Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Danas je Ecam380 na akciji...

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-04-24 193102.png
    Snimak ekrana 2025-04-24 193102.png
    73.8 KB · Pregleda: 42
Pogledajte prilog 489332

Sve sam bolji.

Ma kakva Lavazza sa pijace. Nemoj po kremi da ocenjuješ kvalitet kafe. Ovi neki skuplji blendovi (ne ovaj, ovo je običan C&F jer drugo nemam u Srbiji) koje trošim u poslednje vreme prave vrlo malo pene i jako su tvrda zrna.

Drugačiji je pot od mašine, ali zato je zanimljivo. Ova kafa verovatno neće moći da se produžava na aparatu, a ovde malo i može, iz 14 u 75 otprilike. Verovatno će na espreso aparatu ići plafon do 1:2 možda i kreće, videćemo u nedelju, jer deluje da će biti gorka, ima robuste.

Bilo bi lepo da se još neko uključi u workshop diskusiju. :)
Ma primedba je više bila upućrna na moka pot. Nikad nisam popio dobru kafu iz njega, a spremali su mi i iskusni korisnici koji ceo život piju tu kafu.
Jednostavno, meni to nije kafa. Sve je stvar ukusa

moka pot je za one koji piju s mlekom/penom ili bilo šta miksuju. Kao espresso neće nikad biti dobar. Jer da je dobar onda ne bi pisali o barima, naked, temperaturi...

Mislim da svaki način pripreme kafe ima svoje mesto. Meni moka pot prija ponekad, ali ja espreso volim najviše. Moka pot nosim na kampovanje pa ga spremam na malom plinskom gorioniku, i pijem 100x bolju kafu nego da spremam nes ili tursku. A u tursku sam se kleo do prošle godine, pio po pola litre dnevno, ali više ne mogu, zasitio sam se i više mi ne prija jednostavno. Isto tako ne isključujem da će me i espreso ludilo proći u nekom trenutku, ali imam i aeropres, moka pot, filter, pa i tu tursku opet. Ali tako kategorički tvrditi kako nešto nije dobro bi bilo isto kad bi rekao da jagnjetina neće nikad biti dobra kao teletina (a sve je stvar ukusa).

Ma primedba je više bila upućrna na moka pot. Nikad nisam popio dobru kafu iz njega, a spremali su mi i iskusni korisnici koji ceo život piju tu kafu.
Jednostavno, meni to nije kafa. Sve je stvar ukusa
Pot je super za kafepije koji vole kafu sa jakim telom. Nešto tu nije bilo u redu ili sa kafom ili sa procesom, gde si pio. :)

Najbolje da to nije kafa, to je katastrofalno neodgovarajuća izjava. Sipaću danas u providnu šoljicu kratku, da vidiš koliko je to jako i puno. Iz iste kafe kada dobro spremiš dupli šotić na mašini, tačno možeš da osetiš u ukusu da su ta dva napitka bliski rođaci, nikako da jedan jeste, a drugi nije kafa.

Ne bih bio isključiv u vezi bilo kog postupka pripreme kafe. Tu može da zaškripi materijal ili proces, pa ako tu bude sve u najboljem redu, iskreni kafepija će umeti da ceni.

Upravo, mi koritimo moka pot i kafa iz moka pota ne moze da se poredi za espreso kafom iz aparata. Totalno dva razlicita ukusa, isto zrno korisceno.

Ja koristim moka pot iskljucivo za sada jer sam skontao gde,sta,kako i koliko... Moka pot nije espreso!! Nije ni blizu niti ce ikada biti blizu pravog espresa.
Ovo je jednostavno drugaciji nacin pripreme kafe i to je to. Ili eksperimentises dok ne provalis sta ti prija sa njim ili ga batalis kompletno.
Ukus iz inox i ukus iz alu moka pot-a su dva totalno razlicita ukusa , a ista kafa se koristi.

1745593714051.jpeg

1745593732984.jpeg

Bolje od ovog ne mere prezentacija na daljinu koliko je jako telo i ukusna kafa. Iz 13.5g na oko 30-35g, nisam merio izlaz.

Vrh Dno