Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da pomislim da mi se pije kafa i za 60s pijem. Svi ozbiljniji aparati traže bar 15min grejanja pre pravljenja espresa.

Da pomislim da mi se pije kafa i za 60s pijem. Svi ozbiljniji aparati traže bar 15min grejanja pre pravljenja espresa.
To i mene malo nervira, ko god mi dolazi u goste zove 15 minuta ranije da upalim kafe aparat :ROFLMAO::ROFLMAO:

Sada je valjda obavezno da aparati imaju auto off nakon nekog vremena, pa se uglavnom rade modovi da mogu da ostanu uključeni neograničeno. U tom slučaju bi moglo da funkcioniše tako što se pali ujutru i gasi kad se izađe iz kuće, mirišem neku automatizaciju uz HA. Ali problem mi je što se ne vidim u isto vreme.

Sta mislite da se uzme ovaj DeLonghi ese filter DLSC402 ko ima precnik 51,posto su cialde 44?

Sada je valjda obavezno da aparati imaju auto off nakon nekog vremena, pa se uglavnom rade modovi da mogu da ostanu uključeni neograničeno. U tom slučaju bi moglo da funkcioniše tako što se pali ujutru i gasi kad se izađe iz kuće, mirišem neku automatizaciju uz HA. Ali problem mi je što se ne vidim u isto vreme.
Nemam puno iskustva sa ovim, ja uvek palim aparat kad zelim kafu i gasim kad zavrsim sa pravljenjem, nisam siguran da li konstantno upaljen aparat podize znacajno potrosnju struje?

Ne bi trebalo preterano, verovatno da može da se nađe online, ali bojler od 80l uključen da greje od potpuno hladne vode (15C) na nekih 75C potroši 4kWh. Ne verujem da moze da potroši više od 1kWh za ceo dan ako se ne troši voda odnosno pravi kafa. I ovo je verovatno baš previše.

Ne znam tačno koja je mana termoblok, posebno sa PID. Sa bojlera sam prešao na takav termoblok, ali ni bojler se nije grejao 15, pre 5 minuta. I grupa se grejala, eto to mi fali, moram da ugrejem korpu pre prve ekstrakcije.

Ako misliš na bojler od vive, on je čini mi se 120ml. Nešto ozbiljniji aparati imaju oko 300ml (Silvia) dok nešto što sam i sam razmatrao za buduće aparate (Bianca) ima 800ml. Drugo, čeliku treba više vremena da se zagreje, za e61 grupu generalno navode 15min heat up time, I to uz to da pustiš neki shot.

I ja sam zadovoljan sa Bambinom za sad ali Brka ga je testirao detaljno i kaže da ne uspeva da održi temp stabilnom potpuno. Kaže i da treba ciljati nešto kraći shot da ne bi pregrejao vodu i kafu (do 25s). Ja sam počeo da ne grejem PF pre ekstrakcije, kao i da ga perem da bih ga ohladio između ekstrakcija. Nijanse su u pitanju stvarno, ali nije termoblok svemoćan. Za sada baš cenim to što pruža, što ne znači da neću menjati u budućnosti za nešto drugo. Dalje, svi endgame aparati imaju bojler, i to su uglavnom dual boiler, i to nešto treba da znači.

Ja dedicu u ponedeljak nosim u kancelariju i tamo cemo koristiti sa caldama...
Prednost je sto se stvarno brzo dobija kafa...
Mana je sto nema mnogo izbora sto se caldi tice... Kafa je pristojna... Vise mi se svidja od kapsula... Cena im je 30-40din po caldi... Sad vidim tu gde ih ja uzimam da imaju neke nove a one koje sam korsitio vise nemaju...

Vidim da ćalda ima 7 g kafe, kao kapsula. Neki bi rekli nedovoljno?

Šta mislite o ovom modelu? Imam neki Nespresso aparat, pa bih prešao na nešto bolje, plan je da se koristi sa illy kafom.

Prilozi

• IMG_2438.png
    IMG_2438.png
    328.5 KB · Pregleda: 22
Vidim da ćalda ima 7 g kafe, kao kapsula. Neki bi rekli nedovoljno?
Sad ćeš imati slobodu da ispitaš sve. 18+ moje doze, otprilike kako je u femsi kafiterijama, oko te cifre mi se vrti optimalan ukus za sveže arabike.

Aeropres 16-17g za četvrt litre kafe.

Kakav je to espresso od 250 ml?

DiGrano zahteva mnogo sitnije mlevenje
Tačno. Ne umem da opišem ukuse ali probaću ovako. DiGrano ima visioke i bas tonove. Nema srednje. Fali punoća. Ja bih ga mešao sa nekom plavom lavazom.
Svi ozbiljniji aparati traže bar 15min grejanja
Još jedna glupost. Ne traži ni jedana aparat toliko vreme, ne tuširaš se. Sam ti signalizira kad je postignuta temperatura. Nije bitna zapremina bojlera već jačina grejača. Da temperatura bude dobra pušta se vruća voda kroz portafilter da se ne bi temperatura izgubila. Kako na aparatima od 100 eura tako i na onim od 5000. Ovo samo ako aparat nije radio neko vreme.
Šta mislite o ovom modelu?
Kakvo si postavio pitanje, takav ćeš dobiti odgovor

Hvala legendo, živ bio! Evo čim naučim sve o espreso aparatima vratiću se da postavim pitanje ponovo...

Šta mislite o ovom modelu? Imam neki Nespresso aparat, pa bih prešao na nešto bolje, plan je da se koristi sa illy kafom.
Tog tipa aparati su uglavnom istih ili slicnih karakteristika. Moj prvi aparat koji sam koristio je onaj Delimano i kafa je bila sasvim ok, pa sam presao na Gorenje i dobio jos bolju kavu, trenutno sam zbog prostora presao na Xiaomi koji sam platio manje od Gorenja i dobio još bolju kafu. Mislim je to zbog drugacije korpe u odnosu na Gorenje. Tako da sa bilo kojom Gaggia-om siguran sam da nema promašaja.

Proveri kakav tamper ide uz njega, ako je onaj plastičan sa kašikom odmah naruci sa alija ili temua neki metalni i obavezno lejver i iglice za mešanje.

Ništa ti od toga ne treba ako je presurizovana korpa. Jedino levak (funnel) za lakše sipanje kafe i manje pravljenje haosa oko aparata.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno