Iskreno, ne znam sta bih ti rekao. Licno, mene je smorio citav proces pravljenja jedne kafe, jer predugo traje (ukljucujuci proces zagrevanja, pravljenja i ciscenja). Silivija je fantasticna masina, izuzetno temperaturno stabilna, ukoliko se prethodno zagreje (nekih 20ak min najmanje), masivne izrade, 15ak kg teska. Medjutim, single bojler resenja, bez obzira na masinu, zahtevaju strpljenje, narocito ukoliko pijes mlecne napitke (ja pomesano pijem ili klasican espresso ili ristretto, ali i par puta nedeljno flat white), sto znaci da nakon pravljenja kafe moram da sacekam da dodatno zagreje vodu za stimer, pa nakon frotiranja moram da ohladim bojler opet, ukoliko zelim da pravim sledecu kafu.
Sa druge strane, kvalitetna termoblok resenja mi nude jednostavniji proces, prilagodjen mojim potrebama i upravo zato razmisljam o zameni.
Sto se trajnosti tice, apsolutno nemam nikakvih zamerki. Ovo je tip masine koju ces moci da ostavis deci, u nasledstvo, naravno uz redovno odrzavanje. 😉
Profitec Go, na papiru, deluje kao jos bolja opcija jer ima PID. Medjutim, ukoliko se ne varam, ima istu zapreminu bojlera kao i Silvija (0.3l) sto je relativno mali kapacitet i brzo se zagreje. Kao takav funkcija PID-a, na bojlerima te zapremine nije od presudnog znacaja, koliko je sama termalna masa uredjaja. Dakle, super dodatak, ali ne i neophodan (ipak, usled znatno vece cene, morali su da ga ubace). Da li vredi doplate, u odnosu na Silviju, za mene apsolutno ne.
Najbolja preporuka, koju bih mogao da ti dam, je da prvo dobro razmislis koje su tvoje potrebe. Ove masine nisu jeftine, a funkcionalno, ne nude nista vise u odnosu na recimo Gaggia Clasic Pro ili nesto slicno tome, a o novim kineskim masinama i da ne govorim. Kvalitet izrade je sjajan, ali nijednu masinu ne bacam po kuci, pa mi stainless steel kuciste nije najbitnija stavka (daleko vise vodim racuna o unutrasnjim komponentama, prilikom izbora uredjaja).
Ne znam koji tip mlina koristis, ali radije bih prvo uzeo kvalitetan mlin i npr. DeLonghi ecp35.31 (bojler), nego rucni mlin+ Bambino ili Gaggia.
Sve zavisi kakvi su ti planovi i gde si trenutno, u ovom nasem hobiju... Nema potrebe da jurcas. Srecno.