sito za aparat.Ako je portafilter 54mm treba da tražim sito od 53mm?Hvala na odgovorima,puno si mi pomogao.

Isključivo ti treba sito 54mm (kao što već imaš), samo i među takvima postoji sitna tolerancija. To sitno ti treba, samo da je tolerancija u plusu.

Pročitaj prethodne poruke i videćeš šta ti treba - pisano mnogo puta 😉
51mm ti treba, a ne od 54mm - ne znam odakle vam to?

Imaš da kupiš i celu ručku (portafilter), ali ne mora - dovoljna je korpica (non-pressurised) koja ima više od 1 rupe:

941341_130598.png

*** druže, negde je morala da se napravi ušteda.
Daj ne sviraj 😀

Poslednja izmena:
Kakva su vasa iskustva po pitanju distributora,da li je neophodan ili je dovoljno samo tampiranje?
Ovo dosta zavisi od mlina i aparata, kao i zrna, naravno. Ja uz Niche Zero i DF64 u kombinaciji sa ECM Puristika radim sledeće: Koristim šejker, pa distributor podešen na minimalnu dubinu, pa tamper. Svrha distributera je da kafa pre tempiranja bude što ravnomernije raspoređena, jer, koliko god se trudio, ne izađe iz šejkera uvek ravnomerno, često deo sita ostane praznjikav.

Kolege koje koriste igle tj. WDT nemaju potrebe za distributerima. Ja ne želim da prčkam iglama po samlevenoj kafi, ipak je ovo hobi a ne posao. 🙂

Nisam do sada imao ikakav aparat za espresso pa me zanima koji preporučujete od ovih:
  1. Nespresso Essenza Mini - najviše hvaljen, deluje ok kvalitet po komentarima
  2. Krups Dolce Gusto - kažu ljudi da su novije generacije lošeg kvaliteta
  3. Hyndai HY-513K - nikad čuo za ovaj, ali sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
  4. BAUER EM-610 - isti slučaj kao Hyndai. Ništa o njemu ali mi se sviđa što idu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
Najviše me zanima da li su Krups zaista lošeg kvaliteta kao što ljudi pišu?
I zanimaju me Hyndai HY-513K i BAUER EM-610 da li su ok generalno (nema mnogo komentara na netu)? Sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule.
Od kapsulaša samo Nespresso, ako mene pitaš. Imam Essenza Mini koji nosim na putovanja i koristim kad imam goste koji neće ceniti kafu iz onih igračaka koje sam naveo iznad. 🙂 Najveći izbor kapsula, uključujući jeftine iz Lidla, i najlakši za upotrebu. Kod svih ostalih tipova moraš da vadiš adapter, pa iz njega kapsulu punu vode, nema šanse da ostanete čisti ni ti ni kuhinja. I skupe su kapsule.

Juče sam čistio svoj mlin integrisani mlin na Breville Barista Max. Ne znam šta se desilo, samo je odjednom krenuo 100 godina da melje umesto za ispod 10-tak sekundi. Kada sam probao da napravim espresso vidim da ne ide ništa... par kapljica. I shvatim da je super fino samleveno.
Otvorio, sve očistio i vratio. Sad dobro radi, ali mi se čini da i sad melje sitnije nego ranije na istom podešavanju. Ništa trašno, možda 2 podeoka od 30 mogućih.
Da li imate ideju šta bi moglo da bude? Da li treba nešto da zatežem, štelujem?

Hvala svima na predlozima, izgleda da je Nespresso odneo pobedu.
Da li neko zna postoji li servis u Novom Sadu? Mnogi po društvenim mrežama pišu da ne postoji i ima samo u BG jer se delovi teško nabavljaju.

@component ne znam kakav je taj mlin, ali tokom ciscenja tehnicki je moguce da dodje do pomeranja nozeva, vecina mlinova zapravo iako stoje na 0 nisu na nuli. Stoga je moja preporuka da stvarno nadjes 0 point na svom mlinu i krenes od te tacke sa podesavanjima...

@mstojanov fin flow, medjim molim te skini nalepnice sa e61 grupe to mi je genocid kad ih vidim na istoj a koristi se aparat 😉

@kurajber
Ali šta misliš pod podešavanjem? Da izaberem podeok? Nije mi problem da bude 12 umesto 14 (ili bilo koji drugi broj). To je i onako proizvoljna vrednost. Ne znam da li ima neko servisno podešavanje? Na primer, treba da popustim ili zavrnem neki šraf, pošto se vremenom pomerio... tako nešto?
Samo jednu kafu sam napravio od onda. Probaću malo više, pa da vidim šta da li mi se samo čini i da je u stvari samo trebalo da očistim mlin...

@component servisna podesavanja postoje, jer svaki materijal malo radi zar ne, medjutim za tvoj mlin ne mogu nista precizno da ti kazem jer ne znam kako su pozicionirani nozevi a ni kakav je sam mlin. Kada je mlin na nuli, trebao bi da cujes da jedan (gornji noz, jasno grebe donji noz) to je zapravo 0ta tacka... I onda podesavas svoj grind size, sto znaci sada kazes melje sitnije, podesis ga da melje krpunije odnosno onako kako odgovara za tvoj ukus i to je to...

