Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ne pijete vi onda dovoljno kafe :D Kad sam kod kuće ceo dan, napravim sebi najčešće 3 dupla espresa, ženi isto tako. Kada idem u firmu, popijem ujutru i najčešće popodne. Ovih dana sam više radio od kuće pa potrošim kg kafe za oko 10 dana, inače mi kg uglavnom traje 15-20 dana.
Ja sam smanjio na oko dve duple. Pre sam jedno četiri, žena po jednu, gosti naravno piju... U svakom slučaju kilo kafe ne traje dugo.

Ja ne osećam da mi je mnogo kofeina pa da kao treba da smanjim, popijem nekad i kasnije uveče ali nemam problem sa spavanjem. Nekad se desi da ne popijem tu prvu jutarnju kafu kad ustanem i ne smeta mi. Probao bih i da pravim single umesto dupli, ali ne umem :(. Mnogo zeznuta stvar ova kafa, kad jednom kreneš da piješ dobru kafu, teško je vratiti se na "normalnu". Nestalo mi bilo pre neki dan kafe u zrnu, a dostava nešto kasnila. Shvatim da nemam ni tursku ni nes u kući, i odem i kupim (kao nekad će i gosti tražiti, mada se ne dešava). Na kraju, tursku prosuo (ne umem više da je skuvam očigledno), a u nes dodao mleka i šećera i nekako popio, bez toga nisam mogao.

Inače, naučio sam da pravim srce kao late art :D. Problem mi je što mi bude poprilično teško da napravim adekvatnu penu od bademovog mleka, a ženi ne prija kravlje pa samo bademovo koristi. Čak sam kupovao i mleko za koje kao piše da je "barista" namena, i opet baš teško da napravim kako treba. Recimo da svaki 3. put uspem od bademovog mleka, i to moram više da ga stavim, prebrzo se zagreje ako sipam manju količinu mleka. Od kravljeg mleka sam naučio da pravim kako treba, ali mi nije gušt jer ja kapućino i ne volim, samo pravim ženi ili kada neko dođe, tada koristim priliku da vežbam :).

I kod mene slicna situacija, zena pije extra mild, takve ja mislim da iz 1kg mozes da izvuces milion 😁 ja sam ujutru na strong al preko dana na standard. Mada popijem 3-4 dnevno.

Ja sam mislio da sam ja lud kad popijemo draga i ja po 4 kafe dnevno. Popijemo nekad i u 11-12 uveče, bez problema zaspimo, mada ja nekad cepnem uveče i red bull uz kafu, spavam kao beba :D

Ja ne osećam da mi je mnogo kofeina pa da kao treba da smanjim, popijem nekad i kasnije uveče ali nemam problem sa spavanjem. Nekad se desi da ne popijem tu prvu jutarnju kafu kad ustanem i ne smeta mi. Probao bih i da pravim single umesto dupli, ali ne umem :(. Mnogo zeznuta stvar ova kafa, kad jednom kreneš da piješ dobru kafu, teško je vratiti se na "normalnu". Nestalo mi bilo pre neki dan kafe u zrnu, a dostava nešto kasnila. Shvatim da nemam ni tursku ni nes u kući, i odem i kupim (kao nekad će i gosti tražiti, mada se ne dešava). Na kraju, tursku prosuo (ne umem više da je skuvam očigledno), a u nes dodao mleka i šećera i nekako popio, bez toga nisam mogao.

Inače, naučio sam da pravim srce kao late art :D. Problem mi je što mi bude poprilično teško da napravim adekvatnu penu od bademovog mleka, a ženi ne prija kravlje pa samo bademovo koristi. Čak sam kupovao i mleko za koje kao piše da je "barista" namena, i opet baš teško da napravim kako treba. Recimo da svaki 3. put uspem od bademovog mleka, i to moram više da ga stavim, prebrzo se zagreje ako sipam manju količinu mleka. Od kravljeg mleka sam naučio da pravim kako treba, ali mi nije gušt jer ja kapućino i ne volim, samo pravim ženi ili kada neko dođe, tada koristim priliku da vežbam :).
Ja uzmem ne pijem dan, dva, pa me onda lupi kofein. Inače isto, navikao sam, stvorio toleranciju, isto mogu uveče da popijem i da spavam.

