Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Konačno zadovoljan late art labudom.

Može li ova vaga da se koristi za merenje kafe?

Jedno pitanje...da li je svaki Gaggia Classic EVO Pro pogođen "boilergate-om"? Da li može po serijskom broju nekako da se proveri?

Da li je neko porucivao sa ovog sajta, kakva je situacija oko carine?

Racunaj jos nesto vise od 30% carina i porez i da se pomolis da stigne u komadu (neosteceno).
Pozdrav ljudji, da li neko ima preporuku za kucnu varijantu dekalcifikacije aparata?

Dve kasike limunske kiseline u litar vode i ukljucis da se ugreje i provuces par puta kroz aparat, ostavis sat/dva vremena ukljucen aparat da kiselina odradi.
Isperes vodom.
Može li ova vaga da se koristi za merenje kafe?
Neprecizna je za male gramaze i nema drugu decimalu, znaci ne moze.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje...da li je svaki Gaggia Classic EVO Pro pogođen "boilergate-om"? Da li može po serijskom broju nekako da se proveri?
Na njihovom sajtu imas Facebook i Instagram profile. Posaljes im serijski broj uredjaja i jave ti da li je ili nije.

20250227-233842.jpg

Stigle nove igracke. Probao kako radi, za sada zadovoljan. Nedostaje mi vagica ali i to resavam u narednim danima.

Žao mi je što si imao takvo iskustvo i što je došlo do toga da moraš tako brzo da menjaš aparat.
Moj utisak je potpuno drugačiji, vrlo brzo sam uspeo da sa Gaggia Classic napravim dobar espresso i deluje mi da je sposoban da napravi dobar i koristeći klasične italijanske blendove i specialty kafe, naravno uz pristojan mlin koji dozvoljava fina podešavanja, što zahteva i bilo koji drugi aparat. Probao sam i jeftinije aparate, utisak mi je da na svakom može da se napravi korektan espresso, samo da rezultati kod jeftinijih aparata, a tu uključujem i Classic bez modifikacija nisu dosledni pogotovu kada se sprema više kafa zaredom, ali daleko od toga da ne može da se pije kafa. Ne znam koji Lelit merkaš, ja sada imam Mara X i imam upravo to, doslednost, čak i kada spremam gomilu kafa zaredom i stimujem mleko.
Mara X je fantasticna masina. Sto bi rekli, end game lagano. Bravo.

Pa i nije bas. Bez PID-a ti je ekstrakcija nagadjanje. Danas mozda ubodes pravu temperaturu, sutradan to ne mozes da ponovis. Onda za neka zrna treba da podignes za stepen-dva, za druga da smanjis. Za 1.500e bi masina morala da ima PID. Ali da izgleda prelepo - izgleda : )

Pa i nije bas. Bez PID-a ti je ekstrakcija nagadjanje. Danas mozda ubodes pravu temperaturu, sutradan to ne mozes da ponovis. Onda za neka zrna treba da podignes za stepen-dva, za druga da smanjis. Za 1.500e bi masina morala da ima PID. Ali da izgleda prelepo - izgleda : )

Grešiš, Lelit Mara X ima PID.Kada izvuces drip tray nailazis na prekidac sa tri stepena podesavanja temperature i sa strane ima jos jedan gde biras Brew ili Steam mode.
To je trenutno jedini (ujedno i temperaturno najstabilniji) heat exchanger koji ima senzor temperature na HX sa uzorkovanjem na svake dve sekunde i poredjenjem sa temeraturnom sondom u bojleru (zatvorena petlja).
Svi ostali proizvodjaci imaju ili presostat ili temp. sondu samo u steam bojleru i njime regulisu temperaturu u HX-u sto je neuporedivo nepreciznije u odnosu na Maru X.

Jedan stepen ti pravi bitnu razliku u napitku?

Pretpostavljam da i zrno mora biti pečeno u stepen celzijusa i sekund izvađeno iz mašine? Tj. dva.

@Lavacko E vidis to nisam znao! Strava, onda kul.

@nidza ti si ironican, ali znas i sam da je bitno da pokusas da eliminises sve varijable. U tom cenovnom rangu ne bih pristao da nemam pid. Za Bambino je to ok : )

Poslednja izmena:
Aludiram malo da na deo procesa nemamo kontrolu, koliko god da imaš sofisticiranu opremu, pa makar uzgajao i pekao svoju kafu, neće biti ista u svakoj turi. Zapravo moje pitanje je što je toliko loša varijacija od stepen - dva u kafi koju piješ svakodnevno? Bambino je poprilično dosledan, ima PID. Mislim da je zakucan na 94C ili tako nešto, zaboravio sam već, brka je testirao termometrom. Meni to nije toliko bitno. Mnogo više sam fejlovao sa kupovinom kafa, tu su razlike nebo i zemlja.

Kupih pre 3 dana neku kolumbiju u Koppi. Narini, les perlitas honey, najveca prevara u istoriji kafe u nas.

Na stranu cena, pise na kutiji da je przena pre 5 dana, slobodnom procenom na nosu przenje je bilo pre 4 do 5 godina. Ne postoji ne miris vec ni trag mirisa kafe. Sasusena, morao da zavrnem eureku SD na 2 da ne bi liptalo iz grupe. Srecom , samo 200gr, nikad vise nista od ovih.

Kupih pre 3 dana neku kolumbiju u Koppi. Narini, les perlitas honey, najveca prevara u istoriji kafe u nas.

Na stranu cena, pise na kutiji da je przena pre 5 dana, slobodnom procenom na nosu przenje je bilo pre 4 do 5 godina. Ne postoji ne miris vec ni trag mirisa kafe. Sasusena, morao da zavrnem eureku SD na 2 da ne bi liptalo iz grupe. Srecom , samo 200gr, nikad vise nista od ovih.