Posto se ja razmisljam o kupovini Silvije,da li bi je preporucio posto vidim da je imas vec dugo ili da se gleda nesto drugo,sledeci pik mi je Profitec Go.Isto tako 1 do 2 kafe dnevno.
Iskreno, ne znam sta bih ti rekao. Licno, mene je smorio citav proces pravljenja jedne kafe, jer predugo traje (ukljucujuci proces zagrevanja, pravljenja i ciscenja). Silivija je fantasticna masina, izuzetno temperaturno stabilna, ukoliko se prethodno zagreje (nekih 20ak min najmanje), masivne izrade, 15ak kg teska. Medjutim, single bojler resenja, bez obzira na masinu, zahtevaju strpljenje, narocito ukoliko pijes mlecne napitke (ja pomesano pijem ili klasican espresso ili ristretto, ali i par puta nedeljno flat white), sto znaci da nakon pravljenja kafe moram da sacekam da dodatno zagreje vodu za stimer, pa nakon frotiranja moram da ohladim bojler opet, ukoliko zelim da pravim sledecu kafu.
Sa druge strane, kvalitetna termoblok resenja mi nude jednostavniji proces, prilagodjen mojim potrebama i upravo zato razmisljam o zameni.
Sto se trajnosti tice, apsolutno nemam nikakvih zamerki. Ovo je tip masine koju ces moci da ostavis deci, u nasledstvo, naravno uz redovno odrzavanje. 😉
Profitec Go, na papiru, deluje kao jos bolja opcija jer ima PID. Medjutim, ukoliko se ne varam, ima istu zapreminu bojlera kao i Silvija (0.3l) sto je relativno mali kapacitet i brzo se zagreje. Kao takav funkcija PID-a, na bojlerima te zapremine nije od presudnog znacaja, koliko je sama termalna masa uredjaja. Dakle, super dodatak, ali ne i neophodan (ipak, usled znatno vece cene, morali su da ga ubace). Da li vredi doplate, u odnosu na Silviju, za mene apsolutno ne.
Najbolja preporuka, koju bih mogao da ti dam, je da prvo dobro razmislis koje su tvoje potrebe. Ove masine nisu jeftine, a funkcionalno, ne nude nista vise u odnosu na recimo Gaggia Clasic Pro ili nesto slicno tome, a o novim kineskim masinama i da ne govorim. Kvalitet izrade je sjajan, ali nijednu masinu ne bacam po kuci, pa mi stainless steel kuciste nije najbitnija stavka (daleko vise vodim racuna o unutrasnjim komponentama, prilikom izbora uredjaja).
Ne znam koji tip mlina koristis, ali radije bih prvo uzeo kvalitetan mlin i npr. DeLonghi ecp35.31 (bojler), nego rucni mlin+ Bambino ili Gaggia.
Sve zavisi kakvi su ti planovi i gde si trenutno, u ovom nasem hobiju... Nema potrebe da jurcas. Srecno.

Sadamo da apelujem na ljubitelje kafe koji prate ovu temu, da odrade ciscenje svojih mlinova ove zime:

Pogledajte prilog 519672Pogledajte prilog 519673
Uf, ja ne bih rizikovao da poremetim alignment noževa zarad par grama zaostale kafe koja ionako neće nikuda. Možda samo ne vidim koliko je bio prljav na ovim slikama.

@mstojanov fin flow, medjim molim te skini nalepnice sa e61 grupe to mi je genocid kad ih vidim na istoj a koristi se aparat 😉

Ovo sam i ja hteo da mu napišem. 😀

This video goes into the new trend of electric portable grinders. These give the same quality as handgrinders, but without the hassle of handgrinding. Low rpm, low entry cost, delicious coffees. Specifically I look at the Femobook A2, Millab E01, and the Femobook A5.