Za late art, nije do tebe, nego bademovo mleko nema hemijsku strukturu kao kravlje mleko, zato neće.

Hronično ste umorni. Ja odmoran poslednjih godina, u poslednje vreme i od čaja vilenim, ali ranije nije bilo tako. Sad sam zvizno duplić i to je to za danas.

Mogu da pohvalim C&F blend u ovoj turi, lepa iz moke, još lepšta iz aparata. Iz 18 gađam oko 35, sa maksimalnom preinfuzijom koju Bambino dozvoljava, od 10s. Za moj ukus je 20% robuste previše, ali prija mi u svakom slučaju.

Daj te neku preporuku za espreso koju kafu da uzmem? Gledam da menjam svaki put kad potrosim pa experimentisem sa novom. Do sada sam probao i amigos,costa,tchibo,lavazza,segafredo... Ali julius mi nekako najbolja za sada. Volim vise kiselastiju, da je strength na max pa ako neko ima neku preporuku za sledecu probu?
Пробај и "Kimbo", мени није легао баш због те јачине и киселости, можда се теби свиди.

Kimbo je malo ugalj. Za dupli naleti svega nekoliko zrna koja nisu crna. Međutim, skratili smo ekstrakciju na 1:1.5 i odličan italijanski ristreto.

Ja nisam skontao kiselost, tj. pijem definitivno kiselije arabike standardno od toga.

Пробај и "Kimbo", мени није легао баш због те јачине и киселости, можда се теби свиди.
To mi je bila opcija.Definitivno je u top 3 za sledecu kupovinu.

Arabika 100%, mislim da je pravilo što južnije to kiselije.
Imaš u Zemunu, Bežanijska ulica, sa leve strane, u drugoj polovini ulice, kafiteriju jednu, prodaju, možeš da ponesš kući...
Al, probaj kod njih prvo, i računaj da kod kuće ipak ne možeš da dobiješ isto, jedino ako nemaš neki svemirki aparat.

Ima li negde da se kupi krstena citrusna kafa a da kilo nije 100plus €?
Pokusao sa c&f posle par meseci pauze, uopste mi nisu legli
Da li je neko kupovao melo?

Svi imaju veliki problem sa konstantnošću kvaliteta kafe.
Kada se na to doda još i prženje, dobija se veliki znak pitanja.
Meni lično ne bi bio problem da dam koliko god treba para ali da dobijem očekivani kvalitet. Ovako jednom dobro, sledeći put ne valja i tako u krug.
Od toga da pijem isključivo čist espreso, do toga da pijem isključivo sa mlekom.
Poražavajuće

Ja sam prosto odustao, u poslednjih godinu dana kvalitet kafe i u cenjenim kafeterijama je toliko opao, a cene čak i porasle, da zaista nemam baš neku volju da se cimam oko ovog skupog hobija. Čak razmišljam kao - da li uložiti u bolji mlin, al mislim da bih na kraju samo ostajao razočaran mlinom jer džaba dobra oprema ako je kafa njesra.
Povremeno ubodem solidnu kafu kad odem u inostranstvo, a i tad je upitno, mada opet - jeftinije je i veći je izbor.
A ovde davati 25e za 200g kafe, pa još da mi bude osrednja, ne pada mi na pamet.
Fuka jedina možda održava kvalitet, ali takođe i cene, za ono što ja tražim (uglavnom neke fermentisane)