Uh, dobro si napisao, baš sam planirao ovih dana da odem do njih, rekoh nisam baš dugo a ranije su svakako bili od jeftinijih.
Kupovao sam Las Perlitas varijantu zrna kod njih bila su mi ok, iako datum pečenja uvek jeste bio nešto dalji nego što bih hteo, ali tipa mesec, mesec i po. I pored toga je kafa bila upotrebljiva. Svakako, zanima me da li su krenuli u ove malverzacije jer su ljudi koji dolaze sa nekim znanjem ipak birali samo svežije pečene kafe, a ostale su ostajale na polici duže vreme.

Ekipa,da li osetna razlika izmedju 9bar i recimo 15-16bar?Imam neku zamisao da modujem moju Vivu na 9bar pritisak,pa cisto pitam da li ima opipljive razlike u ukusu...

Nema više od 12bar Viva u korpi, a ako staviš najdeblji mrežasti skrin, pitanje je šta od toga ostane iza. Jedino da probaš i kažeš nama, interesantan eksperiment. Ja bih ga uradio da sam našao oprugu.

Nema više od 12bar Viva u korpi, a ako staviš najdeblji mrežasti skrin, pitanje je šta od toga ostane iza. Jedino da probaš i kažeš nama, interesantan eksperiment. Ja bih ga uradio da sam našao oprugu.
Ne bih menjao samo oprugu,nego kompletan OPV koji vec u sebi ima 9bar oprugu. Ide "sraf na sraf" na moju pumpu.

Prilozi

• Screenshot_20250302_110502_eBay.jpg
    Screenshot_20250302_110502_eBay.jpg
    87.8 KB · Pregleda: 37
Ovo nije skupo, ali nije za vivu. Uvek možeš da vratiš stari ventil.

Pozdrav svima, već duže vreme pratim ovu temu i sad je konačno došlo vreme za nabavku aparata i mlina. Trenutno sam na nespresso kapsulama i nikako mi ne odgovara. Ja pijem čist espreso, dok supruga voli kapućino. Odlučio sam se za Bambino plus, pa bih želeo da čujem iskustva iz prve ruke. Ranije se pisalo da se kvare. Takodje i ako neko ima preporuku za drugi aparat u tom cenovnom rangu.

Meni danas stigao Bambino plus (posle čekanja od 2 meseca) i Mignon specialita. Rekao bih da sam se zeznuo što sam odjednom uzeo i jedno i drugo, pa sve ispočetka učim. Da sam uzeo samo aparat i nastavio da koristim stari mlin, da skontam šta da radim sa aparatom, ili obrnuto, da prvo upoznam mlin. Ali i pored toga, prvi shot bio sasvim ok, drugi odličan, verujem da će biti još bolji dok se malo upoznamo :).

Meni Bambino plus i mlin stoje neraspakovaji 6+ meseci. Kad vidim koliko predznanja , zezanja i istrazivanja je potrebno da se dodje do dobre kafe, ni ne raspakuje mi se :). Potrebno je vreme za tako nesto, a u danasnje vreme to je deficitarna roba.

Ekipa,da li osetna razlika izmedju 9bar i recimo 15-16bar?Imam neku zamisao da modujem moju Vivu na 9bar pritisak,pa cisto pitam da li ima opipljive razlike u ukusu...
Kako da nema, sa 15 atmosfera voda protrci kroz kafu i nista ne izvuce iz nje.Ako meljes sitnije da sporije prolazi dolazi do kanalisanja i voda nadje put gde ne treba...
Mora 9 bara, naukom dokazano.

Poslednja izmena:
Kako da nema, sa 15 atmosfera voda protrci kroz kafu i nista ne izvuce iz nje.Ako meljes sitnije da sporije prolazi dolazi do kanalisanja i voda nadje put gde ne treba...
Mora 9 bara, naukom dokazano.
Ima razlike naravno, ali ne mora da bude bas po tom scenariju.

Veći pritisak čak dovodi do sporijeg protoka vode jer se jako kompresuje kolač (proverio iz ličng iskustva promenom opruge na GC).
U kasnijem delu se javlja jako puno kanala i ekstrakcija je loša (delovi koji su pre- i podekstakovani). Espresso je i kiseo i gorak u isto vreme. Takođe su i botomless filteri neupotrebljivi sa 12bara oprugom zbog količine prskanja na sve strane.
Ravnomernija ekstrakcija se lakse dobije krupnijim mlevenjem i manjim pritiskom te je zato došlo i do rasta popularnosti turbo shot-ova (6-bara).

Ok,onda u svakom slucaju vredi korekcija pritiska.Ništa,poručujem OPV,pa javljam utiske kad stigne.

Uh, dobro si napisao, baš sam planirao ovih dana da odem do njih, rekoh nisam baš dugo a ranije su svakako bili od jeftinijih.
Kupovao sam Las Perlitas varijantu zrna kod njih bila su mi ok, iako datum pečenja uvek jeste bio nešto dalji nego što bih hteo, ali tipa mesec, mesec i po. I pored toga je kafa bila upotrebljiva. Svakako, zanima me da li su krenuli u ove malverzacije jer su ljudi koji dolaze sa nekim znanjem ipak birali samo svežije pečene kafe, a ostale su ostajale na polici duže vreme.
Ima vise vrsta LP, cena je 7.800/kg. Ali ta prevara sa datumom przenja... kao da sam otvorio kesicu sa kukuruzom a ne sveze (pre 5 dana) przenu kafu. Mozda su im neke druge OK, ja svakako necu istrazivati, mislim da je i xalelas nedavno imao lose iskustvo sa nekom etiopijom kod njih.

Nazad
Vrh Dno