Šta sve neće da izmisle 🙂

Iskreno, ne znam sta bih ti rekao. Licno, mene je smorio citav proces pravljenja jedne kafe, jer predugo traje (ukljucujuci proces zagrevanja, pravljenja i ciscenja). Silivija je fantasticna masina, izuzetno temperaturno stabilna, ukoliko se prethodno zagreje (nekih 20ak min najmanje), masivne izrade, 15ak kg teska. Medjutim, single bojler resenja, bez obzira na masinu, zahtevaju strpljenje, narocito ukoliko pijes mlecne napitke (ja pomesano pijem ili klasican espresso ili ristretto, ali i par puta nedeljno flat white), sto znaci da nakon pravljenja kafe moram da sacekam da dodatno zagreje vodu za stimer, pa nakon frotiranja moram da ohladim bojler opet, ukoliko zelim da pravim sledecu kafu.
Sa druge strane, kvalitetna termoblok resenja mi nude jednostavniji proces, prilagodjen mojim potrebama i upravo zato razmisljam o zameni.
Sto se trajnosti tice, apsolutno nemam nikakvih zamerki. Ovo je tip masine koju ces moci da ostavis deci, u nasledstvo, naravno uz redovno odrzavanje. 😉
Profitec Go, na papiru, deluje kao jos bolja opcija jer ima PID. Medjutim, ukoliko se ne varam, ima istu zapreminu bojlera kao i Silvija (0.3l) sto je relativno mali kapacitet i brzo se zagreje. Kao takav funkcija PID-a, na bojlerima te zapremine nije od presudnog znacaja, koliko je sama termalna masa uredjaja. Dakle, super dodatak, ali ne i neophodan (ipak, usled znatno vece cene, morali su da ga ubace). Da li vredi doplate, u odnosu na Silviju, za mene apsolutno ne.
Najbolja preporuka, koju bih mogao da ti dam, je da prvo dobro razmislis koje su tvoje potrebe. Ove masine nisu jeftine, a funkcionalno, ne nude nista vise u odnosu na recimo Gaggia Clasic Pro ili nesto slicno tome, a o novim kineskim masinama i da ne govorim. Kvalitet izrade je sjajan, ali nijednu masinu ne bacam po kuci, pa mi stainless steel kuciste nije najbitnija stavka (daleko vise vodim racuna o unutrasnjim komponentama, prilikom izbora uredjaja).
Ne znam koji tip mlina koristis, ali radije bih prvo uzeo kvalitetan mlin i npr. DeLonghi ecp35.31 (bojler), nego rucni mlin+ Bambino ili Gaggia.
Sve zavisi kakvi su ti planovi i gde si trenutno, u ovom nasem hobiju... Nema potrebe da jurcas. Srecno.
Hvala ti na misljenju,trenutno imam Dedicu 685, a mlin je Timemore 5esp,mislim da sta god da uzmem za aparat bice napredak,uglavnom se pravi kapucino,razmisljao sam i o Kinezima,ali nisam siguran u njihov kvalitet,pa mi je Silvija prva na listi.

Sadamo da apelujem na ljubitelje kafe koji prate ovu temu, da odrade ciscenje svojih mlinova ove zime:

Pogledajte prilog 519672Pogledajte prilog 519673
I onda muka da se vrate noževi na pravo mesto, u suprotnom, krenuće da se dodiruju i eto belaja.
Ja svoju Eureku čistim jednom mesečno usisivačem odozgo povučem sve što je vidljivo a dva, tri puta godišnje ubacim i https://pulycaff.rs/proizvod/pulygrind/.
Do duše, single dose ima i meh pa i on pomaže da se zaostala kafa izbaci i smanji retencija.

Pozdrav
Ima li preporuka za nekog dobrog i ne preskupo servisera Delonghi cafe aparata
Neko ko je relativno blizu karaburme

Hvala na preporukama, suzio sam izbor.
Koji model se najređe kvari, tj. koji ima najmanje problema:
  1. Nespresso Essenza Mini
  2. Nespresso Pixie
  3. Dolce Gusto Krups
Moj "kapacitet" je 1-2 šolje na dan, vodu bih koristio iz bokala (filtrirana).
Hvala 🙂

P.S. vidim da se ovde vode diskusije o ozbiljnim aparatima i verujem da se većini diže kosa na glavi kada se pojavi neko ko kupuje ove male aparate, ali nisam u finansijskoj mogućnost niti toliko pijem kafe za nešto ozbiljnije. Hvala na razumevanju i pomoći 🙂

Samo nadji sto sveziju... U sustini na svakoj pijaci imas one koji imaju veci promet, pa od njih gledaj da uzmes... Ali oni nemaju pojma koliko su im sveze kafe (ili se foliraju), pa im trazi da ti izvuku sto vise pakovanja, da nadjes najsveziju... Ja nisam uspeo da nadjem mladju od 6meseci, obisao par pijaca... Mogu ti reci gde sam uzimao na pijaci kod starog merkatora i na zemunskoj pijaci... Bio sam i na bubanj potoku ali tamo nisam nasao sveziju kafu od ako se dobro secam, 10meseci (sto ne znaci da je nema)...
Hvala na odgovoru. Na kalenicu sam kupio lavazzu crema za 1900 dinara. Avugst 2025.
Imao je jos neke koje su iz Septembra

Hvala na preporukama, suzio sam izbor.
Koji model se najređe kvari, tj. koji ima najmanje problema:
  1. Nespresso Essenza Mini
  2. Nespresso Pixie
  3. Dolce Gusto Krups
Moj "kapacitet" je 1-2 šolje na dan, vodu bih koristio iz bokala (filtrirana).
Hvala 🙂

P.S. vidim da se ovde vode diskusije o ozbiljnim aparatima i verujem da se većini diže kosa na glavi kada se pojavi neko ko kupuje ove male aparate, ali nisam u finansijskoj mogućnost niti toliko pijem kafe za nešto ozbiljnije. Hvala na razumevanju i pomoći 🙂
svkai je ok. Moj krups evo vec 15 god radi... Sve cekam da crkne da ga zamenim sa pristojnim aparatom, ali ovo je zaista ok.

Nazad
Vrh Dno