Svi imaju veliki problem sa konstantnošću kvaliteta kafe.
Kada se na to doda još i prženje, dobija se veliki znak pitanja.
Meni lično ne bi bio problem da dam koliko god treba para ali da dobijem očekivani kvalitet. Ovako jednom dobro, sledeći put ne valja i tako u krug.
Od toga da pijem isključivo čist espreso, do toga da pijem isključivo sa mlekom.
Poražavajuće
Ja sam o ovome pričao nekoliko puta u ovoj temi. Sve naše pržionice su jako mali igrači i jednostavno ne mogu da postignu to da uvek dobiji istu sirovinu. Naravno, i proces prženja i pakovanja je jako upitan i odatle i dominanto (a jako nepravilno) mišljenje na ovoj temi da je jako bitno da kafe bude sveže pržena. Ako se u procesu prženja i još bitnije pakovanja, ispoštuju svi savrememi tehnološki zahtevi, svejedno je da li je kafa pržena pre nedelju dana ili pre godinu.
Jako dugo sam pokušavao da nađem dobru i kvalitetnu kafu i nakon par godina isprobavanja sam.odustao upravno zbog nedostatka konstantnosti kafe. Jednostavno je lutrija, jednom bude super, za mesec dana kupim istu tu kafu, ona očajna.
Sad sam na industrijskim kafama (Julius, lavazza itd.) jer uvek znam šta ću dobiti. Slabiji kvalitet ali konstantnost.
I da, nema nikakve razlike u npr. Lavazzi staroj mesec ili godinu dana. Jer su ispoštovani svi tehnološki principi prženja i pakovanja

Mnogo bolje, snabdevenije, i bolje povezane przionice imaju oduvek slicne probleme, a sad je samo gore. Prvo, generalno ne mozemo i da kupujemo sa malih farmi i da ocekujemo da uvek kafa bude ista. Ne moze da bude ista ni sa jedne farme, a kamoli sta drugo kad se uzmu sve promenjive u obzir. Przionica je tu poslednja u lancu pre nas. Situacija sa cenama je takva kakva je globalno, i nece u skorije vreme biti bolja. Ovde kod mene kako tako uspevaju da odrze cene, al ovo je Singapur ovde su cene ionako bile visoke pa ima malo lufta ali polako se oseca. Kafa u globalu (dobra kafa) zaista polako postaje luksuzni proizvod.

Solidna kafa ovde (specialty grade) je oko 23-27 SGD za 200gr sto je oko 2000 din. Neki dark roast, opet specialty al malo losiji je oko 20. 250gr bas dobre kafe nema bez 30 uglavnom (2400 din).

@mlax37 "I da, nema nikakve razlike u npr. Lavazzi staroj mesec ili godinu dana. Jer su ispoštovani svi tehnološki principi prženja i pakovanja". Ima razlike naravno, to sam imao prilike da probam. I kod industrijskih tamno przenih, nema sta mnogo ni da se izgubi, ti, da kazem standardni ukusi, se generalno teze gube iz kafe od nekih vocno-floralnih ukusa iz boljih kafa. To je razlika nista drugo. Generalno sve su to trash zrna koja kupuju na veliko. Za konstantnost si 100% u pravu samo jedini razlog za to je ovo gore navedeno ne neki specijalni proces ili zrno.

p.s. bas sam juce zavsio kesu Lavazze qualita koja je bila 2-3 meseca stara i za kafu s mlekom je bila skroz ok

Koji jefitniji mlin za kafu bi bio dobar izbor? Ne treba mi ništa posebno, jer nameravam da uzimam industrjsku kafu u zrnu (zbog cene i dostupnosti) a i sam aparat je iz ekonomske klase - Gorenje ESCM15CD.

Eto i fuka koju ovde cesto pominjemo, dok sam na “trafici” uzimao etiopiju kod njih bila je top kafa. Odoh posle godinu dana u njihov novi lokal, uzeo etiopiju nemaju veze jedna kafa sa drugom. C&f su imali colubiju top kafa, sada je tanka, neko objasnjenje da je zbog oruzanih bandi ta plantaza nedostupna vec par godina. Koppa mi je isla od varijante da 10 sekundi posle gutljaja ne mogu da dodjem sebi kako je dobra kafa do toga da bacim ono sta kupim. Przionicu necu da komentarisem uopste. Na kraju se vise odusevim sa nekim jeftinijim blendom zato sto nista i ne ocekujem od njega.
Bio je jedan clan lepo je dao presek ponude kafe u bgu, mogao bi opet da uradi update, mnogi bi bili zahvalni

Etiopija je meni uvek bila problematična te je sad i izbegavam. Columbia, Kenya - to mi je nekako sigurnije mnogo, profil ukusa kod ovih kafa je često ono što tražim.
Koppa je ranije imala pristupačnije cene dok im je kvalitet bio malo niži u odnosu na ove najskuplje ali je odnos bio dovoljno dobar da možeš da odeš jednom mesečno tamo i uzmeš nešto jeftino i dovoljno dobro. Sad su digli cene a srozali kvalitet, plus kao što je još jedan kolega ovde ustanovio, a ja potvrdio kad sam ih posetio - prodaju kafu pečenu pre godinu dana :) I pakovanja su im loša.

Ništa gore nisam kupio od kafe iz DM.

C&F radi nedeljom valjda, ima i kafić. Meni je to par puta bila bekap varijanta. Lokal u Jurija Gagarina.

Mnogo bolje, snabdevenije, i bolje povezane przionice imaju oduvek slicne probleme, a sad je samo gore. Prvo, generalno ne mozemo i da kupujemo sa malih farmi i da ocekujemo da uvek kafa bude ista. Ne moze da bude ista ni sa jedne farme, a kamoli sta drugo kad se uzmu sve promenjive u obzir. Przionica je tu poslednja u lancu pre nas. Situacija sa cenama je takva kakva je globalno, i nece u skorije vreme biti bolja. Ovde kod mene kako tako uspevaju da odrze cene, al ovo je Singapur ovde su cene ionako bile visoke pa ima malo lufta ali polako se oseca. Kafa u globalu (dobra kafa) zaista polako postaje luksuzni proizvod.

Solidna kafa ovde (specialty grade) je oko 23-27 SGD za 200gr sto je oko 2000 din. Neki dark roast, opet specialty al malo losiji je oko 20. 250gr bas dobre kafe nema bez 30 uglavnom (2400 din).

@mlax37 "I da, nema nikakve razlike u npr. Lavazzi staroj mesec ili godinu dana. Jer su ispoštovani svi tehnološki principi prženja i pakovanja". Ima razlike naravno, to sam imao prilike da probam. I kod industrijskih tamno przenih, nema sta mnogo ni da se izgubi, ti, da kazem standardni ukusi, se generalno teze gube iz kafe od nekih vocno-floralnih ukusa iz boljih kafa. To je razlika nista drugo. Generalno sve su to trash zrna koja kupuju na veliko. Za konstantnost si 100% u pravu samo jedini razlog za to je ovo gore navedeno ne neki specijalni proces ili zrno.

p.s. bas sam juce zavsio kesu Lavazze qualita koja je bila 2-3 meseca stara i za kafu s mlekom je bila skroz ok
Ja kafu ne mogu da ocenim sa mlekom nikako. Jos kad stavi neko secer pa razmucka sve to i pocne da pije...Dodje mi da mu kazem, sefe promeni sport :)

Hocu da kazem, neke kafe rade s mlekom (flat white bez secera naravno) iako su kao cist espresso ne bas po mom ukusu. Neke kafe su savrsene kao espresso i vrhunskog kvaliteta ali sa mlekom bas nisu kombinacija. Neke su toliko lose da i kroz mleko osetis smrad gume npr. Neke su apsolutni hit za kapucino na primer : https://onacoffee.com.au/products/raspberry-candy

Ova qualita rosa iako nije bas ne znam sta zapavo fino igra s mlekom u odrdjenim situacijama. Cisto kao savet za ljude koji traze nesto jeftinije.

Svako ima svoj nacin uzivanja naravno :)

Nazad
Vrh Dno